Аграрний тиждень. Україна
» » Втрати України від блокування постачання зерна до ЄС сягнуть $200 млн
» » Втрати України від блокування постачання зерна до ЄС сягнуть $200 млн

Втрати України від блокування постачання зерна до ЄС сягнуть $200 млн


Втрати України від блокування постачання зерна до ЄС сягнуть $200 млн

Національний банк України (НБУ) зменшив прогноз експорту української агропродукції у другому кварталі цього року на $200 млн через дії Польщі, Угорщини та інших країн, які заборонили імпорт українського зерна та низки інших сільгосппродуктів.

Про це на брифінгу заявив заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук.

«Ми врахували цей фактор, і вже на другий квартал зменшили експорт нашої агропродукції приблизно на $200 млн. Звичайно, втрати експорту до країн-сусідів, які запровадили відповідні обмеження, будуть більшими, але ми також враховували можливості переорієнтації на інші країни, зокрема і за рахунок використання зернового коридору», — сказав заступник голови НБУ.

Водночас він зауважив, що у прогнозі на третій-четвертий квартали цього року Нацбанк додаткових втрат не закладав, передбачаючи розвиток за січневим базовим сценарієм, у якому закладено нормальну роботу зернового коридору протягом усього часу.

Голова НБУ Андрій Пишний також зазначив, що правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% річних.

«У 2023 році інфляція сповільниться до 14,8%, а в наступні роки — повернеться до однознакового рівня. З огляду на швидке відновлення енергетичної системи, а також м'яку фіскальну політику, прогноз економічного зростання у 2023 році поліпшено з 0,3 до 2,0%», — додав він.

ІЦ УАК за матеріалами AgroPortal

agroconf.org





Схожі новини
  • Українські аграрії закликають європейських колег зняти жорсткі односторонні обмеження щодо торгівлі та спільно знайти компромісне рішення
  • Аби деблокувати роботу зернового коридору, потрібна відповідна реакція усього цивілізованого світу, – Маркіян Дмитрасевич
  • «Зернова ініціатива»: за 2 дні з Одеси вийшло 5 суден для Африки та Азії
  • Зупинка морського експорту загрожує глобальній продовольчій безпеці, – Микола Сольський
  • Нацбанк знизив прогноз врожаю зернових до 67 млн т

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.