Аграрний тиждень. Україна
» » Практичний урок єднання технологій і техніки
» » Практичний урок єднання технологій і техніки

    Практичний урок єднання технологій і техніки


    Навіть за часів, коли основними знаряддями сільгоспвиробництва на українській землі були сапи й серпи, а рушійною силою - коні й воли, наші селяни славилися завзяттям, хазяйновитістю, раціональністю, завдяки чому й нива рясно родила, й світ було чим годувати. Сьогодні вже інші часи, інші аграрні знаряддя, інші й результати.

     

    altСільське господарство України потроху оговтується після протикуркульських, перебудовних і постперебудовних експериментів. Важка фізична праця на землі безповоротно відходить у минуле. Натомість на українських ланах дедалі більше з'являється сучасної високоефективної техніки. Але сьогодні без вмілого й раціонального використання цих прогресивних машин і знарядь у новітніх технологічних процесах, як то кажуть, просто неможливо досягти конкурентноздатності кінцевого продукту. Нині ж ми далеко не єдині претенденти в годувальники світу.

    Саме в єднанні технологій з технікою в сучасному сільгоспвиробництві й був ключовий момент І Міжнародної виставки-ярмарку, що відбувалася нещодавно в селищі Дослідницькому на Київщині, на базі Українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробування техніки й технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Л. Погорілого.

    Масштаби й змістовність цього заходу вразили. Офіційна частина відкриття, а відтак і промови, були зведені до мінімуму. Головне, найтриваліше, найцікавіше, динамічне дійство відбувалося в полі. Там протягом понад 5-х годин демонструвалися в роботі майже сто одиниць сільгосптехніки. І власне не заради показу машин, а під час виконання операцій у процесі різних технологічних систем сучасного виробництва продукції АПК.

    Відкрив І Міжнародну виставку-ярмарок технологій техніки й насіння заступник міністра аграрної політики України Анатолій Скороченко. А з програмою та регламентом ознайомив учасників заходу директор УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, доктор технічних наук Володимир Кравчук.

    До речі, Володимира Івановича не дарма називають гідним учнем і продовжувачем справи Леоніда Погорілого. Видатний академік дійсно був науковим керівником докторської дисертації Володимира Кравчука, який два роки тому й очолив провідну установу з випробування сільгосптехніки - УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілогою. За цей час доктор технічних наук В. Кравчук надав altдругого дихання інституту, яким керує, зумів згуртувати талановиту команду і спрямувати її науковий потенціал на покращення справи технічної модернізації вітчизняного АПК, запровадження новітніх технологій.

    На базі УкрНДІПВТ проводилися не лише традиційні Дні поля, а й розширені засідання Кабінету Міністрів України. І заходи з технічного та технологічного забезпечення, за які береться команда Володимира Кравчука, щороку стають масштабнішими, цікавішими, кориснішими.

    Після короткого ознайомлення з програмою учасники І Міжнародної виставки-ярмарку, а серед них - представники міністерств і відомств, провідні науковці, народні депутати, керівники агропідприємств, представники виробництв сільгосптехніки, фінансових установ, місцевих органів влади, приступили до практичної частини. А подивитися було на що. На виставково-торговельному майданчику оглянули техніку, що занесена до державного реєстру. Всім бажаючим запропоновані були й тематичні експозиції. А саме: «Міжнародний інформаційно-маркетинговий центр», «Новітні техніко-технологічні рішення для різних систем обробітку ґрунту і сівби при вирощуванні зернових культур. Проект „АгроОлімп-150», «Інтегрована система реалізації технологій керованого землеробства», «Прогнозування росту і врожайності сільськогосподарських культур (Міжнародний проект «MARS»)», «Випробування та підтвердження відповідності сільгосптехніки при її розробці та виготовленні». 

    Безпосередньо в полі учасникам виставки-ярмарку продемонстрували насіннєві посіви перспективних сортів зернових та ознайомили з продукцією провідних насіннєвих компаній. Ба, навіть вареною кукурудзою нагодували...

    Показали й результати впровадження техніко-технологічних рішень за проектом „АгроОлімп-150" у 5-пільній сівозміні та за чотирма технологіями. Ознайомили з роботою технічних засобів керованого землеробства. Були й конкурси, й укладання угод altпро співпрацю. Вражала продуманість і чітка організованість кожного заходу. Учасники І Міжнародної виставки-ярмарку технологій, техніки і насіння ані хвилинки не нудьгували. Словом, практичний урок єднання техніки й технологій задля піднесення агровиробництва без сумніву можна вважати вдалим і корисним.  

     

    Анатолій Скороченко, заступник міністра аграрної політики України:

    - Саме завдяки завзяттю й сумлінню українських аграріїв, завдяки уважному ставленню до техніко-технологічного забезпечення у вітчизняному сільськогосподарському виробництві й вдалося виростити щедрий урожай. Навіть якщо сьогодні й в Україні, й в близькому та далекому зарубіжжі нелегко долати наслідки світової фінансово-економічної кризи, успіхи розвитку аграрного сектора нашої держави доводять: сучасне високотехнологічне аграрне виробництво є саме тією рушійною силою, завдяки якій Україна має змогу посісти гідне місце серед країн, що здобули славу світових лідерів економічного розвитку. А І Міжнародна виставка-ярмарок технологій, техніки й насіння, що відбулася на базі Українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Л. Погорілого, стала наочним і практичним свідченням того, що в нас є й резерви, й перспективи техніко-технологічного забезпечення вітчизняного АПК на рівні кращих світових стандартів, що визначною мірою сприятиме як значному підвищенню ефективності виробництва, так і відповідному зростанню конкурентноздатності вітчизняної сільськогосподарської продукції.

     

      Володимир Кравчук, директор УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, доктор технічних наук:

    - Щороку ми збільшуємо обсяги наукових досліджень. Немає нам рівних і в питаннях випробування техніки, що постачається altдля вітчизняного сільгоспвиробника. Лідирує наш інститут і у випробуванні й експертизі технологій. Та сьогодні не можна окремо говорити про техніку, окремо про технології, окремо про дослідницьку роботу. Життя показує, що передусім варто вже мовити про комплексні техніко-технологічні рішення. Тому ми й організували в рамках І-ої Міжнародної виставки-ярмарку полігон техніко-технологічних рішень й учасники заходу отримали змогу наочно переконатися в ефективності саме такого підходу.

     

     Тарас Семикопний, заступник голови правління НАК «Украгролізинг»:

    - Передусім, на таких виставках ми дізнаємося про найновіші зразки, які тільки з'являються на агроринку. А з огляду на те, що наша компанія намагається пропонувати сільгоспвиробникам лише сучасну прогресивну техніку та обладнання, участь у таких заходах дуже актуальна. Крім того, зокрема, в інституті ім. Погорілого є ще й практичний показ новітньої техніки та технологій, отже, дивимось механізми у дії. Цього разу всім особливо запам'яталася презентація новітніх техніко-технологічних рішень для різних систем обробітку ґрунту при сівбі й вирощуванні сільгоспкультур «АгроОлімп». Для нас такий підхід принципово важливий, адже ми налаштовані забезпечувати аграріїв не окремими низькоефективними механізмами, а комплексами обладнання, яке б зробило агровиробництво високорентабельним.

    Крім того, використовуємо подібні виставки-ярмарки для зустрічей з представниками наших регіональних філій. От і зараз на виставку з'їхалися наші фахівці практично з усіх регіонів: разом ми дивилися зразки техніки, яку будемо пропонувати нашим лізингоодержувачам, розпитували селян про їх враження від тих чи інших механізмів, вислуховували проблеми заводів-виробників.

    Всі учасники виставки говорять про вигоди операцій фінансового лізингу при придбанні техніки. Сьогодні навіть середньої руки altагропідприємство не може собі дозволити придбати, наприклад, зернозбиральний комбайн за мільйон гривень. А ось взяти у фінансовий лізинг, заплативши перший внесок в обсязі 10% від вартості машини, - інша річ. Окрім того, ми пропонуємо зручний і гнучкий графік проплат упродовж 5-7 років. На відміну від кредитування, лізинг не вимагає застави. Лізингоодержувач може користуватися новою технікою одразу ж після першого внеску.

    Ціна на техніку не змінюється упродовж усього терміну дії лізингової угоди, і це в той час, коли виробник може підвищувати її кілька разів на рік. До того ж, ціна на техніку не прив'язана до курсу долара і не залежить від індексу інфляції.

    Упевненості додає й те, що гарантом операцій з фінансового лізингу в нашій країні є держава. Останнім часом запроваджено помітні законодавчі зміни. Зокрема, суттєво спрощена процедура закупівлі техніки нашою компанією для подальшої передачі її аграріям на умовах фінансового лізингу. Тепер робимо закупівлі в одного учасника без погодження з Мінекономіки, як було раніше. Зрозуміло, така система значно оптимізує процес, позбавляє його зайвих уточнень і погоджень.

    Не дивно, що зараз, з огляду на такі умови, до нас звертається навіть більше аграріїв, аніж торік.

     

    Григорій КУЧЕРЕНКО, головний інженер ТОВ НВП «БілоцерківМАЗ», заслужений раціоналізатор України:

    - Ми пішли шляхом розробки й виготовлення нової, досконалішої техніки при зниженні її собівартості. Саме такі рішення диктують умови ринкової конкуренції. А такий масштабний і добре організований захід, як І Міжнародна виставка-ярмарок технологій, техніки і насіння значно скорочує шлях нашої техніки до сільгоспвиробників, адже тут аграрії отримують чудову змогу й безпосередньо оглянути засоби виробництва в роботі, й детальніше дізнатися про їхні переваги й технічні характеристики, укласти договори про придбання уподобаних агрегатів.

    altБажано, щоб якомога більше агровиробників не лише читали про такі масштабні й корисні події в засобах масової інформації, але й безпосередньо брали в них участь. Погодьтеся, сьогодні на ринку чимало пропозицій техніки для АПК, і аграріям самотужки, з чиїхось слів, важко зробити правильний вибір і вкласти кошти, що їх так бракує, в рекламований технічний засіб. Тож тепер є у наших агровиробників є змога подивитися: що і як працює в полі, й дійсно - не помилитися у виборі.

     

    Сергій Булава, інженер з агротехнологій ВАТ «Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе»:

    - На І Міжнародну виставку-ярмарок технологій, техніки й насіння ми привезли маленький трактор потужністю 25 кінських сил, призначений для невеликих фермерських і селянських господарств. Але є в нас і велетень, якому немає аналогів у світі. Це - колісний трактор ХТЗ-22021, що здатен виконувати найенергоємніші роботи за новими агротехнологіями з широкозахватним швидкісним сільгоспзнаряддям, з машинами з активним приводом й на транспорті. Економічний двигун цього трактору має максимальну потужність, що дорівнює 235 кінським силам. Ця машина відрізняється підсиленою рамою та трансмісією, навісним пристроєм із системою автоматичного регулювання, пропорційним, незалежним від навантаження гідророзподілювачем, колесами підвищеної вантажопід'ємності, безпечною двомісною кабіною із системою сучасного кондиціювання. Оператору буде легко зручно й комфортно керувати таким велетнем.

    Зараз ХТЗ-22021 перебуває на випробуваннях і наступного року ми плануємо налагодити його масове виробництво. І дуже важливо, що І Міжнародна виставка-ярмарок, в якій ми взяли участь, надає змогу не лише показати зовнішній вигляд машин та ознайомити з технічними характеристиками, але й безпосередньо продемонструвати можливості їх застосування в різноманітних технологіях.      

                                                                           

    Володимир ШАПОВАЛОВ





    Схожі новини
  • №4 (259)
  • Високоякісна техніка стає ближчою
  • №42 (254)
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • ТЕХНОПАРАД У ПОЛІ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Практичний урок єднання технологій і техніки


Навіть за часів, коли основними знаряддями сільгоспвиробництва на українській землі були сапи й серпи, а рушійною силою - коні й воли, наші селяни славилися завзяттям, хазяйновитістю, раціональністю, завдяки чому й нива рясно родила, й світ було чим годувати. Сьогодні вже інші часи, інші аграрні знаряддя, інші й результати.

 

altСільське господарство України потроху оговтується після протикуркульських, перебудовних і постперебудовних експериментів. Важка фізична праця на землі безповоротно відходить у минуле. Натомість на українських ланах дедалі більше з'являється сучасної високоефективної техніки. Але сьогодні без вмілого й раціонального використання цих прогресивних машин і знарядь у новітніх технологічних процесах, як то кажуть, просто неможливо досягти конкурентноздатності кінцевого продукту. Нині ж ми далеко не єдині претенденти в годувальники світу.

Саме в єднанні технологій з технікою в сучасному сільгоспвиробництві й був ключовий момент І Міжнародної виставки-ярмарку, що відбувалася нещодавно в селищі Дослідницькому на Київщині, на базі Українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробування техніки й технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Л. Погорілого.

Масштаби й змістовність цього заходу вразили. Офіційна частина відкриття, а відтак і промови, були зведені до мінімуму. Головне, найтриваліше, найцікавіше, динамічне дійство відбувалося в полі. Там протягом понад 5-х годин демонструвалися в роботі майже сто одиниць сільгосптехніки. І власне не заради показу машин, а під час виконання операцій у процесі різних технологічних систем сучасного виробництва продукції АПК.

Відкрив І Міжнародну виставку-ярмарок технологій техніки й насіння заступник міністра аграрної політики України Анатолій Скороченко. А з програмою та регламентом ознайомив учасників заходу директор УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, доктор технічних наук Володимир Кравчук.

До речі, Володимира Івановича не дарма називають гідним учнем і продовжувачем справи Леоніда Погорілого. Видатний академік дійсно був науковим керівником докторської дисертації Володимира Кравчука, який два роки тому й очолив провідну установу з випробування сільгосптехніки - УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілогою. За цей час доктор технічних наук В. Кравчук надав altдругого дихання інституту, яким керує, зумів згуртувати талановиту команду і спрямувати її науковий потенціал на покращення справи технічної модернізації вітчизняного АПК, запровадження новітніх технологій.

На базі УкрНДІПВТ проводилися не лише традиційні Дні поля, а й розширені засідання Кабінету Міністрів України. І заходи з технічного та технологічного забезпечення, за які береться команда Володимира Кравчука, щороку стають масштабнішими, цікавішими, кориснішими.

Після короткого ознайомлення з програмою учасники І Міжнародної виставки-ярмарку, а серед них - представники міністерств і відомств, провідні науковці, народні депутати, керівники агропідприємств, представники виробництв сільгосптехніки, фінансових установ, місцевих органів влади, приступили до практичної частини. А подивитися було на що. На виставково-торговельному майданчику оглянули техніку, що занесена до державного реєстру. Всім бажаючим запропоновані були й тематичні експозиції. А саме: «Міжнародний інформаційно-маркетинговий центр», «Новітні техніко-технологічні рішення для різних систем обробітку ґрунту і сівби при вирощуванні зернових культур. Проект „АгроОлімп-150», «Інтегрована система реалізації технологій керованого землеробства», «Прогнозування росту і врожайності сільськогосподарських культур (Міжнародний проект «MARS»)», «Випробування та підтвердження відповідності сільгосптехніки при її розробці та виготовленні». 

Безпосередньо в полі учасникам виставки-ярмарку продемонстрували насіннєві посіви перспективних сортів зернових та ознайомили з продукцією провідних насіннєвих компаній. Ба, навіть вареною кукурудзою нагодували...

Показали й результати впровадження техніко-технологічних рішень за проектом „АгроОлімп-150" у 5-пільній сівозміні та за чотирма технологіями. Ознайомили з роботою технічних засобів керованого землеробства. Були й конкурси, й укладання угод altпро співпрацю. Вражала продуманість і чітка організованість кожного заходу. Учасники І Міжнародної виставки-ярмарку технологій, техніки і насіння ані хвилинки не нудьгували. Словом, практичний урок єднання техніки й технологій задля піднесення агровиробництва без сумніву можна вважати вдалим і корисним.  

 

Анатолій Скороченко, заступник міністра аграрної політики України:

- Саме завдяки завзяттю й сумлінню українських аграріїв, завдяки уважному ставленню до техніко-технологічного забезпечення у вітчизняному сільськогосподарському виробництві й вдалося виростити щедрий урожай. Навіть якщо сьогодні й в Україні, й в близькому та далекому зарубіжжі нелегко долати наслідки світової фінансово-економічної кризи, успіхи розвитку аграрного сектора нашої держави доводять: сучасне високотехнологічне аграрне виробництво є саме тією рушійною силою, завдяки якій Україна має змогу посісти гідне місце серед країн, що здобули славу світових лідерів економічного розвитку. А І Міжнародна виставка-ярмарок технологій, техніки й насіння, що відбулася на базі Українського науково-дослідного інституту прогнозування та випробовування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва ім. Л. Погорілого, стала наочним і практичним свідченням того, що в нас є й резерви, й перспективи техніко-технологічного забезпечення вітчизняного АПК на рівні кращих світових стандартів, що визначною мірою сприятиме як значному підвищенню ефективності виробництва, так і відповідному зростанню конкурентноздатності вітчизняної сільськогосподарської продукції.

 

  Володимир Кравчук, директор УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого, доктор технічних наук:

- Щороку ми збільшуємо обсяги наукових досліджень. Немає нам рівних і в питаннях випробування техніки, що постачається altдля вітчизняного сільгоспвиробника. Лідирує наш інститут і у випробуванні й експертизі технологій. Та сьогодні не можна окремо говорити про техніку, окремо про технології, окремо про дослідницьку роботу. Життя показує, що передусім варто вже мовити про комплексні техніко-технологічні рішення. Тому ми й організували в рамках І-ої Міжнародної виставки-ярмарку полігон техніко-технологічних рішень й учасники заходу отримали змогу наочно переконатися в ефективності саме такого підходу.

 

 Тарас Семикопний, заступник голови правління НАК «Украгролізинг»:

- Передусім, на таких виставках ми дізнаємося про найновіші зразки, які тільки з'являються на агроринку. А з огляду на те, що наша компанія намагається пропонувати сільгоспвиробникам лише сучасну прогресивну техніку та обладнання, участь у таких заходах дуже актуальна. Крім того, зокрема, в інституті ім. Погорілого є ще й практичний показ новітньої техніки та технологій, отже, дивимось механізми у дії. Цього разу всім особливо запам'яталася презентація новітніх техніко-технологічних рішень для різних систем обробітку ґрунту при сівбі й вирощуванні сільгоспкультур «АгроОлімп». Для нас такий підхід принципово важливий, адже ми налаштовані забезпечувати аграріїв не окремими низькоефективними механізмами, а комплексами обладнання, яке б зробило агровиробництво високорентабельним.

Крім того, використовуємо подібні виставки-ярмарки для зустрічей з представниками наших регіональних філій. От і зараз на виставку з'їхалися наші фахівці практично з усіх регіонів: разом ми дивилися зразки техніки, яку будемо пропонувати нашим лізингоодержувачам, розпитували селян про їх враження від тих чи інших механізмів, вислуховували проблеми заводів-виробників.

Всі учасники виставки говорять про вигоди операцій фінансового лізингу при придбанні техніки. Сьогодні навіть середньої руки altагропідприємство не може собі дозволити придбати, наприклад, зернозбиральний комбайн за мільйон гривень. А ось взяти у фінансовий лізинг, заплативши перший внесок в обсязі 10% від вартості машини, - інша річ. Окрім того, ми пропонуємо зручний і гнучкий графік проплат упродовж 5-7 років. На відміну від кредитування, лізинг не вимагає застави. Лізингоодержувач може користуватися новою технікою одразу ж після першого внеску.

Ціна на техніку не змінюється упродовж усього терміну дії лізингової угоди, і це в той час, коли виробник може підвищувати її кілька разів на рік. До того ж, ціна на техніку не прив'язана до курсу долара і не залежить від індексу інфляції.

Упевненості додає й те, що гарантом операцій з фінансового лізингу в нашій країні є держава. Останнім часом запроваджено помітні законодавчі зміни. Зокрема, суттєво спрощена процедура закупівлі техніки нашою компанією для подальшої передачі її аграріям на умовах фінансового лізингу. Тепер робимо закупівлі в одного учасника без погодження з Мінекономіки, як було раніше. Зрозуміло, така система значно оптимізує процес, позбавляє його зайвих уточнень і погоджень.

Не дивно, що зараз, з огляду на такі умови, до нас звертається навіть більше аграріїв, аніж торік.

 

Григорій КУЧЕРЕНКО, головний інженер ТОВ НВП «БілоцерківМАЗ», заслужений раціоналізатор України:

- Ми пішли шляхом розробки й виготовлення нової, досконалішої техніки при зниженні її собівартості. Саме такі рішення диктують умови ринкової конкуренції. А такий масштабний і добре організований захід, як І Міжнародна виставка-ярмарок технологій, техніки і насіння значно скорочує шлях нашої техніки до сільгоспвиробників, адже тут аграрії отримують чудову змогу й безпосередньо оглянути засоби виробництва в роботі, й детальніше дізнатися про їхні переваги й технічні характеристики, укласти договори про придбання уподобаних агрегатів.

altБажано, щоб якомога більше агровиробників не лише читали про такі масштабні й корисні події в засобах масової інформації, але й безпосередньо брали в них участь. Погодьтеся, сьогодні на ринку чимало пропозицій техніки для АПК, і аграріям самотужки, з чиїхось слів, важко зробити правильний вибір і вкласти кошти, що їх так бракує, в рекламований технічний засіб. Тож тепер є у наших агровиробників є змога подивитися: що і як працює в полі, й дійсно - не помилитися у виборі.

 

Сергій Булава, інженер з агротехнологій ВАТ «Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе»:

- На І Міжнародну виставку-ярмарок технологій, техніки й насіння ми привезли маленький трактор потужністю 25 кінських сил, призначений для невеликих фермерських і селянських господарств. Але є в нас і велетень, якому немає аналогів у світі. Це - колісний трактор ХТЗ-22021, що здатен виконувати найенергоємніші роботи за новими агротехнологіями з широкозахватним швидкісним сільгоспзнаряддям, з машинами з активним приводом й на транспорті. Економічний двигун цього трактору має максимальну потужність, що дорівнює 235 кінським силам. Ця машина відрізняється підсиленою рамою та трансмісією, навісним пристроєм із системою автоматичного регулювання, пропорційним, незалежним від навантаження гідророзподілювачем, колесами підвищеної вантажопід'ємності, безпечною двомісною кабіною із системою сучасного кондиціювання. Оператору буде легко зручно й комфортно керувати таким велетнем.

Зараз ХТЗ-22021 перебуває на випробуваннях і наступного року ми плануємо налагодити його масове виробництво. І дуже важливо, що І Міжнародна виставка-ярмарок, в якій ми взяли участь, надає змогу не лише показати зовнішній вигляд машин та ознайомити з технічними характеристиками, але й безпосередньо продемонструвати можливості їх застосування в різноманітних технологіях.      

                                                                       

Володимир ШАПОВАЛОВ





Схожі новини
  • №4 (259)
  • Високоякісна техніка стає ближчою
  • №42 (254)
  • Лабораторії Держсільгоспінспекції мають міжнародну акредитацію та працюють у штатному режимі
  • ТЕХНОПАРАД У ПОЛІ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.