Нині зростає роль клітковини як цінної поживної речовини, що покращує здоров'я кишечника. Все частіше нутріционісти, формуючи раціони, намагаються визначити «ідеальний» профіль клітковини для кожної технічно-вікової групи свиней з точки зору розчинності та ферментованості.
Поняття «сира клітковина» відноситься тільки до лігніну та більшості видів целюлози — двох компонентів значно більшого сімейства клітковини, даючи лише приблизне уявлення про загальну її концентрацію. Натомість, сучасні підходи до годівлі вимагають ретельного аналізу всіх компонентів клітковини (пектинів, геміцелюлоз, всіх видів целюлоз, бета-глюканів, лігнінів та камедей) щодо їхньої хімічної, фізичної та біологічної ролі в організмі тварин різних вікових груп тварин. Адже, приміром, нерозчинна ферментована клітковина за різних рівнів цільового застосування може мати різний ефект: зменшити діарею у поросят або мінімізувати ризик закрепів у свиноматок.
Відповідно, щоб зрозуміти ключові властивості цього нутрієнта, треба визначити особливості перетравлення нерозчинної та ферментованої клітковини, їхню користь та можливості згодовування тваринам на всіх етапах виробництва. Детальніше про це читайте у новому випуску журналу «Прибуткове свинарство: воєнний дайджест».
Джерело: Pigua.info