Аграрний тиждень. Україна
» » Фітосанітарний контроль певних видів продукції повинен проводитися з урахуванням ризик-орієнтованого підходу, – Володимир Лапа
» » Фітосанітарний контроль певних видів продукції повинен проводитися з урахуванням ризик-орієнтованого підходу, – Володимир Лапа

    Фітосанітарний контроль певних видів продукції повинен проводитися з урахуванням ризик-орієнтованого підходу, – Володимир Лапа






    Фітосанітарний контроль певних видів продукції повинен будуватися на принципах ризик-орієнтованого підходу, – наголосив Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа під час конференції «Експорт зерна з України», яка проходить у Києві.

    «Є певні види продукції, які підлягають стовідсотковому фітосанітарному контролю, наприклад палети. Щодо такої продукції варто запровадити ризик-орієнтований підхід: якщо суб’єкт господарювання ретельно дотримується фітосанітарних вимог країни призначення, і при перевірці його продукції не виявлено невідповідності цим вимогам, то відсоток контролю можна знизити зі 100% до 50% чи ще нижче», – наголосив Володимир Лапа.

    На його переконання, сумлінний підприємець повинен мати більш ліберальний режим фітосанітарного контролю, а от щодо порушників контроль навпаки має бути жорсткішим.

    Володимир Лапа підкреслив, що Держпродспоживслужба готова відпрацювати такий порядок здійснення фітосанітарного контролю для певних видів продукції з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.

    У певній мірі, за його словами такий підхід уже закладений у законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур» (реєстр. №6673), який спрямований на удосконалення окремих фітосанітарних процедур та вирішення ряду проблем функціонування системи захисту рослин.

    Для максимально ефективного внутрішнього та зовнішнього фітосанітарного контролю автори законопроекту пропонують впровадити міжнародну практику залучення приватного сектору до надання послуг із відбору зразків продукції та проведення фітосанітарної експертизи. Проект передбачає встановлення процедури уповноваження лабораторій на здійснення фітосанітарної експертизи, запровадження Реєстру уповноважених фітосанітарних лабораторій, що дозволить створити ефективну систему простежуваності висновків лабораторій та фітосанітарних сертифікатів, а також пропонує законодавчо врегулювати проведення фітосанітарної й арбітражної фітосанітарної експертиз, та запровадити адмінвідповідальність посадових осіб фітосанітарних лабораторій за недотримання законодавства про карантин рослин під час проведення фітосанітарної експертизи тощо.

    Володимир Лапа наголосив, що Держпродспоживслужба загалом підтримує даний законопроект за умови його доопрацювання.

    http://www.consumer.gov.ua





    Схожі новини
  • Лапа назвав умови для запровадження в Україні системи добровільної сертифікації харчової продукції
  • Володимир Лапа: Для запровадження в Україні системи добровільної сертифікації харчової продукції необхідні вимогливість споживачів і розуміння з боку бізнесу
  • Забезпечення населення безпечною продукцією є головною метою Держпродспоживслужби
  • Для ефективного виконання нового закону про державний контроль необхідно ухвалити близько 40 підзаконних актів, – Володимир Лапа
  • Володимир Лапа: У більшості випадків вулична торгівля – незаконна

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Фітосанітарний контроль певних видів продукції повинен проводитися з урахуванням ризик-орієнтованого підходу, – Володимир Лапа






Фітосанітарний контроль певних видів продукції повинен будуватися на принципах ризик-орієнтованого підходу, – наголосив Голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа під час конференції «Експорт зерна з України», яка проходить у Києві.

«Є певні види продукції, які підлягають стовідсотковому фітосанітарному контролю, наприклад палети. Щодо такої продукції варто запровадити ризик-орієнтований підхід: якщо суб’єкт господарювання ретельно дотримується фітосанітарних вимог країни призначення, і при перевірці його продукції не виявлено невідповідності цим вимогам, то відсоток контролю можна знизити зі 100% до 50% чи ще нижче», – наголосив Володимир Лапа.

На його переконання, сумлінний підприємець повинен мати більш ліберальний режим фітосанітарного контролю, а от щодо порушників контроль навпаки має бути жорсткішим.

Володимир Лапа підкреслив, що Держпродспоживслужба готова відпрацювати такий порядок здійснення фітосанітарного контролю для певних видів продукції з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.

У певній мірі, за його словами такий підхід уже закладений у законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання проведення деяких фітосанітарних процедур» (реєстр. №6673), який спрямований на удосконалення окремих фітосанітарних процедур та вирішення ряду проблем функціонування системи захисту рослин.

Для максимально ефективного внутрішнього та зовнішнього фітосанітарного контролю автори законопроекту пропонують впровадити міжнародну практику залучення приватного сектору до надання послуг із відбору зразків продукції та проведення фітосанітарної експертизи. Проект передбачає встановлення процедури уповноваження лабораторій на здійснення фітосанітарної експертизи, запровадження Реєстру уповноважених фітосанітарних лабораторій, що дозволить створити ефективну систему простежуваності висновків лабораторій та фітосанітарних сертифікатів, а також пропонує законодавчо врегулювати проведення фітосанітарної й арбітражної фітосанітарної експертиз, та запровадити адмінвідповідальність посадових осіб фітосанітарних лабораторій за недотримання законодавства про карантин рослин під час проведення фітосанітарної експертизи тощо.

Володимир Лапа наголосив, що Держпродспоживслужба загалом підтримує даний законопроект за умови його доопрацювання.

http://www.consumer.gov.ua





Схожі новини
  • Лапа назвав умови для запровадження в Україні системи добровільної сертифікації харчової продукції
  • Володимир Лапа: Для запровадження в Україні системи добровільної сертифікації харчової продукції необхідні вимогливість споживачів і розуміння з боку бізнесу
  • Забезпечення населення безпечною продукцією є головною метою Держпродспоживслужби
  • Для ефективного виконання нового закону про державний контроль необхідно ухвалити близько 40 підзаконних актів, – Володимир Лапа
  • Володимир Лапа: У більшості випадків вулична торгівля – незаконна

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.