Аграрний тиждень. Україна
» » Відбулося засідання Круглого столу «Розвиток інфраструктури безпечності та якості харчової та аграрної продукції»
» » Відбулося засідання Круглого столу «Розвиток інфраструктури безпечності та якості харчової та аграрної продукції»

    Відбулося засідання Круглого столу «Розвиток інфраструктури безпечності та якості харчової та аграрної продукції»


    Відбулося засідання Круглого столу «Розвиток інфраструктури безпечності та якості харчової та аграрної продукції»

    16 лютого у рамках виставки «АгроВесна» відбулося засідання Круглого столу «Розвиток інфраструктури безпечності та якості харчової та аграрної продукції», організаторами якого виступили: Українська аграрна конфедерація, Київський міжнародний контрактовий ярмарок та ГО «Продовольча безпека України».

    Модерувала даний захід Тамара Підберезняк - директор ГО «Продовольча безпека України».

    Зі вступним словом виступив Президент Української аграрної конфедерації - Козаченко Леонід Петрович.

    Пан Козаченко зазначив, що приблизно 30 тис. людей помирають щодня від голоду. А нашою зброєю у цій боротьбі є продовольство. Тож, очевидно, що питання наявності, безпечності та якості харчової продукції є суттєво важливим питанням.

    Дане питання є актуальним й з економічної точки зору.

    Леонід Козаченко відзначив, що європейці побоюються купувати українську продукцію, бо сумніваються в якості виробів. Тож, широка інтеграція системи HACCP дозволить нашим підприємства нарощувати експортні позиції та заходити на нові ринки.


    Далі виступили спікери зі своїми доповідями. Зокрема, Владислав Веремеєнко, Голова ГС «Асоціація інтеграції НАССР» зазначив, що актуальними проблемами на даний момент є продовження мораторію на планові перевірки бізнесу та некомпетентність держ. інспекторів.

    Також він зазначив, що споживач може почувати себе більш-менш захищено, коли купує у торгівельних мережах, оскільки вони турбуються про свою репутацію, і це є ще одним додатковим етапом контролю харчової продукції. Але є ще базари, стихійні базари, невеличкі магазини, "темні кухні", які працюють тільки на доставку. Там часто зозереджені фальсифікатори, недобросовісні виробники та випадкові люди.

    "Найчастіше підробляють сири, вершкове масло, оливкову олію, каву відомих брендів. Профільні громадські організації та ДПСС постійно розслідують ці факти, але до вирішення проблеми ще далеко", - повідомив Владислав Веремеєнко.

    Анатолій Вовнюк, в.о. Голови Держпродспоживслужби коротко розповів про реформу харчування в школах від Першої Леді, про цифровізацію НАССР, і відповідав на задані питання щодо роботи служби.

    Сергій Щербина, кандидат сільськогосподарськихнаук, доцент, food safety expert розповів про консультаційні послуги у сфері безпечності агропродовольчої продукції «Компетентність долає корупцію». Він нагадав, що HACCP - це не папірець, який чіпляється на стіну, і про який забувають. HACCP - це безперебійний процес, комплекс заходів, які потрібно постійно виконувати.

    Лариса Старикова, координатор аналітичного центру Аграрного союзу України, розробник кластеру розповіла прр роль кластера доброчесних виробників FairFood-Ukaine у розвитку інфраструктури харчовоїбезпечності. "Даний кластер - це обєднання різнотипних субєктів для досягнення спільної цілі. У нас ціль одна - це досягнення безпечності харчової продукції", - повідомила Лариса Старикова. Також пані Лариса зазначила, що на сайті кластеру можна знайти реєстри доброчесних виробників, санкційні списки операторів ринку харчових продуктів, а також можна повідомити про фальшування, недоброчесність і корупцію. Лариса Старикова закликала всіх причетних до даної сфери згуртоватись і долучитись до цієї екосистеми.

    Ольга Михайлова, директор ГО «PROFI CLUB» висвітлила проблематику харчової безпеки у ресторанному бізнесі та закладах освіти. Вона зазначила, що ресторанний бізнес стає більш свідомим, і задумується: чи краще постійно відкупатися хабарями, чи легше одноразово втілити систему HACCP і бути спокійними. Що стосується закладів освіти, то там проблемою є обмежена кількість постачальників харчової продукції, які згодні працювати під тендери. В селах часто вимушені закупати те, що є. Також деякі постачальники продукції, які виграли тендер, починають поставляти харчі іншої якості, ніж була вказана в документах.

    Юрій Кабаков, директор Органу сертифікації персоналу Української асоціації якості виступив останнім, і розповів про створення єдиної платформи впровадження системи НАССР в Україні. Після чого, він презентував свій проект з гігієнічного навчання.

    У обговоренні взяли участь: Володимир Сікач, ІТ фахівець, Руслан Нагорняк, спеціаліст у сфері безпечності харчової продукції, Людмила Мухарська, експерт, заслужений лікар України , Влад Чечітко, фахівець сфери стандартизації та ін.

    Учасники Круглого столу відмітили низький рівень розвитку інфраструктури безпечності харчових продуктів, недостатність нормативно-правового забезпечення та недостатність державного контролю за процедурами впровадження НАССР на харчових потужностях.

    Результатом зустрічі стало й те, що учасники прийняли резолюцію,в якій схвалили пропозицію Ю.Кабакова щодо створення єдиної платформи впровадження НАССР в Україні та започаткування проекту з гігієнічного навчання. За основу навчальної програми рекомендовано застосувати Регламент ЄС та Ради Європи №852 /2004 «Про гігієну харчових продуктів».

    Для створення Робочого органу Платформи та планування подальшої діяльності на базі цього об єднання вирішено провести чергову зустріч у березні поточного року.

    ІЦ УАК

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Агровесна 2020: Відкриття
  • На ринку картоплі унікальна ситуація - Леонід Козаченко
  • Нераціональне використання земельного потенціалу як одна з причин голоду – Леонід Козаченко
  • Протягом трьох років на підприємствах харчової промисловості буде завершено встановлення систем контролю якості продукції
  • Л.Козаченко: Пересів озимих обійдеться аграріям у 7 млрд. грн

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Відбулося засідання Круглого столу «Розвиток інфраструктури безпечності та якості харчової та аграрної продукції»


Відбулося засідання Круглого столу «Розвиток інфраструктури безпечності та якості харчової та аграрної продукції»

16 лютого у рамках виставки «АгроВесна» відбулося засідання Круглого столу «Розвиток інфраструктури безпечності та якості харчової та аграрної продукції», організаторами якого виступили: Українська аграрна конфедерація, Київський міжнародний контрактовий ярмарок та ГО «Продовольча безпека України».

Модерувала даний захід Тамара Підберезняк - директор ГО «Продовольча безпека України».

Зі вступним словом виступив Президент Української аграрної конфедерації - Козаченко Леонід Петрович.

Пан Козаченко зазначив, що приблизно 30 тис. людей помирають щодня від голоду. А нашою зброєю у цій боротьбі є продовольство. Тож, очевидно, що питання наявності, безпечності та якості харчової продукції є суттєво важливим питанням.

Дане питання є актуальним й з економічної точки зору.

Леонід Козаченко відзначив, що європейці побоюються купувати українську продукцію, бо сумніваються в якості виробів. Тож, широка інтеграція системи HACCP дозволить нашим підприємства нарощувати експортні позиції та заходити на нові ринки.


Далі виступили спікери зі своїми доповідями. Зокрема, Владислав Веремеєнко, Голова ГС «Асоціація інтеграції НАССР» зазначив, що актуальними проблемами на даний момент є продовження мораторію на планові перевірки бізнесу та некомпетентність держ. інспекторів.

Також він зазначив, що споживач може почувати себе більш-менш захищено, коли купує у торгівельних мережах, оскільки вони турбуються про свою репутацію, і це є ще одним додатковим етапом контролю харчової продукції. Але є ще базари, стихійні базари, невеличкі магазини, "темні кухні", які працюють тільки на доставку. Там часто зозереджені фальсифікатори, недобросовісні виробники та випадкові люди.

"Найчастіше підробляють сири, вершкове масло, оливкову олію, каву відомих брендів. Профільні громадські організації та ДПСС постійно розслідують ці факти, але до вирішення проблеми ще далеко", - повідомив Владислав Веремеєнко.

Анатолій Вовнюк, в.о. Голови Держпродспоживслужби коротко розповів про реформу харчування в школах від Першої Леді, про цифровізацію НАССР, і відповідав на задані питання щодо роботи служби.

Сергій Щербина, кандидат сільськогосподарськихнаук, доцент, food safety expert розповів про консультаційні послуги у сфері безпечності агропродовольчої продукції «Компетентність долає корупцію». Він нагадав, що HACCP - це не папірець, який чіпляється на стіну, і про який забувають. HACCP - це безперебійний процес, комплекс заходів, які потрібно постійно виконувати.

Лариса Старикова, координатор аналітичного центру Аграрного союзу України, розробник кластеру розповіла прр роль кластера доброчесних виробників FairFood-Ukaine у розвитку інфраструктури харчовоїбезпечності. "Даний кластер - це обєднання різнотипних субєктів для досягнення спільної цілі. У нас ціль одна - це досягнення безпечності харчової продукції", - повідомила Лариса Старикова. Також пані Лариса зазначила, що на сайті кластеру можна знайти реєстри доброчесних виробників, санкційні списки операторів ринку харчових продуктів, а також можна повідомити про фальшування, недоброчесність і корупцію. Лариса Старикова закликала всіх причетних до даної сфери згуртоватись і долучитись до цієї екосистеми.

Ольга Михайлова, директор ГО «PROFI CLUB» висвітлила проблематику харчової безпеки у ресторанному бізнесі та закладах освіти. Вона зазначила, що ресторанний бізнес стає більш свідомим, і задумується: чи краще постійно відкупатися хабарями, чи легше одноразово втілити систему HACCP і бути спокійними. Що стосується закладів освіти, то там проблемою є обмежена кількість постачальників харчової продукції, які згодні працювати під тендери. В селах часто вимушені закупати те, що є. Також деякі постачальники продукції, які виграли тендер, починають поставляти харчі іншої якості, ніж була вказана в документах.

Юрій Кабаков, директор Органу сертифікації персоналу Української асоціації якості виступив останнім, і розповів про створення єдиної платформи впровадження системи НАССР в Україні. Після чого, він презентував свій проект з гігієнічного навчання.

У обговоренні взяли участь: Володимир Сікач, ІТ фахівець, Руслан Нагорняк, спеціаліст у сфері безпечності харчової продукції, Людмила Мухарська, експерт, заслужений лікар України , Влад Чечітко, фахівець сфери стандартизації та ін.

Учасники Круглого столу відмітили низький рівень розвитку інфраструктури безпечності харчових продуктів, недостатність нормативно-правового забезпечення та недостатність державного контролю за процедурами впровадження НАССР на харчових потужностях.

Результатом зустрічі стало й те, що учасники прийняли резолюцію,в якій схвалили пропозицію Ю.Кабакова щодо створення єдиної платформи впровадження НАССР в Україні та започаткування проекту з гігієнічного навчання. За основу навчальної програми рекомендовано застосувати Регламент ЄС та Ради Європи №852 /2004 «Про гігієну харчових продуктів».

Для створення Робочого органу Платформи та планування подальшої діяльності на базі цього об єднання вирішено провести чергову зустріч у березні поточного року.

ІЦ УАК

agroconf.org





Схожі новини
  • Агровесна 2020: Відкриття
  • На ринку картоплі унікальна ситуація - Леонід Козаченко
  • Нераціональне використання земельного потенціалу як одна з причин голоду – Леонід Козаченко
  • Протягом трьох років на підприємствах харчової промисловості буде завершено встановлення систем контролю якості продукції
  • Л.Козаченко: Пересів озимих обійдеться аграріям у 7 млрд. грн

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.