Аграрний тиждень. Україна
» » Науково-методична рада при Держпродспоживслужбі розглянула важливі питання щодо внормування контролю у сфері виробництва молока
» » Науково-методична рада при Держпродспоживслужбі розглянула важливі питання щодо внормування контролю у сфері виробництва молока

    Науково-методична рада при Держпродспоживслужбі розглянула важливі питання щодо внормування контролю у сфері виробництва молока


    Науково-методична рада при Держпродспоживслужбі розглянула важливі питання щодо внормування контролю у сфері виробництва молока

    Проведено засідання секції «Безпечність харчових продуктів» Науково-методичної ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів. Розглядалася низка питань про внормування окремих дій (процедур) щодо регулювання та контролю у сфері виробництва молока.

    Порядок денний уключав розгляд наступних документів:



    Проект нормативного документа «Стандартна операційна процедура щодо послідовних дій у випадку невідповідних результатів досліджень на залишкові кількості протимікробних речовин/антибіотиків у зразках сирого молока, отриманих скринінговим методом у межах програми контролю сирого молока».



    Проект нормативного документа «Стандартна операційна процедура щодо правил відбору зразків сирого молока у межах програми контролю молока».



    Проект нормативного документа «Стандартна операційна процедура щодо оцінки стану відповідності потужностей оператора ринку вимогам ЄС і включення, призупинення чи виключення з переліку експортерів харчових продуктів до країн-членів ЄС».



    Проект нормативного документа «Стандартна операційна процедура щодо моніторингу впровадження програми контролю сирого молока та результатів лабораторних досліджень (випробувань)».

    Голова Науково-методичної ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Сергій Захарін нагадав, що за дорученням голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука значно посилено співпрацю державного органу із закладами вищої освіти, науковими установами, провідними науковцями й експертами. Науково-методична рада покликана забезпечити розробку й імплементацію науково-обґрунтованих пропозицій, спрямованих на виконання повноважень Держпродспоживслужби (зокрема, у частині підтримки епізоотичного, фітосанітарного, санітарно-епідемічного благополуччя, забезпечення належної безпечності харчових продуктів, ефективного захисту прав споживачів).

    Із вітальним словом до учасників засідання звернулася керівниця секції «Безпечність харчових продуктів», заступниця директора Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи Наталія Курята. Вона акцентувала на актуальності розгляду запропонованих питань, а також повідомила, що проекти відповідних документів були попередньо опрацьовані вченими інституту й отримали позитивні рецензії.

    Ключові доповіді з питань порядку денного зробили заступник начальника управління державного контролю й обліку операторів ринку Департаменту безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Анатолій Гамза та заступниця начальника управління безпечності харчових продуктів і кормів того ж департаменту Оксана Новохатня. Вони розказали про проведені аналітичні дослідження, результати яких були покладені в основу проектів документів, що розглядаються, а також про необхідність унормування відповідних питань, які виникають у практичних працівників під час моніторингу якості молока та діяльності операторів ринку. Крім того, презентовано досвід європейських країн щодо регулювання та контролю у сфері виробництва молока.

    Сергій Захарін додав, що проекти нормативних документів є черговим кроком на шляху до інтеграції України до європейської спільноти, оскільки враховують вимоги стандартів ЄС у частині регулювання та контролю у сфері виробництва молока. Розгляд питань щодо внормування питань моніторингу виробництва й обігу молока також є важливим у контексті реформи шкільного харчування.

    За підсумками голосування всі проекти нормативних документів були схвалені, а також рекомендовані до подальшої апробації та практичного застосування.

    «Ми розглянули важливі нормативні документи щодо регулювання та контролю у сфері виробництва молока. Це документи, які описують стандартні операційні процедури щодо дій у випадку невідповідних результатів досліджень на залишкові кількості протимікробних речовин (антибіотиків) у зразках сирого молока, правил відбору зразків сирого молока, оцінки стану відповідності потужностей оператора ринку вимогам ЄС, моніторингу впровадження програми контролю сирого молока та результатів лабораторних досліджень (випробувань). Проведена колосальна дослідно-пошукова й інформаційно-аналітична робота, поглиблено вивчено відповідні стандарти ЄС, опрацьовано досвід провідних країн. Вважаю, нашим працівникам, які входили до складу робочої групи з підготовки проектів документів, вдалося знайти оптимальний баланс та описати відповідні процедури максимально виважено, з урахуванням і наших євроінтеграційних устремлінь, і нашої інституційної спроможності. Жодних суттєвих зауважень від членів Ради не надійшло, і ми схвалили всі подані документи. Як і раніше, ми відкриті до співпраці й закликаємо до співробітництва всіх небайдужих фахівців», - зазначив Сергій Захарін.


    ІЦ УАК за матеріалами ДПСС

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Розроблено нові методичні рекомендації для учасників програми контролю сирого молока
  • На Харківщині відбулася нарада з програми контролю сирого молока
  • На Вінниччині представили напрацювання пілотного проекту щодо контролю сирого молока
  • На Миколаївщині відбулася зустріч щодо запровадження пілотного проекту із контролю сирого молока
  • Держпродспоживслужба та проект Safoso спільно розробили пілотний проект щодо контролю сирого молока на території чотирьох областей

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Науково-методична рада при Держпродспоживслужбі розглянула важливі питання щодо внормування контролю у сфері виробництва молока


Науково-методична рада при Держпродспоживслужбі розглянула важливі питання щодо внормування контролю у сфері виробництва молока

Проведено засідання секції «Безпечність харчових продуктів» Науково-методичної ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів. Розглядалася низка питань про внормування окремих дій (процедур) щодо регулювання та контролю у сфері виробництва молока.

Порядок денний уключав розгляд наступних документів:



Проект нормативного документа «Стандартна операційна процедура щодо послідовних дій у випадку невідповідних результатів досліджень на залишкові кількості протимікробних речовин/антибіотиків у зразках сирого молока, отриманих скринінговим методом у межах програми контролю сирого молока».



Проект нормативного документа «Стандартна операційна процедура щодо правил відбору зразків сирого молока у межах програми контролю молока».



Проект нормативного документа «Стандартна операційна процедура щодо оцінки стану відповідності потужностей оператора ринку вимогам ЄС і включення, призупинення чи виключення з переліку експортерів харчових продуктів до країн-членів ЄС».



Проект нормативного документа «Стандартна операційна процедура щодо моніторингу впровадження програми контролю сирого молока та результатів лабораторних досліджень (випробувань)».

Голова Науково-методичної ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Сергій Захарін нагадав, що за дорученням голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука значно посилено співпрацю державного органу із закладами вищої освіти, науковими установами, провідними науковцями й експертами. Науково-методична рада покликана забезпечити розробку й імплементацію науково-обґрунтованих пропозицій, спрямованих на виконання повноважень Держпродспоживслужби (зокрема, у частині підтримки епізоотичного, фітосанітарного, санітарно-епідемічного благополуччя, забезпечення належної безпечності харчових продуктів, ефективного захисту прав споживачів).

Із вітальним словом до учасників засідання звернулася керівниця секції «Безпечність харчових продуктів», заступниця директора Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи Наталія Курята. Вона акцентувала на актуальності розгляду запропонованих питань, а також повідомила, що проекти відповідних документів були попередньо опрацьовані вченими інституту й отримали позитивні рецензії.

Ключові доповіді з питань порядку денного зробили заступник начальника управління державного контролю й обліку операторів ринку Департаменту безпечності харчових продуктів і ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Анатолій Гамза та заступниця начальника управління безпечності харчових продуктів і кормів того ж департаменту Оксана Новохатня. Вони розказали про проведені аналітичні дослідження, результати яких були покладені в основу проектів документів, що розглядаються, а також про необхідність унормування відповідних питань, які виникають у практичних працівників під час моніторингу якості молока та діяльності операторів ринку. Крім того, презентовано досвід європейських країн щодо регулювання та контролю у сфері виробництва молока.

Сергій Захарін додав, що проекти нормативних документів є черговим кроком на шляху до інтеграції України до європейської спільноти, оскільки враховують вимоги стандартів ЄС у частині регулювання та контролю у сфері виробництва молока. Розгляд питань щодо внормування питань моніторингу виробництва й обігу молока також є важливим у контексті реформи шкільного харчування.

За підсумками голосування всі проекти нормативних документів були схвалені, а також рекомендовані до подальшої апробації та практичного застосування.

«Ми розглянули важливі нормативні документи щодо регулювання та контролю у сфері виробництва молока. Це документи, які описують стандартні операційні процедури щодо дій у випадку невідповідних результатів досліджень на залишкові кількості протимікробних речовин (антибіотиків) у зразках сирого молока, правил відбору зразків сирого молока, оцінки стану відповідності потужностей оператора ринку вимогам ЄС, моніторингу впровадження програми контролю сирого молока та результатів лабораторних досліджень (випробувань). Проведена колосальна дослідно-пошукова й інформаційно-аналітична робота, поглиблено вивчено відповідні стандарти ЄС, опрацьовано досвід провідних країн. Вважаю, нашим працівникам, які входили до складу робочої групи з підготовки проектів документів, вдалося знайти оптимальний баланс та описати відповідні процедури максимально виважено, з урахуванням і наших євроінтеграційних устремлінь, і нашої інституційної спроможності. Жодних суттєвих зауважень від членів Ради не надійшло, і ми схвалили всі подані документи. Як і раніше, ми відкриті до співпраці й закликаємо до співробітництва всіх небайдужих фахівців», - зазначив Сергій Захарін.


ІЦ УАК за матеріалами ДПСС

agroconf.org





Схожі новини
  • Розроблено нові методичні рекомендації для учасників програми контролю сирого молока
  • На Харківщині відбулася нарада з програми контролю сирого молока
  • На Вінниччині представили напрацювання пілотного проекту щодо контролю сирого молока
  • На Миколаївщині відбулася зустріч щодо запровадження пілотного проекту із контролю сирого молока
  • Держпродспоживслужба та проект Safoso спільно розробили пілотний проект щодо контролю сирого молока на території чотирьох областей

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.