Пшениця тверда яра становить інтерес для зернового господарства країни, насамперед як сировина для макаронних виробів, а також для хлібопечення як поліпшувач борошна м’якої пшениці. Вона має високоякісне зерно для виготовлення неперевершеної якості круп високої харчової цінності, зокрема для різдвяної куті, галет, кускуса, булгура та інших продуктів.
На жаль, в Україні в останній часпшеницю тверду вирощують все менше і менше, водночас до цієї культури є підвищений попит у світі. Вітчизняні аграрії займаються вирощуванням пшениці твердої ярої, як кажуть, практично на любительському рівні. І це не дивлячись на те, що майже в кожній області є макаронні фабрики чи цехи, які змушені працювати виключно на привозній сировині. Парадокс! Як результат, макаронні вироби виготовляються із додаванням борошна пшениці м’якої, відповідно якість готової продукції залишає бажати кращого.
Втім, згадуване виробництво могло б не лише забезпечити потребу населення у високоякісних виробах, а й стати досить прибутковою статтею експорту. Адже науковці Миронівського інституту імені В. М. Ремесла створили сорти пшениці твердої ярої з потенціалом врожаю зерна 5,5-7,5 т/га. І цими сортами зараз активно цікавляться бізнесмени європейських країн.
Ось лише деякі сорти пшениці твердої ярої, на які варто звернути увагу агрономам.
Сорт Діана отриманий в результаті міжвидового схрещування пшениць з різним типом розвитку Миронівська 808 (PPD1) / Кієвлянка. Різновидність леукурум.
До Державного реєстру сортів рослин України занесений з 2015 р. Рекомендований для вирощування в Лісостепу та Поліссі.
Високоврожайний (максимальна врожайність на Волинському опорному пункті Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла у 2015 році становила 7,50 т/га), середньостиглий (виколошується на 5 днів пізніше від ранньостиглого стандарту Харківська 27). Низькорослий (75-85 см). Стійкий до вилягання, посухи та обсипання. Стійкий проти борошнистої роси, бурої іржі, септоріозу та фузаріозу колосу. Натура зерна – 800 г/л, склоподібність – 98%, вміст сирої клейковини – 31,0-36,0%, білка – 15,6%. Маса 1000 зерен 43,5 г.
Сорт Жізель до Державного реєстру сортів рослин України занесений з 2008 р. Різновидність гордеіформе. Рекомендований для вирощування в Лісостепу та Поліссі.
Високоврожайний – 4,21-5,30 т/га (максимальна врожайність на Волинському опорному пункті Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла у 2015 році становила 6,90 т/га), ранньостиглий (колоситься та дозріває водночас зі стандартом Харківська 27), середньорослий (108-113 см), середньостійкий до вилягання, стійкий до посухи та обсипання. Стійкий проти борошнистої роси (8 балів), септоріозу листя (7 балів), бурої листкової іржі (8 балів). Натура зерна – 781 г/л, склоподібність – 97%, вміст сирої клейковини – до 33,0%, білка – до 16,2%. Загальна оцінка макаронів 4,2 бала. Маса 1000 зерен до 50,0 г.
Сорт Ізольда до Державного реєстру сортів рослин України занесений з 2004 р. Різновидність леукурум. Рекомендований для вирощування в Лісостепу та Поліссі.
Високоврожайний – до 5,70 т/га (максимальна врожайність на Волинському опорному пункті Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла у 2015 році становила 7,26 т/га), середньостиглий (колоситься на 5 днів пізніше від ранньостиглого стандарту Харківська 27), середньорослий (95-115 см), середньостійкий до вилягання, стійкий до посухи та обсипання. Стійкий проти борошнистої роси (8 балів), септоріозу листя (7 балів), бурої листкової іржі (8 балів). Натура зерна – 800 г/л, склоподібність – 98%, вміст сирої клейковини – 36,0-39,0%, білка – 16,6%. Маса 1000 зерен до 45,0-50,0 г.
Отже, нашим аграріям варто ще раз виважено підійти до вирощування пшениці, звернувши свою прискіпливу увагу на вітчизняні сорти пшениці твердої ярої. Вона стане вагомим аргументом для формування ваших високих і якісних урожаїв зерна. Лишень не забудьте про дотримання технологій і порад науковців інституту. До нас можна звертатись навіть за найдрібнішими роз’ясненнями.
О. ДЕМИДОВ, доктор с.-г. наук,
С. ХОМЕНКО, канд. с.-г. наук,
І. ФЕДОРЕНКО, М. ФЕДОРЕНКО, н. с.,
Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла