Аграрний тиждень. Україна
» » Української свинини буде більше
» » Української свинини буде більше

    Української свинини буде більше



     alt    Сьогодні колись славна ковбасою та салом Україна щороку завозить з-за кордону сотні тисяч тонн м’яса та м’ясопродуктів, часто сумнівної якості. То невже ми не можемо власними силами прогодувати себе цим цінним продуктом?

        Який нині стан справ у вітчизняному тваринництві, зокрема, свинарстві? Чи є надія впевнено дивитися в завтра, сподіваючись, що незабаром високоякісної вітчизняної свинини буде доволі й вона витіснить з полиць м’ясні продукти, виготовлені з сумнівної іноземної сировини? Про це - наше інтервю сьогодні з генеральним директором Української корпорації по виробництву мяса на промисловій основі «Тваринпром» Сергієм Гнатюком.

     

         - Сергію Андрійовичу, розпочнемо з тенденцій на світовому ринку свинини. Не заперечуєте?

        - Слушне запитання. Отже, світове виробництво свинини складає зараз понад 100 млн. тонн. Питома вага її у структурі м’яса - 37,2%. На душу населення свинини припадає 17,3 кілограмів. В Україні ці показники склали відповідно 860,0 тис. т, 31% і 18,6 кілограмів. Як бачите, вітчизняні показники майже ідентичні світовим. Але є одна дуже суттєва відмінність. За останні 2 десятиріччя світове виробництво свинини зросло у 1,6 рази, а в Україні, навпаки, знизилося у 4 рази. 

    Це призвело до перенасичення внутрішнього ринку країни низькосортним імпортним м’ясом. Торік в Україну було завезено 216,7 тис. т свинини. З неї 67% склало блочне м’ясо, баки, жир і субпродукти, що не споживаються в країнах-експортерах.

     

    alt 

         Невже  краще завозити, ніж самім виробляти?

        Що вам сказати... Сьогодні в Україні взагалі немає чіткої політики щодо розвитку вітчизняного свинарства. Ветеринарна служба не протистоїть імпорту сумнівного м’яса та контрабандному його ввезенню. До того ж, останнім часом стали імпортувати поросят для вирощування на м’ясо, порушуючи умови карантинування. Ми категорично протистоїмо цьому явищу, бо воно є перешкодою для вітчизняних виробників. Бізнесмени (імпортери) завозять дешевих поросят, щоб знищити наші репродуктори, а згодом вони возитимуть в Україну непридатні м’ясні обрізки і внутрішній жир свиней за цінами, у 5 разів вищими як нині.

     

       - Як тоді виправити ситуацію, що склалася?

       - Щоб вийти із критичного стану, необхідно освоїти наявні виробничі потужності спецгоспів, які раніше працювали з виробництва свинини, застосувавши промислові технології, розвивати наявну мережу великотоварних виробників свинини. Господарства повинні нарощувати велику чисельність свиней, бо там, де утримується менше 2000 голів, не можна ефективно вести галузь.

     

       - Кажуть, попри все українське свинарство вже на шляху до відродження. Це правда?

     

    alt   - Відразу скажу, що минулий рік для підприємств-виробників свинини корпорації «Тваринпром» був сприятливим і результативним. У 2009 році тривала реконструкція свинарників, краще освоювались наявні виробничі потужності, удосконалювалась організація виробництва і раціонального використання кормів, покращувалась робота з відтворення поголів’я, підвищення середньодобових приростів молодняку. Кількісні і якісні показники галузі свинарства в цілому по Україні за минулий рік були найкращі проти попередніх років.

        За даними Держкомстату, за підсумками роботи у 2009 році свинарство стало лідером серед інших галузей тваринництва по збільшенню обсягів виробництва м’яса і чисельності поголів’я тварин.

         На 1 січня 2010 року в усіх категоріях господарств налічувалось 7 млн. 135,4 тис. свиней. Це більше, ніж у попередньому році на 695,3 тисяч або 10,8%. У сільгосппідприємствах налічувалось 3 млн. 300,5 тис. голів або більше відповідно на 564,8 тисяч (20,6%). В господарствах населення чисельність свиней зросла на 1% і становила 3 млн. 834,9 тис. голів.

     

    - Але ж ціни…

    - Так, торік закупівельні ціни на свиней коливалися від 17 грн. (лютий - травень) до 19 грн. за 1 кг живої ваги (березень, серпень, вересень). Нестабільність цін пояснюється відповідними обсягами імпортованої свинини. Коли м’ясопереробні підприємства переходять на переробку імпортної сировини, ціни на живих свиней знижуються.

    Ми постійно стежили за цими процесами і відповідно реагували. Періодично інформували відповідні державні органи. Торік підготували і подали на розгляд Президента України, Прем’єр-міністра, до Верховної Ради звернення про ситуацію на ринку м’яса.

    За участю “Тваринпрому” нещодавно відбувся Аграрний форум, який оприлюднив звернення до керівників держави, обласних і районних рівнів, усіх аграріїв, де порушені питання надання кредитів та компенсацій відсоткової ставки по них за рахунок коштів держбюджету тваринницьким господарствам, обмеження ввезення м’ясної сировини на територію України, стабільності цін на тваринницьку продукцію, постачання тваринницьких комплексів технологічним обладнанням на умовах фінансового лізингу.

     

    - Яка частка підприємств «Тваринпрому» у загальних обсягах?  

    - По чисельності свиней вона складає 20,6%, по вирощуванню – 28,4%, реалізації в живій масі – 32%.

    Збільшення проти попереднього року досягли 36 господарств корпорації. За минулий рік усього одержано 1 млн. 189 тис. поросят. У ЗАТ «Бахмутський аграрний союз», скажімо, отримано 138 тис. голів (на 23 тис. більше, ніж позаторік).

    На наших підприємствах торік вирощено 97,6 тис. т свинини. Збільшили обсяги вирощування свиней 34 підприємства. Серед лідерів - ТОВ «Агропромислова компанія» - 13,9 тис. т., агрокомбінати «Калита» і «Бахмутський аграрний союз» - по 11 тис. тонн.

    Реалізовано свиней на забій 88,9 тис. т, що більше попереднього року на 9,4 тис. тонн. Найбільших темпів зростання реалізації свинини досягли: «Бахмутський аграрний союз» - 3,1 тис. т, агрокомбінат «Слобожанський» – 2,6 тис. т, «Агропромислова компанія» - 1,7 тис. тонн.

     

    - Завдяки чому вдалося досягти таких результатів?

    - Бо своєчасно взялися за реконструкцію ферм і комплексів, оснастили їх сучасним технологічним устаткуванням зарубіжного і вітчизняного виробництва, впровадили раціональну годівлю повноцінними комбікормами та широко застосували міжпорідне схрещування, тобто йшли шляхом інтенсифікації.

    Додам, що середньодобові прирости свиней на вирощуванні і відгодівлі в цілому по корпорації торік досягли 478 грамів. У 13 господарствах вони складали 500-600 грамів.

    - А якщо говорити про потенціал. Він ще не вичерпаний?

    - На наших виробничих потужностях ми здатні збільшити виробництво м’яса на 30% порівняно з сьогоднішніми показниками. Кормова база, породний склад поголів’я і ветеринарне благополуччя дають можливість підвищити продуктивність тварин як мінімум на 10-20%, а в окремих господарствах навіть більше 50%. Збільшити обсяги реалізації свинини можна і потрібно за рахунок підвищення живої маси тварин при забої.

     

    - Тож чимала заслуга в цьому колективу підприємств. Чи не так?

    - Звісна річ, що так. Там дбають і про умови праці, і про підвищення кваліфікації співробітників підприємств «Тваринпрому». Корпорація протягом усього року проводила відповідну роботу з підвищення кваліфікації спеціалістів і керівників господарств. В Алушті і Києві проведені конференції з проблем зоотехнії і ветеринарії. Цього року заплановано такі конференції для головних зоотехніків-технологів і зоотехніків-селекціонерів.

    Наші спеціалісти постійно беруть участь у розгляді проектів законів, постанов, інших документів Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Міністерства аграрної політики, які стосуються галузі тваринництва. Вносять пропозиції до різного роду проектів законодавчих документів. При цьому ми завжди відстоюємо інтереси виробників свинини.

     

    - Що скажете про племінну справу?

    - Наші племзаводи і племрепродуктори досить непогано налагодили роботу по вирощуванню висококласного племінного молодняку свиней. Нині кількість його значно перевищує попит. В зв’язку з цим ми стали більше приділяти уваги рекламі племінних свиней. Наприклад, на минулорічній Міжнародній агропромисловій виставці-ярмарку «Агро» в павільйоні «Свинарство» широко демонструвалося племінне поголів’я. Це були в основному тварини підприємств корпорації.

     

    - Відомо, що неабияку роль в успішному веденні свинарства має кормова база…

    - Мені приємно сьогодні повідомити, що протягом останніх 4 років робота з підвищення ефективності використання кормів у більшості підприємств проводилась результативно.

    Ось уже 2 роки поспіль в цілому по корпорації на 1 ц вирощеної свинини витрачається 4,4-4,5 ц кормових одиниць, тоді як в сільгосппідприємствах України – 6,5 ц або у 1,5 рази більше.

    Зниження затрат кормів, як відомо, має неабияке значення. Наведу такий приклад. Зараз в Україні потужним виробником свинини є ЗАТ «Бахмутський аграрний союз». Торік тут вироблено 10,9 тис. т свинини і на 1 ц її витрачено 4 ц кормових одиниць (на 5% менше досягненого рівня). Економія кормів склала 2000 тонн.

    Більшість наших підприємств орендують земельні угіддя і займаються рослинництвом. Цього року плануємо збільшити посівні площі під фуражні й зернобобові культури. Особливу увагу звертатимемо на ячмінь, горох, сою. До речі, третина підприємств уже вирощує сою. Посівні площі займають від 70 до 256 га, а урожай – до 23 ц/га. Між іншим, раціони з достатньою кількістю соєвих шротів забезпечують високу енергію росту молодняку свиней, який у 6 місячному віці досягає здавальних кондицій (105-110 кг).

    - А чи сумлінно розраховуються з підприємствами «Тваринпрому» м’ясокомбінати?

    - Не завжди. Вже з початку нинішнього року окремі м’ясокомбінати почали затримувати оплату за куплене поголів’я свиней для забою. А м’ясокомбінат «Ідекс» (Київська обл.) ще у грудні 2008 року закупив у ТОВ «Журавка» товарних свиней на 500 тис. грн. і до цього часу не розрахувався. Затримка з оплатою негативно позначається на розвитку свинарства, породжує недовіру виробника до переробника продукції. Тому сьогодні підприємства корпорації в борг худобу не реалізовуватимуть.

     

    - Перевіряльники дошкуляють?..

    - Інколи так. Справа в тім, що підприємства корпорації у своїх районах є найбільшими виробниками сільгосппродукції і тому всі служби райадміністрацій постійно контролюють роботу ефективно працюючих господарств. У перевіряючих одна мета – знайти недоліки і накласти штрафні санкції, а також вирішити особисті питання. Така практика стримує розвиток тваринницьких підприємств, відволікає керівника і спеціалістів від виконання своїх обов’язків. Ми, відверто кажучи, намагаємося в міру можливостей інформувати про це урядові установи. Потрібно узаконити кількість перевірок.

    Існує ще одна проблема, яка заважає свиноводам. Окремі служби на рівні районів вимагають оплати за довідки, які вони зобовязані видавати безкоштовно. Багато нарікань було на високу оплату за ідентифікацію свиней. Зараз це питання розв’язано. Будемо ідентифікувати товарних свиней татуюванням без оплати, своїми силами і засобами.

     

    - І, насамкінець, поділіться планами…

    - Дуже сподіваємося в поточному році на 20% збільшити виробництво свинини, з них на 10% - за рахунок підвищення здавальної ваги тварин і зниження їх падежу, а решту - завдяки збільшенню поголів’я свиней. Тому ретельно відібрали додатково для парування разових свинок і протягом березня - квітня спаруємо їх, щоб опороси отримати в літні місяці. Так що на підприємствах корпорації попереду багато напруженої й відповідальної роботи.

                                                                              Василь ШАЛЕНКО

       





    Схожі новини
  • Переформатування галузі свинарства
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • У листопаді відбулося найбільше скорочення поголів’я свиней за останні два роки
  • На Харківщині розроблять план відродження тваринництва
  • Віктор Слаута: питання недопущення імпорту низькоякісної продукції та контрабанди повинні бути на постійному контролі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Української свинини буде більше



 alt    Сьогодні колись славна ковбасою та салом Україна щороку завозить з-за кордону сотні тисяч тонн м’яса та м’ясопродуктів, часто сумнівної якості. То невже ми не можемо власними силами прогодувати себе цим цінним продуктом?

    Який нині стан справ у вітчизняному тваринництві, зокрема, свинарстві? Чи є надія впевнено дивитися в завтра, сподіваючись, що незабаром високоякісної вітчизняної свинини буде доволі й вона витіснить з полиць м’ясні продукти, виготовлені з сумнівної іноземної сировини? Про це - наше інтервю сьогодні з генеральним директором Української корпорації по виробництву мяса на промисловій основі «Тваринпром» Сергієм Гнатюком.

 

     - Сергію Андрійовичу, розпочнемо з тенденцій на світовому ринку свинини. Не заперечуєте?

    - Слушне запитання. Отже, світове виробництво свинини складає зараз понад 100 млн. тонн. Питома вага її у структурі м’яса - 37,2%. На душу населення свинини припадає 17,3 кілограмів. В Україні ці показники склали відповідно 860,0 тис. т, 31% і 18,6 кілограмів. Як бачите, вітчизняні показники майже ідентичні світовим. Але є одна дуже суттєва відмінність. За останні 2 десятиріччя світове виробництво свинини зросло у 1,6 рази, а в Україні, навпаки, знизилося у 4 рази. 

Це призвело до перенасичення внутрішнього ринку країни низькосортним імпортним м’ясом. Торік в Україну було завезено 216,7 тис. т свинини. З неї 67% склало блочне м’ясо, баки, жир і субпродукти, що не споживаються в країнах-експортерах.

 

alt 

     Невже  краще завозити, ніж самім виробляти?

    Що вам сказати... Сьогодні в Україні взагалі немає чіткої політики щодо розвитку вітчизняного свинарства. Ветеринарна служба не протистоїть імпорту сумнівного м’яса та контрабандному його ввезенню. До того ж, останнім часом стали імпортувати поросят для вирощування на м’ясо, порушуючи умови карантинування. Ми категорично протистоїмо цьому явищу, бо воно є перешкодою для вітчизняних виробників. Бізнесмени (імпортери) завозять дешевих поросят, щоб знищити наші репродуктори, а згодом вони возитимуть в Україну непридатні м’ясні обрізки і внутрішній жир свиней за цінами, у 5 разів вищими як нині.

 

   - Як тоді виправити ситуацію, що склалася?

   - Щоб вийти із критичного стану, необхідно освоїти наявні виробничі потужності спецгоспів, які раніше працювали з виробництва свинини, застосувавши промислові технології, розвивати наявну мережу великотоварних виробників свинини. Господарства повинні нарощувати велику чисельність свиней, бо там, де утримується менше 2000 голів, не можна ефективно вести галузь.

 

   - Кажуть, попри все українське свинарство вже на шляху до відродження. Це правда?

 

alt   - Відразу скажу, що минулий рік для підприємств-виробників свинини корпорації «Тваринпром» був сприятливим і результативним. У 2009 році тривала реконструкція свинарників, краще освоювались наявні виробничі потужності, удосконалювалась організація виробництва і раціонального використання кормів, покращувалась робота з відтворення поголів’я, підвищення середньодобових приростів молодняку. Кількісні і якісні показники галузі свинарства в цілому по Україні за минулий рік були найкращі проти попередніх років.

    За даними Держкомстату, за підсумками роботи у 2009 році свинарство стало лідером серед інших галузей тваринництва по збільшенню обсягів виробництва м’яса і чисельності поголів’я тварин.

     На 1 січня 2010 року в усіх категоріях господарств налічувалось 7 млн. 135,4 тис. свиней. Це більше, ніж у попередньому році на 695,3 тисяч або 10,8%. У сільгосппідприємствах налічувалось 3 млн. 300,5 тис. голів або більше відповідно на 564,8 тисяч (20,6%). В господарствах населення чисельність свиней зросла на 1% і становила 3 млн. 834,9 тис. голів.

 

- Але ж ціни…

- Так, торік закупівельні ціни на свиней коливалися від 17 грн. (лютий - травень) до 19 грн. за 1 кг живої ваги (березень, серпень, вересень). Нестабільність цін пояснюється відповідними обсягами імпортованої свинини. Коли м’ясопереробні підприємства переходять на переробку імпортної сировини, ціни на живих свиней знижуються.

Ми постійно стежили за цими процесами і відповідно реагували. Періодично інформували відповідні державні органи. Торік підготували і подали на розгляд Президента України, Прем’єр-міністра, до Верховної Ради звернення про ситуацію на ринку м’яса.

За участю “Тваринпрому” нещодавно відбувся Аграрний форум, який оприлюднив звернення до керівників держави, обласних і районних рівнів, усіх аграріїв, де порушені питання надання кредитів та компенсацій відсоткової ставки по них за рахунок коштів держбюджету тваринницьким господарствам, обмеження ввезення м’ясної сировини на територію України, стабільності цін на тваринницьку продукцію, постачання тваринницьких комплексів технологічним обладнанням на умовах фінансового лізингу.

 

- Яка частка підприємств «Тваринпрому» у загальних обсягах?  

- По чисельності свиней вона складає 20,6%, по вирощуванню – 28,4%, реалізації в живій масі – 32%.

Збільшення проти попереднього року досягли 36 господарств корпорації. За минулий рік усього одержано 1 млн. 189 тис. поросят. У ЗАТ «Бахмутський аграрний союз», скажімо, отримано 138 тис. голів (на 23 тис. більше, ніж позаторік).

На наших підприємствах торік вирощено 97,6 тис. т свинини. Збільшили обсяги вирощування свиней 34 підприємства. Серед лідерів - ТОВ «Агропромислова компанія» - 13,9 тис. т., агрокомбінати «Калита» і «Бахмутський аграрний союз» - по 11 тис. тонн.

Реалізовано свиней на забій 88,9 тис. т, що більше попереднього року на 9,4 тис. тонн. Найбільших темпів зростання реалізації свинини досягли: «Бахмутський аграрний союз» - 3,1 тис. т, агрокомбінат «Слобожанський» – 2,6 тис. т, «Агропромислова компанія» - 1,7 тис. тонн.

 

- Завдяки чому вдалося досягти таких результатів?

- Бо своєчасно взялися за реконструкцію ферм і комплексів, оснастили їх сучасним технологічним устаткуванням зарубіжного і вітчизняного виробництва, впровадили раціональну годівлю повноцінними комбікормами та широко застосували міжпорідне схрещування, тобто йшли шляхом інтенсифікації.

Додам, що середньодобові прирости свиней на вирощуванні і відгодівлі в цілому по корпорації торік досягли 478 грамів. У 13 господарствах вони складали 500-600 грамів.

- А якщо говорити про потенціал. Він ще не вичерпаний?

- На наших виробничих потужностях ми здатні збільшити виробництво м’яса на 30% порівняно з сьогоднішніми показниками. Кормова база, породний склад поголів’я і ветеринарне благополуччя дають можливість підвищити продуктивність тварин як мінімум на 10-20%, а в окремих господарствах навіть більше 50%. Збільшити обсяги реалізації свинини можна і потрібно за рахунок підвищення живої маси тварин при забої.

 

- Тож чимала заслуга в цьому колективу підприємств. Чи не так?

- Звісна річ, що так. Там дбають і про умови праці, і про підвищення кваліфікації співробітників підприємств «Тваринпрому». Корпорація протягом усього року проводила відповідну роботу з підвищення кваліфікації спеціалістів і керівників господарств. В Алушті і Києві проведені конференції з проблем зоотехнії і ветеринарії. Цього року заплановано такі конференції для головних зоотехніків-технологів і зоотехніків-селекціонерів.

Наші спеціалісти постійно беруть участь у розгляді проектів законів, постанов, інших документів Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Міністерства аграрної політики, які стосуються галузі тваринництва. Вносять пропозиції до різного роду проектів законодавчих документів. При цьому ми завжди відстоюємо інтереси виробників свинини.

 

- Що скажете про племінну справу?

- Наші племзаводи і племрепродуктори досить непогано налагодили роботу по вирощуванню висококласного племінного молодняку свиней. Нині кількість його значно перевищує попит. В зв’язку з цим ми стали більше приділяти уваги рекламі племінних свиней. Наприклад, на минулорічній Міжнародній агропромисловій виставці-ярмарку «Агро» в павільйоні «Свинарство» широко демонструвалося племінне поголів’я. Це були в основному тварини підприємств корпорації.

 

- Відомо, що неабияку роль в успішному веденні свинарства має кормова база…

- Мені приємно сьогодні повідомити, що протягом останніх 4 років робота з підвищення ефективності використання кормів у більшості підприємств проводилась результативно.

Ось уже 2 роки поспіль в цілому по корпорації на 1 ц вирощеної свинини витрачається 4,4-4,5 ц кормових одиниць, тоді як в сільгосппідприємствах України – 6,5 ц або у 1,5 рази більше.

Зниження затрат кормів, як відомо, має неабияке значення. Наведу такий приклад. Зараз в Україні потужним виробником свинини є ЗАТ «Бахмутський аграрний союз». Торік тут вироблено 10,9 тис. т свинини і на 1 ц її витрачено 4 ц кормових одиниць (на 5% менше досягненого рівня). Економія кормів склала 2000 тонн.

Більшість наших підприємств орендують земельні угіддя і займаються рослинництвом. Цього року плануємо збільшити посівні площі під фуражні й зернобобові культури. Особливу увагу звертатимемо на ячмінь, горох, сою. До речі, третина підприємств уже вирощує сою. Посівні площі займають від 70 до 256 га, а урожай – до 23 ц/га. Між іншим, раціони з достатньою кількістю соєвих шротів забезпечують високу енергію росту молодняку свиней, який у 6 місячному віці досягає здавальних кондицій (105-110 кг).

- А чи сумлінно розраховуються з підприємствами «Тваринпрому» м’ясокомбінати?

- Не завжди. Вже з початку нинішнього року окремі м’ясокомбінати почали затримувати оплату за куплене поголів’я свиней для забою. А м’ясокомбінат «Ідекс» (Київська обл.) ще у грудні 2008 року закупив у ТОВ «Журавка» товарних свиней на 500 тис. грн. і до цього часу не розрахувався. Затримка з оплатою негативно позначається на розвитку свинарства, породжує недовіру виробника до переробника продукції. Тому сьогодні підприємства корпорації в борг худобу не реалізовуватимуть.

 

- Перевіряльники дошкуляють?..

- Інколи так. Справа в тім, що підприємства корпорації у своїх районах є найбільшими виробниками сільгосппродукції і тому всі служби райадміністрацій постійно контролюють роботу ефективно працюючих господарств. У перевіряючих одна мета – знайти недоліки і накласти штрафні санкції, а також вирішити особисті питання. Така практика стримує розвиток тваринницьких підприємств, відволікає керівника і спеціалістів від виконання своїх обов’язків. Ми, відверто кажучи, намагаємося в міру можливостей інформувати про це урядові установи. Потрібно узаконити кількість перевірок.

Існує ще одна проблема, яка заважає свиноводам. Окремі служби на рівні районів вимагають оплати за довідки, які вони зобовязані видавати безкоштовно. Багато нарікань було на високу оплату за ідентифікацію свиней. Зараз це питання розв’язано. Будемо ідентифікувати товарних свиней татуюванням без оплати, своїми силами і засобами.

 

- І, насамкінець, поділіться планами…

- Дуже сподіваємося в поточному році на 20% збільшити виробництво свинини, з них на 10% - за рахунок підвищення здавальної ваги тварин і зниження їх падежу, а решту - завдяки збільшенню поголів’я свиней. Тому ретельно відібрали додатково для парування разових свинок і протягом березня - квітня спаруємо їх, щоб опороси отримати в літні місяці. Так що на підприємствах корпорації попереду багато напруженої й відповідальної роботи.

                                                                          Василь ШАЛЕНКО

   





Схожі новини
  • Переформатування галузі свинарства
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • У листопаді відбулося найбільше скорочення поголів’я свиней за останні два роки
  • На Харківщині розроблять план відродження тваринництва
  • Віктор Слаута: питання недопущення імпорту низькоякісної продукції та контрабанди повинні бути на постійному контролі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.