Виробництво мигдалю в американському штаті Каліфорнія – під загрозою. Через аномальну спеку та посуху ця культура, яка дуже любить вологу, вимирає. Каліфорнія виробляє 80% всього мигдалю в світі: обсяг ринку цієї індустрії оцінюється в $6 млрд.
М’який середземноморський клімат штату був ідеальним місцем для вирощування горіхів. Якщо в 1995-му році тут вирощували близько 168 млн кілограмів мигдалю в рік, то до минулого року ця цифра піднялася до 1,4 млрд кілограмів.
Але в цьому році надзвичайно посушливе літо все змінило. Дощі в регіоні майже не йдуть, і фермерам не вистачає грошей на поливання плантацій. Деякі з них готуються зрівняти свої сади з землею.
«З водою в Каліфорнії – великі проблеми. Думаю, через зміни клімату, посуху і хвилі спеки все дуже швидко зміниться. Ми побачимо, як наш штат зазнає краху. Ми повинні цьому запобігти», – каже член правління громадської організації California Water Impact Network Том Стоклі.
Зараз мигдаль – одна з найпоширеніших культур, що вирощуються в Каліфорнії. Більша частина горіхів йде на експорт. Особливо великий попит в Євросоюзі, Індії та Східній Азії.
Каліфорнійська посуха може призвести до дефіциту мигдалю в світі і, як наслідок, підвищення цін на цю культуру. Як повідомлялося , уряд США оголосив про дефіцит води на річці Колорадо: рівень води в озерах упав майже на 70%.
ІЦ УАК за матеріалами agronews
agroconf.org