Склади українських виробників сиру залишаються досить скромними. У такій ситуації вони намагаються утримувати високими обсяги виробництва і це призводить до зростання закупівельної ціни молока-сировини.
У таких умовах собівартість виробництва суттєво збільшується, тому сировари з початку осені фактично щомісяця збільшують ціни на 5%. Можливо, така практика і спрацювала б, якби не існували можливості імпорту, але ні, імпорт точно буде зростати, і тоді заводам вже не потрібна буде “зайва” сировина, навіть якщо вона подешевшає.
Зараз стрімкого зростання імпорту не спостерігається лише через блокування польського кордону. Як тільки ця проблема вирішиться, в Україну зразу ж завезуть досить великі обсяги польського (і не тільки) сиру.
Виробництво сиру в останні місяці вище, ніж у довоєнному 2021 році, і це пояснюється лише тим, що імпорт поки що менший. Не виключено, що наступного року сироварам доведеться досить суттєво скорочувати випуск своєї продукції.
ІЦ УАК за матеріалами Інфагро
agroconf.org