Зараз Держпродспоживслужба працює над розробкою та супроводом ряду законопроектів, прийняття яких дозволить сформувати адаптовану до вимог Європейського Союзу законодавчу базу. Про це повідомив Голова Держпродспоживслужби в інтерв’ю AgroPolit.com.
До категорії важливих проектів Володимир Лапа відніс законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів із біологічної безпеки та збереження тваринництва в Україні», який якраз регулює більшість питань. На даний момент він уже погоджений із більшістю органів центральної виконавчої влади. Зокрема, поточного тижня документ погодила Державна регуляторна служба.
«Зараз ми готуємо цей законопроект на розгляд Кабінету Міністрів», – повідомив Голова Держпродспоживслужби.
Паралельно, за його словами, ведеться робота над адаптацією законодавства до вимог законодавства Євросоюзу. Уже прийнято закон про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, котрий вимагає запровадження НАССР.
Також цьогоріч схвалено закон «Про державний контроль, що здійснюється з метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин», більшість норм якого набирають чинності з квітня 2018 року. До цього моменту, наголосив Володимир Лапа, потрібно розробити ще ряд підзаконних актів.
Далі на порядку денному – законопроект «Про безпечність і гігієну кормів» (№2845), а також робота над новою редакцією закону про ветеринарну медицину.
Крім того, найближчим часом буде створено робочу групу при Аграрному комітеті Верховної Ради із напрацювання законопроекту про інформування споживачів щодо властивостей харчових продуктів. Як наголосив Володимир Лапа, законопроект про інформування є дуже важливим з погляду коректного ставлення до споживача. «Діє система стандартів, регулювання, але що відбувається на практиці? Виробник може виготовляти менш якісну продукцію і збувати за нижчою ціною, або якіснішу продавати дорожче. Проте, коли споживач приходить до магазину і намагається прочитати склад продукту, визначити його якість, це не завжди вдається. У мене непоганий зір, але і я інколи не можу розібрати. Вищезгаданий законопроект передбачає певне маркування. Тому для безпечності продуктів важливе питання не формальної наявності стандартів, а їх дотримання», – повідомив Голова Держпродспоживслужби.
«Якщо якісно підготувати ці всі документи, я очікуватиму схвалення в поточному та наступному роках. Фактично, це сформує адаптовану до вимог ЄС законодавчу базу», – підсумував Володимир Лапа.
http://www.kmu.gov.ua