Аграрний тиждень. Україна
» » Від чого залежить ціна на продукт в Україні?
» » Від чого залежить ціна на продукт в Україні?

    Від чого залежить ціна на продукт в Україні?


    «Популярний продукт відрізняється в ціні залежно від регіону на дев'ять грн.»



    «Аіф» продовжує вивчати ціни на основні продукти харчування, встановлені в різних регіонах України. У попередніх номерах ми вже з'ясували, скільки потрібно платити за хліб, м'ясо, сало, овочі, кисломолочні продукти, яйця, олію, цукор, крупи та борошно мешканцям різних областей (№№20, 22-28, 30’ 2012). На цей раз розповімо, які в країні ціни на саму ходову ковбасу.
    ГОСТ, та не той

    У список соціальних продуктів, затверджений Кабміном, входить варена ковбаса першого сорту. Хоча навряд чи можна сказати, що вона коштує дешево (див. таблицю).

    Тим більше якщо врахувати її складу. «Більшість жителів чомусь думають, що вона складається з яловичини і свинини. Так було в часи СРСР, - розповів «Аіф» Сергій ЧЕПЕК, директор Агентства соціально політичних досліджень «Вэйс-Україна». З тих пір наповнювачі серйозно змінилися. Зараз у більшості випадків варенки роблять з курячого м'яса, з невеликим додаванням яловичини або свинини. Також у хід йдуть субпродукти, наприклад, печінка, серце та інші внутрішні органи. Одне з українських підприємств вирішило зробити «Докторську» і «Краснодарську» ковбасу, ту, що коштувала коли-те 2 р. 80 коп., за Гостом радянських часів. Так ось зараз її ціна вилилася в солідну цифру: від 70 до 75 грн за кілограм.

    Два роки тому в Україні ввели нові національні стандарти на ковбасу та м ’ ясні продукти. Зокрема, варенка першого сорту повинна на 70% складатися з м'яса. Все інше - це соєвий білок, борошно, крохмаль і білкові стабілізатори. При купівлі вареної ковбаси потрібно звертати увагу на її колір - красивий, рожевий зазвичай досягається за допомогою різних барвників. Також в такому продукті може бути занадто багато крохмалю, але достовірно перевірити це можна тільки в домашніх умовах: спробувати ковбасу на смак (паперовий присмак скаже вам про надлишок крохмалю); згорнути її в трубочку (при надлишку крохмалю скибочка зламається); капнути на неї трохи йоду (при великій кількості крохмалю шматочок посиніє). В поліетиленовій упаковці варенка зазвичай зберігає свої якості протягом 45 днів, а в натуральній - п'ять-шість. Зберігати її краще на нижніх полицях холодильника, поклавши попередньо в паперовий пакет».
    Імпортери атакують

    Ціни на ковбасу, у т. ч. варенки, безпосередньо залежать від ситуації на ринку м'яса. Його виробництво в Україні, за словами Олександра ЯРОСЛАВСЬКОГО, заступник гендиректора Української аграрної конфедерації, з початку року трохи загальмувалося. «Якщо говорити про яловичині, то у нас щорічне скорочення великої рогатої худоби. А великі свинарські підприємства два роки поспіль працювали в збиток з рівнем рентабельності мінус 7,8% в 2010-м і мінус 3,5% в 2011 роках. В результаті поголів'я свиней також стало скорочуватися, а переробники зіткнулися з дефіцитом м'яса і, зокрема, сировини для ковбасних виробів. Ціна на ковбасу, природно, зросла. Потрібно також відзначити, що в такій ситуації різко хлинув імпорт, що перевищив обсяги нашого промислового виробництва. Ввезення свинини, якщо порівнювати перше півріччя 2011-го з таким же періодом 2010-го, збільшився в 3,5 рази - це рекордна кількість продукту, ввезене за шість місяців протягом останніх п'яти років», - повідомив «Аіф» експерт.
    За словами А. Ярославського, на ринку птиці зараз також склалася непроста ситуація. «Її зроблено дуже багато, але немає ринків збуту, особливо зовнішніх. З іншого боку, існує ціновий демпінг з боку імпортерів. При цьому зростають витрати на виробництво, тому виробники змушені підвищувати ціну. Як результат - стають менш конкурентоспроможними на тлі імпортерів. За перше півріччя обсяги ввезення птиці в Україну збільшилися на 90%. Що стосується переробників і виробників ковбас, то вони використовують в основному імпортне заморожене м'ясо низькосортної групи.

    Значна частина нашого населення отримує дохід нижче прожиткового мінімуму і не готова купувати якісні дорогі продукти, тому виробники намагаються різними способами здешевити ковбаси для такого покупця», - поділився з «Аіф» фахівець.

    У середньому за останні півроку варенка першого гатунку подорожчало на 2 грн за кг. Втім, до кінця року вона ще підніметься в ціні. За прогнозом С. Чепека, зростання складе 10-15%. «З-за посушливої погоди відбудеться подорожчання зерна та інших кормів, отже, підскочить в ціні птах, а за нею - і варена ковбаса», - сказав аналітик.





    Схожі новини
  • Ціни на овочі та крупи почали падати
  • "Глобинський м'ясокомбінат" оштрафували за неправдиву інформацію про склад ковбаси
  • Ціни на Черкащині залишаються стабільними
  • Українські ковбаси повні ненатуральних інгредієнтів - ЗМІ
  • Україна залишається без яловичини - експерт

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Від чого залежить ціна на продукт в Україні?


«Популярний продукт відрізняється в ціні залежно від регіону на дев'ять грн.»



«Аіф» продовжує вивчати ціни на основні продукти харчування, встановлені в різних регіонах України. У попередніх номерах ми вже з'ясували, скільки потрібно платити за хліб, м'ясо, сало, овочі, кисломолочні продукти, яйця, олію, цукор, крупи та борошно мешканцям різних областей (№№20, 22-28, 30’ 2012). На цей раз розповімо, які в країні ціни на саму ходову ковбасу.
ГОСТ, та не той

У список соціальних продуктів, затверджений Кабміном, входить варена ковбаса першого сорту. Хоча навряд чи можна сказати, що вона коштує дешево (див. таблицю).

Тим більше якщо врахувати її складу. «Більшість жителів чомусь думають, що вона складається з яловичини і свинини. Так було в часи СРСР, - розповів «Аіф» Сергій ЧЕПЕК, директор Агентства соціально політичних досліджень «Вэйс-Україна». З тих пір наповнювачі серйозно змінилися. Зараз у більшості випадків варенки роблять з курячого м'яса, з невеликим додаванням яловичини або свинини. Також у хід йдуть субпродукти, наприклад, печінка, серце та інші внутрішні органи. Одне з українських підприємств вирішило зробити «Докторську» і «Краснодарську» ковбасу, ту, що коштувала коли-те 2 р. 80 коп., за Гостом радянських часів. Так ось зараз її ціна вилилася в солідну цифру: від 70 до 75 грн за кілограм.

Два роки тому в Україні ввели нові національні стандарти на ковбасу та м ’ ясні продукти. Зокрема, варенка першого сорту повинна на 70% складатися з м'яса. Все інше - це соєвий білок, борошно, крохмаль і білкові стабілізатори. При купівлі вареної ковбаси потрібно звертати увагу на її колір - красивий, рожевий зазвичай досягається за допомогою різних барвників. Також в такому продукті може бути занадто багато крохмалю, але достовірно перевірити це можна тільки в домашніх умовах: спробувати ковбасу на смак (паперовий присмак скаже вам про надлишок крохмалю); згорнути її в трубочку (при надлишку крохмалю скибочка зламається); капнути на неї трохи йоду (при великій кількості крохмалю шматочок посиніє). В поліетиленовій упаковці варенка зазвичай зберігає свої якості протягом 45 днів, а в натуральній - п'ять-шість. Зберігати її краще на нижніх полицях холодильника, поклавши попередньо в паперовий пакет».
Імпортери атакують

Ціни на ковбасу, у т. ч. варенки, безпосередньо залежать від ситуації на ринку м'яса. Його виробництво в Україні, за словами Олександра ЯРОСЛАВСЬКОГО, заступник гендиректора Української аграрної конфедерації, з початку року трохи загальмувалося. «Якщо говорити про яловичині, то у нас щорічне скорочення великої рогатої худоби. А великі свинарські підприємства два роки поспіль працювали в збиток з рівнем рентабельності мінус 7,8% в 2010-м і мінус 3,5% в 2011 роках. В результаті поголів'я свиней також стало скорочуватися, а переробники зіткнулися з дефіцитом м'яса і, зокрема, сировини для ковбасних виробів. Ціна на ковбасу, природно, зросла. Потрібно також відзначити, що в такій ситуації різко хлинув імпорт, що перевищив обсяги нашого промислового виробництва. Ввезення свинини, якщо порівнювати перше півріччя 2011-го з таким же періодом 2010-го, збільшився в 3,5 рази - це рекордна кількість продукту, ввезене за шість місяців протягом останніх п'яти років», - повідомив «Аіф» експерт.
За словами А. Ярославського, на ринку птиці зараз також склалася непроста ситуація. «Її зроблено дуже багато, але немає ринків збуту, особливо зовнішніх. З іншого боку, існує ціновий демпінг з боку імпортерів. При цьому зростають витрати на виробництво, тому виробники змушені підвищувати ціну. Як результат - стають менш конкурентоспроможними на тлі імпортерів. За перше півріччя обсяги ввезення птиці в Україну збільшилися на 90%. Що стосується переробників і виробників ковбас, то вони використовують в основному імпортне заморожене м'ясо низькосортної групи.

Значна частина нашого населення отримує дохід нижче прожиткового мінімуму і не готова купувати якісні дорогі продукти, тому виробники намагаються різними способами здешевити ковбаси для такого покупця», - поділився з «Аіф» фахівець.

У середньому за останні півроку варенка першого гатунку подорожчало на 2 грн за кг. Втім, до кінця року вона ще підніметься в ціні. За прогнозом С. Чепека, зростання складе 10-15%. «З-за посушливої погоди відбудеться подорожчання зерна та інших кормів, отже, підскочить в ціні птах, а за нею - і варена ковбаса», - сказав аналітик.





Схожі новини
  • Ціни на овочі та крупи почали падати
  • "Глобинський м'ясокомбінат" оштрафували за неправдиву інформацію про склад ковбаси
  • Ціни на Черкащині залишаються стабільними
  • Українські ковбаси повні ненатуральних інгредієнтів - ЗМІ
  • Україна залишається без яловичини - експерт

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.