Заступник директора Департаменту продовольства Міністерства аграрної політики та продовольства України Олександр Печинога повідомив, що у другому півріччі маркетингового року (1 вересня2012 – 1 вересня 2013 року – Ред.) може зрости ціна на цукор через високі витрати на виробництво продукту. Про це він сьогодні сказав на прес-конференції.
"В цілому прогнозується стабільна цінова ситуація, але можливе зростання у другому півріччі цього маркетингового року ціни на цукор у виробників у зв’язку з тим, що вони повинні досягти витрат на його виробництво", - зазначив чиновник.
Водночас О.Печинога наголосив, що у міністерстві не очікують спекулятивного зростання ціни на солодкий пісок, бо для цього немає жодних підстав.
"Ресурси внутрішнього ринку забезпечені будуть в повному обсязі згідно з прогнозованими даними", - сказав він і уточнив, що нинішня закупівельна ціна на цукор 5910 грн за тонну – не відповідає витратам на виробництво і є нижчою від собівартості для більшості підприємств. Хоча така ціна, за його словами може бути прийнятною для тих цукрових заводів, які мають власні площі цукрових буряків.
"Це буде вирівнювання ціни після того падіння, яке відбулося у минулому маркетинговому році. Оптово-відпускна ціна може бути – до 6,5 грн за кілограм", - додав О.Печинога.
Як повідомляв голова "Укрцукру" Микола Ярчук, ціна на цукор з нового урожаю зросте на 10-15% через високу вартість енергоносіїв.
Ярчук наголошував, що очікується подорожчання цукру на внутрішньому рину, адже зросла вартість переробки цукрових буряків. Він підкреслив, що сьогодні 1 тис куб м газу для заводів коштує близько 600 доларів.
"Ми очікуємо, що собівартість виробництва цукру буде становити у межах 6500-7500 грн за тонну. Минулого року вона становила 5500-6500 грн", - зазначив експерт.