Аграрний тиждень. Україна
» » Андрій Пилипченко: «Соя - наш пріоритет»
» » Андрій Пилипченко: «Соя - наш пріоритет»

    Андрій Пилипченко: «Соя - наш пріоритет»


    ТОВ «НДІ сої» - унікальна структура, аналогів якої поки що немає на теренах України. Адже це – перший і єдиний в нашій державі приватний інститут, який проводить ґрунтовну селекційну роботу з такою затребуваною у світі культурою, як соя. Чому саме соя і які завдання ставить перед собою ТОВ «НДІ сої», ми розпитали президента компанії Андрія Пилипченка.

    - Соя – головна білково-олійна культура світового землеробства. Це беззаперечно, - розпочав розмову з нами Андрій Васильович. - Соя посідає важливе місце в структурі посівів, зерновому, кормовому і харчовому балансах. Щоб збалансувати високоякісним рослинним білком корми для тваринництва та задовольнити потреби в продуктах харчування, необхідно суттєво збільшити виробництво цієї цінної культури. Значне поширення її в світі зумовлене, насамперед, унікальним поєднанням у її насінні високого вмісту білка (38-44%)

    Крім того, унікальний хімічний склад цієї культури має ферменти, вітаміни і ще доповнюється найважливішою біологічною особливістю – фіксацією атмосферного азоту. Тому соя є бажаною культурою більшості ланок сівозмін, економічний аспект її вирощування безперечний.

     

    - Можете це аргументувати цифрами?

    - Давайте проаналізуємо, як зростали площі під соєю на прикладі України. За нашими даними, у 2003 році посівні площі культури становили 189,6 тис. га, валовий збір - 231,9 тис. т при середній врожайності 12,2 ц/га. У 2014 році сою сіяли на 1793,0 тис. га, валовий збір досяг 3881,9 тис. т, а врожайність - 21,6 ц/га.

     

    - Певною мірою і ТОВ «НДІ сої» вплинуло на ріст посівних площ сої в Україні, адже ви утворили свою спеціалізовану наукову установу 10 років тому. Чи вдалось зробити те, що планували?

    - 22 лютого 2016-го нашій установі буде вже 11 років. І створювались ми саме задля розробки та впровадження нових технологій вирощування і переробки сої, вдосконалення та виведення нових сортів культури на базі кращої світової селекції. Територіально наш офіс розташований в м. Глобине Полтавської області, і ми активно співпрацюємо з Національною академією аграрних наук України.

    На сьогодні ТОВ «НДІ сої» має ряд переконливих результатів. Так, спільно із сербськими, канадськими та українськими фахівцями були створені та зареєстровані в Державному реєстрі сортів рослин України 15 сортів сої - Ворскла, Таврія, Інна (2008 р.), Полтава, Ірина, Галина, Поема (2009 р.), Либідь, Десна, Черемош (2011 р.), Хорол, Корсак, Танаїс, Кубань, Терек (2012 р.). Ще три нові сорти пройшли сортовипробування в 2015 році.

    Наші фахівці щороку вдосконалюють і розробляють нові рекомендації щодо технологічних аспектів вирощування сої в різних ґрунтово-кліматичних зонах України.

    Крім селекції, вдосконалення та розробки технологій вирощування культури, інститут займається розробкою найсучасніших технологій переробки сої. Результатом такої роботи є екологічна технологія тостованої експандованої повножирової сої.

     

    - Органічне землеробство нині досить популярне у світі…

    - Так, і цьому напрямку ми приділяємо величезну увагу. Протягом останніх трьох років у ТОВ «НДІ сої» проводилась підготовча робота, а торік в інститутістворена лабораторія органічного землеробства, і ми отримали міжнародний сертифікат на право виробництва органічної продукції. На площі 2200 гектарів ми виростили органічні сою, кукурудзу та технічні коноплі. В інституті ведуться дослідні роботи і напрацювання, адже ми плануємо розширити площі органічного виробництва в найближчі роки до 10-12 тис. гектарів. Відпрацьовується технологія широкострічкового посіву та механічної обробки міжрядь, застосування специфічних борін та агрегатів для обробки ґрунту при органічному виробництві, будуть видані рекомендації щодо технологічних аспектів органічного землеробства. Із залученням провідних вчених та спеціалістів проводяться постійні навчання агрономів і механізаторів для ведення робіт в органічному землеробстві.

     

    - Ви згадали про технічні коноплі. Невже ТОВ «НДІ сої», як кажуть, «вдихне нове життя» в цю надзвичайно потрібну культуру? Здається, вона зачекалась вас…

    - Це другий, не менш цікавий, напрямок нашої роботи - селекція технічної коноплі (зерно, насіння, волокно, костра та ін.). Систему селекції та первинного насінництва проводять досвідчені селекціонери і фахівці лабораторії, відпрацьовуються елементи сортової технології. Триває комплектація машинами і механізмами всього технологічного процесу (підготовка ґрунту – посів – вирощування – різнонаправлене збирання – доробка насіння – первинна переробка конопляної соломи – логістика).

    Протягом останнього року ми провели значну організаційну та технологічну роботу. Її результат – Державний комітет контролю за обігом наркотиків в Україні визначив нашу спеціалізовану наукову установу як головну в проведенні селекційних досліджень та лабораторного аналізу рослин сортів з підвищеним вмістом канабідіолу (КБД), який не є психотропним канабіноїдом, і водночас з відсутністю або незначним вмістом тетрагідроканабінолу (ТГК) (не більше 0,08%).

    Результат цієї роботи - відібрані два нових сорти конопель, які подаються на розмноження та сортовипробування в 2016 році.

     

    - У таких потужних дослідах без гарних інвестицій не обійтися!..

    - А ми й зробили певні інвестиції, - на хвилинку замислюється над чимось Андрій Пилипченко і продовжує далі. – Інвестували перш за все в людей: сьогодні у п’яти лабораторіях інституту працюють шість кандидатів наук і два аспіранти. А також у потрібне спеціальне обладнання для досліджень і спеціалізовану техніку. Наприклад, є селекційна сівалка, лабораторне обладнання для обмолоту та очистки великих пучків або всієї ділянки. Маємо малогабаритний селекційний комбайн, лічильник насіння, а також суперсучасні інструменти фірми HALDRUP. Також «під рукою» у наших спеціалістів – очисне та калібрувальне обладнання фірми «Петкус», обладнання для проведення структурного аналізу рослин і навіть метеостанція.

    Та все ж питання відбору, селекції і насінництва сої - наш пріоритет. Зараз вчена рада «НДІ сої» аналізує плани лабораторій на 2016 рік, які на початку лютого будуть розглянуті й затверджені. І оскільки матеріально-технічна база для виконання цих планів постійно удосконалюється, є повна впевненість, що ми досягнемо поставлених завдань.

     

    - Дай Боже!

    Євгенія ІВАНОВА





    Схожі новини
  • Державне сортовипробування потребує вдосконалення
  • Якісне насіння — умова підвищення врожайності сільськогосподарських культур
  • Насіннєвий матеріал від Науково-дослідного інституту сої
  • Потенціал нових українських сортів і гібридів
  • Давно вже час вирішувати проблеми насінництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Андрій Пилипченко: «Соя - наш пріоритет»


ТОВ «НДІ сої» - унікальна структура, аналогів якої поки що немає на теренах України. Адже це – перший і єдиний в нашій державі приватний інститут, який проводить ґрунтовну селекційну роботу з такою затребуваною у світі культурою, як соя. Чому саме соя і які завдання ставить перед собою ТОВ «НДІ сої», ми розпитали президента компанії Андрія Пилипченка.

- Соя – головна білково-олійна культура світового землеробства. Це беззаперечно, - розпочав розмову з нами Андрій Васильович. - Соя посідає важливе місце в структурі посівів, зерновому, кормовому і харчовому балансах. Щоб збалансувати високоякісним рослинним білком корми для тваринництва та задовольнити потреби в продуктах харчування, необхідно суттєво збільшити виробництво цієї цінної культури. Значне поширення її в світі зумовлене, насамперед, унікальним поєднанням у її насінні високого вмісту білка (38-44%)

Крім того, унікальний хімічний склад цієї культури має ферменти, вітаміни і ще доповнюється найважливішою біологічною особливістю – фіксацією атмосферного азоту. Тому соя є бажаною культурою більшості ланок сівозмін, економічний аспект її вирощування безперечний.

 

- Можете це аргументувати цифрами?

- Давайте проаналізуємо, як зростали площі під соєю на прикладі України. За нашими даними, у 2003 році посівні площі культури становили 189,6 тис. га, валовий збір - 231,9 тис. т при середній врожайності 12,2 ц/га. У 2014 році сою сіяли на 1793,0 тис. га, валовий збір досяг 3881,9 тис. т, а врожайність - 21,6 ц/га.

 

- Певною мірою і ТОВ «НДІ сої» вплинуло на ріст посівних площ сої в Україні, адже ви утворили свою спеціалізовану наукову установу 10 років тому. Чи вдалось зробити те, що планували?

- 22 лютого 2016-го нашій установі буде вже 11 років. І створювались ми саме задля розробки та впровадження нових технологій вирощування і переробки сої, вдосконалення та виведення нових сортів культури на базі кращої світової селекції. Територіально наш офіс розташований в м. Глобине Полтавської області, і ми активно співпрацюємо з Національною академією аграрних наук України.

На сьогодні ТОВ «НДІ сої» має ряд переконливих результатів. Так, спільно із сербськими, канадськими та українськими фахівцями були створені та зареєстровані в Державному реєстрі сортів рослин України 15 сортів сої - Ворскла, Таврія, Інна (2008 р.), Полтава, Ірина, Галина, Поема (2009 р.), Либідь, Десна, Черемош (2011 р.), Хорол, Корсак, Танаїс, Кубань, Терек (2012 р.). Ще три нові сорти пройшли сортовипробування в 2015 році.

Наші фахівці щороку вдосконалюють і розробляють нові рекомендації щодо технологічних аспектів вирощування сої в різних ґрунтово-кліматичних зонах України.

Крім селекції, вдосконалення та розробки технологій вирощування культури, інститут займається розробкою найсучасніших технологій переробки сої. Результатом такої роботи є екологічна технологія тостованої експандованої повножирової сої.

 

- Органічне землеробство нині досить популярне у світі…

- Так, і цьому напрямку ми приділяємо величезну увагу. Протягом останніх трьох років у ТОВ «НДІ сої» проводилась підготовча робота, а торік в інститутістворена лабораторія органічного землеробства, і ми отримали міжнародний сертифікат на право виробництва органічної продукції. На площі 2200 гектарів ми виростили органічні сою, кукурудзу та технічні коноплі. В інституті ведуться дослідні роботи і напрацювання, адже ми плануємо розширити площі органічного виробництва в найближчі роки до 10-12 тис. гектарів. Відпрацьовується технологія широкострічкового посіву та механічної обробки міжрядь, застосування специфічних борін та агрегатів для обробки ґрунту при органічному виробництві, будуть видані рекомендації щодо технологічних аспектів органічного землеробства. Із залученням провідних вчених та спеціалістів проводяться постійні навчання агрономів і механізаторів для ведення робіт в органічному землеробстві.

 

- Ви згадали про технічні коноплі. Невже ТОВ «НДІ сої», як кажуть, «вдихне нове життя» в цю надзвичайно потрібну культуру? Здається, вона зачекалась вас…

- Це другий, не менш цікавий, напрямок нашої роботи - селекція технічної коноплі (зерно, насіння, волокно, костра та ін.). Систему селекції та первинного насінництва проводять досвідчені селекціонери і фахівці лабораторії, відпрацьовуються елементи сортової технології. Триває комплектація машинами і механізмами всього технологічного процесу (підготовка ґрунту – посів – вирощування – різнонаправлене збирання – доробка насіння – первинна переробка конопляної соломи – логістика).

Протягом останнього року ми провели значну організаційну та технологічну роботу. Її результат – Державний комітет контролю за обігом наркотиків в Україні визначив нашу спеціалізовану наукову установу як головну в проведенні селекційних досліджень та лабораторного аналізу рослин сортів з підвищеним вмістом канабідіолу (КБД), який не є психотропним канабіноїдом, і водночас з відсутністю або незначним вмістом тетрагідроканабінолу (ТГК) (не більше 0,08%).

Результат цієї роботи - відібрані два нових сорти конопель, які подаються на розмноження та сортовипробування в 2016 році.

 

- У таких потужних дослідах без гарних інвестицій не обійтися!..

- А ми й зробили певні інвестиції, - на хвилинку замислюється над чимось Андрій Пилипченко і продовжує далі. – Інвестували перш за все в людей: сьогодні у п’яти лабораторіях інституту працюють шість кандидатів наук і два аспіранти. А також у потрібне спеціальне обладнання для досліджень і спеціалізовану техніку. Наприклад, є селекційна сівалка, лабораторне обладнання для обмолоту та очистки великих пучків або всієї ділянки. Маємо малогабаритний селекційний комбайн, лічильник насіння, а також суперсучасні інструменти фірми HALDRUP. Також «під рукою» у наших спеціалістів – очисне та калібрувальне обладнання фірми «Петкус», обладнання для проведення структурного аналізу рослин і навіть метеостанція.

Та все ж питання відбору, селекції і насінництва сої - наш пріоритет. Зараз вчена рада «НДІ сої» аналізує плани лабораторій на 2016 рік, які на початку лютого будуть розглянуті й затверджені. І оскільки матеріально-технічна база для виконання цих планів постійно удосконалюється, є повна впевненість, що ми досягнемо поставлених завдань.

 

- Дай Боже!

Євгенія ІВАНОВА





Схожі новини
  • Державне сортовипробування потребує вдосконалення
  • Якісне насіння — умова підвищення врожайності сільськогосподарських культур
  • Насіннєвий матеріал від Науково-дослідного інституту сої
  • Потенціал нових українських сортів і гібридів
  • Давно вже час вирішувати проблеми насінництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.