На жаль, у наш час проблеми підвищення технологічності буряків вирішуються недостатньо ефективно. Завдяки професійній багаторічній роботі співробітників ТОВ «I.C.K. Інжиніринг» з аграрними підприємствами й цукровими заводами різних зон бурякосіяння, накопичена солідна база даних.
Лабораторією І.С.К. Інжиніринг проведена оцінка технологічності буряків господарств Вінницької, Київської, Кіровоградської, Харківської, Хмельницької і Чернігівської областей врожаю 2011 р., проте надходження проб ще тривають.
Коефіцієнт стиглості Y характеризує повну фізіологічну стиглість із урахуванням цукристості, Мб-фактора, маси гички і маси кореня. На жаль, при Мб-факторі 50÷66 значна частина буряків віднесена до вимушено дозрілих. Цей буряк не досяг базисної цукристості 10,2-15%. Очікуваний вихід цукру - низький. Є буряки з ознаками кормового: зелена голівка із шийкою до 12 см, з малим вмістом цукру й сухих речовин.
Якщо рослина закінчує період вегетації природним відмиранням листів, зрілий буряк досягає мінімальних значень МБ-фактора (15-20) і максимально можливого виходу цукру. При вимушеному дозріванні, коли значення Y становить 5,5 і менше, коренеплоди підлягають збиранню незалежно від досягнутого рівня технологічної спілості, тому що продовження вегетації буде супроводжуватися повторним відростанням листів, зниженням цукристості на 1,5-2,0% і загальним погіршенням технологічності буряку. Причини: захворювання листів церкоспорозом, рамуляріозом тощо. Поширені захворювання коренеплодів - парша, некроз центрального судинного пучка; є буряки, що загнили у період вегетації.
7 вересня у семінарі, організованому ТОВ «I.C.K. Інжиніринг» і Національною асоціацією цукровиків України на базі бізнес-центру компанії, прийняли участь спеціалісти цукрової промисловості України і Росії, ведучі спеціалісти галузевих інститутів, керівники фірм та організацій, що займаються забезпеченням вирощування та переробкою цукрових буряків.
Тема семінару - особливості хімічного складу буряків по областях України. В окремих зонах Харківської області є істотне поліпшення технологічної якості буряків.
В Хмельницькій області на момент пуску заводу гібрид Ахат досяг високої технологічної якості, Мб-фактор - 25, розрахунковий коефіцієнт вилучення цукру - 77,4.
Досвід вирощування буряків с/г підприємством «Сварог» заслуговує на увагу.
В Чернігівській області вирощені буряки-гіганти вагою кореня 2-1,8 кг. Такий буряк важко подати в завод. Вміст альфааміноазоту високий, незбалансовані живильні речовини ґрунту. Гібриди Крокодил і Лавина, на жаль, вимушено закінчили період вегетації із цукристістю 12,35% і не використали свої потенційні можливості.
В 2010 році співробітниками компанії ТОВ «I.C.K. Інжиніринг» велось спостереження від сходів до збирання за 12 гібридами на ділянках полів одного із заводів Кіровоградської області з визначенням технологічних якостей буряку з насіння закордонного походження в динаміці розвитку.
Жоден зі спостережуваних гібридів не досяг продуктивних можливостей, насіння не має необхідних захисних властивостей від хвороб.
Згідно результатів випробувань в 2011 році поміж буряків Кіровоградської області найбільш технологічним є гібрид Волга, цукристий, з низьким вмістом альфааміноазоту, з високою чистотою клітинного соку, придатний для раннього збирання та переробки під час пуску заводів.
Вимоги до технологічно якісних буряків: високий вміст цукру, збалансований вміст елементів калію, натрію, низький вміст альфааміноазоту, стійкість до хвороб і шкідників, низький Мб-фактор на момент збирання.
Є випадки наявності буряків, що загнили у полі, одна з причин - кислі малородючі ґрунти. Фахівці ТОВ «I.C.K. Інжиніринг» мають досвід модернізації станцій очищення соку з одержанням якісного дефекату (Кагарлицький ц/з) з установкою відстійників соку 1 сатурації і прес-фільтрів (Кашперовський ц/з) та інші. Застосування дешевого вапнування ґрунтів дефекатом підвищує врожайність і технологічність буряку.
З огляду на те, що в зоні кожного цукрового заводу багато постачальників буряку, насіння й умови вирощування відрізняються, заводу необхідно мати гнучку схему очищення, з варіантами переробки буряку різної якості. Фахівці компанії «I.C.K. Інжиніринг» виконують роботи з визначення резервів підвищення ефективності виробництва на основі аналітичних досліджень від сировини до готової продукції.
Робота аналітичної групи ТОВ «I.C.K. Інжиніринг» на заводі - це навчання, обмін інформацією. Підвищенню технологічності буряку присвячуємо семінари та консультації.
Ми сподіваємося, використовуючи інформацію про якість буряків урожаю 2011 року конкретних господарств, заводи зможуть ефективніше вести переробку в поточному сезоні виробництва, а буряківники застосують серйозні заходи підвищення технологічності буряку урожаю майбутнього року.
Людмила ЛІТВІНОВСЬКА,
зав. технологічним відділом
«I.C.K. Інжиніринг»