Від правильної організації своєчасного та якісного догляду за вим'ям корів безпосередньо залежить рівень рентабельності господарства.
Для регулярного отримання високих показників надоїв вим'я корів має бути чистим, доглянутим і здоровим. Наслідком неправильного догляду за вим'ям, недостатньої гігієни в приміщенні утримання тварин, недотримання технології доїння, незбалансованого харчування може бути виникнення маститу. У науковій літературі Ви знайдете більш ніж достатньо інформації про мастит і ми також хочемо Вам допомогти практичними порадами з накопичився роками досвіду роботи з фермерськими господарствами.
Що необхідно знати:
- Економічний збиток від маститу величезний;
- Лікування маститу коштує дорого і не завжди приносить бажаний результат;
- У перехворілих на мастит корів продуктивність на колишньому рівні не відновлюється;
- Вигідніше забезпечити профілактику та навчання персоналу, ніж витрачати кошти на боротьбу з маститом.
Умовно можна розділити мастити на 3 категорії:
1. Контагіозна форма - збудниками є найчастіше стафілококи. Переносником інфекції служать руки персоналу, забруднені багаторазові серветки і доїльне обладнання. Стафілококи викликають, як правило, субклінічну форму маститу, яку важко вчасно діагностувати через відсутність у хворих тварин клінічних симптомів, що призводить до широкого поширення інфекції серед поголів'я.
2. Збудниками другий форми маститу є більшою мірою ентерококи, коли-бактерії, клебсієли і цитробактер. Захворюваність безпосередньо пов'язана з гігієнічним станом у корівнику. Такі мастити протікають, як правило гостро.
Абсцедуюча форма маститу зустрічається частіше у нетелей і сухостійних корів на пасовищах, рідко у молочних корів, що містяться в корівнику. Інфекція змішана Actinomyces pyogenes в комплексі з анаеробними бактеріями проникає через рани і викликає запалення молочних проток і утворення множинних абсцесів
3. Для правильної профілактики маститу у корів ми підкажемо Вам кілька простих і необхідних правил гігієни, дотримання яких допоможе уникнути проблем з тваринами.
Дотримання правил гігієни
Приступаючи до доїння, недостатньо тільки того, щоб руки оператора були чистими, вим'я корови повинно бути ретельно вимито теплою чистою водою і витерте або чистим рушником. Для цієї мети оптимально підходять м'які чисті багаторазові серветки, індивідуальні кожної корови. Для полегшення роботи оператора і більш якісного догляду дуже зручно використовувати одноразові вологі серветки, які мають оптимальний склад для догляду за вим’ям. Обтирання самих сосків і області навколо них проводять добре віджатою багаторазовою серветкою або сухою одноразовою серветкою, на закінчення кінчик соска обтирають, чистою стороною серветки . Проводячи ці нехитрі процедури Ви не тільки підтримуєте гігієну (видаляючи 80-90% забруднень), але і проводите масаж вимені який позитивно впливає на віддачу молока, тим самим скорочуючи процес доїння, знижує ризик захворювань, активізує діяльність статевої системи.
Так як основне поширення в практиці (до 40%) має субклінічна форма маститу, щоб уникнути серйозного економічного збитку від бактеріального забруднення молока дуже важливо проводити своєчасну діагностику. У цьому допоможе обов'язкове перед кожним доїнням здоювання перших цівок молока в спеціальний стакан для пробного доїння. Завдяки спеціальній конструкції можна відразу візуально оцінити зміни секрету.
Плюсом є також те, що молоко від 30 тварин збирається в ємність, а не виливається на підлогу, тим самим сприяючи розмноженню бактерій в доїльному залі. Для ранньої діагностики субклінічного маститу існують і спеціальні прилади, можна, наприклад, скористатися електронним детектором Драмінского.