Аграрний тиждень. Україна
» » Україна здатна покрити 20% європейського імпорту цукру, але уряд не дозволяє
» » Україна здатна покрити 20% європейського імпорту цукру, але уряд не дозволяє

    Україна здатна покрити 20% європейського імпорту цукру, але уряд не дозволяє


    Україна здатна покрити 20% європейського імпорту цукру, але уряд не дозволяє

    Виробництво цукру в Україні зросло, однак уряд ізолював вітчизняну продукцію від європейського ринку.

    Таку думку висловив комерційний директор агропромхолдингу «Астарта» Вячеслав Чук в інтерв’ю «Економічній правді».

    «Цьогоріч ми плануємо повернути посіви буряку і виробництво цукру на рівень, що був до 2022 року. Формуємо навколо себе повноцінну екосистему та залучаємо до співпраці малих фермерів, інші дрібніші компанії. Ми йдемо до них і кажемо: вирощуйте буряк, а ми будемо переробляти, нарощувати наш експорт. Країна загалом планує виробити 1,6-1,7 млн т цукру, тоді як минулого року було трохи більше 1,3 млн т. Внутрішньому ринку станом на зараз не потрібно більше 1 млн т», — пояснив він.

    І підкреслив, що Європа споживає дуже багато цукру — 17 млн т на рік, причому значна частина продукції імпортується.

    Вячеслав Чук, комерційний директор «Астарти»: "Україна, опираючись на свої можливості, може покрити приблизно 20% європейського імпорту цукру. Таким чином, ми можемо стати одним із ключових гравців у ланцюжку постачання ЄС, замістити існуючий бразильський імпорт, який не зовсім відповідає принципам сталого розвитку. Про це варто говорити: це гарний шанс для нас, а для Європи — можливість отримати хорошого сталого партнера, який виробляє якісну продукцію і піклується про довкілля".

    Натомість Україна сама запровадила обмеження щодо європейських ринків (йдеться про нульову квоту на експорт цукру, встановлену урядом з 5 червня по 15 вересня 2023 року) та ізолювала доступ українських виробників до цього ключового ринку, нагадав він.

    «Держава має виважено ставитися до питань своєї регуляторної політики відносно експортних ринків, особливо у період воєнного стану. Водночас бізнес готовий нарощувати обсяги переробки продукції, інвестувати у те, щоб ми не експортували лише сировину. Бізнес готовий забезпечувати передбачуваність, сталість експорту, демонструвати надійне партнерство. Те саме має робити зі свого боку й уряд», — вважає Вячеслав Чук.

    ІЦ УАК за матеріалами AgroPortal

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Астарта продовжує переробку імпортованого цукру-сирцю
  • «Астарта» збільшила виробництво екстра білого цукру на 37%
  • Україна встановила рекорд з експорту цукру
  • Україна може виробляти більше цукру
  • Раді пропонують відкрити ринок для імпортного цукру

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Україна здатна покрити 20% європейського імпорту цукру, але уряд не дозволяє


Україна здатна покрити 20% європейського імпорту цукру, але уряд не дозволяє

Виробництво цукру в Україні зросло, однак уряд ізолював вітчизняну продукцію від європейського ринку.

Таку думку висловив комерційний директор агропромхолдингу «Астарта» Вячеслав Чук в інтерв’ю «Економічній правді».

«Цьогоріч ми плануємо повернути посіви буряку і виробництво цукру на рівень, що був до 2022 року. Формуємо навколо себе повноцінну екосистему та залучаємо до співпраці малих фермерів, інші дрібніші компанії. Ми йдемо до них і кажемо: вирощуйте буряк, а ми будемо переробляти, нарощувати наш експорт. Країна загалом планує виробити 1,6-1,7 млн т цукру, тоді як минулого року було трохи більше 1,3 млн т. Внутрішньому ринку станом на зараз не потрібно більше 1 млн т», — пояснив він.

І підкреслив, що Європа споживає дуже багато цукру — 17 млн т на рік, причому значна частина продукції імпортується.

Вячеслав Чук, комерційний директор «Астарти»: "Україна, опираючись на свої можливості, може покрити приблизно 20% європейського імпорту цукру. Таким чином, ми можемо стати одним із ключових гравців у ланцюжку постачання ЄС, замістити існуючий бразильський імпорт, який не зовсім відповідає принципам сталого розвитку. Про це варто говорити: це гарний шанс для нас, а для Європи — можливість отримати хорошого сталого партнера, який виробляє якісну продукцію і піклується про довкілля".

Натомість Україна сама запровадила обмеження щодо європейських ринків (йдеться про нульову квоту на експорт цукру, встановлену урядом з 5 червня по 15 вересня 2023 року) та ізолювала доступ українських виробників до цього ключового ринку, нагадав він.

«Держава має виважено ставитися до питань своєї регуляторної політики відносно експортних ринків, особливо у період воєнного стану. Водночас бізнес готовий нарощувати обсяги переробки продукції, інвестувати у те, щоб ми не експортували лише сировину. Бізнес готовий забезпечувати передбачуваність, сталість експорту, демонструвати надійне партнерство. Те саме має робити зі свого боку й уряд», — вважає Вячеслав Чук.

ІЦ УАК за матеріалами AgroPortal

agroconf.org





Схожі новини
  • Астарта продовжує переробку імпортованого цукру-сирцю
  • «Астарта» збільшила виробництво екстра білого цукру на 37%
  • Україна встановила рекорд з експорту цукру
  • Україна може виробляти більше цукру
  • Раді пропонують відкрити ринок для імпортного цукру

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.