Отже, цього року заплановано виробити 400 тис. т яловичини, 750 тис. т свинини та 1200 тис. т м’яса птиці. Щодо експорту, то за кордон яловичини буде продано 20 тис. т, свинини – 25 тис. т, курятини – 100 тис. тонн. Натомість в Україну імпортери завезуть 40 тис. т яловичини, 170 тис. т свинини і 60 тис. т м’яса птиці.
За розрахунками економістів, кожен українець зможе спожити у 2013-му 55,3 кг м’яса, зокрема, 9,2 кг яловичини, 19,7 кг свинини та 25,5 кг м’яса птиці.
У 2012 р. в Україну було завезено свинини мороженої свіжої 207,7 тис. т, або 51,5% від загального експорту м’ясопродуктів.
Основними країнами-імпортерами такого м’яса торік були:
- Бразилія – 59,1% (122,8 тис. т),
- Німеччина – 19,8% (41,1 тис. т),
- Польща – 8,7% (18,1 тис. т),
- Бельгія – 3,4% (7 тис. т),
- Угорщина – 2,35% (4,9 тис. т),
- Нідерланди – 2,2% (4,5 тис. т),
- США – 1,3% (2,75 тис. т),
- Норвегія – 1,1% (2,25 тис. т),
- Данія – 0,8% (1,75 тис. т),
- Канада – 0,7% (1,4 тис. т),
- Іспанія – 0,3% (0,7 тис. т),
- Франція – 0,2% (0,45 тис. т).
Експерти стверджують, що одним із основних імпортованих м’ясопродуктів є свинина морожена свіжа, її імпорт зменшився цього року на 23% і становив майже 82,9 тис. т (48,5% від загального експорту м’ясопродуктів).
Географія імпортованої свинини мороженої свіжої у січні - липні 2013 р.:
- Бразилія – 50,3% (41,7 тис. т),
- Німеччина – 19,1% (15,8 тис. т),
- Польща – 7,1% (5,9 тис. т),
- Канада – 6,3% (5,2 тис. т),
- США – 5,7% (4,7 тис. т),
- Бельгія – 3,7% (3,1 тис. т),
- Норвегія – 3,4% (2,8 тис. т),
- Угорщина – 2,2% (1,8 тис. т),
- Нідерланди – 1,1% (0,9 тис. т),
- Данія – 0,5% (0,4 тис. т),
- Франція – 0,4% (0,3 тис. т),
- Іспанія – 0,2% (0,2 тис. т).
У 2012 р. вітчизняні підприємства, у порівнянні з 2011 р., скоротили обсяги виробництва свинини свіжої (парної) чи охолодженої на 7,1%, а мороженої - на 13,9%.
Виробництво м’ясних продуктів, тис. тонн
Вид продукції |
Січень - грудень |
Залишки готової продукції на кінець звітного періоду |
|||
2011 р. |
2012 р. |
2012р. до 2011р. |
|||
+/- |
% |
||||
Свинина свіжа (парна) чи охолоджена |
184,0 |
170,9 |
-13,1 |
92,9 |
1,0 |
Свинина морожена |
8,1 |
7,0 |
-1,1 |
86,1 |
0,3 |
* дані Держкомстату
За інформацією Державної служби статистики України, за січень - липень 2013-го, в порівнянні з аналогічним періодом 2012 р., відбулося зростання обсягів промислового виробництва м’яса свиней свіжого чи охолодженого – на 7,1%, але при цьому скоротилося виробництво замороженого м’яса свиней на 38,6%.
Виробництво основних видів м’ясних продуктів, тис. тонн
Вид продукції |
Січень - липень |
За липень 2013 р. |
Липень 2013р. у % до липня 2012р. |
|||
2012р. |
2013р. |
2013р. до 2012р. |
||||
збільш., змен.(-) |
% |
|||||
М’ясо свиней свіже чи охолоджене |
105,5 |
113 |
7,5 |
107,1 |
17,4 |
128,6 |
М’ясо свиней заморожене |
9,1 |
5,6 |
-3,5 |
61,4 |
0,6 |
48,8 |
* дані Держкомстату
Минулого року українські підприємства експортували свинини мороженої свіжої 20,2 тис. т, або 17% від загального експорту м’ясопродуктів. Це в 1,6 рази більше 2011 року.
Географія експорту свинини мороженої свіжої у 2012 році:
-Російська Федерація – 98,1% (19824 т),
-Казахстан – 1,2% (241 т),
-Молдова – 2,7% (154 т),
-Білорусь – 0,3% (66 т),
-Гонконг – 0,2% (42 т),
-Вірменія – 0,06% (12 т),
-Панама – 0,05% (10 т),
-Кіпр (4 т),
-Віргінські острови, Греція, Ліберія та Мальта (по 1 тонні).
За інформацією митних органів, за 7 місяців 2013 р. свинини мороженої свіжої продано за кордон1,8 тис. т (1,9% від загального експорту м’ясопродуктів), що на 85,5% менше січня - липня 2012 року.
Основними споживачами експортованої української свинини мороженої свіжої у січні - липні 2013 р. були:
-Російська Федерація – 93,8% (1700 т),
-Молдова – 4,6% (84 т),
-Казахстан – 1% (19 т),
-Панама – 0,3% (5 т),
-Кіпр – 0,1% (2 т),
- Віргінські та Маршалові острови (по 1 тонні).