Аграрний тиждень. Україна
» » Корів менше – молока більше
» » Корів менше – молока більше

    Корів менше – молока більше


    Разом знайти шляхи вирішення основних проблем, які турбують молочників, зібралися учасники IV-ї Всеукраїнської конференції „Молочний світ-2007”, яка відбулася 29-30 листопада у Києві.
    Представники молокопереробної промисловості різних країн ділилися досвідом, обговорювали спільні проблеми, вносили цікаві бізнес-пропозиції, встановлювали контакти. На наші запитання відповідає гість цього заходу із Росії, виконавчий директор Російської молочної спілки Володимир Лабінов.
    - Володимире Віталійовичу, прокоментуйте, будь ласка, сьогоднішню ситуацію на Російському молочному ринку.
    - Проблем на молочному ринку Росії сьогодні, звичайно, багато. Не всі з них вирішуються успішно. Поки що не подолана тенденція зниження поголів’я корів, які використовуються у промисловому виробництві. У поточному році вона ще триває. Та ми сподіваємося, ситуація стабілізується вже у наступному році, адже в рамках пріоритетних національних програм Уряду, спрямованих на сільське господарство, проводиться активна закупівля породистої ВРХ за кордоном. Тому є підстави очікувати, що вже у наступному році ситуація зміниться на краще.
    - Як позначається зменшення поголів’я молочної худоби на переробній промисловості?
    - На мою думку, зменшення кількості корів не становить небезпеки для молочного господарства. Але оскільки ВРХ - основне джерело м’яса, то це негативно впливає на м’ясний ринок Росії. Адже темпи розвитку свинарства та птахівництва на сьогодні потреби населення у м’ясі не забезпечують.
    - Яким же чином за таких умов вдається уникати зменшення обсягів виробництва молока та молочної продукції?
    - Річ у тім, що у молочному тваринництві відбувається інтенсифікація виробництва. Хоча високим рівень інтенсивності виробництва молока та молокопродуктів у нашій країні ніколи не був, однак сьогодні спостерігається суттєве збільшення надоїв.
    Зокрема, у цьому році передбачено приріст близько 7%, отже буде вироблено 3800 кг молока на корову за рік. Це дає змогу компенсувати зменшення кількості молочних корів. Тобто підвищення продуктивності сьогодні дає змогу говорити про зростання виробництва. Порівняймо - у минулому році приріст був невеликий – близько 600 тисяч тонн. Цього року – близько 1 млн. тонн молока.
    - Отож російське молочне виробництво здатне забезпечити споживчі потреби населення?
    - У середньому в Росії виробляється до 216 кг молока на душу населення за рік. Звісно, цього не достатньо для забезпечення споживчих потреб населення. Помітна диференціація молочного виробництва спостерігається в регіонах. Найбільша кількість молокопереробних підприємств розташовані у Поволзькому федеральному окрузі. Там виробляється третина всього обсягу - 332 кг за рік на душу населення. Далі - Центральний федеральний округ, тут виробляється 6 млн. тонн, чого у розрахунку на душу населення зовсім не достатньо - 168 кг. Далі, в порядку спаду - Сибір, Південь, Урал, Північний захід та Далекосхідний регіон. Відповідно різниться і забезпечення молоком та молочними продуктами населення цих регіонів.
    Певною мірою недостатнє забезпечення молочною продукцією компенсується за рахунок імпорту.
    Сподіваємося, що у найближчому майбутньому вітчизняна молочна промисловість істотно збільшить обсяги виробництва. Позитивні зрушення з цього приводу вже відбулися. Хоча в Росії за останній рік промисловими підприємствами перероблялося 48% від всього молока, вже проведено модернізацію 900 молокопереробних підприємств, запустити які планується у 2008 році. Також затверджено Програму підтримки виробників молочної продукції до 2012 року, в якій розроблено чіткі заходи, спрямовані на розвиток молокопереробної промисловості.
    - Скажіть, будь ласка, який сьогодні попит серед росіян на молоко та молочні продукти?
    - Хочу зауважити, що у радянські часи рівень споживання молока був дуже високим – 370 кг на душу населення. Різкий спад відбувся у 1999 році – до 209 кг. З 2000 року після значного зниження попиту на молоко та молочну продукцію спостерігається помітне збільшення обсягів споживання.
    Сьогодні це близько 270 кг на душу населення.
    - На вашу думку, чим зумовлюється така різниця попиту населення на молочну продукцію за радянських часів та сьогодні?
    - Причин різкого зменшення попиту на молокопродукцію дві: насамперед соціальна - зниження прибутків населення. Друга - заміщення у раціоні харчування росіян звичних традиційних продуктів новими. Не секрет, що з розвитком можливостей, зі збільшенням інтеграції у світовий простір асортимент полиць наших магазинів кардинально змінився. Сьогодні він практично не відрізняється від будь-якого західного. Тому дещо змінилися і споживчі смаки. Це негативно позначається на молочному виробництві.
    Якщо в 70-ті роки атрибутом кожного школяра був бутерброд з маслом, то нинішні школярі масло в портфелях не носять. Їм дають який-небудь шоколадний батончик тощо. Це приклад заміщення. На сьогодні безумовно зростає ринок пива, ринок безалкогольних напоїв, що витісняють молочні продукти. Окрім того, просуванням молока та молочних продуктів на російському ринку займаються лише молочні компанії, держава в цьому участі не бере.
    - Володимире Віталійовичу, прокоментуйте, будь ласка, питання популярності тих чи інших молочних продуктів серед російського населення.
    - Найбільш популярне серед цих продуктів питне молоко. Споживається близько 60 кг на людину за рік. Також можна назвати національними кисломолочні продукти, зокрема кефір. До нього близько за кількістю споживання сьогодні підходить йогурт. Однак ринок йогуртів хоча й зріс за останні роки за обсягом та асортиментом, все-таки він до цього часу не досягає такого рівня споживання, як кефір. Тому кефір залишається найпопулярнішим кисломолочним продуктом на сьогодні.
    Користуються чималим попитом ряжанка, кисломолочний сир, сметана. За обсягами споживання вони становлять близько 14 кг за рік на людину. Зокрема щороку росіянин споживає близько 5 кг сиру, близько 3 кг вершкового масла. Це суттєво менше, ніж середній європеєць. Тому потенціал у ринку є. І ми плекаємо надію, що рівень прибутків громадян і надалі зростатиме такими ж темпами, як зараз. Тому споживання кисломолочних продуктів сподіваємося найближчим часом довести до обсягів радянських часів.
    - Якщо можна, проаналізуйте динаміку виробництва молочних продуктів у Росії.
    - Динаміка виробництва молочних продуктів у різних сегментах ринку не однакова. Спостерігається стабільне зростання виробництва продуктів із незбираного молока. Приріст у минулому році відносно 2005 року становив 3%. Невпинно зростає виробництво вершкового масла. Хоча за рівнем споживання Росія не досягає навіть третини радянського виробництва. Зростає обсяг виробництва сирів - сьогодні, порівняно із радянськими часами, він менший лише у два рази. Водночас скорочується виробництво сухих молочних продуктів та морозива. Сприятлива цінова кон’юнктура на ринку для цих продуктів склалася лише недавно, з кінця цього року.
    Найбільш неблагополучний за показниками фальсифікації сьогодні в Росії сегмент молочних консервів. У цьому році ми, хоча і не повною мірою, але досить успішно впоралися із проблемою підробки масла, а от питання фальсифікації молочних консервів залишилося дуже болючим. У ситуації з обсягами виробництва якісного морозива є зміни на краще. В умовах спекотного літа у 2006-2007 роках попит на нього зріс. Та головне, що впродовж останніх років діє новий державний стандарт на виробництво морозива.
    Отож, зважаючи на позитивні тенденції, які вже відбуваються на російському ринку молочної продукції, сподіваємося на покращення стану молокопереробної промисловості вже з наступного 2008 року. Оксана Шаповал





    Схожі новини
  • У Мінагрополітики працюють над збільшенням споживання молока
  • Україна наростить експорт молочної продукції за рахунок підвищення її якості
  • Цього року українці споживають майже на 16% більше молока, ніж торік – Укрмолпром
  • Україна в 2012 році може збільшити виробництво молока майже на 2%
  • Споживання молокопродуктів зменшилося до 204,9 кг на душу населення в 2011

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Корів менше – молока більше


Разом знайти шляхи вирішення основних проблем, які турбують молочників, зібралися учасники IV-ї Всеукраїнської конференції „Молочний світ-2007”, яка відбулася 29-30 листопада у Києві.
Представники молокопереробної промисловості різних країн ділилися досвідом, обговорювали спільні проблеми, вносили цікаві бізнес-пропозиції, встановлювали контакти. На наші запитання відповідає гість цього заходу із Росії, виконавчий директор Російської молочної спілки Володимир Лабінов.
- Володимире Віталійовичу, прокоментуйте, будь ласка, сьогоднішню ситуацію на Російському молочному ринку.
- Проблем на молочному ринку Росії сьогодні, звичайно, багато. Не всі з них вирішуються успішно. Поки що не подолана тенденція зниження поголів’я корів, які використовуються у промисловому виробництві. У поточному році вона ще триває. Та ми сподіваємося, ситуація стабілізується вже у наступному році, адже в рамках пріоритетних національних програм Уряду, спрямованих на сільське господарство, проводиться активна закупівля породистої ВРХ за кордоном. Тому є підстави очікувати, що вже у наступному році ситуація зміниться на краще.
- Як позначається зменшення поголів’я молочної худоби на переробній промисловості?
- На мою думку, зменшення кількості корів не становить небезпеки для молочного господарства. Але оскільки ВРХ - основне джерело м’яса, то це негативно впливає на м’ясний ринок Росії. Адже темпи розвитку свинарства та птахівництва на сьогодні потреби населення у м’ясі не забезпечують.
- Яким же чином за таких умов вдається уникати зменшення обсягів виробництва молока та молочної продукції?
- Річ у тім, що у молочному тваринництві відбувається інтенсифікація виробництва. Хоча високим рівень інтенсивності виробництва молока та молокопродуктів у нашій країні ніколи не був, однак сьогодні спостерігається суттєве збільшення надоїв.
Зокрема, у цьому році передбачено приріст близько 7%, отже буде вироблено 3800 кг молока на корову за рік. Це дає змогу компенсувати зменшення кількості молочних корів. Тобто підвищення продуктивності сьогодні дає змогу говорити про зростання виробництва. Порівняймо - у минулому році приріст був невеликий – близько 600 тисяч тонн. Цього року – близько 1 млн. тонн молока.
- Отож російське молочне виробництво здатне забезпечити споживчі потреби населення?
- У середньому в Росії виробляється до 216 кг молока на душу населення за рік. Звісно, цього не достатньо для забезпечення споживчих потреб населення. Помітна диференціація молочного виробництва спостерігається в регіонах. Найбільша кількість молокопереробних підприємств розташовані у Поволзькому федеральному окрузі. Там виробляється третина всього обсягу - 332 кг за рік на душу населення. Далі - Центральний федеральний округ, тут виробляється 6 млн. тонн, чого у розрахунку на душу населення зовсім не достатньо - 168 кг. Далі, в порядку спаду - Сибір, Південь, Урал, Північний захід та Далекосхідний регіон. Відповідно різниться і забезпечення молоком та молочними продуктами населення цих регіонів.
Певною мірою недостатнє забезпечення молочною продукцією компенсується за рахунок імпорту.
Сподіваємося, що у найближчому майбутньому вітчизняна молочна промисловість істотно збільшить обсяги виробництва. Позитивні зрушення з цього приводу вже відбулися. Хоча в Росії за останній рік промисловими підприємствами перероблялося 48% від всього молока, вже проведено модернізацію 900 молокопереробних підприємств, запустити які планується у 2008 році. Також затверджено Програму підтримки виробників молочної продукції до 2012 року, в якій розроблено чіткі заходи, спрямовані на розвиток молокопереробної промисловості.
- Скажіть, будь ласка, який сьогодні попит серед росіян на молоко та молочні продукти?
- Хочу зауважити, що у радянські часи рівень споживання молока був дуже високим – 370 кг на душу населення. Різкий спад відбувся у 1999 році – до 209 кг. З 2000 року після значного зниження попиту на молоко та молочну продукцію спостерігається помітне збільшення обсягів споживання.
Сьогодні це близько 270 кг на душу населення.
- На вашу думку, чим зумовлюється така різниця попиту населення на молочну продукцію за радянських часів та сьогодні?
- Причин різкого зменшення попиту на молокопродукцію дві: насамперед соціальна - зниження прибутків населення. Друга - заміщення у раціоні харчування росіян звичних традиційних продуктів новими. Не секрет, що з розвитком можливостей, зі збільшенням інтеграції у світовий простір асортимент полиць наших магазинів кардинально змінився. Сьогодні він практично не відрізняється від будь-якого західного. Тому дещо змінилися і споживчі смаки. Це негативно позначається на молочному виробництві.
Якщо в 70-ті роки атрибутом кожного школяра був бутерброд з маслом, то нинішні школярі масло в портфелях не носять. Їм дають який-небудь шоколадний батончик тощо. Це приклад заміщення. На сьогодні безумовно зростає ринок пива, ринок безалкогольних напоїв, що витісняють молочні продукти. Окрім того, просуванням молока та молочних продуктів на російському ринку займаються лише молочні компанії, держава в цьому участі не бере.
- Володимире Віталійовичу, прокоментуйте, будь ласка, питання популярності тих чи інших молочних продуктів серед російського населення.
- Найбільш популярне серед цих продуктів питне молоко. Споживається близько 60 кг на людину за рік. Також можна назвати національними кисломолочні продукти, зокрема кефір. До нього близько за кількістю споживання сьогодні підходить йогурт. Однак ринок йогуртів хоча й зріс за останні роки за обсягом та асортиментом, все-таки він до цього часу не досягає такого рівня споживання, як кефір. Тому кефір залишається найпопулярнішим кисломолочним продуктом на сьогодні.
Користуються чималим попитом ряжанка, кисломолочний сир, сметана. За обсягами споживання вони становлять близько 14 кг за рік на людину. Зокрема щороку росіянин споживає близько 5 кг сиру, близько 3 кг вершкового масла. Це суттєво менше, ніж середній європеєць. Тому потенціал у ринку є. І ми плекаємо надію, що рівень прибутків громадян і надалі зростатиме такими ж темпами, як зараз. Тому споживання кисломолочних продуктів сподіваємося найближчим часом довести до обсягів радянських часів.
- Якщо можна, проаналізуйте динаміку виробництва молочних продуктів у Росії.
- Динаміка виробництва молочних продуктів у різних сегментах ринку не однакова. Спостерігається стабільне зростання виробництва продуктів із незбираного молока. Приріст у минулому році відносно 2005 року становив 3%. Невпинно зростає виробництво вершкового масла. Хоча за рівнем споживання Росія не досягає навіть третини радянського виробництва. Зростає обсяг виробництва сирів - сьогодні, порівняно із радянськими часами, він менший лише у два рази. Водночас скорочується виробництво сухих молочних продуктів та морозива. Сприятлива цінова кон’юнктура на ринку для цих продуктів склалася лише недавно, з кінця цього року.
Найбільш неблагополучний за показниками фальсифікації сьогодні в Росії сегмент молочних консервів. У цьому році ми, хоча і не повною мірою, але досить успішно впоралися із проблемою підробки масла, а от питання фальсифікації молочних консервів залишилося дуже болючим. У ситуації з обсягами виробництва якісного морозива є зміни на краще. В умовах спекотного літа у 2006-2007 роках попит на нього зріс. Та головне, що впродовж останніх років діє новий державний стандарт на виробництво морозива.
Отож, зважаючи на позитивні тенденції, які вже відбуваються на російському ринку молочної продукції, сподіваємося на покращення стану молокопереробної промисловості вже з наступного 2008 року. Оксана Шаповал





Схожі новини
  • У Мінагрополітики працюють над збільшенням споживання молока
  • Україна наростить експорт молочної продукції за рахунок підвищення її якості
  • Цього року українці споживають майже на 16% більше молока, ніж торік – Укрмолпром
  • Україна в 2012 році може збільшити виробництво молока майже на 2%
  • Споживання молокопродуктів зменшилося до 204,9 кг на душу населення в 2011

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.