Аграрний тиждень. Україна
» » БУРЯКОЦУКРОВА ГАЛУЗЬ ОТРИМАЛА ДЕРЖАВНУ ПІДТРИМКУ
» » БУРЯКОЦУКРОВА ГАЛУЗЬ ОТРИМАЛА ДЕРЖАВНУ ПІДТРИМКУ

    БУРЯКОЦУКРОВА ГАЛУЗЬ ОТРИМАЛА ДЕРЖАВНУ ПІДТРИМКУ


    У ході одноденної робочої поїздки на Вінниччину Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко ознайомилася з повним технологічним ланцюжком вирощування цукрових буряків і виробництва цукру, а в місті Гайсин провела Всеукраїнську нараду з проблем бурякоцукрової галузі. Урядова програма, яку було окреслено в ході наради, відкриває нові перспективи з виробництва вітчизняного цукру.

    alt            У Гайсинському районі під цукровими буряками зайнято 6,5 тисяч гектарів. Сьогодні такою площею може похвалитися небагато районів, як в області, так і в цілому в нашій країні. Для місцевих селян більше століття цукрові буряки мають економічне і водночас соціальне значення. Начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Олександр Артеменко зауважив, що в районі галузь дає роботу 1150 селянам і ще майже 750 чоловік працює на місцевому цукровому підприємстві. Жодна культура не може зрівнятися з цукровими буряками за оборотом коштів з одного гектара. Крім того, побічний продукт від їх переробки - макуха - є добрим кормом для худоби. „Селянин збере з городу кукурудзу, надбає трохи сіна, соломи, купить бурякову макуху і є вже чим годувати корову, бичка. А утримання і реалізація худоби та молока безпосередньо впливає на поповнення сімейного бюджету, тобто є складовою добробуту сільського жителя", - зазначив він.

                У недалекому минулому Україна була одним із світових лідерів у виробництві цукру. Ще у 1990 році на території нашої держави працював 191 цукровий завод, де варилося 5,5 млн. тонн цукру. А тепер річний обсяг його виробництва ледве перевищує 1,5 млн. тонн. «На ходу» залишилося лише 64 заводи, а посівні площі зменшилися у 5 разів. Утім і на Вінниччині, яку свого часу називали „цукровим Донбасом", є немало прикладів ефективного вирощування солодких коренів та їх переробітку.

    Так, Герой України, генеральний директор ЗАТ „Укрпромінвест" Олексій Порошенко забезпечив високий рівень розвитку сільськогосподарського виробництва у продовольчій компанії „Зоря Поділля". Тут на основі науково-обґрунтованих підходів вирощують заплановані врожаї. Техніка (плуги, сівалки, оприскувачі, трактори, комбайни) новітня: далеко не кожне господарство в західній Європі може похвалитися такою. Бурякові комбайни вивантажують солодкі корені край поля, потім за лічені хвилини ними наповнюють 40-тонні вантажівки, які доставляють врожай на завод. Цього року, як розповів виконавчий директор господарства Анатолій Шульга, тут вирощують 8 гібридів - усі закордонної селекції (один ранній, два - середніх, решта - пізнього дозрівання), врожайність з одного гектара становить 520 центнерів. Глава Уряду резонно поцікавилася: а чи сіють в області гібриди вітчизняної селекції? Очільники регіону відповіли ствердно і запевнили, що „наші" теж дають добрий врожай. Слід обирати відповідну технологію, адже солодкі корені, вирощені із закордонних гібридів, на відміну від вітчизняних, не придатні для тривалого зберігання, тож їх треба швидко переробити.

    alt«Укрпромінвест» - не єдина в регіоні структура, що займається вирощуванням сировини та її переробкою. Як повідомив Прем'єр-міністрові голова облдержадміністрації Олександр Домбровський, в області пішли шляхом створення вертикально інтегрованих систем і сьогодні п'ять українських компаній працюють на її теренах. Якщо три роки тому 70 відсотків солодких коренів вирощували в господарствах, а 30 відсотків - цукрові підприємства самостійно на орендованих землях, то тепер - навпаки, тобто холдинги основну потребу в сировині забезпечують самі. „Маємо класичну і стандартну формулу у розумінні того, як треба рухатися вперед", - підкреслив губернатор.

    Разом із тим ситуація в галузі області склалася непроста. Показник врожайності збільшився, а обсяги виробництва зменшилися. Якщо у 1995 році під цукровими буряками було засіяно 185 тис. га, то поточного - тільки 48,5 гектарів. Однією з основних причин спаду стала втрата економічного інтересу сільськогосподарських товаровиробників до розвитку буряківництва, зменшення ефективності галузі, висока собівартість виробництва цукрової сировини, низькі ціни її реалізації переробним підприємствам. Останні чотири роки галузь спрацювала зі збитками.

    Раніше в регіоні працювало 39 цукрових заводів, а цього року запустяться лише 11. Решта законсервовано або порізано на металобрухт. Є велика потреба в модернізації цукропідприємств, забезпеченні їх сучасним обладнанням. Очільники регіону попросили Прем'єр-міністра допомогти повернути Вінниччині колишню славу „цукрового Донбасу" і розпочати це з перегляду цінової політики. У вересні заводи виробляють максимальну кількість продукції, проте змушені реалізувати її за демпінговими цінами тому, що банки кредитів не дають, а кошти вкрай потрібні для виплати зарплати, проведення розрахунків за взяті ресурси. Отож восени протягом двох місяців вони викидають на ринок 80 відсотків своєї продукції. „Торік ми продали 90 відсотків цукру по 2,4 гривні за кілограм, а собівартість його виробництва в середньому становить 2,86 гривні. А тепер ним торгує той, хто скупив його за демпінговими цінами. Тому дуже просимо зробити все необхідне, щоб у державі не було цінових стрибків на ринку цукру. Для цього слід розвантажити його у жовтні - березні через Аграрний фонд, а весною продати, різницю ж у ціні направити для компенсації затрат на гектар посівів", - висловив бачення розв'язання ситуації голова обласної ради Григорій Заболотний.

    altДо речі, інвестор Олексій Порошенко вклав у реконструкцію Гайсинського цукрового підприємства понад сто мільйонів гривень. Глава Уряду ознайомилася з роботою технологічного ланцюжку від надходження буряку на миючий комплекс - до складу готової продукції. Минулого року підприємство реалізувало цукор за оптовою ціною 2,6 - 3,2 гривні за кілограм, а собівартість його виробництва склала 2,5 гривні. Отож завод спрацював рентабельно. Однак поточного сезону, зауважив директор підприємства Володимир Равський, значно подорожчали витратні матеріали і передусім - природній газ, що відповідно позначиться на собівартості. Разом із тим, є потенційна можливість зменшити затрати. У собівартості виготовлення цукру складова природного газу становить 30 відсотків, а завод може виробляти свій біогаз із макухи і меляси й повністю забезпечити свої потреби, крім того, постачати його населенню. Втім, щоб останнє стало можливим, потрібні кошти, допомога науковців, внесення змін до чинного законодавства.

    Про потенційні резерви і проблеми відверто казали у своїх виступах під час наради і сільгоспвиробники, і власники цукрових підприємств.

    - Я впевнений у тому, що через ті механізми, які задекларовані сьогодні, через регулювання ринку Аграрним фондом, нам вдасться зробити кроки, на які всі ми розраховуємо, - зазначив у своєму виступі міністр аграрної політики України Юрій Мельник. - Бурякоцукровий комплекс за основними своїми напрямками, безперечно, може розвиватися. Цих напрямків кілька, їх уже відпрацювали виробничники разом із фахівцями Мінагрополітики. Це підвищення врожаю цукрових буряків за рахунок запровадження сучасних технологій, комплексна переробка солодких коренів і виробництво біопалива, запровадження ресурсозберігаючих технологій у процесі виробництва цукру, повне забезпечення внутрішньої потреби у цукрі, нарощування експортного потенціалу, повне задіяння потужностей колишніх цукрових заводів для виробництва біоетанолу".

    Лаконічна програма покращання ситуації в бурякоцукровому комплексі, окреслена у ході Всеукраїнської наради, відкриває можливості для підвищення ефективності галузі, зменшення собівартості цукру, що дасть змогу увійти в світовий ринковий простір.

            - Ми не лише ставимо завдання, а будемо їх забезпечувати фінансово, організаційно. З цього року програму почнемо втілювати у життя", - зауважила Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. Так, Кабінет Міністрів готовий виплатити 750 гривень на гектар посівів цукрового буряку, розглянути разом із Мінагрополітики надання гарантій для закупівлі найкращої техніки. Та, на жаль, вітчизняна сільськогосподарська техніка для вирощування цукрових буряків не виготовляється.

              - Бюджет на наступний рік сформовано таким чином, аби розвивати цукрову галузь", - наголосила глава Уряду. У держбюджеті закладено кошти для державних гарантій на закупівлю техніки для збирання цукрових буряків. Така техніка надаватиметься сільгоспвиробникам у довгостроковий лізинг без першого внеску. Держава допоможе модернізувати і реконструювати цукрові підприємства.

               - Політика кредитування, модернізації бурякоцукрової галузі мусить бути абсолютно особливою. По-перше, відбуватися за підтримки Національного банку і комерційних банків, а, по-друге, держава мусить брати на себе здешевлення відсотків по цих кредитах", - зазначила Прем'єр-міністр.

     

     

    Максим МИКОЛАЙЧУК 

    Фото автора

     

    На знімку:

    під час ознайомлення з ходом збирання

    цукрових буряків у ПК „Зоря Поділля".

     





    Схожі новини
  • В Україні вироблено понад 938 тис. т цукру
  • Створення кооперативних елеваторів забезпечить стабільну позицію одноосібника на ринку зерна
  • Полтавська ОДА: Цьогоріч проведено майже 700 "ярмарків вихідного дня"
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Уряд налаштований на конструктивну співпрацю з товаровиробниками цукробурякової галузі - В. Слаута

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

БУРЯКОЦУКРОВА ГАЛУЗЬ ОТРИМАЛА ДЕРЖАВНУ ПІДТРИМКУ


У ході одноденної робочої поїздки на Вінниччину Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко ознайомилася з повним технологічним ланцюжком вирощування цукрових буряків і виробництва цукру, а в місті Гайсин провела Всеукраїнську нараду з проблем бурякоцукрової галузі. Урядова програма, яку було окреслено в ході наради, відкриває нові перспективи з виробництва вітчизняного цукру.

alt            У Гайсинському районі під цукровими буряками зайнято 6,5 тисяч гектарів. Сьогодні такою площею може похвалитися небагато районів, як в області, так і в цілому в нашій країні. Для місцевих селян більше століття цукрові буряки мають економічне і водночас соціальне значення. Начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Олександр Артеменко зауважив, що в районі галузь дає роботу 1150 селянам і ще майже 750 чоловік працює на місцевому цукровому підприємстві. Жодна культура не може зрівнятися з цукровими буряками за оборотом коштів з одного гектара. Крім того, побічний продукт від їх переробки - макуха - є добрим кормом для худоби. „Селянин збере з городу кукурудзу, надбає трохи сіна, соломи, купить бурякову макуху і є вже чим годувати корову, бичка. А утримання і реалізація худоби та молока безпосередньо впливає на поповнення сімейного бюджету, тобто є складовою добробуту сільського жителя", - зазначив він.

            У недалекому минулому Україна була одним із світових лідерів у виробництві цукру. Ще у 1990 році на території нашої держави працював 191 цукровий завод, де варилося 5,5 млн. тонн цукру. А тепер річний обсяг його виробництва ледве перевищує 1,5 млн. тонн. «На ходу» залишилося лише 64 заводи, а посівні площі зменшилися у 5 разів. Утім і на Вінниччині, яку свого часу називали „цукровим Донбасом", є немало прикладів ефективного вирощування солодких коренів та їх переробітку.

Так, Герой України, генеральний директор ЗАТ „Укрпромінвест" Олексій Порошенко забезпечив високий рівень розвитку сільськогосподарського виробництва у продовольчій компанії „Зоря Поділля". Тут на основі науково-обґрунтованих підходів вирощують заплановані врожаї. Техніка (плуги, сівалки, оприскувачі, трактори, комбайни) новітня: далеко не кожне господарство в західній Європі може похвалитися такою. Бурякові комбайни вивантажують солодкі корені край поля, потім за лічені хвилини ними наповнюють 40-тонні вантажівки, які доставляють врожай на завод. Цього року, як розповів виконавчий директор господарства Анатолій Шульга, тут вирощують 8 гібридів - усі закордонної селекції (один ранній, два - середніх, решта - пізнього дозрівання), врожайність з одного гектара становить 520 центнерів. Глава Уряду резонно поцікавилася: а чи сіють в області гібриди вітчизняної селекції? Очільники регіону відповіли ствердно і запевнили, що „наші" теж дають добрий врожай. Слід обирати відповідну технологію, адже солодкі корені, вирощені із закордонних гібридів, на відміну від вітчизняних, не придатні для тривалого зберігання, тож їх треба швидко переробити.

alt«Укрпромінвест» - не єдина в регіоні структура, що займається вирощуванням сировини та її переробкою. Як повідомив Прем'єр-міністрові голова облдержадміністрації Олександр Домбровський, в області пішли шляхом створення вертикально інтегрованих систем і сьогодні п'ять українських компаній працюють на її теренах. Якщо три роки тому 70 відсотків солодких коренів вирощували в господарствах, а 30 відсотків - цукрові підприємства самостійно на орендованих землях, то тепер - навпаки, тобто холдинги основну потребу в сировині забезпечують самі. „Маємо класичну і стандартну формулу у розумінні того, як треба рухатися вперед", - підкреслив губернатор.

Разом із тим ситуація в галузі області склалася непроста. Показник врожайності збільшився, а обсяги виробництва зменшилися. Якщо у 1995 році під цукровими буряками було засіяно 185 тис. га, то поточного - тільки 48,5 гектарів. Однією з основних причин спаду стала втрата економічного інтересу сільськогосподарських товаровиробників до розвитку буряківництва, зменшення ефективності галузі, висока собівартість виробництва цукрової сировини, низькі ціни її реалізації переробним підприємствам. Останні чотири роки галузь спрацювала зі збитками.

Раніше в регіоні працювало 39 цукрових заводів, а цього року запустяться лише 11. Решта законсервовано або порізано на металобрухт. Є велика потреба в модернізації цукропідприємств, забезпеченні їх сучасним обладнанням. Очільники регіону попросили Прем'єр-міністра допомогти повернути Вінниччині колишню славу „цукрового Донбасу" і розпочати це з перегляду цінової політики. У вересні заводи виробляють максимальну кількість продукції, проте змушені реалізувати її за демпінговими цінами тому, що банки кредитів не дають, а кошти вкрай потрібні для виплати зарплати, проведення розрахунків за взяті ресурси. Отож восени протягом двох місяців вони викидають на ринок 80 відсотків своєї продукції. „Торік ми продали 90 відсотків цукру по 2,4 гривні за кілограм, а собівартість його виробництва в середньому становить 2,86 гривні. А тепер ним торгує той, хто скупив його за демпінговими цінами. Тому дуже просимо зробити все необхідне, щоб у державі не було цінових стрибків на ринку цукру. Для цього слід розвантажити його у жовтні - березні через Аграрний фонд, а весною продати, різницю ж у ціні направити для компенсації затрат на гектар посівів", - висловив бачення розв'язання ситуації голова обласної ради Григорій Заболотний.

altДо речі, інвестор Олексій Порошенко вклав у реконструкцію Гайсинського цукрового підприємства понад сто мільйонів гривень. Глава Уряду ознайомилася з роботою технологічного ланцюжку від надходження буряку на миючий комплекс - до складу готової продукції. Минулого року підприємство реалізувало цукор за оптовою ціною 2,6 - 3,2 гривні за кілограм, а собівартість його виробництва склала 2,5 гривні. Отож завод спрацював рентабельно. Однак поточного сезону, зауважив директор підприємства Володимир Равський, значно подорожчали витратні матеріали і передусім - природній газ, що відповідно позначиться на собівартості. Разом із тим, є потенційна можливість зменшити затрати. У собівартості виготовлення цукру складова природного газу становить 30 відсотків, а завод може виробляти свій біогаз із макухи і меляси й повністю забезпечити свої потреби, крім того, постачати його населенню. Втім, щоб останнє стало можливим, потрібні кошти, допомога науковців, внесення змін до чинного законодавства.

Про потенційні резерви і проблеми відверто казали у своїх виступах під час наради і сільгоспвиробники, і власники цукрових підприємств.

- Я впевнений у тому, що через ті механізми, які задекларовані сьогодні, через регулювання ринку Аграрним фондом, нам вдасться зробити кроки, на які всі ми розраховуємо, - зазначив у своєму виступі міністр аграрної політики України Юрій Мельник. - Бурякоцукровий комплекс за основними своїми напрямками, безперечно, може розвиватися. Цих напрямків кілька, їх уже відпрацювали виробничники разом із фахівцями Мінагрополітики. Це підвищення врожаю цукрових буряків за рахунок запровадження сучасних технологій, комплексна переробка солодких коренів і виробництво біопалива, запровадження ресурсозберігаючих технологій у процесі виробництва цукру, повне забезпечення внутрішньої потреби у цукрі, нарощування експортного потенціалу, повне задіяння потужностей колишніх цукрових заводів для виробництва біоетанолу".

Лаконічна програма покращання ситуації в бурякоцукровому комплексі, окреслена у ході Всеукраїнської наради, відкриває можливості для підвищення ефективності галузі, зменшення собівартості цукру, що дасть змогу увійти в світовий ринковий простір.

        - Ми не лише ставимо завдання, а будемо їх забезпечувати фінансово, організаційно. З цього року програму почнемо втілювати у життя", - зауважила Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. Так, Кабінет Міністрів готовий виплатити 750 гривень на гектар посівів цукрового буряку, розглянути разом із Мінагрополітики надання гарантій для закупівлі найкращої техніки. Та, на жаль, вітчизняна сільськогосподарська техніка для вирощування цукрових буряків не виготовляється.

          - Бюджет на наступний рік сформовано таким чином, аби розвивати цукрову галузь", - наголосила глава Уряду. У держбюджеті закладено кошти для державних гарантій на закупівлю техніки для збирання цукрових буряків. Така техніка надаватиметься сільгоспвиробникам у довгостроковий лізинг без першого внеску. Держава допоможе модернізувати і реконструювати цукрові підприємства.

           - Політика кредитування, модернізації бурякоцукрової галузі мусить бути абсолютно особливою. По-перше, відбуватися за підтримки Національного банку і комерційних банків, а, по-друге, держава мусить брати на себе здешевлення відсотків по цих кредитах", - зазначила Прем'єр-міністр.

 

 

Максим МИКОЛАЙЧУК 

Фото автора

 

На знімку:

під час ознайомлення з ходом збирання

цукрових буряків у ПК „Зоря Поділля".

 





Схожі новини
  • В Україні вироблено понад 938 тис. т цукру
  • Створення кооперативних елеваторів забезпечить стабільну позицію одноосібника на ринку зерна
  • Полтавська ОДА: Цьогоріч проведено майже 700 "ярмарків вихідного дня"
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Уряд налаштований на конструктивну співпрацю з товаровиробниками цукробурякової галузі - В. Слаута

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.