Аграрний тиждень. Україна
АТУ»Новини»Дефіцит свинини та сезонні чинники: що впливає на ціну м’яса у 2025 році
АТУ»Новини»Дефіцит свинини та сезонні чинники: що впливає на ціну м’яса у 2025 році

    Дефіцит свинини та сезонні чинники: що впливає на ціну м’яса у 2025 році


    [b]Ціни на свинину в Україні цьогоріч залишаються на помітно вищому рівні, ніж торік. Основна причина — скорочення внутрішнього виробництва. За попередніми підсумками семи місяців 2025-го року промислове виробництво свинини зменшилося на 14–15% порівняно з аналогічним періодом 2024-го, а загальне скорочення галузі оцінюють на рівні близько 10%.[/b]

    «Галузь свинарства розпочала 2025-ий з рекордно низькою чисельністю свинопоголів’я — менше ніж 2,9 млн голів, — пояснює керівник аналітичного відділу Асоціації “Свинарі України” Олександра Бондарська. — Це безпосередньо вплинуло на виробничі результати. Хоча кількість свиней у сільгосппідприємствах дещо зросла, говорити про стабільне відновлення поки зарано. Це радше сезонні коливання, які спостерігаємо щороку».

    Не менш важливим фактором є й зовнішня торгівля. Попри суттєве зростання імпорту свинини — за попередніми підсумками восьми місяців року він у 6,5 разів перевищив увесь обсяг 2024-го року, — та досі не має значного впливу на цінову динаміку.

    «Імпорт сьогодні еквівалентний лише 5% промислового виробництва свинини або менше ніж 3% від загального обсягу, — зазначає експертка. — Тож внутрішній ринок переважно залежить від вітчизняної пропозиції».

    Свою роль відіграли й сезонні чинники.

    «Улітку ціни на свинину завжди дещо підвищуються. У спекотну пору тварини гірше набирають масу і пропозиція кондиційної свинини зменшується. Цього року сезонний фактор співпав зі загальним скороченням виробництва, тож ціни трималися на високому рівні», — підкреслює Олександра Бондарська.

    Щодо прогнозів до кінця року, експертка зазначає, що певне зниження цін усе ж очікують, проте воно не буде суттєвим.

    «Традиційно наприкінці третього – на початку четвертого кварталу попит на свинину знижується. Це пов’язано з тим, що на ринку з’являються альтернативні джерела білка — м’ясо тварин, вирощених у присадибномусекторі, птиця, риба, гриби. До того ж споживачі готуються до опалювального сезону. Однак цього року через менший обсяг виробництва очікуване зниження котирувань буде незначним», — пояснює вона.

    Утім, прогнозують, щоуже з кінця листопада попит знову зросте: м’ясопереробники готуються до зимових свят, а в грудні активнішими стають і споживачі.

    «Оскільки наразі не спостерігається ажіотажного нарощування виробництва операторами, восени пропозиція, ймовірно залишатиметься ослабленою, хай і дещо вищою ніж влітку. Це, ймовірно, "пом'якшить" очікуване зниження котирувань на ринку свинини», — підсумовує аналітик. Джерело: Pigua.info





    Схожі новини
  • Вітчизняні виробники забезпечують український ринок свининою на 95%
  • Промислове виробництво свинини зменшилося на 1,6%
  • Зовнішня торгівля свининою: підсумки січня
  • Цьогоріч в Україні реалізували на забій майже на 6% більше свиней — АСУ
  • Чи крива ціни на свинину повторить минулорічний сценарій у 2023?

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Дефіцит свинини та сезонні чинники: що впливає на ціну м’яса у 2025 році

04 вересень, Розділ Новини, переглядів 0

[b]Ціни на свинину в Україні цьогоріч залишаються на помітно вищому рівні, ніж торік. Основна причина — скорочення внутрішнього виробництва. За попередніми підсумками семи місяців 2025-го року промислове виробництво свинини зменшилося на 14–15% порівняно з аналогічним періодом 2024-го, а загальне скорочення галузі оцінюють на рівні близько 10%.[/b]

«Галузь свинарства розпочала 2025-ий з рекордно низькою чисельністю свинопоголів’я — менше ніж 2,9 млн голів, — пояснює керівник аналітичного відділу Асоціації “Свинарі України” Олександра Бондарська. — Це безпосередньо вплинуло на виробничі результати. Хоча кількість свиней у сільгосппідприємствах дещо зросла, говорити про стабільне відновлення поки зарано. Це радше сезонні коливання, які спостерігаємо щороку».

Не менш важливим фактором є й зовнішня торгівля. Попри суттєве зростання імпорту свинини — за попередніми підсумками восьми місяців року він у 6,5 разів перевищив увесь обсяг 2024-го року, — та досі не має значного впливу на цінову динаміку.

«Імпорт сьогодні еквівалентний лише 5% промислового виробництва свинини або менше ніж 3% від загального обсягу, — зазначає експертка. — Тож внутрішній ринок переважно залежить від вітчизняної пропозиції».

Свою роль відіграли й сезонні чинники.

«Улітку ціни на свинину завжди дещо підвищуються. У спекотну пору тварини гірше набирають масу і пропозиція кондиційної свинини зменшується. Цього року сезонний фактор співпав зі загальним скороченням виробництва, тож ціни трималися на високому рівні», — підкреслює Олександра Бондарська.

Щодо прогнозів до кінця року, експертка зазначає, що певне зниження цін усе ж очікують, проте воно не буде суттєвим.

«Традиційно наприкінці третього – на початку четвертого кварталу попит на свинину знижується. Це пов’язано з тим, що на ринку з’являються альтернативні джерела білка — м’ясо тварин, вирощених у присадибномусекторі, птиця, риба, гриби. До того ж споживачі готуються до опалювального сезону. Однак цього року через менший обсяг виробництва очікуване зниження котирувань буде незначним», — пояснює вона.

Утім, прогнозують, щоуже з кінця листопада попит знову зросте: м’ясопереробники готуються до зимових свят, а в грудні активнішими стають і споживачі.

«Оскільки наразі не спостерігається ажіотажного нарощування виробництва операторами, восени пропозиція, ймовірно залишатиметься ослабленою, хай і дещо вищою ніж влітку. Це, ймовірно, "пом'якшить" очікуване зниження котирувань на ринку свинини», — підсумовує аналітик. Джерело: Pigua.info





Схожі новини
  • Вітчизняні виробники забезпечують український ринок свининою на 95%
  • Промислове виробництво свинини зменшилося на 1,6%
  • Зовнішня торгівля свининою: підсумки січня
  • Цьогоріч в Україні реалізували на забій майже на 6% більше свиней — АСУ
  • Чи крива ціни на свинину повторить минулорічний сценарій у 2023?

  • Додати комментар
    Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.