Швидко адаптуватися до роботи в умовах воєнного стану та забезпечити безперервність виробничих процесів «Астарті» допомогла саме диверсифікована модель бізнесу.
Про це комерційний директор Вячеслав Чук розповів в інтерв'ю сайту Latifundist.com.
"Навіть зниження обсягів експорту зернових та олійних культур через блокаду росією морських портів нам вдалося компенсувати за рахунок асортименту продукції компанії, дві третини якої переробляється і реалізовується саме в Україні. Це — молоко, цукор і продукти переробки сої, які використовуються для вигодовування тварин.
Ми зберегли обсяги виробництва, а подекуди ще й збільшили. До прикладу, у 2021-22 МР соєпереробний завод «Астарти» переробив на 15% сої більше, ніж у попередньому «довоєнному» маркетинговому році. І це, з урахуванням миттєвого руйнування логістичних ланцюгів та двотижневої вимушеної зупинки підприємства на самому початку війни, щоб забезпечити безпеку працівників", - розповів комерційний директор агрохолдингу "Астарта-Київ".
Майбутня операційна діяльність
Вячеслав Чук повідомив, що компанія має всі передумови, щоб не знижувати об’єми виробництва і надалі.
«Астарта» зібрала ранні зернові. Вже йде збирання сої та соняшнику. На черзі кукурудза, копання цукрових буряків.
Холдинг вже інвестує в урожай 2023 р.: посіяно озимий ріпак, розпочато сівбу озимої пшениці.
До слова, поточна ситуація з блокуванням експорту сировини сприяла зміні сівозміни в Україні. Аграрії зменшили кукурудзу, яка переважно експортувалася, натомість збільшили сою, ріпак і соняшник, які можна переробити в Україні, а експортувати готову продукцію: олію, шрот. Відтак, питання розвитку внутрішньої глибокої переробки постає ще гостріше, ніж це було до війни.
"У новому переробному сезоні, який вже стартував, ми продовжуємо дотримуватися принципів ESG. Тому у процесі переробки сої продовжуємо використовувати біогаз. При такій ціні на газ в країнах ЄС, це буде перевагою для українського експорту", - зазначив Вячеслав Чук.
Про інвестиції
Зараз "Астарта" інвестує лише в проекти, які вкрай необхідні для підтримки безперервності виробничих процесів. Масштабні інвестиційні проекти в компанії призупинили, але вже повертаємося до їхнього розгляду.
Один з таких проектів — будівництво нової технологічної лінії поглибленої переробки сої.
Це інноваційна технологія, яка передбачає річне виробництво майже 100 тис. т кормового соєвого протеїнового концентрату (СПК) з негранульованого соєвого шроту методом екстракції з використанням водно-спиртового розчину. Соєвий концентрат — це важлива складова для виробництва кормів для аквакультур та тварин.
Ще однією перевагою, яку має «Астарта» — можливість експорту продукції, вирощеної та виробленої з європейського насіння сої з гарантованою простежуваністю її походження.
"Згадайте, як кілька років тому світові продовольчі компанії вимагали припинити торгівлю соєю та продуктами її переробки, вирощеною в Бразилії, на місці вирубаних лісів та з порушенням принципів сталого розвитку. Отже, той факт, що ми вирощуємо не ГМО сою на європейському континенті без шкідливого впливу на екосистему, навіть під час війни — наше відповідальне ставлення, величезна перевага і ми повинні це використовувати.
У перспективі можна продовжити ланцюг переробки та виробляти харчові соєві білки — концентрати та ізоляти для всіх галузей харчової промисловості", - повідомив топ-менеджер компанії.
«Астарта» постійно вивчає різні варіанти у сфері поглибленої переробки сільськогосподарської продукції та біоенергетики. Але для реалізації значних інвестицій під час воєнного стану державою повинен бути передбачений механізм страхування військових ризиків.
Перспективи України в галузі глибокої переробки
Роботу в сегменті переробки соєвих бобів Україна починала у статусі нетто-імпортера. Всього за 8 років роботи у цьому напрямку, у т.ч. і за рахунок будівництва нових переробних потужностей, ми стали нетто-експортером. До слова, «Астарта» була однією з тих, хто починав реалізовувати такі великі пілотні інвестиційні проекти. Згодом приєдналися інші виробники.
Сьогодні «Астарта» експортує понад 80% виробленої з соєвих бобів продукції, зокрема, шрот та соєву олію.
Наступний крок — розвиток власних виробництв і вихід українських переробників на нові ринки.
"Це дозволить створювати ще більше доданої вартості, наповнювати державний бюджет, збільшувати надходження експортної виручки в Україну, підвищувати конкурентоздатність і збільшувати здатність українців пережити війну і подолати кризу. Це виклик для українського бізнесу, але ми справимося з ним" - підсумував комерційний директор агрохолдингу "Астарта-Київ" Вячеслав Чук.
ІЦ УАК за матеріалами Latifundist.com
agroconf.org