Аграрний тиждень. Україна
» » УКРАЇНСЬКЕ СВИНАРСТВО МАЄ ПОТЕНЦІАЛ
» » УКРАЇНСЬКЕ СВИНАРСТВО МАЄ ПОТЕНЦІАЛ

    УКРАЇНСЬКЕ СВИНАРСТВО МАЄ ПОТЕНЦІАЛ


    Якби в Україні існувала партія любителів сала, вони неодмінно були б у її лавах. Утім, відсутність такої організації не заважає їм шанобливо і турботливо ставитись до свиней. Бо ті, про кого йде мова - справжні професіонали у вирощуванні цих тварин на промисловій основі.

     

    altА щоб не втрачати набутих навичок, бути постійно у фарватері подій і новітніх розробок, які відбуваються в галузі чи розробляються спеціально для неї, свиноводи зустрічаються на своїх конференціях. Остання відбулася в АР Крим. І мала назву «Інтенсивні технології в свинарстві».

    Місто Алушта було обрано спонсорами. І аргумент наведено, як-то кажуть, залізний: скільки можна не поважати таку цікаву галузь, як свинарство, збираючись на задвірках країни? Згадаймо хоча б минулорічний форум, що відбувся в Херсонській області.

    Отже, компанії „І-ТЕК" і „TEKРO" - лідери у виробництві обладнання та кормів для свиней - наполегливо пропонували корпорації «Тваринпром» свою допомогу в організації цьогорічної конференції. Рада директорів корпорації, а в ній всі рішення приймаються колегіально, обміркувала всі «за» та «проти» і погодилась. Тож директори найбільших підприємств, які вирощують свиней, а також технологи і ветеринарні лікарі зібрались в Алушті. На зустріч із ними із задоволенням прибули фахівці та науковці з Франції, Англії, Австрії, Чехії, Данії.

    - Конференция проводится для свиноводов и свинологов. Свинологи - это специалисты, которые изучают свиней, свиноводы же занимаются их разведением на промышленной основе. И такие форумы очень необходимы нам для общения, - ділиться своїми міркуваннями Сергій Іванов, генеральний директор «Міфсервісагро» (Миколаївська область, Новоодеський р-н). - Сюда приехали директора передовых предприятий отрасли. Собираясь вместе, мы с интересом слушаем друг друга: кто что внедрил, что где купил, чем доволен, чем разочарован...

    Нам очень хорошо известно: для того, чтобы завтра быть впереди, нужно сегодня покупать не то, что навязывают, а то, что некоторыми предприятиями корпорации уже опробовано, внедрено, а значит, работает на качество продукции, altкоторую мы предлагаем. Благодаря новым встречам, а сегодня здесь много людей, связанных со свиноводством в области кормления, оборудования, ветеринарии, мы слушаем, что нам предлагают, обсуждаем эти новинки и принимаем решение. То есть обмен мнений на конференции - это своего рода попытка избежать ошибок. А значит, избежать лишних ненужных затрат и купить именно важное и нужное для своего производства.

    Кожен із них чудово розуміє: накращий спосіб здобути нові знання - поспілкуватися з колегою. Адже на ринку, який обслуговує галузь, є чимало продукції. Та не все є корисним, а тим більше потрібним. Тому свиноводи, перш за все, прислуховуються до думок науковців. А по-друге, як на справжньому екзамені вислуховують представників фірм, ставлячи їм численні і досить прискіпливі запитання.

    Так, свиноводи з цікавістю прослухали повідомлення директора Інституту свинарства УААН А. Геті про сучасні напрями зоотехнічної науки в селекції вітчизняних порід свиней. Розпитали директора з науки фірми «TEKРО» (Чехія), кандидата с/г наук Дмитра Григор'єва і наукового консультанта цієї ж фірми, інженера Радіма Хібнера про дизбактеріоз у поросят і його профілактику з допомогою кормових компонентів та про критичні точки при вирощуванні поросят. Жваво обговорювали altучасники конференції і тему «Свинокомплекс майбутнього. Проект Б-21. Організація виробництва на свинокомплексі майбутнього (обладнання, кормороздача, вентиляція)», яку презентували президент фірми «І-ТЕК» (Франція) П'єр Ленар, президент «І-ТЕК Україна» Домінік Ріо та генеральний директор «І-ТЕК Україна» В'ячеслав Михайлов. Вони ж запропонували слухачам поміркувати й над застосуванням принципу пневмотранспорту на комбікормових заводах і генетикою тварин фірми „АДН". Своїми новинками і досвідом роботи в галузі поділилися фахівці компаній: «Хемафарм» (Австрія) - Костянтин Муха, «Еванс» (Англія) - Карел Титл, «Цехаве» (Голландія) - Ванденбоорн Й. М. Г., «Медіфарм» (Швеція) - Іво Зендулка, «ДжіЕсЕР Генетик ЛТД» - Гранд Воаінг і Пол Андерсон та інші.

    Зрозуміло, керівників свинарських комплексів цікавило питання державної підтримки виробників високоякісної свинини. Тож Дмитро Микитюк, директор Департаменту ринків тваринництва з Головною державною племінною інспекцією МінАП, повідомив присутнім:

    - Законом України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" за КПКВ 2801210 "Бюджетна тваринницька дотація та державна підтримка продукції рослинництва" передбачено для виплати бюджетної тваринницької дотації лише 388 млн. грн., з яких 165,3 млн. - для погашення кредиторської заборгованості перед сільгоспвиробниками, яка утворилась у листопаді 2008 року та зареєстрована в органах Держказначейства. Зважаючи на ситуацію, що склалася з поголів'ям худоби, та на обмеженість видатків загального фонду держбюджету поточного року на підтримку виробництва продукції тваринництва, міністерство визначило пріоритетним напрямом фінансову підтримку виробництва продукції та нарощування поголів'я ВРХ. Тому з 222,7 млн. грн. загального фонду держбюджету на 2009 рік по бюджетній тваринницькій дотації на підтримку скотарства передбачено 158,9 млн. гривень. А оскільки фінансування з держбюджету недостатнє, то на свинарство і altптахівництво кошти не передбачені. Щоправда, держава нині фінансово підтримує селекцію в свинарстві: за 7 місяців у регіони спрямовано 2247 тис. грн. (9% від потреби).

    Для виправлення ситуації департамент подав пропозиції до проекту бюджету на 2010 рік щодо розрахункової потреби в бюджетних коштах на кондиційне поголів'я свиней, яке буде реалізоване м'ясопереробним підприємствам, і сподівається, що свинокомплекси отримають наступного року 585,5 млн. грн. бюджетних коштів.

    Водночас Дмитро Миколайович констатував, що нині збільшився приплід поросят і продаж їх населенню. Середньодобовий приріст свиней на вирощуванні і відгодівлі підвищився на 5% і досяг 369 грамів. До речі, цей показник у господарствах корпорації «Тваринпром» становить 476 г, що на 29% більше, ніж у сільгосппідприємствах України.

    - Ми маємо достатній досвід інтенсивного ведення свинарства, - наголосив Дмитро Микитюк. - Прикладом цьому є ВСАТ «Агрокомбінат «Слобожанський» та ЗАТ «Бахмутський аграрний союз», які до відповідного періоду минулого року збільшили чисельність свиней на 9-13 тис. голів, або 22-25%. У ТОВ «ДАН-Фарм Україна» та ТОВ «Селекційно-племінний завод «Золотоніський» збільшили чисельність свиней на 5 тис. голів (на 30-50%). Досвід цих підприємств заслуговує на увагу. І Мінагрополітики переконано: в нинішніх умовах великотоварне виробництво свинини здатне швидко відновити промислове свинарство і в повній мірі задовольнити потреби внутрішнього ринку свининою вітчизняного виробництва.

    Варто врахувати також, що цього року ситуація з ціноутворенням при реалізації свинини залишалася стабільною. За даними Держкомстату України, в січні-липні 2009 року ціна на свиней (включаючи ПДВ), реалізованих агропідприємствами по всіх каналах реалізації, становила 14502 грн./тонну. Сьогодні ж, за оперативними даними регіонів, становить 16-18 грн./кілограм. У порівнянні з відповідним періодом минулого року вартість однієї тонни живої ваги свиней збільшилась на 2369 грн. (19,5%), що позитивно впливає на фінансовий стан господарств. Тож поголів'я свиней в усіх категоріях господарств на 1 вересня збільшилось на 0,5 млн. голів (7,4 млн.), тільки за серпень поголів'я свиней зросло на 59,7 тис. голів, у т.ч. в сільгосппідприємствах - на 42,3 тисячі.

    Втім, у свинарстві існує й чимало проблем, розв'язавши які галузь показуватиме ще кращі результати. На думку генерального директора Української корпорації «Тваринпром» Сергія Гнатюка, і його підтримують члени корпорації, основними проблемами у промисловому свинарстві країни залишаються відсутність ефективного управління виробництвом, усе ще несприятлива цінова політика, відсутність спеціалізованого високотоварного виробництва. До того ж не повністю врегульовані відносини власності на землю і майно, недостатньо використовуються зональні переваги розміщення виробництва, мляво впроваджуються у виробництво прогресивні технології, не осучаснюється система ефективного збуту свинини. Є й зауваження до якості продукції, яка повинна відповідати вимогам ринку. Тож для стабільного розвитку галузі потрібно здійснити ряд організаційних та економічних заходів. Зокрема, доопрацювати національні стандарти та нормативну базу на продукцію свинарства відповідно до світових норм; стратегічним курсом розвитку галузі вважати реконструкцію існуючих і будівництво нових тваринницьких ферм і комплексів з сучасними технологіями виробництва, і обов'язково здійснювати, в першу чергу за участю корпорації «Тваринпром», ефективну політику регулювання цін на ринках даної продукції.

    - Мы - я и мой технолог - многое почерпнули на конференции в вопросах кормления, лечения животных, ведь завозя себе на предприятия европейские генотипы свиней, мы завозим и болезни, - розмірковує В'ячеслав Філоненко, директор племінного заводу «Білогірський» (Луганска обл., Біловодський р-н). - Я работаю в украинской селекции. И хотелось бы, чтобы и правительство, и наше министерство обратило внимание на отечественную науку. Когда-то Институтом свиноводства в Полтаве гордился весь Советский Союз. Сейчас он как будто заброшенный. А ведь рынок ума и селекции всегда востребован. Конечно, тем странам, которые продают нам свои корма, лекарства, оборудование - это выгодно. Но технологию свою они нам не дают. А вот если бы Институт свиноводства финансировался, можно было бы отследить: где же все лучшее для отрасли, начинать растить отечественные линии, уменьшать толщину шпика. Вот немцы любят, чтобы шпик был 0,8 см, а мы любим сало. В украинской породе мы добились толщины шпика 20-25 милиметров. Это прекрасное сало. Мясокомбинаты хорошо его берут. И не было случая, чтобы отказывались...

    - В течение пяти лет, - продовжує В'ячеслав Григорович, - зимой мы собираемся на западной Украине. Приезжают коллеги из Польши, Венгрии. Мы общаемся, спорим. Сейчас вот решили встретиться в Крыму, расширив круг общения. И знаете, дай Бог, чтобы тот контракт, который я словесно заключил (на поставку 200 голов племенного молодняка полтавской мясной породы украинской селекции), реализовался. Это будет большой плюс для предприятия и реальный результат работы конференции.

    - Нужно сказать, - підключається до розмови Сергій Степанович Іванов, - корпорация «Тваринпром» - большое подспорье для нас. Нас собирают, подсказывают, помогают. Благодаря корпорации, я, к примеру, 5 раз был за границей и очень много интересного оттуда привез. Я своими глазами видел европейские свинофермы, разговаривал с людьми, которые там работают. Результаты моих поездок сегодня можно увидеть у меня на предприятии. Кстати, наш генеральный директор Гнатюк Сергей Андреевич имеет очень большой опыт работы с людьми. Именно на совете директоров мы принимаем решение: о чем нам нужно узнать, услышать, в чем мы отстаем от аналогичных предприятий европейских стран.

    - Я вот животноводством, конкретно свиноводством, занимаюсь с 2001 года. В «Тваринпроме» - с 2002-го, - підтримує колегу В'ячеслав Філоненко. - Эта организация для нас очень необходима, ведь она не только нас объединяет, но и остаивает наши интересы, поскольку мы не можем быть каждый месяц в Киеве. Сергей Андреевич - большая умница и на своем месте, он оправдывает должность генерального директора корпорации. И я готов оказывать «Тваринпрому» всяческую поддержку. А тем более, в таком деле, как профессиональные встречи, обмен мгнением, учеба.

    Тож свиноводи і свинологи активно обговорили проблемні питання подальшого розвитку свинарства і одностайно констатували: наявний потенціал галузі дає можливість до кінця року збільшити чисельність поголів'я свиней на 1,4 млн. голів і мати його порівняно з 2008 роком як мінімум 8 мільйонів. Україна, нарешті, має достатній досвід інтенсивного ведення свинарства. І в нинішніх умовах великотоварне виробництво свинини здатне швидко відновити промислове свинарство і в повній мірі задовольнити потреби внутрішнього ринку свіжою високоякісною свининою вітчизняного виробництва.

    І на останок про приємне. Справжній сюрприз приготували учасникам конференції компанії «І-ТЕК» і «ТЕКРО». Перші запропонували дегустацію справжніх французьких вин під надзвичайно мелодійну музику улюблених французьких виконавців, а другі... Другі провели домашній урок приготування поросяти на вертелі. Тож вечір чеського пива також став незабутнім.

     

    Наталія ЛЮПИН

    АР Крим, Алушта

     

     





    Схожі новини
  • Переформатування галузі свинарства
  • Стає фаворитом
  • Мінагрополітики підбило підсумки роботи «Тваринпрому»
  • У листопаді відбулося найбільше скорочення поголів’я свиней за останні два роки
  • Свині в господарстві – добробут у домі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

УКРАЇНСЬКЕ СВИНАРСТВО МАЄ ПОТЕНЦІАЛ


Якби в Україні існувала партія любителів сала, вони неодмінно були б у її лавах. Утім, відсутність такої організації не заважає їм шанобливо і турботливо ставитись до свиней. Бо ті, про кого йде мова - справжні професіонали у вирощуванні цих тварин на промисловій основі.

 

altА щоб не втрачати набутих навичок, бути постійно у фарватері подій і новітніх розробок, які відбуваються в галузі чи розробляються спеціально для неї, свиноводи зустрічаються на своїх конференціях. Остання відбулася в АР Крим. І мала назву «Інтенсивні технології в свинарстві».

Місто Алушта було обрано спонсорами. І аргумент наведено, як-то кажуть, залізний: скільки можна не поважати таку цікаву галузь, як свинарство, збираючись на задвірках країни? Згадаймо хоча б минулорічний форум, що відбувся в Херсонській області.

Отже, компанії „І-ТЕК" і „TEKРO" - лідери у виробництві обладнання та кормів для свиней - наполегливо пропонували корпорації «Тваринпром» свою допомогу в організації цьогорічної конференції. Рада директорів корпорації, а в ній всі рішення приймаються колегіально, обміркувала всі «за» та «проти» і погодилась. Тож директори найбільших підприємств, які вирощують свиней, а також технологи і ветеринарні лікарі зібрались в Алушті. На зустріч із ними із задоволенням прибули фахівці та науковці з Франції, Англії, Австрії, Чехії, Данії.

- Конференция проводится для свиноводов и свинологов. Свинологи - это специалисты, которые изучают свиней, свиноводы же занимаются их разведением на промышленной основе. И такие форумы очень необходимы нам для общения, - ділиться своїми міркуваннями Сергій Іванов, генеральний директор «Міфсервісагро» (Миколаївська область, Новоодеський р-н). - Сюда приехали директора передовых предприятий отрасли. Собираясь вместе, мы с интересом слушаем друг друга: кто что внедрил, что где купил, чем доволен, чем разочарован...

Нам очень хорошо известно: для того, чтобы завтра быть впереди, нужно сегодня покупать не то, что навязывают, а то, что некоторыми предприятиями корпорации уже опробовано, внедрено, а значит, работает на качество продукции, altкоторую мы предлагаем. Благодаря новым встречам, а сегодня здесь много людей, связанных со свиноводством в области кормления, оборудования, ветеринарии, мы слушаем, что нам предлагают, обсуждаем эти новинки и принимаем решение. То есть обмен мнений на конференции - это своего рода попытка избежать ошибок. А значит, избежать лишних ненужных затрат и купить именно важное и нужное для своего производства.

Кожен із них чудово розуміє: накращий спосіб здобути нові знання - поспілкуватися з колегою. Адже на ринку, який обслуговує галузь, є чимало продукції. Та не все є корисним, а тим більше потрібним. Тому свиноводи, перш за все, прислуховуються до думок науковців. А по-друге, як на справжньому екзамені вислуховують представників фірм, ставлячи їм численні і досить прискіпливі запитання.

Так, свиноводи з цікавістю прослухали повідомлення директора Інституту свинарства УААН А. Геті про сучасні напрями зоотехнічної науки в селекції вітчизняних порід свиней. Розпитали директора з науки фірми «TEKРО» (Чехія), кандидата с/г наук Дмитра Григор'єва і наукового консультанта цієї ж фірми, інженера Радіма Хібнера про дизбактеріоз у поросят і його профілактику з допомогою кормових компонентів та про критичні точки при вирощуванні поросят. Жваво обговорювали altучасники конференції і тему «Свинокомплекс майбутнього. Проект Б-21. Організація виробництва на свинокомплексі майбутнього (обладнання, кормороздача, вентиляція)», яку презентували президент фірми «І-ТЕК» (Франція) П'єр Ленар, президент «І-ТЕК Україна» Домінік Ріо та генеральний директор «І-ТЕК Україна» В'ячеслав Михайлов. Вони ж запропонували слухачам поміркувати й над застосуванням принципу пневмотранспорту на комбікормових заводах і генетикою тварин фірми „АДН". Своїми новинками і досвідом роботи в галузі поділилися фахівці компаній: «Хемафарм» (Австрія) - Костянтин Муха, «Еванс» (Англія) - Карел Титл, «Цехаве» (Голландія) - Ванденбоорн Й. М. Г., «Медіфарм» (Швеція) - Іво Зендулка, «ДжіЕсЕР Генетик ЛТД» - Гранд Воаінг і Пол Андерсон та інші.

Зрозуміло, керівників свинарських комплексів цікавило питання державної підтримки виробників високоякісної свинини. Тож Дмитро Микитюк, директор Департаменту ринків тваринництва з Головною державною племінною інспекцією МінАП, повідомив присутнім:

- Законом України "Про Державний бюджет України на 2009 рік" за КПКВ 2801210 "Бюджетна тваринницька дотація та державна підтримка продукції рослинництва" передбачено для виплати бюджетної тваринницької дотації лише 388 млн. грн., з яких 165,3 млн. - для погашення кредиторської заборгованості перед сільгоспвиробниками, яка утворилась у листопаді 2008 року та зареєстрована в органах Держказначейства. Зважаючи на ситуацію, що склалася з поголів'ям худоби, та на обмеженість видатків загального фонду держбюджету поточного року на підтримку виробництва продукції тваринництва, міністерство визначило пріоритетним напрямом фінансову підтримку виробництва продукції та нарощування поголів'я ВРХ. Тому з 222,7 млн. грн. загального фонду держбюджету на 2009 рік по бюджетній тваринницькій дотації на підтримку скотарства передбачено 158,9 млн. гривень. А оскільки фінансування з держбюджету недостатнє, то на свинарство і altптахівництво кошти не передбачені. Щоправда, держава нині фінансово підтримує селекцію в свинарстві: за 7 місяців у регіони спрямовано 2247 тис. грн. (9% від потреби).

Для виправлення ситуації департамент подав пропозиції до проекту бюджету на 2010 рік щодо розрахункової потреби в бюджетних коштах на кондиційне поголів'я свиней, яке буде реалізоване м'ясопереробним підприємствам, і сподівається, що свинокомплекси отримають наступного року 585,5 млн. грн. бюджетних коштів.

Водночас Дмитро Миколайович констатував, що нині збільшився приплід поросят і продаж їх населенню. Середньодобовий приріст свиней на вирощуванні і відгодівлі підвищився на 5% і досяг 369 грамів. До речі, цей показник у господарствах корпорації «Тваринпром» становить 476 г, що на 29% більше, ніж у сільгосппідприємствах України.

- Ми маємо достатній досвід інтенсивного ведення свинарства, - наголосив Дмитро Микитюк. - Прикладом цьому є ВСАТ «Агрокомбінат «Слобожанський» та ЗАТ «Бахмутський аграрний союз», які до відповідного періоду минулого року збільшили чисельність свиней на 9-13 тис. голів, або 22-25%. У ТОВ «ДАН-Фарм Україна» та ТОВ «Селекційно-племінний завод «Золотоніський» збільшили чисельність свиней на 5 тис. голів (на 30-50%). Досвід цих підприємств заслуговує на увагу. І Мінагрополітики переконано: в нинішніх умовах великотоварне виробництво свинини здатне швидко відновити промислове свинарство і в повній мірі задовольнити потреби внутрішнього ринку свининою вітчизняного виробництва.

Варто врахувати також, що цього року ситуація з ціноутворенням при реалізації свинини залишалася стабільною. За даними Держкомстату України, в січні-липні 2009 року ціна на свиней (включаючи ПДВ), реалізованих агропідприємствами по всіх каналах реалізації, становила 14502 грн./тонну. Сьогодні ж, за оперативними даними регіонів, становить 16-18 грн./кілограм. У порівнянні з відповідним періодом минулого року вартість однієї тонни живої ваги свиней збільшилась на 2369 грн. (19,5%), що позитивно впливає на фінансовий стан господарств. Тож поголів'я свиней в усіх категоріях господарств на 1 вересня збільшилось на 0,5 млн. голів (7,4 млн.), тільки за серпень поголів'я свиней зросло на 59,7 тис. голів, у т.ч. в сільгосппідприємствах - на 42,3 тисячі.

Втім, у свинарстві існує й чимало проблем, розв'язавши які галузь показуватиме ще кращі результати. На думку генерального директора Української корпорації «Тваринпром» Сергія Гнатюка, і його підтримують члени корпорації, основними проблемами у промисловому свинарстві країни залишаються відсутність ефективного управління виробництвом, усе ще несприятлива цінова політика, відсутність спеціалізованого високотоварного виробництва. До того ж не повністю врегульовані відносини власності на землю і майно, недостатньо використовуються зональні переваги розміщення виробництва, мляво впроваджуються у виробництво прогресивні технології, не осучаснюється система ефективного збуту свинини. Є й зауваження до якості продукції, яка повинна відповідати вимогам ринку. Тож для стабільного розвитку галузі потрібно здійснити ряд організаційних та економічних заходів. Зокрема, доопрацювати національні стандарти та нормативну базу на продукцію свинарства відповідно до світових норм; стратегічним курсом розвитку галузі вважати реконструкцію існуючих і будівництво нових тваринницьких ферм і комплексів з сучасними технологіями виробництва, і обов'язково здійснювати, в першу чергу за участю корпорації «Тваринпром», ефективну політику регулювання цін на ринках даної продукції.

- Мы - я и мой технолог - многое почерпнули на конференции в вопросах кормления, лечения животных, ведь завозя себе на предприятия европейские генотипы свиней, мы завозим и болезни, - розмірковує В'ячеслав Філоненко, директор племінного заводу «Білогірський» (Луганска обл., Біловодський р-н). - Я работаю в украинской селекции. И хотелось бы, чтобы и правительство, и наше министерство обратило внимание на отечественную науку. Когда-то Институтом свиноводства в Полтаве гордился весь Советский Союз. Сейчас он как будто заброшенный. А ведь рынок ума и селекции всегда востребован. Конечно, тем странам, которые продают нам свои корма, лекарства, оборудование - это выгодно. Но технологию свою они нам не дают. А вот если бы Институт свиноводства финансировался, можно было бы отследить: где же все лучшее для отрасли, начинать растить отечественные линии, уменьшать толщину шпика. Вот немцы любят, чтобы шпик был 0,8 см, а мы любим сало. В украинской породе мы добились толщины шпика 20-25 милиметров. Это прекрасное сало. Мясокомбинаты хорошо его берут. И не было случая, чтобы отказывались...

- В течение пяти лет, - продовжує В'ячеслав Григорович, - зимой мы собираемся на западной Украине. Приезжают коллеги из Польши, Венгрии. Мы общаемся, спорим. Сейчас вот решили встретиться в Крыму, расширив круг общения. И знаете, дай Бог, чтобы тот контракт, который я словесно заключил (на поставку 200 голов племенного молодняка полтавской мясной породы украинской селекции), реализовался. Это будет большой плюс для предприятия и реальный результат работы конференции.

- Нужно сказать, - підключається до розмови Сергій Степанович Іванов, - корпорация «Тваринпром» - большое подспорье для нас. Нас собирают, подсказывают, помогают. Благодаря корпорации, я, к примеру, 5 раз был за границей и очень много интересного оттуда привез. Я своими глазами видел европейские свинофермы, разговаривал с людьми, которые там работают. Результаты моих поездок сегодня можно увидеть у меня на предприятии. Кстати, наш генеральный директор Гнатюк Сергей Андреевич имеет очень большой опыт работы с людьми. Именно на совете директоров мы принимаем решение: о чем нам нужно узнать, услышать, в чем мы отстаем от аналогичных предприятий европейских стран.

- Я вот животноводством, конкретно свиноводством, занимаюсь с 2001 года. В «Тваринпроме» - с 2002-го, - підтримує колегу В'ячеслав Філоненко. - Эта организация для нас очень необходима, ведь она не только нас объединяет, но и остаивает наши интересы, поскольку мы не можем быть каждый месяц в Киеве. Сергей Андреевич - большая умница и на своем месте, он оправдывает должность генерального директора корпорации. И я готов оказывать «Тваринпрому» всяческую поддержку. А тем более, в таком деле, как профессиональные встречи, обмен мгнением, учеба.

Тож свиноводи і свинологи активно обговорили проблемні питання подальшого розвитку свинарства і одностайно констатували: наявний потенціал галузі дає можливість до кінця року збільшити чисельність поголів'я свиней на 1,4 млн. голів і мати його порівняно з 2008 роком як мінімум 8 мільйонів. Україна, нарешті, має достатній досвід інтенсивного ведення свинарства. І в нинішніх умовах великотоварне виробництво свинини здатне швидко відновити промислове свинарство і в повній мірі задовольнити потреби внутрішнього ринку свіжою високоякісною свининою вітчизняного виробництва.

І на останок про приємне. Справжній сюрприз приготували учасникам конференції компанії «І-ТЕК» і «ТЕКРО». Перші запропонували дегустацію справжніх французьких вин під надзвичайно мелодійну музику улюблених французьких виконавців, а другі... Другі провели домашній урок приготування поросяти на вертелі. Тож вечір чеського пива також став незабутнім.

 

Наталія ЛЮПИН

АР Крим, Алушта

 

 





Схожі новини
  • Переформатування галузі свинарства
  • Стає фаворитом
  • Мінагрополітики підбило підсумки роботи «Тваринпрому»
  • У листопаді відбулося найбільше скорочення поголів’я свиней за останні два роки
  • Свині в господарстві – добробут у домі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.