До 2015 року Китай планує вкласти 11,35 млрд доларів в програми з контролю за якістю та безпекою сільськогосподарської продукції.
Про це повідомили в Міністерстві сільського господарства КНР.
"З метою підвищення безпеки харчових продуктів планується інвестувати 72,02 млрд юанів (11,35 млрд доларів - ред.) у вдосконалення системи контролю за безпечністю та якістю фермерської продукції в період 11-ї п'ятирічки (2011-2015 роки)" , - йдеться в повідомленні на офіційному сайті відомства.
Зокрема, на ці кошти передбачається до зазначеного терміну створити науково-дослідний центр із забезпечення безпеки сільгосппродукції на міністерському рівні, 16 спеціальних центрів контролю та перевірки якості такого роду продукції на міністерському рівні і понад 1200 подібних центрів на провінційному, міському і повітовому рівнях. Влада визнає, що на сьогоднішній день система контролю якості далека від досконалої, в тому числі і з причини технічної відсталості, і нерідко дає збої.
Удосконалення системи контролю вважається одним з важливих заходів із модернізації сільського господарства та забезпечення безпеки постачання сільгосппродукцією в країні.
Крім того, з 1 жовтня в КНР набирає чинності циркуляр про стандартизацію "зеленої" харчової продукції. За даними міністерства, в країні сьогодні налічується понад 6 тис. фермерських господарств і підприємств, що виробляють більше 17 тис. видів екологічно чистої продукції. За підсумками минулого року обсяги продажу таких продуктів в Китаї досягли 31,35 млрд юанів (4,94 млрд доларів), а на експорт було поставлено її на суму 2,4 млрд доларів.