Новий прогноз ФАО щодо обсягів виробництва зернових у світі у 2023 році переглянуто у бік незначного збільшення і на даний час становить 2 840 млн тонн, що на 1,1 відсотки (30,4 млн тонн) більше, ніж роком раніше. Цей приріст зумовлений насамперед суттєвим підвищенням прогнозу світового виробництва кукурудзи (на 5,3 відсотки) за рахунок Бразилії, Китаю (материкової частини) та Сполучених Штатів Америки, яке із запасом компенсує очікуване зменшення виробництва пшениці у світі (на 2,3 відсотки). Щодо рису, то, порівняно з лютневим прогнозом, ФАО актуалізувала свої дані з виробництва у сезоні 2022–2023 та 2023–2024 років в Індії з урахуванням офіційних даних, що свідчать про значне розширення посівних площ під літній урожай. Ці коригування компенсують незначне зниження даних щодо обсягів виробництва в інших країнах, зокрема, в Колумбії та М’янмі. Внаслідок цих змін очікується, що світове виробництво рису в сезоні 2023–2024 років може досягтии526,2 млн тонн (у перерахунку на обвалене зерно), що на 0,4 відсотки вище за скоригований рівень сезону 2022–2023 років.
Прогноз споживання зернових у світі в сезоні 2023–2024 років (2 823 млн тонн) збільшено порівняно з прогнозом минулого місяця на 1,4 млн тонн, що на 31,3 млн тонн (1,1 відсотки) вище за рівень сезону 2022–2023 років. Виходячи зі зростання споживання кукурудзи на корми, особливо в Алжирі та Індії, прогноз споживання фуражного зерна у світі на сезон 2023–2024 років підвищено на 0,9 млн тонн до 1 506 млн тонн, що на 1,2 млн тонн більше за показник сезону 2022 -2023 років. Незважаючи на зниження цього місяця прогнозу щодо пшениці на 1,0 млн тонн, очікується, що споживання у світі в сезоні 2023–2024 років збільшиться порівняно з минулим сезоном на 1,8 відсотки до 793,3 млн тонн – головним чином за рахунок передбачуваного зростання споживання пшениці на корми. Споживання рису у світі в сезоні 2023–2024 років зараз прогнозується на рівні 523,7 млн тонн, що на 1,5 млн тонн більше за попередні прогнози; головним чином, це зумовлено підвищенням прогнозів споживання рису в Індії в порівнянні з сезоном 2022–2023 років. Незважаючи на цей перегляд у бік підвищення, у сезоні 2023–2024 років, як і раніше, очікується незначне зростання або зниження споживання рису у світі другий сезон поспіль.
Більш детально: https://www.fao.org