Аграрний тиждень. Україна
» » Скорочуємо витрати
» » Скорочуємо витрати

    Скорочуємо витрати


    День, коли долар на валютному ринку України сягнув курсу понад 25 грн, сільгоспвиробники назвали «чорною п'ятницею». Більшість експертів за такої ситуації прогнозують крах вітчизняного тваринництва.

    На думку аграрного експерта, управляючого партнера ГК «Агровет Атлантик» Ірини Паламар, на тлі стрибка валюти і стрімкого знецінення гривні вже протягом найближчого місяця виробництво свинини в Україні може практично «померти».

    «Це відбудеться неминуче з кількох причин. По-перше, ринок свинини прив'язаний до внутрішнього споживання, а експорт практично відсутній, - пояснює Ірина Паламар. - По-друге, сьогодні кілограм свинини коштує менше одного долара (21-25 грн за кг у живій вазі, залежно від регіону). У таких грабіжницьких умовах неможливо вести бізнес, тому дрібні фермери, з поголів'ям до 500 свиней, стрімко вирізатимуть поголів'я».

    Потрібно враховувати, що одна з основних статей витрат при вирощуванні тварин- годівля, яка займає близько 70% собівартості. При цьому білкова група, основна складова кормових добавок, закуповується в Україні. Але зараз фермеру вигідніше продати свою пшеницю і скоротити у такий спосіб збитки, тому ціна на пшеницю прив'язана до валютного курсу і стрімко зростає. Така важлива складова кормових добавок, як вітаміни, закуповується за валюту, тому вона також росте в ціні й збільшитьвартість кормових добавок, а відповідно - собівартість годівлі.

    Оскільки в Україні сьогодні виробляють приблизно 7-8 млн тонн готового комбікорму на рік, при цьому частка преміксів - його обов’язкової складової - нині становить близько 70 тис. тонн на рік, ми поцікавилися у провідних виробників кормів: чи реально і варто економити на кормах.

     

    Едуард Михайлютенко, начальник відділу продажів ГК «Єдинство»

    «Більше за можливе економити не можна»

    При заміні одного компонента на інший - дешевший, ми можемо не дотриматися фізіологічної потреби тварини чи птиці в тій чи іншій речовині й у результаті споживання корму в фізичній величині збільшиться. Сьогодні найдешевшим протеїном в Україні є соняшниковий шрот, а в світі – ріпаковий. Але на даний момент якщо брати по засвоюваним амінокислотам, соняшниковий шрот стає невигідним у годівлі через постійний значний ріст ціни на цей продукт. Загалом у зв’язку з девальвацією гривні ціни на всі компоненти і сировину зростають, а соняшниковий шрот до того ж на даний момент є дефіцитним.

    Мінусом є те, що ріпак ми вивозимо з України, і ця культура в нас не переробляється. Маємо тенденцію, коли експортери намагаються вивезти все зерно з України, бо лише за рахунок експорту ми отримуємо валюту. При цьому вони лишають вітчизняних комбікормщиків без сировини, адже ми не можемо купувати сировину за ціною зовнішніх ринків.

    Порівняно з червнем 2014 року комбікорми подорожчали на 120% і далі дорожчають відповідно до того, як дешевшає гривня. Наша компанія постійно шукає варіанти здешевлення комбікормів, наприклад за рахунок кукурудзяного глютену, рибного борошна, соєвого шроту, інших джерел більш концентрованих протеїнів, які займають меншу частку в перевезенні.

    Можна розглядати як варіант висівки пшеничні, але вони мають на 70% менше обмінної енергії, тому ними особливо не нагодувати свиней чи птицю. Така заміна призведе до більшої втрати економіки господарства.

     

     

     

    Пітер ван Дорен, міжнародний експерт з годівлі, СЕО FeedLance, технічний директор з ВРХ групи компаній «Агровет Атлантик»

    «4 способи скоротити витрати на годівлю»

    Я відвідую господарства вже понад 20 років, частіше за все спостерігаю, що фермери незадоволені молочною продукцією, яку виробляють, або вартістю харчування тварин. У багатьох випадках це означає, що раціон може бути удосконаленим.

    1. Поліпшення якості грубих кормів.

    Якщотваринам згодовувати неякісний корм, то продуктивність ніколи не буде максимальною. Відправною точкою для реалізації молока служить вартість та якість харчування у поєднанні з правильно розробленим раціоном.

    Я бував у господарствахз найвищою якістю кормів ідобре розробленимираціонами. На цих підприємствах використовуютьблизько 250-300 г комбікорму для виробництва 1 л молока. Або іншими словами: корова дає 10 тис. л молока/рік, зїдаючи 3000 кг комбікормів. Для досягнення цієї мети рівень та якість корму маютьбути оптимальними.

    2. Баланс росту телиць.

    Часто рекомендована мета для молочного ремонтного молодняка до 24 місяців - це досягти маси тіла мінімум 570 кілограмів. Важливо, щоб молодняк не перегодовували, оскільки все повинно бути в міру.

    3. Оптимізоване використання мінералів.

    Ярекомендую використовувати додатково певну кількість мінералів. Важливо при цьому розуміти, що більше - не завжди краще. Антагоністична взаємодія між усіма мінералами є небезпечною для здоров'я, родючості та виробництва.

    4. Правильні типи протеїну в годівлі.

    Високий вміст білка в харчуванні ще не означає максимальне виробництво молока, а високийвміст сирого протеїну не гарантує високу часткуобмінногобілка. Засвоєний білок – це білок, який корова використовує для нарощування ваги або виробництва молока.

    На практиці я часто маю справу з раціонами, що містять достатню кількість білка, але неправильноготипу.Тобто інвестуються гроші в тварин, але корови не повертають їх. Ключ до оптимізації харчування - обрати правильні інгредієнти. На короткий термін це може призвести до підвищення вартості годування; на довгострокову перспективу, безумовно, зменшатьсявитрати на годівлю, бо продуктивність молочних корів значно підвищиться.

     

    Олеся ПАВЛЕНКО





    Схожі новини
  • Досягти максимальної ефективності
  • Шлях до успіху
  • Приріст виробництва на 5-7%
  • Розв’язує проблему кормового білка
  • Прискорюємо розвиток промислового свинарства

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Скорочуємо витрати


День, коли долар на валютному ринку України сягнув курсу понад 25 грн, сільгоспвиробники назвали «чорною п'ятницею». Більшість експертів за такої ситуації прогнозують крах вітчизняного тваринництва.

На думку аграрного експерта, управляючого партнера ГК «Агровет Атлантик» Ірини Паламар, на тлі стрибка валюти і стрімкого знецінення гривні вже протягом найближчого місяця виробництво свинини в Україні може практично «померти».

«Це відбудеться неминуче з кількох причин. По-перше, ринок свинини прив'язаний до внутрішнього споживання, а експорт практично відсутній, - пояснює Ірина Паламар. - По-друге, сьогодні кілограм свинини коштує менше одного долара (21-25 грн за кг у живій вазі, залежно від регіону). У таких грабіжницьких умовах неможливо вести бізнес, тому дрібні фермери, з поголів'ям до 500 свиней, стрімко вирізатимуть поголів'я».

Потрібно враховувати, що одна з основних статей витрат при вирощуванні тварин- годівля, яка займає близько 70% собівартості. При цьому білкова група, основна складова кормових добавок, закуповується в Україні. Але зараз фермеру вигідніше продати свою пшеницю і скоротити у такий спосіб збитки, тому ціна на пшеницю прив'язана до валютного курсу і стрімко зростає. Така важлива складова кормових добавок, як вітаміни, закуповується за валюту, тому вона також росте в ціні й збільшитьвартість кормових добавок, а відповідно - собівартість годівлі.

Оскільки в Україні сьогодні виробляють приблизно 7-8 млн тонн готового комбікорму на рік, при цьому частка преміксів - його обов’язкової складової - нині становить близько 70 тис. тонн на рік, ми поцікавилися у провідних виробників кормів: чи реально і варто економити на кормах.

 

Едуард Михайлютенко, начальник відділу продажів ГК «Єдинство»

«Більше за можливе економити не можна»

При заміні одного компонента на інший - дешевший, ми можемо не дотриматися фізіологічної потреби тварини чи птиці в тій чи іншій речовині й у результаті споживання корму в фізичній величині збільшиться. Сьогодні найдешевшим протеїном в Україні є соняшниковий шрот, а в світі – ріпаковий. Але на даний момент якщо брати по засвоюваним амінокислотам, соняшниковий шрот стає невигідним у годівлі через постійний значний ріст ціни на цей продукт. Загалом у зв’язку з девальвацією гривні ціни на всі компоненти і сировину зростають, а соняшниковий шрот до того ж на даний момент є дефіцитним.

Мінусом є те, що ріпак ми вивозимо з України, і ця культура в нас не переробляється. Маємо тенденцію, коли експортери намагаються вивезти все зерно з України, бо лише за рахунок експорту ми отримуємо валюту. При цьому вони лишають вітчизняних комбікормщиків без сировини, адже ми не можемо купувати сировину за ціною зовнішніх ринків.

Порівняно з червнем 2014 року комбікорми подорожчали на 120% і далі дорожчають відповідно до того, як дешевшає гривня. Наша компанія постійно шукає варіанти здешевлення комбікормів, наприклад за рахунок кукурудзяного глютену, рибного борошна, соєвого шроту, інших джерел більш концентрованих протеїнів, які займають меншу частку в перевезенні.

Можна розглядати як варіант висівки пшеничні, але вони мають на 70% менше обмінної енергії, тому ними особливо не нагодувати свиней чи птицю. Така заміна призведе до більшої втрати економіки господарства.

 

 

 

Пітер ван Дорен, міжнародний експерт з годівлі, СЕО FeedLance, технічний директор з ВРХ групи компаній «Агровет Атлантик»

«4 способи скоротити витрати на годівлю»

Я відвідую господарства вже понад 20 років, частіше за все спостерігаю, що фермери незадоволені молочною продукцією, яку виробляють, або вартістю харчування тварин. У багатьох випадках це означає, що раціон може бути удосконаленим.

1. Поліпшення якості грубих кормів.

Якщотваринам згодовувати неякісний корм, то продуктивність ніколи не буде максимальною. Відправною точкою для реалізації молока служить вартість та якість харчування у поєднанні з правильно розробленим раціоном.

Я бував у господарствахз найвищою якістю кормів ідобре розробленимираціонами. На цих підприємствах використовуютьблизько 250-300 г комбікорму для виробництва 1 л молока. Або іншими словами: корова дає 10 тис. л молока/рік, зїдаючи 3000 кг комбікормів. Для досягнення цієї мети рівень та якість корму маютьбути оптимальними.

2. Баланс росту телиць.

Часто рекомендована мета для молочного ремонтного молодняка до 24 місяців - це досягти маси тіла мінімум 570 кілограмів. Важливо, щоб молодняк не перегодовували, оскільки все повинно бути в міру.

3. Оптимізоване використання мінералів.

Ярекомендую використовувати додатково певну кількість мінералів. Важливо при цьому розуміти, що більше - не завжди краще. Антагоністична взаємодія між усіма мінералами є небезпечною для здоров'я, родючості та виробництва.

4. Правильні типи протеїну в годівлі.

Високий вміст білка в харчуванні ще не означає максимальне виробництво молока, а високийвміст сирого протеїну не гарантує високу часткуобмінногобілка. Засвоєний білок – це білок, який корова використовує для нарощування ваги або виробництва молока.

На практиці я часто маю справу з раціонами, що містять достатню кількість білка, але неправильноготипу.Тобто інвестуються гроші в тварин, але корови не повертають їх. Ключ до оптимізації харчування - обрати правильні інгредієнти. На короткий термін це може призвести до підвищення вартості годування; на довгострокову перспективу, безумовно, зменшатьсявитрати на годівлю, бо продуктивність молочних корів значно підвищиться.

 

Олеся ПАВЛЕНКО





Схожі новини
  • Досягти максимальної ефективності
  • Шлях до успіху
  • Приріст виробництва на 5-7%
  • Розв’язує проблему кормового білка
  • Прискорюємо розвиток промислового свинарства

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.