Сьогодні ринок свинини в Україні активно розвивається. Так, тільки за 2013 р. в цілому по країні інвесторами реконструйовано майже 60 свинарських комплексів, ще 15 нових введено або планується ввести в експлуатацію до кінця року.
Подібна інвестиційна активність визначається цілою низкою чинників, головний з яких - величезний потенціал для зростання ринку. Наприклад, показник споживання свинини на душу населення в нашій країні (менше 18 кг/рік ) є одним з найбільш низьких у Європі ( в середньому по ЄС - 40 кг/рік ) і не дотягує навіть до медичної норми (30 кг/рік).
Крім цього, з обмеженням не зовсім якісного бразильського імпорту у вітчизняних виробників свинини нарешті з'явилася можливість трохи підвищити рівень своєї рентабельності. Таким чином, на ринку поступово складається збалансована ситуація, коли і постійний попит є, і вигода від створення нових виробничих потужностей (тобто пропозиції) теж.
При цьому найбільш недооціненим регіоном з точки зору перспектив ринку свинини залишаються кілька північних областей України - Житомирська, Рівненська, Чернігівська. Адже нові великі виробничі потужності поки створюються в південних і східних областях, а також частково - в центрі й на заході країни. Зокрема, в поточному році інвестори активно фінансують свинарський бізнес в Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Полтавській, а також в Івано-Франківській та Київській областях. А, наприклад, четвертий за площею Житомирський регіон, хоч і володіє значним агропромисловим ресурсом, але як і раніше страждає від дефіциту інвестицій в свинарську галузь.
Хоча, схоже, депресивну ситуацію незабаром може змінити справжній інвестиційний бум, адже найбільш заповзятливі бізнесмени вже оцінили сформовану тут сприятливу кон'юнктуру для свинарства. І за підсумками першого півріччя 2013 р. Чернігівська і Житомирська області за темпами приросту чисельності поголів'я свиней вже зайняли 6-е і 7-е місця відповідно серед усіх регіонів країни.