Молоко має бути молоком, а не коктейлем із домішок. Тому уряд пропонує називати «молочними» продукти лише з молока.
Там, де до половини рослинної олії – молоковмісними. Де її більше – взагалі не матимуть права використовувати слово «молоко» в назві.
Про домішки виробники повинні писати на упаковці великим, а не дрібним шрифтом. А продукти з рослинною олією магазини мають складати на окрему полицю, не змішуючи з молочною продукцією.
«Не завжди споживач має час чи навіть можливість роздивитися маркування продукції, щоб визначити, що він все-таки споживає – молочну продукцію чи молоковмісну», - каже заступник директора департаменту продовольства Міністерства агрополітики України Олександр Печенога.
За недотримання штрафуватимуть і виробників, і торговців – від 1700 до17 000 гривень. Торгова асоціація протестує, бо в Україні - лише кожен 5-й магазин можна назвати цивілізованою формою торгівлі. Решта – дрібний бізнес.
«Такі великі суми штрафів за невиконання даних положень можуть призвести до того, що магазини будуть відмовлятися від такої продукції», - вважає голова Української торгової асоціації Ігор Кишко.
А ось покупці – «за» розмежування молочних харчів та продуктів з рослинними жирами.
Від 10 до 17% вітчизняної «молочки» – з рослинною олією. Виробники використовують її до 30 тисяч тонн на рік. Така олія втричі дешевша від молока, але в магазинах і суміші, і натуральні продукти коштують практично однаково.
«Тому коли розділимо і покажемо – це натуральна, а це ненатуральна, покупець матиме змогу купити або дорожчу натуральну, або дешевшу ненатуральну. Але ніяк не за одну ціну», - пояснює заступник голови Асоціації «Укрмолпром» Василь Карпенко.
Тому виробники, які ставлять на молоко, підтримують законопроект. А ті, хто використовує рослинний жир, – не хочуть втрачати гроші.
Рослинні жири шкодять печінці та серцю
Дієтолог Оксана Скіталінська каже: у більшості українців - проблеми з обміном речовин, а отже, і зі здоров’ям. Тож їм потрібне справжнє молоко з його легкозасвоюваним кальцієм, білками, вітамінами та молочним цукром.
«Якщо щодня вживати продукти, які містять багато рослинних жирів, це навантаження на печінку, на підшлункову залозу, на серцево-судинну систему», - пояснює дієтолог.
Уникати рідкої «молочки» з рослинними жирами мають насамперед вагітні, діти, літні та хронічно хворі. Та навіть здоровим не варто їсти сирні та сметанні продукти й спреди - радить дієтолог. Адже часто при їхньому виробництві використовують збагачену воднем олію – транс жири - які можуть спровокувати низку важких хвороб.