Аграрний тиждень. Україна
» » Затверджені Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів
» » Затверджені Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів

    Затверджені Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів


    Затверджені Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів

    17 жовтня 2022 року Міністерством юстиції України зареєстровано наказ Мінагрополітики від 14 вересня 2022 року № 682, яким затверджено Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною.

    Прийняття Гігієнічних вимог є черговим кроком щодо виконання міжнародних зобов’язань України, передбачених Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, створює в Україні спільні з країнами-членами ЄС правила функціонування ринку швидкозаморожених харчових продуктів,
    а також матиме позитивний вплив на громадське здоров’я.

    Швидкозаморожений харчовий продукт – харчовий продукт, що його було піддано процесу швидкого заморожування, під час якого температура харчового продукту якнайшвидше проходить область максимального кристалоутворення для відповідного харчового продукту, та, після термічної стабілізації (вирівнювання температури харчового продукту), досягає температури не вище -18 °C, що її постійно підтримують на цьому рівні по всьому харчовому продукту.

    Гігієнічні вимоги чітко регламентують:



    загальні принципи, що їм мають задовольняти швидкозаморожені харчові продукти;



    рівень температури, що її необхідно підтримувати на потужностях, що здійснюють поводження, зберігання, складування, транспортування та/або обіг швидкозаморожених харчових продуктів;



    вимоги до морозильного обладнання та перелік кріогенних середовищ (рідин), що дозволено використовувати для швидкого заморожування харчових продуктів;



    особливості маркування швидкозаморожених харчових продуктів;



    здійснення моніторингу температури під час транспортування, складування та зберігання швидкозаморожених харчових продуктів.

    Звертаємо увагу, що Гігієнічні вимоги вводяться в дію через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану, а харчові продукти, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати «вжити до»).




    ІЦ УАК за матеріалами Мінагрополітики

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Держпродспоживслужба повідомляє про потребу надавання повідомлення про намір вводити в обіг харчових продуктів
  • Уряд схвалив законодавчі заходи з боротьби з фальсифікацією харчової продукції
  • Україна та ЄС обговорили поточний стан наближення вітчизняного харчового законодавства
  • Затверджено нові вимоги до імпорту в Україну продуктів тваринного походження та тварин
  • Затверджено нові вимоги до імпорту в Україну тварин та продукції

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Затверджені Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів


Затверджені Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів

17 жовтня 2022 року Міністерством юстиції України зареєстровано наказ Мінагрополітики від 14 вересня 2022 року № 682, яким затверджено Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною.

Прийняття Гігієнічних вимог є черговим кроком щодо виконання міжнародних зобов’язань України, передбачених Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, створює в Україні спільні з країнами-членами ЄС правила функціонування ринку швидкозаморожених харчових продуктів,
а також матиме позитивний вплив на громадське здоров’я.

Швидкозаморожений харчовий продукт – харчовий продукт, що його було піддано процесу швидкого заморожування, під час якого температура харчового продукту якнайшвидше проходить область максимального кристалоутворення для відповідного харчового продукту, та, після термічної стабілізації (вирівнювання температури харчового продукту), досягає температури не вище -18 °C, що її постійно підтримують на цьому рівні по всьому харчовому продукту.

Гігієнічні вимоги чітко регламентують:



загальні принципи, що їм мають задовольняти швидкозаморожені харчові продукти;



рівень температури, що її необхідно підтримувати на потужностях, що здійснюють поводження, зберігання, складування, транспортування та/або обіг швидкозаморожених харчових продуктів;



вимоги до морозильного обладнання та перелік кріогенних середовищ (рідин), що дозволено використовувати для швидкого заморожування харчових продуктів;



особливості маркування швидкозаморожених харчових продуктів;



здійснення моніторингу температури під час транспортування, складування та зберігання швидкозаморожених харчових продуктів.

Звертаємо увагу, що Гігієнічні вимоги вводяться в дію через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану, а харчові продукти, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати «вжити до»).




ІЦ УАК за матеріалами Мінагрополітики

agroconf.org





Схожі новини
  • Держпродспоживслужба повідомляє про потребу надавання повідомлення про намір вводити в обіг харчових продуктів
  • Уряд схвалив законодавчі заходи з боротьби з фальсифікацією харчової продукції
  • Україна та ЄС обговорили поточний стан наближення вітчизняного харчового законодавства
  • Затверджено нові вимоги до імпорту в Україну продуктів тваринного походження та тварин
  • Затверджено нові вимоги до імпорту в Україну тварин та продукції

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.