Аграрний тиждень. Україна
» » Майбутнє - у розвитку м’ясного скотарства
» » Майбутнє - у розвитку м’ясного скотарства

    Майбутнє - у розвитку м’ясного скотарства


    Стан виробництва та споживання молока і м’яса на Буковині переконує: одним зі шляхів забезпечення потреб населення в яловичині є розвиток м’ясного скотарства. Тому подальше зростання обсягів виробництва м’яса здійснюватиметься за рахунок розведення великої рогатої худоби, бо в структурі його споживання яловичина становить понад 60%.

     

    Необхідно відмітити, що на Буковині ось уже 14 років як створена нова галузь тваринництва – спеціалізоване м’ясне скотарство. Особливо швидкими темпами цей напрямок розвивається у передгірній зоні області, що зумовлено комплексом факторів природно-економічних, соціальних, ресурсо-енергетичних, екологічних та інших.

    Враховуючи те, що енергоємність м’ясного скотарства на 60-70% менша, порівняно з молочним, капітальні вкладення також менші у 3-4 рази, витрати праці відповідно в 10-15 разів, а якість яловичини висока.

    Тому на державному рівні було прийнято рішення про перепрофілювання ряду молочних ферм Буковини на м’ясне скотарство. Адже тільки високорентабельне (25-30%) ведення галузі м’ясного скотарства забезпечує вищезазначені переваги його перед молочним скотарством.

    В регіоні вже розроблені енерго- та ресурсозберігаючі технології виробництва з отриманням екологічно чистої яловичини. Тобто створена наукова експериментальна база розвитку галузі м'ясного скотарства з використанням органічного виробництва.

    Але галузь перебуває в глибокій економічній кризі. Основні причини - нестабільний рівень закупівельних цін на яловичину, недостатній механізм державного регулювання імпортного м’яса, яке завозиться переважно у вигляді фаршу за низькими цінами, що ставить вітчизняних виробників яловичини у нерівні умови і веде до подальшого згортання виробництва, слабке інтегрування виробництва, низька платоспроможність населення тощо.

    ДП «Рокитне» СТОВ «Авангард» (с. Рокитне Новоселицького р-ну Чернівецької обл.) є одним із провідних господарств Буковини за чисельністю розведення м’ясного симентала м’ясного напрямку продуктивності та культурою ведення скотарства в умовах лісостепової зони регіону.

    Саме стадо племзаводу ДП «Рокитне» СТОВ «Авангард» буде структурною одиницею буковинського типу м'ясного сименталу створюваного українського м’ясного сименталу. В господарстві вже не один рік ведуть роботу по створенню буковинського м’ясного сименталу для лісостепової зони Чернівецької області.

    Селекційна робота здійснюється під методичним керівництвом науковців Буковинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону. Крім фахівців господарства, у створенні племінного стада вагомий внесок зробили в минулому науковці сектору селекції та технології в м’ясному скотарстві колишнього Буковинського інституту агропромислового виробництва НААН кандидат с.-г. наук, старший науковий співробітник Андрій Калинка та науковий співробітник Юрій Голохоринський.

    В господарстві запроваджена стійлова вигульна система утримання худоби взимку та пасовищно-табірна – влітку. Молодняк після відлучення знаходиться на пасовищі в окремому гурті.

    Науковці-тваринники Буковинської державної сільськогосподарської дослідної станції розробили для господарства технологічну програму з виробництва дешевої високоякісної яловичини. Програма включає основні технологічні прийоми ведення м’ясного скотарства із застосуванням підсисного методу вирощування з пасовищним утриманням на пасовищах до пізньої осені.

    Директор ДП «Рокитне» СТОВ «Авангард» Михайло Попов - один із тих молодих буковинських господарів, який не дивлячись на економічні та погодні умови вміло підтримує і розвиває сільське господарство в своєму рідному господарстві. Керівником Михайло став після розпаду колгоспу у 2000-му, коли було створено СТОВ «Авангард». У 2004 р. на його базі засновники (9 чоловік) створили ДП «Рокитне» СТОВ «Авангард», директором якого знову обрали Михайла Попова. Нині в господарстві працює 45 осіб.

    Тут вирощують зернові (пшениця, овес, ячмінь), технічні (ріпак, соняшник, соя), кормові культури та однорічні - на зелену масу. Господарство має 860 га землі, сільгосптехніку, яку придбали у 2006-му з 30% компенсацією держави (трактор, сівалку, дискові борони). Підприємство співпрацює з Київським ВНІС, з яким вирощують і реалізують насіння соняшника та озимих культур.

    Ще за часів колгоспу господарство займалося свинарством і молочним скотарством. Молочна ферма була збитковою, тож поступово із села на заробітки виїхали за кордон доярки, а згодом і спеціалісти-тваринники.

    З 2002 р. разом із науковцями-тваринниками колишнього Буковинського інституту агропромислового виробництва НААН в господарстві впровадили перспективну галузь м’ясного скотарства. І сьогодні тут нараховують уже 270 голів м’ясної худоби, в т.ч. 105 корів нової генерації.

    ДП «Рокитне» СТОВ «Авангард» стало племзаводом з розведення буковинського зонального типу м'ясного сименталу створюваної української симентальської м’ясної породи ВРХ. Колись м’ясне скотарство дотувалось державою. Останні кошти, у в 2011-му, господарство отримало лише частково: 60% запланованої дотації. Цього року від держави не отримано жодної гривні, каже Михайло Попов.

    Чим це загрожує цьому господарству та іншим?

    А тим, розповідає директор, що коли від держави не буде заплановано дотації на наступний рік, тоді племінний завод ДП «Рокитне» СТОВ «Авангард» та інші заводи будуть змушені зменшити поголів’я м’ясної худоби до мінімуму. Приміром, у 2011-му згадуване підприємство понесло збитки саме від продажу племінної худоби (через надто низькі ціни на таких тварин). Худобу тваринники були змушені продавати на забій не як племінну, а як товарну. Цього року на реалізацію є племінний молодняк різної статі з живою масою від 250 до 350 кілограмів. Якщо його не куплять як племінний, він знову піде під ніж за малу ціну і до так званих «заготівельників»-посередників, які зв’язані з переробними заводами.

               До того ж, через цьогорічну засуху, яка спіткала господарства нашого краю, важко буде забезпечити тваринництво грубими кормами.

    Своїм успішним розвитком на тлі загального помітного занепаду агросектору економіки ДП «Рокитне» СТОВ «Авангард» значною мірою завдячує господарському ставленню до справи, порядності та діловим якостям директора Михайла Попова, який очолює господарство 12 років. Він є досвідченим менеджером у пошуку шляхів забезпечення господарства необхідними ресурсами та реалізації виробленої продукції. Сам глибоко переймається всіма галузями виробництва і рішуче приймає відповідальні рішення з проблем, що постають перед господарством.

    А їх хоч відбавляй. СТОВ розташоване далеко від обласного центру. Молоді люди подалися в бізнес або за кордон. Їх не влаштовує заробітна плата в господарстві. Тому Михайло Дмитрович постійно спілкується з провідними науковцями-аграрниками, запрошує їх для обмірковування питань подальшого розвитку господарства. Його опора на наукові досягнення дозволяє крок за кроком поліпшувати економічний стан та фінансові справи, збільшувати виробництво конкурентоспроможної продукції.

    Нині Михайло Попов переконаний, що за будь-якої форми господарювання виживе той, хто займається тваринництвом. Від реалізації продукції круглий рік поступають фінансові надходження, а вироблені на фермі органічні добрива допомагають підтримувати на належному рівні родючість ґрунтів та продуктивність рослинницької галузі. Підвищена ж увага держави до племінного тваринництва спонукатиме до подальшого генетичного поліпшення наявних племінних стад худоби, дасть надію і сформує переконання у селян, що м’ясне скотарство поступово стає локомотивом, який швидко потягне вперед всю економіку господарства.

    Нині ДП «Рокитне» СТОВ «Авангард» продовжує посилювати свої ринкові позиції і спрямовує зусилля на завоювання лідерства у своєму Новоселицькому районі та в області. А тісна дружба з науковцями, постійний пошук нового передового дозволяє фахівцям і працівникам тваринництва господарства впевнено дивитися в завтрашній день.

     

    Андрій КАЛИНКА,

    Іван САРАНЧУК,

    кандидати с.-г. наук, старші наукові співробітники;

    Юрій ГОЛОХОРИНСЬКИЙ,

    науковий співробітник

    Буковинська державна с.-г. дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону

     

    На фото 1. Директор М. Попов (у центрі) з науковцями А. Калинкою та І. Саранчуком

     

     

     





    Схожі новини
  • №33-34 (274)
  • М’ясні перспективи
  • М'ясний симентал для передгір’я Карпат
  • Мінагрополітики: Серед усіх галузей тваринництва у пріоритеті - скотарство
  • Є генофонд! М’ясному скотарству - бути

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Майбутнє - у розвитку м’ясного скотарства


Стан виробництва та споживання молока і м’яса на Буковині переконує: одним зі шляхів забезпечення потреб населення в яловичині є розвиток м’ясного скотарства. Тому подальше зростання обсягів виробництва м’яса здійснюватиметься за рахунок розведення великої рогатої худоби, бо в структурі його споживання яловичина становить понад 60%.

 

Необхідно відмітити, що на Буковині ось уже 14 років як створена нова галузь тваринництва – спеціалізоване м’ясне скотарство. Особливо швидкими темпами цей напрямок розвивається у передгірній зоні області, що зумовлено комплексом факторів природно-економічних, соціальних, ресурсо-енергетичних, екологічних та інших.

Враховуючи те, що енергоємність м’ясного скотарства на 60-70% менша, порівняно з молочним, капітальні вкладення також менші у 3-4 рази, витрати праці відповідно в 10-15 разів, а якість яловичини висока.

Тому на державному рівні було прийнято рішення про перепрофілювання ряду молочних ферм Буковини на м’ясне скотарство. Адже тільки високорентабельне (25-30%) ведення галузі м’ясного скотарства забезпечує вищезазначені переваги його перед молочним скотарством.

В регіоні вже розроблені енерго- та ресурсозберігаючі технології виробництва з отриманням екологічно чистої яловичини. Тобто створена наукова експериментальна база розвитку галузі м'ясного скотарства з використанням органічного виробництва.

Але галузь перебуває в глибокій економічній кризі. Основні причини - нестабільний рівень закупівельних цін на яловичину, недостатній механізм державного регулювання імпортного м’яса, яке завозиться переважно у вигляді фаршу за низькими цінами, що ставить вітчизняних виробників яловичини у нерівні умови і веде до подальшого згортання виробництва, слабке інтегрування виробництва, низька платоспроможність населення тощо.

ДП «Рокитне» СТОВ «Авангард» (с. Рокитне Новоселицького р-ну Чернівецької обл.) є одним із провідних господарств Буковини за чисельністю розведення м’ясного симентала м’ясного напрямку продуктивності та культурою ведення скотарства в умовах лісостепової зони регіону.

Саме стадо племзаводу ДП «Рокитне» СТОВ «Авангард» буде структурною одиницею буковинського типу м'ясного сименталу створюваного українського м’ясного сименталу. В господарстві вже не один рік ведуть роботу по створенню буковинського м’ясного сименталу для лісостепової зони Чернівецької області.

Селекційна робота здійснюється під методичним керівництвом науковців Буковинської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту сільського господарства Карпатського регіону. Крім фахівців господарства, у створенні племінного стада вагомий внесок зробили в минулому науковці сектору селекції та технології в м’ясному скотарстві колишнього Буковинського інституту агропромислового виробництва НААН кандидат с.-г. наук, старший науковий співробітник Андрій Калинка та науковий співробітник Юрій Голохоринський.

В господарстві запроваджена стійлова вигульна система утримання худоби взимку та пасовищно-табірна – влітку. Молодняк після відлучення знаходиться на пасовищі в окремому гурті.

Науковці-тваринники Буковинської державної сільськогосподарської дослідної станції розробили для господарства технологічну програму з виробництва дешевої високоякісної яловичини. Програма включає основні технологічні прийоми ведення м’ясного скотарства із застосуванням підсисного методу вирощування з пасовищним утриманням на пасовищах до пізньої осені.

Директор ДП «Рокитне» СТОВ «Авангард» Михайло Попов - один із тих молодих буковинських господарів, який не дивлячись на економічні та погодні умови вміло підтримує і розвиває сільське господарство в своєму рідному господарстві. Керівником Михайло став після розпаду колгоспу у 2000-му, коли було створено СТОВ «Авангард». У 2004 р. на його базі засновники (9 чоловік) створили ДП «Рокитне» СТОВ «Авангард», директором якого знову обрали Михайла Попова. Нині в господарстві працює 45 осіб.

Тут вирощують зернові (пшениця, овес, ячмінь), технічні (ріпак, соняшник, соя), кормові культури та однорічні - на зелену масу. Господарство має 860 га землі, сільгосптехніку, яку придбали у 2006-му з 30% компенсацією держави (трактор, сівалку, дискові борони). Підприємство співпрацює з Київським ВНІС, з яким вирощують і реалізують насіння соняшника та озимих культур.

Ще за часів колгоспу господарство займалося свинарством і молочним скотарством. Молочна ферма була збитковою, тож поступово із села на заробітки виїхали за кордон доярки, а згодом і спеціалісти-тваринники.

З 2002 р. разом із науковцями-тваринниками колишнього Буковинського інституту агропромислового виробництва НААН в господарстві впровадили перспективну галузь м’ясного скотарства. І сьогодні тут нараховують уже 270 голів м’ясної худоби, в т.ч. 105 корів нової генерації.

ДП «Рокитне» СТОВ «Авангард» стало племзаводом з розведення буковинського зонального типу м'ясного сименталу створюваної української симентальської м’ясної породи ВРХ. Колись м’ясне скотарство дотувалось державою. Останні кошти, у в 2011-му, господарство отримало лише частково: 60% запланованої дотації. Цього року від держави не отримано жодної гривні, каже Михайло Попов.

Чим це загрожує цьому господарству та іншим?

А тим, розповідає директор, що коли від держави не буде заплановано дотації на наступний рік, тоді племінний завод ДП «Рокитне» СТОВ «Авангард» та інші заводи будуть змушені зменшити поголів’я м’ясної худоби до мінімуму. Приміром, у 2011-му згадуване підприємство понесло збитки саме від продажу племінної худоби (через надто низькі ціни на таких тварин). Худобу тваринники були змушені продавати на забій не як племінну, а як товарну. Цього року на реалізацію є племінний молодняк різної статі з живою масою від 250 до 350 кілограмів. Якщо його не куплять як племінний, він знову піде під ніж за малу ціну і до так званих «заготівельників»-посередників, які зв’язані з переробними заводами.

           До того ж, через цьогорічну засуху, яка спіткала господарства нашого краю, важко буде забезпечити тваринництво грубими кормами.

Своїм успішним розвитком на тлі загального помітного занепаду агросектору економіки ДП «Рокитне» СТОВ «Авангард» значною мірою завдячує господарському ставленню до справи, порядності та діловим якостям директора Михайла Попова, який очолює господарство 12 років. Він є досвідченим менеджером у пошуку шляхів забезпечення господарства необхідними ресурсами та реалізації виробленої продукції. Сам глибоко переймається всіма галузями виробництва і рішуче приймає відповідальні рішення з проблем, що постають перед господарством.

А їх хоч відбавляй. СТОВ розташоване далеко від обласного центру. Молоді люди подалися в бізнес або за кордон. Їх не влаштовує заробітна плата в господарстві. Тому Михайло Дмитрович постійно спілкується з провідними науковцями-аграрниками, запрошує їх для обмірковування питань подальшого розвитку господарства. Його опора на наукові досягнення дозволяє крок за кроком поліпшувати економічний стан та фінансові справи, збільшувати виробництво конкурентоспроможної продукції.

Нині Михайло Попов переконаний, що за будь-якої форми господарювання виживе той, хто займається тваринництвом. Від реалізації продукції круглий рік поступають фінансові надходження, а вироблені на фермі органічні добрива допомагають підтримувати на належному рівні родючість ґрунтів та продуктивність рослинницької галузі. Підвищена ж увага держави до племінного тваринництва спонукатиме до подальшого генетичного поліпшення наявних племінних стад худоби, дасть надію і сформує переконання у селян, що м’ясне скотарство поступово стає локомотивом, який швидко потягне вперед всю економіку господарства.

Нині ДП «Рокитне» СТОВ «Авангард» продовжує посилювати свої ринкові позиції і спрямовує зусилля на завоювання лідерства у своєму Новоселицькому районі та в області. А тісна дружба з науковцями, постійний пошук нового передового дозволяє фахівцям і працівникам тваринництва господарства впевнено дивитися в завтрашній день.

 

Андрій КАЛИНКА,

Іван САРАНЧУК,

кандидати с.-г. наук, старші наукові співробітники;

Юрій ГОЛОХОРИНСЬКИЙ,

науковий співробітник

Буковинська державна с.-г. дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону

 

На фото 1. Директор М. Попов (у центрі) з науковцями А. Калинкою та І. Саранчуком

 

 

 





Схожі новини
  • №33-34 (274)
  • М’ясні перспективи
  • М'ясний симентал для передгір’я Карпат
  • Мінагрополітики: Серед усіх галузей тваринництва у пріоритеті - скотарство
  • Є генофонд! М’ясному скотарству - бути

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.