У серпні в Національному науковому центрі «Інститут виноградарства та виноробства ім. Таїрова» знову вирував «Виноградний калейдоскоп». До Одеси в ті дні, як колись і до Риму, вели всі дороги: і не тільки з довколишніх країв, а й із сусідніх регіонів і держав.
Адже державні підприємства, фермери, приватні підприємці, народні селекціонери, одним словом - професіонали та любителі з України, Росії та Молдови влаштували справжнє свято і собі, і всім шанувальникам цієї надзвичайно смачної і, як виявляється, не менш надзвичайно цілющої та корисної для здоров’я людини ягоди.
Від кількості сортів та їх оригінальних назв майоріло в очах! А від того, що все це можна було скуштувати (зазначу: абсолютно безкоштовно), – дражнило ще більше!
- З чого ж почати? – сама собі розмірковувала в голос, підійшовши до міні-павільйону приватного підприємця із Запорізької області пана Захаренка, де було виставлено аж 50 сортів столового винограду.
– Рекомендую Аркадію, - упевнено порекомендував мені господар, помітивши мою нерішучість біля виставкового столу.
- А чому саме цей сорт? – поцікавилась.
- Це мій найулюбленішій. А значить, і найсмачніший. Це наш чемпіон. Минулого року найбільша грона важила 6 кілограмів 200 грамів! А потім ось поласуйте і Флорою. Погляньте, яка красуня-грона вагою 4 кілограми на вас дивиться, – щиро посміхаючись, простягнув мені виноград Іван Захаренко.
Погодьтесь, після такої реклами гріх було не поласувати. А поки я куштувала перші сорти солодких ягід, Іван Іванович підкладав і підкладав мені чергові соковиті грона інших сортів винограду.
- Ми вирощуємо дуже якісну та екологічно чисту продукцію. Маємо колекцію з більш ніж двохсот сортів столового винограду. А початок усій моїй виноградарській справі 20 років тому поклав сорт Німранг. Сьогодні у нашій сімейній колекції маємо сорти так званої народної селекції, цікаві сорти американські, європейські, японські. В родині обов’язки у виноградарстві розподілено: наукою, селекцією займається син Артем, а промисловий виноград, який в подальшому реалізуємо в ягоді, вирощую я. З 15 га близько дев’яти зайняті під молодими насадженнями, і лише на 6 га - плодоносні виноградні плантації. Виноград вирощуємо на богарі, не використовуючи жодних стимуляторів росту: все, що дає нам матінка-природа, те й наше. Більшість насаджень промислового винограду займає один із моїх найулюбленіших сортів – Аркадія. Цьогоріч очікували більше 20 т з гектару, але оси знищили майже 60% врожаю… Продаємо ягоду в Крим. Вона там успішно конкурує не тільки із закордонною продукцією, а й з місцевою.
Помітивши, що я акуратно складаю у тарілочку виноградні кісточки, мій співрозмовник серйозно зауважив:
- Шановна, ви ж найцілюще у винограді не з’їдаєте! Виноградні кісточки треба розжовувати і ковтати, бо вони місять чимало корисних речовин. Та й взагалі, людина має з’їдати за рік 50 кг цієї ягоди!
Гуляючи поміж експонатів, я аж ніяк могла пройти повз виставковий павільйон знаного виноградаря-аматора з Одеської області Івана Бімбаса. Його домашня колекція - це 400 сортів і 800 кущів винограду.
– Чим дивуєте відвідувачів «Виноградного калейдоскопу»? – запитую, ледь доступившись до пана Івана, бо охочих поспілкуватись з ним завжди чимало.
– Мої найулюбленіші сорти - мускатні: Аркадія, Флора, Вікторія рожева. Тож їх у першу чергу й виставляю. Також привіз виноград Білий велетень, Кишмиш Балет - як бачите, практично увесь розійшовся «на ура». Юліан теж цього року порадував урожайністю.
Про виноград Іван Бімбас може розповідати годинами… Та щойно ми розпочали бесіду, як голос ведучої урочистої церемонії нагородження ІІ-ї виставки-ярмарку «Виноградний калейдоскоп» покликав селекціонера на сцену за черговою заслуженою нагородою.
Альона НОВІЧКОВА,
спеціально для «Аграрного тижня. Україна»,
Одещина
Фото автора
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше