Ціни на цибулю в Україні знову зростають
Відпускні ціни на цибулю в Україні знову почали зростати, повідомляють аналітики проекту EastFruit. Оператори ринку вже зараз говорять про можливий дефіцит якісної продукції наприкінці сезону. Вони наголошують, що виробництво цибулі в країні цього року помітно знизилося. При цьому через несприятливі погодні умови суттєво зріс відсоток некондиційної цибулі, яка не підлягає тривалому зберіганню.
За даними щоденного моніторингу, з початку цього тижня українські фермери підняли відпускні ціни на цибулю в середньому на 16%. За словами фахівців, ще минулої п’ятниці основні обсяги цибулі виробники реалізовували в межах 23-26 грн/кг ($0,63-0,71/кг). Сьогодні ж ця продукція надходить у продаж по 27-32 грн/кг ($0,74-0,88/кг).
Приводом для підвищення цін на цибулю стала, перш за все, обмежена пропозиція цибулі. Більшість господарств прагнуть насамперед розпродати продукцію, якість якої почала стрімко погіршуватися внаслідок тривалого зберігання. Водночас якісну цибулю виробники вважають за краще залишати в холодильниках і планують почати її реалізацію не раніше початку весни. Також скорочення обсягів імпортної цибулі з країн Центральної Азії надає суттєву підтримку цінам.
Зазначимо, що сьогодні ціни на цибулю в Україні вже в середньому в 3,2 раза вищі, ніж за аналогічний період минулого року. Водночас виробники впевнені в подальшому подорожчанні цієї продукції, оскільки запаси якісної цибулі в господарствах дуже обмежені. Щобільше, більшість фермерів заявляють про свій намір і надалі переглядати ціни у бік збільшення за умови збереження сьогоднішніх темпів збуту.
Стрімке скорочення пропозиції моркви провокує зростання цін на українському ринку
На українському ринку спостерігається стрімке зростання цін на моркву, повідомляє EastFruit. Підвищення цін на цю продукцію експерти пояснюють тим, що у багатьох місцевих виробників закінчуються запаси якісної моркви, врожай якої цього сезону був досить низьким.
Так, сьогодні моркву пропонують на продаж по 20-25 грн/кг ($0,55-0,68/кг), що в середньому на 17% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. Наростальну цінову динаміку в даному сегменті експерти пояснюють стрімким скороченням пропозиції моркви у місцевих господарствах. Багато фермерів вже встигли реалізувати закладену продукцію, більшість великих господарств ведуть відвантаження виключно за укладеними раніше договорами.
Зазначимо, що на цей час ціна на моркву в Україні вже в середньому у 2,2 раза вища, ніж наприкінці січня минулого року. При цьому більшість ключових гравців ринку не відкидають подальшого цінового зростання в даному сегменті. Це пов’язано з тим, що якісної моркви у сховищах українських господарств і так залишилося дуже мало, а постійні перебої з електроенергією негативно впливають на якість цієї продукції. За словами самих виробників, запасів місцевої моркви навряд чи вистачить до кінця цього сезону.
Перебої з постачаннями призвели до зростання цін на імпортні томати в Україні
Помітне збільшення попиту на тепличні томати на українському ринку, а також суттєве скорочення пропозиції цієї продукції стимулюють чергове зростання цін у цьому сегменті, повідомляють аналітики EastFruit. Основним постачальником тепличної продукції на український ринок у цей час року виступає Туреччина, але останні кілька тижнів тут відзначалися несприятливі погодні умови, що призвело до істотного зменшення поставок тепличних овочів на зовнішні ринки.
Зокрема, вже зараз імпортні томати надходять у продаж по 65-73 грн/кг ($1,78-2/кг), що в середньому на 10% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.
Основною причиною подорожчання, за словами продавців, є те, що пропозиція тепличних томатів на українському ринку скоротилася до мінімуму. Більшість тепличних комбінатів вже повністю завершили реалізацію овочів попереднього обороту. Водночас попит на цю продукцію залишається стабільно високим, що є основним драйвером зростання цін.
Зазначимо, що сьогодні імпортні томати на українському ринку коштують у середньому у 1,5 раза дорожче, ніж наприкінці січня 2022 року. Однак багато учасників ринку сходяться на думці, що така цінова ситуація в даному сегменті – тимчасове явище. Вони не виключають, що вже з середини лютого відпускні ціни в даному сегменті почнуть знижуватися, після того, як більшість українських тепличних комбінатів вийдуть на ринок з новим оборотом тепличних овочів.
ІЦ УАК за матеріалами EastFruit
agroconf.org