Останнім часом і міжнародні, і вітчизняні інвестори цікавляться галуззю свинарства, бо саме в ній спостерігається тенденція позитивного розвитку. Експерти запевняють: торік середня рентабельність галузі по Україні склала 2,3%. Зокрема, рентабельність виробництва свинини на великих свинокомплексах сягає 15-20%. Ну а власне виробництво кормів і власна переробка м’яса дозволяють підвищити ефективність вирощування свиней.
За словами експерта аграрних ринків асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Аліни Жарко, собівартість виробництва свинини в Україні складає близько 12-18 грн./кг, в залежності від підприємства. В Росії собівартість виробництва свинини теж є доволі високою, в середньому 63-65 руб./кг. За оцінками Національного союзу свинарів Росії, середня рентабельність виробництва м’яса свиней в РФ у 2013 р. прогнозується на рівні -19%.
Як стверджують в УКАБ, сьогодні вітчизняні виробники свинини більше зорієнтовані на внутрішній ринок. «Це пояснюється тим, що Україна поки що не має змоги забезпечити себе свининою і певну кількість м’яса імпортує, тож українські виробники мають хорошу можливість позиціонувати себе на вітчизняному ринку», - пояснює Аліна Жарко.
Проте, поки що обсяги виробництва м’яса свиней в Україні є недостатніми для забезпечення внутрішнього ринку. Водночас нарощування власного виробництва свинини та скорочення імпорту вже збільшило частку вітчизняного м’яса. За інформацією УКАБ, загальна пропозиція свинини на українському ринку в першому півріччі становила 338,7 тис. т, з якої 21% займало імпортне м’ясо. Для порівняння, в першому півріччі минулого року частка імпорту в загальній пропозиції свинини складала 27%. З подальшим нарощуванням виробництва і підвищенням його ефективності Україна має всі шанси повністю забезпечити себе цим видом м’яса.
Що стосується виробництва замороженої свинини, то за підрахунками аналітиків ринку, в першому півріччі 2013 р. м’ясопереробними підприємствами було виготовлено 4,95 тис. т цієї продукції, що на 26,5% менше минулорічних обсягів. Дана кількість м’яса складає лише 1,2% від загального виробництва свинини в усіх категоріях господарств. Водночас виробництво парної та охолодженої свинини за шість місяців цього року становило 95 тис. т, що на 4% більше минулорічного показника.
«Спад виробництва замороженого м’яса свинини в цьому році пояснюється значним скороченням його експорту та запасів свинини на складах, адже заморожене м'ясо в більшості випадків призначене або для продажу на зовнішніх ринках, або для формування запасів. Зараз ринок свинини є доволі насиченим, вітчизняні виробники орієнтовані переважно на внутрішній ринок. Таким чином, м’ясокомбінати тепер мають змогу без проблем отримати потрібну кількість свинини в досить короткий термін і не мають потреби формувати значні запаси», - констатує експерт агроринку Аліна Жарко.
Щодо подальшої цінової ситуації, обсягів та змін на ринку свинини найближчим часом, експерти УКАБ прогнозують, що в Україні не слід очікувати значного коливання ціни на свинину до кінця року. «В залежності від попиту та пропозиції свинини ціни будуть змінюватися в межах 3-7%, - зазначає Аліна Жарко. - На ціни впливатиме пропозиція свиней товарних кондицій від сільськогосподарських підприємств та від господарств населення, а також обсяги імпорту даного виду м’яса. Восени пропозиція свиней від господарств населення, традиційно, буде вищою».
В країнах ЄС цінова ситуація є доволі сприятливою. Сезонне зростання попиту на м'ясо на фоні зменшення пропозиції свиней призвело до зростання цін в Європі. Після закриття сезону-гриль попит на м'ясо трохи зменшиться, що також в деякій мірі вплине на ціни, проте при хороших цьогорічних врожаях зернових культур прибутковість виробництва свинини підвищиться. За даними Європейської комісії, в поточному році виробництво свинини в ЄС складе близько 22,1 млн. т, а її споживання – 20,1 млн. т, таким чином самозабезпечення м’ясом свиней складає 110%. Щоб досягти збалансованого ринку, Європейському Союзу потрібно буде експортувати у треті країни близько 2 млн. т свинини.