Аграрний тиждень. Україна
» » Органічне виробництво козиного молока
» » Органічне виробництво козиного молока

    Органічне виробництво козиного молока


    Основними аспектами виробництва якісного молока є належне очищення доїльного обладнання, дотримання правильної процедури доїння та здорова молочна залоза кози. Механізоване доїння – найкращій спосіб отримати молоко з високими гігієнічними показниками. 
    Після доїння молоко має бути профільтроване. Як фільтр використовують «вафельну» тканину, марлю, складену в 4-6 шарів або лавсан, складений в 2 шари. Молоко після доїння необхідно охолодити якнайшвидше до температури 4°С, тому бажано мати танк-охолоджувач.
    Виробництво високоякісного молока залежить від регулярного дотримання правильних процедур доїння. Наступні етапи є критичними для зниження бактерій на шкірі вимені, зменшення кількості соматичних клітин і бактеріального забруднення молока, а також для виявлення ранніх стадій маститу. Оператор машинного доїння має користуватися рукавичками під час доїння. Шкіра людини містить багато пор і бактерій. Рукавичка є непористою поверхнею, не містить бактерій і може бути легко очищена. Для процедури доїння оператор повинен мати чистий одяг.
    Етап 1. Спостереження. Перед початком доїння це потрібно задля виявлення маститу на ранній стадії і недопущення потрапляння антибіотиків у збірне молоко. Варто звертати увагу на ознаки маститу (збільшення долі вимені, гаряче вим’я, больова реакція), на сигнали тварини: довго лежить, спокійна, схвильована, опущена голова тощо.
    Неможливо все пам’ятати, тому необхідне маркування хворих тварин (браслети на кінцівки, позначка на боці тощо), аби знати, яка коза і коли лікується антибіотиком.
    Етап 2. Здоювання (зціджування) перших цівок молока. Потрібно використовувати кружку з ситом для зціджування перших цівок молока або кружку чорного кольору. Цей метод є єдиним способом виявлення клінічного маститу. Його раннє виявлення важливе для успішного лікування. Найбільша кількість бактерій є в перших порціях молока (з цистерни вимені). Тому здоювання перших цівок молока в кружку з ситом може зменшити кількість бактерій, іноді – кількість соматичних клітин, і допоможе визначити мастит. Доїння «на підлогу» або «в підстилку» заборонене через небезпеку зараження місць, де лежать тварини.
    Етап 3. Переддоїльна обробка. Дійки потрібно очистити від сміття. Можна користуватися готовими засобами для переддоїльної обробки вимені, наприклад, розчином перекису водню. Потрібно опускати кожну дійку приблизно на 3/4 у розчин для переддоїльної обробки і витримувати до 30 секунд. Така процедура знижує кількість бактерій у молоці. Можна використовувати засіб для переддоїльної санації вимені «МолСан» («Бровафарма»): витирати дійки серветками, змоченими тільки що приготованим 0,2% розчином препарату.
    Етап 4. Просушування дійок. Просушування вимені є найважливішим кроком у переддоїльній обробці, бо вологе середовище сприяє розмноженню бактерій. Для сушіння вимені підходять паперові (одноразові) або тканинні рушники. Головна умова – серветки мають бути індивідуальними. Тканинних серветок має бути із розрахунку на кількість тварин. Після кожного доїння їх потрібно ретельно прати, дезінфікувати і висушувати.
    Вологі дійки можуть бути причиною «сліпого» доїння (наповзання стаканів на дійки, а це неповне видоювання, травмування).
    Етап 5. Під’єднання доїльного апарату. Усі маніпуляції з вим'ям перед доїнням (дотик, здоювання перших цівок, очищення) надають стимулюючий ефект для появи окситоцину (приблизно 20-60 секунд). Його дія (стимулює молоковіддачу) продовжується 5-6 хвилин. Не можна проводити переддоїльну обробку вимені кіз, якщо оператор не готовий відразу під’єднати доїльний апарат, який має щільно прилягати до дійок і не повинен ковзати. Як тільки молоковіддача закінчена, апарат необхідно акуратно зняти. Не треба його тягнути. Не можна допускати «холостого» доїння, це може викликати мастит.
    Правило: не можна «відривати» доїльний апарат! Необхідно перервати подачу вакууму, почекати кілька секунд, поки рівень вакууму в колекторі спаде, та обережно зняти апарат.
    Етап 6. Післядоїльна обробка. Обробка дійок після доїння дає змогу закрити сосковий канал від потрапляння бруду та інфекцій, зменшити подразнення та пом’якшити шкіру дійки. Можна користуватися готовими засобами для післядоїльної обробки вимені, їх продають разом із засобами для переддоїльної санації. Це може бути розчин йоду в гліцерині, можна користуватись фітопрепаратами – мазі для доїння «Дбайлива доярочка», «Фітосепт», крем «Зорька», гель «Ніжнодій».
    Мета післядоїльної обробки дійок - зменшити бактеріальне забруднення у молочній плівці на шкірі й захистити відкритий сосковий канал до закриття сфінктеру. Така процедура також є фундаментальним аспектом контролю зараження на мастит.
    Тварина не має лягати протягом 20-30 хв. після доїння (час, необхідний для закриття соскового каналу). Тому після доїння необхідно забезпечити тварині вільний доступ до води (коза відчуває сильну спрагу – дія окситоцину), свіжого корму і чистої свіжої підстилки.
    Отримати козине молоко з високими санітарно-гігієнічними показниками можливо тільки на високотехнологічних фермах з доїнням у доїльному залі, де молоко охолоджують через декілька хвилин.
    Для миття і дезінфекції молочного обладнання існує безліч засобів. Один із них – засіб для переддоїльної санації вимені «МолСан». Компоненти препарату належать до аніонних поверхнево-активних речовин з високими мийними та емульгуючими властивостями, його використовують для обробки молочного посуду і обладнання.
    Необхідно забезпечити регулярну перевірку та наладку доїльного обладнання і періодично змінювати гуму доїльних стаканів. Гумовий вкладиш стакану доїльного апарату розрахований на 800-1200 доїнь; силіконовий – від 3000 до 5000 доїнь.
    Каліфорнійський тест, реакція з мастидином підходять для орієнтовного оцінювання соматичних клітин в пробах молока. Втім, необхідно враховувати фізіологічно більший вміст соматичних клітин у козиному молоці. Тому сумнівні або слабопозитивні реакції каліфорнійського тесту в кіз треба розглядати частково як фізіологічні. Підозрілою є занадто явна різниця результатів каліфорнійського тесту між різними долями вимені однієї кози.
    Отже, розроблена система, зумовлена ефективним миттям доїльного обладнання, належною процедурою доїння і підтриманням здоров’я вимені кози, дозволяє отримувати високоякісне і безпечне козине молоко.

    Т. ФОТІНА, Сумський національний аграрний університет;
    І. ЯЦЕНКО, Харківська державна зооветеринарна академія;
    Н. ЗАЖАРСЬКАН. ЗАЖАРСЬКА, Дніпровський державний аграрно-економічний університет





    Схожі новини
  • ЗДОРОВЕ ВИМ'Я КОРІВ - ЗАПОРУКА ВИСОКИХ ПОКАЗНИКІВ НАДОЇВ
  • Роботизована молочна ферма
  • Минулого року в Україні виробництво молока зросло на 2,7%
  • Держава компенсувала селянам витрати за придбання майже 4 тисячі доїльних апаратів
  • Селяни почали отримувати гроші за доїльні апарати

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Фотозвіти
Новини техніки
Рослинництво
Тваринництво
Відео

Органічне виробництво козиного молока


Основними аспектами виробництва якісного молока є належне очищення доїльного обладнання, дотримання правильної процедури доїння та здорова молочна залоза кози. Механізоване доїння – найкращій спосіб отримати молоко з високими гігієнічними показниками. 
Після доїння молоко має бути профільтроване. Як фільтр використовують «вафельну» тканину, марлю, складену в 4-6 шарів або лавсан, складений в 2 шари. Молоко після доїння необхідно охолодити якнайшвидше до температури 4°С, тому бажано мати танк-охолоджувач.
Виробництво високоякісного молока залежить від регулярного дотримання правильних процедур доїння. Наступні етапи є критичними для зниження бактерій на шкірі вимені, зменшення кількості соматичних клітин і бактеріального забруднення молока, а також для виявлення ранніх стадій маститу. Оператор машинного доїння має користуватися рукавичками під час доїння. Шкіра людини містить багато пор і бактерій. Рукавичка є непористою поверхнею, не містить бактерій і може бути легко очищена. Для процедури доїння оператор повинен мати чистий одяг.
Етап 1. Спостереження. Перед початком доїння це потрібно задля виявлення маститу на ранній стадії і недопущення потрапляння антибіотиків у збірне молоко. Варто звертати увагу на ознаки маститу (збільшення долі вимені, гаряче вим’я, больова реакція), на сигнали тварини: довго лежить, спокійна, схвильована, опущена голова тощо.
Неможливо все пам’ятати, тому необхідне маркування хворих тварин (браслети на кінцівки, позначка на боці тощо), аби знати, яка коза і коли лікується антибіотиком.
Етап 2. Здоювання (зціджування) перших цівок молока. Потрібно використовувати кружку з ситом для зціджування перших цівок молока або кружку чорного кольору. Цей метод є єдиним способом виявлення клінічного маститу. Його раннє виявлення важливе для успішного лікування. Найбільша кількість бактерій є в перших порціях молока (з цистерни вимені). Тому здоювання перших цівок молока в кружку з ситом може зменшити кількість бактерій, іноді – кількість соматичних клітин, і допоможе визначити мастит. Доїння «на підлогу» або «в підстилку» заборонене через небезпеку зараження місць, де лежать тварини.
Етап 3. Переддоїльна обробка. Дійки потрібно очистити від сміття. Можна користуватися готовими засобами для переддоїльної обробки вимені, наприклад, розчином перекису водню. Потрібно опускати кожну дійку приблизно на 3/4 у розчин для переддоїльної обробки і витримувати до 30 секунд. Така процедура знижує кількість бактерій у молоці. Можна використовувати засіб для переддоїльної санації вимені «МолСан» («Бровафарма»): витирати дійки серветками, змоченими тільки що приготованим 0,2% розчином препарату.
Етап 4. Просушування дійок. Просушування вимені є найважливішим кроком у переддоїльній обробці, бо вологе середовище сприяє розмноженню бактерій. Для сушіння вимені підходять паперові (одноразові) або тканинні рушники. Головна умова – серветки мають бути індивідуальними. Тканинних серветок має бути із розрахунку на кількість тварин. Після кожного доїння їх потрібно ретельно прати, дезінфікувати і висушувати.
Вологі дійки можуть бути причиною «сліпого» доїння (наповзання стаканів на дійки, а це неповне видоювання, травмування).
Етап 5. Під’єднання доїльного апарату. Усі маніпуляції з вим'ям перед доїнням (дотик, здоювання перших цівок, очищення) надають стимулюючий ефект для появи окситоцину (приблизно 20-60 секунд). Його дія (стимулює молоковіддачу) продовжується 5-6 хвилин. Не можна проводити переддоїльну обробку вимені кіз, якщо оператор не готовий відразу під’єднати доїльний апарат, який має щільно прилягати до дійок і не повинен ковзати. Як тільки молоковіддача закінчена, апарат необхідно акуратно зняти. Не треба його тягнути. Не можна допускати «холостого» доїння, це може викликати мастит.
Правило: не можна «відривати» доїльний апарат! Необхідно перервати подачу вакууму, почекати кілька секунд, поки рівень вакууму в колекторі спаде, та обережно зняти апарат.
Етап 6. Післядоїльна обробка. Обробка дійок після доїння дає змогу закрити сосковий канал від потрапляння бруду та інфекцій, зменшити подразнення та пом’якшити шкіру дійки. Можна користуватися готовими засобами для післядоїльної обробки вимені, їх продають разом із засобами для переддоїльної санації. Це може бути розчин йоду в гліцерині, можна користуватись фітопрепаратами – мазі для доїння «Дбайлива доярочка», «Фітосепт», крем «Зорька», гель «Ніжнодій».
Мета післядоїльної обробки дійок - зменшити бактеріальне забруднення у молочній плівці на шкірі й захистити відкритий сосковий канал до закриття сфінктеру. Така процедура також є фундаментальним аспектом контролю зараження на мастит.
Тварина не має лягати протягом 20-30 хв. після доїння (час, необхідний для закриття соскового каналу). Тому після доїння необхідно забезпечити тварині вільний доступ до води (коза відчуває сильну спрагу – дія окситоцину), свіжого корму і чистої свіжої підстилки.
Отримати козине молоко з високими санітарно-гігієнічними показниками можливо тільки на високотехнологічних фермах з доїнням у доїльному залі, де молоко охолоджують через декілька хвилин.
Для миття і дезінфекції молочного обладнання існує безліч засобів. Один із них – засіб для переддоїльної санації вимені «МолСан». Компоненти препарату належать до аніонних поверхнево-активних речовин з високими мийними та емульгуючими властивостями, його використовують для обробки молочного посуду і обладнання.
Необхідно забезпечити регулярну перевірку та наладку доїльного обладнання і періодично змінювати гуму доїльних стаканів. Гумовий вкладиш стакану доїльного апарату розрахований на 800-1200 доїнь; силіконовий – від 3000 до 5000 доїнь.
Каліфорнійський тест, реакція з мастидином підходять для орієнтовного оцінювання соматичних клітин в пробах молока. Втім, необхідно враховувати фізіологічно більший вміст соматичних клітин у козиному молоці. Тому сумнівні або слабопозитивні реакції каліфорнійського тесту в кіз треба розглядати частково як фізіологічні. Підозрілою є занадто явна різниця результатів каліфорнійського тесту між різними долями вимені однієї кози.
Отже, розроблена система, зумовлена ефективним миттям доїльного обладнання, належною процедурою доїння і підтриманням здоров’я вимені кози, дозволяє отримувати високоякісне і безпечне козине молоко.

Т. ФОТІНА, Сумський національний аграрний університет;
І. ЯЦЕНКО, Харківська державна зооветеринарна академія;
Н. ЗАЖАРСЬКАН. ЗАЖАРСЬКА, Дніпровський державний аграрно-економічний університет





Схожі новини
  • ЗДОРОВЕ ВИМ'Я КОРІВ - ЗАПОРУКА ВИСОКИХ ПОКАЗНИКІВ НАДОЇВ
  • Роботизована молочна ферма
  • Минулого року в Україні виробництво молока зросло на 2,7%
  • Держава компенсувала селянам витрати за придбання майже 4 тисячі доїльних апаратів
  • Селяни почали отримувати гроші за доїльні апарати

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.