Аграрний тиждень. Україна
» » Астарта планує подальший розвиток у сфері переробки сої
» » Астарта планує подальший розвиток у сфері переробки сої

    Астарта планує подальший розвиток у сфері переробки сої


    Астарта планує подальший розвиток у сфері переробки сої

    Швидко адаптуватися до роботи в умовах воєнного стану та забезпечити безперервність виробничих процесів «Астарті» допомогла саме диверсифікована модель бізнесу.

    Про це комерційний директор Вячеслав Чук розповів в інтерв'ю сайту Latifundist.com.

    "Навіть зниження обсягів експорту зернових та олійних культур через блокаду росією морських портів нам вдалося компенсувати за рахунок асортименту продукції компанії, дві третини якої переробляється і реалізовується саме в Україні. Це — молоко, цукор і продукти переробки сої, які використовуються для вигодовування тварин.

    Ми зберегли обсяги виробництва, а подекуди ще й збільшили. До прикладу, у 2021-22 МР соєпереробний завод «Астарти» переробив на 15% сої більше, ніж у попередньому «довоєнному» маркетинговому році. І це, з урахуванням миттєвого руйнування логістичних ланцюгів та двотижневої вимушеної зупинки підприємства на самому початку війни, щоб забезпечити безпеку працівників", - розповів комерційний директор агрохолдингу "Астарта-Київ".

    Майбутня операційна діяльність

    Вячеслав Чук повідомив, що компанія має всі передумови, щоб не знижувати об’єми виробництва і надалі.

    «Астарта» зібрала ранні зернові. Вже йде збирання сої та соняшнику. На черзі кукурудза, копання цукрових буряків.

    Холдинг вже інвестує в урожай 2023 р.: посіяно озимий ріпак, розпочато сівбу озимої пшениці.

    До слова, поточна ситуація з блокуванням експорту сировини сприяла зміні сівозміни в Україні. Аграрії зменшили кукурудзу, яка переважно експортувалася, натомість збільшили сою, ріпак і соняшник, які можна переробити в Україні, а експортувати готову продукцію: олію, шрот. Відтак, питання розвитку внутрішньої глибокої переробки постає ще гостріше, ніж це було до війни.

    "У новому переробному сезоні, який вже стартував, ми продовжуємо дотримуватися принципів ESG. Тому у процесі переробки сої продовжуємо використовувати біогаз. При такій ціні на газ в країнах ЄС, це буде перевагою для українського експорту", - зазначив Вячеслав Чук.

    Про інвестиції

    Зараз "Астарта" інвестує лише в проекти, які вкрай необхідні для підтримки безперервності виробничих процесів. Масштабні інвестиційні проекти в компанії призупинили, але вже повертаємося до їхнього розгляду.

    Один з таких проектів — будівництво нової технологічної лінії поглибленої переробки сої.

    Це інноваційна технологія, яка передбачає річне виробництво майже 100 тис. т кормового соєвого протеїнового концентрату (СПК) з негранульованого соєвого шроту методом екстракції з використанням водно-спиртового розчину. Соєвий концентрат — це важлива складова для виробництва кормів для аквакультур та тварин.

    Ще однією перевагою, яку має «Астарта» — можливість експорту продукції, вирощеної та виробленої з європейського насіння сої з гарантованою простежуваністю її походження.

    "Згадайте, як кілька років тому світові продовольчі компанії вимагали припинити торгівлю соєю та продуктами її переробки, вирощеною в Бразилії, на місці вирубаних лісів та з порушенням принципів сталого розвитку. Отже, той факт, що ми вирощуємо не ГМО сою на європейському континенті без шкідливого впливу на екосистему, навіть під час війни — наше відповідальне ставлення, величезна перевага і ми повинні це використовувати.

    У перспективі можна продовжити ланцюг переробки та виробляти харчові соєві білки — концентрати та ізоляти для всіх галузей харчової промисловості", - повідомив топ-менеджер компанії.

    «Астарта» постійно вивчає різні варіанти у сфері поглибленої переробки сільськогосподарської продукції та біоенергетики. Але для реалізації значних інвестицій під час воєнного стану державою повинен бути передбачений механізм страхування військових ризиків.

    Перспективи України в галузі глибокої переробки

    Роботу в сегменті переробки соєвих бобів Україна починала у статусі нетто-імпортера. Всього за 8 років роботи у цьому напрямку, у т.ч. і за рахунок будівництва нових переробних потужностей, ми стали нетто-експортером. До слова, «Астарта» була однією з тих, хто починав реалізовувати такі великі пілотні інвестиційні проекти. Згодом приєдналися інші виробники.

    Сьогодні «Астарта» експортує понад 80% виробленої з соєвих бобів продукції, зокрема, шрот та соєву олію.

    Наступний крок — розвиток власних виробництв і вихід українських переробників на нові ринки.

    "Це дозволить створювати ще більше доданої вартості, наповнювати державний бюджет, збільшувати надходження експортної виручки в Україну, підвищувати конкурентоздатність і збільшувати здатність українців пережити війну і подолати кризу. Це виклик для українського бізнесу, але ми справимося з ним" - підсумував комерційний директор агрохолдингу "Астарта-Київ" Вячеслав Чук.

    ІЦ УАК за матеріалами Latifundist.com

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Астарта збільшила доходи
  • Як в умовах війни перебудовуються компанії: "Астарта-Київ"
  • АСТАРТА завершила переробку тростинного цукру-сирцю і розпочала сезон цукроваріння 2021
  • АСТАРТА почала переробку цукру-сирцю
  • У 2015/16 МР Україна може наростити експорт соняшникового шроту/макухи до країн ЄС і СНД

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Астарта планує подальший розвиток у сфері переробки сої


Астарта планує подальший розвиток у сфері переробки сої

Швидко адаптуватися до роботи в умовах воєнного стану та забезпечити безперервність виробничих процесів «Астарті» допомогла саме диверсифікована модель бізнесу.

Про це комерційний директор Вячеслав Чук розповів в інтерв'ю сайту Latifundist.com.

"Навіть зниження обсягів експорту зернових та олійних культур через блокаду росією морських портів нам вдалося компенсувати за рахунок асортименту продукції компанії, дві третини якої переробляється і реалізовується саме в Україні. Це — молоко, цукор і продукти переробки сої, які використовуються для вигодовування тварин.

Ми зберегли обсяги виробництва, а подекуди ще й збільшили. До прикладу, у 2021-22 МР соєпереробний завод «Астарти» переробив на 15% сої більше, ніж у попередньому «довоєнному» маркетинговому році. І це, з урахуванням миттєвого руйнування логістичних ланцюгів та двотижневої вимушеної зупинки підприємства на самому початку війни, щоб забезпечити безпеку працівників", - розповів комерційний директор агрохолдингу "Астарта-Київ".

Майбутня операційна діяльність

Вячеслав Чук повідомив, що компанія має всі передумови, щоб не знижувати об’єми виробництва і надалі.

«Астарта» зібрала ранні зернові. Вже йде збирання сої та соняшнику. На черзі кукурудза, копання цукрових буряків.

Холдинг вже інвестує в урожай 2023 р.: посіяно озимий ріпак, розпочато сівбу озимої пшениці.

До слова, поточна ситуація з блокуванням експорту сировини сприяла зміні сівозміни в Україні. Аграрії зменшили кукурудзу, яка переважно експортувалася, натомість збільшили сою, ріпак і соняшник, які можна переробити в Україні, а експортувати готову продукцію: олію, шрот. Відтак, питання розвитку внутрішньої глибокої переробки постає ще гостріше, ніж це було до війни.

"У новому переробному сезоні, який вже стартував, ми продовжуємо дотримуватися принципів ESG. Тому у процесі переробки сої продовжуємо використовувати біогаз. При такій ціні на газ в країнах ЄС, це буде перевагою для українського експорту", - зазначив Вячеслав Чук.

Про інвестиції

Зараз "Астарта" інвестує лише в проекти, які вкрай необхідні для підтримки безперервності виробничих процесів. Масштабні інвестиційні проекти в компанії призупинили, але вже повертаємося до їхнього розгляду.

Один з таких проектів — будівництво нової технологічної лінії поглибленої переробки сої.

Це інноваційна технологія, яка передбачає річне виробництво майже 100 тис. т кормового соєвого протеїнового концентрату (СПК) з негранульованого соєвого шроту методом екстракції з використанням водно-спиртового розчину. Соєвий концентрат — це важлива складова для виробництва кормів для аквакультур та тварин.

Ще однією перевагою, яку має «Астарта» — можливість експорту продукції, вирощеної та виробленої з європейського насіння сої з гарантованою простежуваністю її походження.

"Згадайте, як кілька років тому світові продовольчі компанії вимагали припинити торгівлю соєю та продуктами її переробки, вирощеною в Бразилії, на місці вирубаних лісів та з порушенням принципів сталого розвитку. Отже, той факт, що ми вирощуємо не ГМО сою на європейському континенті без шкідливого впливу на екосистему, навіть під час війни — наше відповідальне ставлення, величезна перевага і ми повинні це використовувати.

У перспективі можна продовжити ланцюг переробки та виробляти харчові соєві білки — концентрати та ізоляти для всіх галузей харчової промисловості", - повідомив топ-менеджер компанії.

«Астарта» постійно вивчає різні варіанти у сфері поглибленої переробки сільськогосподарської продукції та біоенергетики. Але для реалізації значних інвестицій під час воєнного стану державою повинен бути передбачений механізм страхування військових ризиків.

Перспективи України в галузі глибокої переробки

Роботу в сегменті переробки соєвих бобів Україна починала у статусі нетто-імпортера. Всього за 8 років роботи у цьому напрямку, у т.ч. і за рахунок будівництва нових переробних потужностей, ми стали нетто-експортером. До слова, «Астарта» була однією з тих, хто починав реалізовувати такі великі пілотні інвестиційні проекти. Згодом приєдналися інші виробники.

Сьогодні «Астарта» експортує понад 80% виробленої з соєвих бобів продукції, зокрема, шрот та соєву олію.

Наступний крок — розвиток власних виробництв і вихід українських переробників на нові ринки.

"Це дозволить створювати ще більше доданої вартості, наповнювати державний бюджет, збільшувати надходження експортної виручки в Україну, підвищувати конкурентоздатність і збільшувати здатність українців пережити війну і подолати кризу. Це виклик для українського бізнесу, але ми справимося з ним" - підсумував комерційний директор агрохолдингу "Астарта-Київ" Вячеслав Чук.

ІЦ УАК за матеріалами Latifundist.com

agroconf.org





Схожі новини
  • Астарта збільшила доходи
  • Як в умовах війни перебудовуються компанії: "Астарта-Київ"
  • АСТАРТА завершила переробку тростинного цукру-сирцю і розпочала сезон цукроваріння 2021
  • АСТАРТА почала переробку цукру-сирцю
  • У 2015/16 МР Україна може наростити експорт соняшникового шроту/макухи до країн ЄС і СНД

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.