У двох областях України найкращі корови Європи. Без державних дотацій окремі українські молочні господарства кладуть на лопатки всесвітньо відомих лідерів молочарства з Данії, Нідерландів та Естонії. Проте, у частині областей надої корів на рівні країн Африки.
Про це йдеться у матеріалі LIGA.net.
На Чернігівщині середня продуктивність корів, що "працюють" на фермах аграрних компаній, становить 11,24 тонни на рік. Це більше ніж у будь-кого з провідної молочної європейської трійці – Данії (10,2 т на рік), Естонії (10,1 т на рік) та Чехії (9,4 т на рік).
Другі за продуктивністю українські корови – з Тернопільської області, де середній надій становить 9,74 т на рік – отримали б у Європі "бронзу", випередивши своїх чеських одноплемінниць.
Гава – рекордсменка України
Корова Гава з господарства "Понори" Чернігівської області дає до 72 л молока на добу. Це неофіційний рекорд. За стабільних надоїв такого рівня річна продуктивність Гави може перевищити 20 т молока. Порода Гави – власна "розробка" господарства. Корів породи симентал тут запліднюють сім’ям голштинських биків.
Про це свідчать дані, які LIGA.net взяла для аналізу зі швейцарсько-українського проекту "Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України" (Quality FOOD Trade Program – QFTP)
"Одноплемінниці" – це не фігура мови, а факт. Досягнення провідних українських господарств базується на коровах голштинської породи. "Голштинки" також є основою стада будь-якої європейської країни, США та Канади, а це світовий "молочний пояс".
На іншому полюсі молочарства – Закарпаття. В найзахіднішій області продуктивність корів на рівні країн Африки. Якщо закарпатці отримують від корови 1 т молока на рік, то в Єгипті – 2 т. Водночас на берегах Нілу в загальне молочне поголів’я зараховують буйволиць, удої яких, порівняно з нормальною коровою, співвідносяться, як мопед із мотоциклом чи Берегове з Будапештом. Є щось схоже, але обсяги неспівставні.
В Україні найкраща продуктивність корів в областях, де є просунуті аграрні компанії та ферми великих переробників молока. Йдеться зокрема про "ІМК", "Терра Фуд", "Молочний альянс" і "Вімм-Білль-Данн", які витягують в лідери Чернігівську область, а також стимулюють Черкаську.
Для Тернопільщини та Хмельниччини такими локомотивами є "Молокія" та "Дживальдіс", а для Миколаївської області – "Лакталіс" і "Формула смаку" ("Волошкове поле").
Від себе додамо, що ще одним із локомотивів, хто робить вклад у молочне скотарство є агропромхолдинг "Астарта" - найбільший виробник промислового молока в Україні. Ферми компанії знаходяться у трьох областях - Полтавській, Вінницькій і Хмельницькій. Астарта у 2023 році виробила 115 тис. тонн молока, середній по холдингу надій на корову становив 25,8 кг/день. Середнє поголів’я ж у 1 кв. 2024 р. збільшилося до 27 тис. голів.
"Щодо аутсайдерів, то їх наявність на півдні пояснюється посушливим кліматом. На заході – Закарпаття, Львівщина й Івано-Франківськ – молочну галузь пригнічує потік імпорту з Польщі та Чехії, найчастіше ще й контрабандний", - зазначається у матеріалі.
ІЦ УАК за матеріалами LIGA.net
agroconf.org