Аграрний тиждень. Україна
» » Який буряк – такий і цукор
» » Який буряк – такий і цукор

    Який буряк – такий і цукор


    Раніше ми засівали цукровим буряком у чотири рази більші площі, натомість збирали з гектара вдвічі менше. Тоді така диспропорція не обтяжувала, бо й паливо, й людські ресурси були більш доступні. Сьогодні ситуація докорінно змінилася.

    Бензин із соляркою подорожчали на порядки. Полоти вручну буряки нікого не заманиш. Але завдяки новим технологіям завзяті й обізнані господарі навчилися понад 500 ц/га цукрового кореня вирощувати. І без фізичної праці перемагають бур’яни. Хоча сьогодні цього замало, щоби витрати на виробництво цукру виправдовували себе. Адже не від кількості, а від технологічної якості солодких коренів залежить рівень витрат на виробництво цукру. Не краще позначається на собівартості кінцевого продукту й велика енергоємність процесу цукроваріння… Проблеми сьогодення й перспективи розвитку цукробурякової галузі обговорювалися на актуальному семінарі, організованому ІСК GROUP. У заході взяли участь представники провідних підприємств і наукових установ бурякоцукрової сфери як України, так і зарубіжжя.  «Нещодавно нашою компанією розроблено концепцію енергетично незалежного цукрового виробництва, - привернув увагу вже першими словами голова Ради директорів ІСК GROUР Юрій ЗАЄЦЬ. - Наша програма передбачає отримання теплової та електричної енергії для цукрових заводів виключно на основі переробки відходів сільськогосподарської діяльності цукрових компаній. Сьогодні енергетична концепція ІСК GROUР успішно випробовується на практиці. До речі, вперше її ми презентували в Москві, на запрошення Міжнародної організації цукру з Лондона. Трохи пізніше ідею переходу цукрозаводів на власні енергоносії продемонстрували в одному з провідних університетів Києва. На теорії  не зупиняємося. Сьогодні готуємо техніко-економічні пропозиції для практичної реалізації проекту на ряді цукрових підприємств України. Передбачається за найсучаснішими технологіями на обладнанні ІСК GROUP виготовляти як біогаз із жому, так і тверде гранульоване біопаливо з відходів сільськогосподарського виробництва, які сьогодні практично не використовуються. Йдеться про переробку на паливні гранули (пелети) різноманітних рослинних решток, соломи, кукурудзиння, лузги соняшнику тощо. Таким чином можна буде ефективно використовувати енергетичну біомасу та обходитися без дорогих імпортних вуглеводнів, ціна на які є захмарною».

    Перший заступник голови правління Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Петро Борисюк повів мову про сьогоднішній стан та прогнози поточного сезону цукроваріння, насамперед зазначивши: «Вже майже десятиріччя, як укорінилася добра традиція проводити на базі ІСК GROUP зустрічі цукровиків не лише України, а й Росії, Білорусі, інших країн, які виявляють бажання на початку сезону цукроваріння обмінятися досвідом вирощування якісних цукрових коренів та підвищити ефективність їх переробки». Петро Григорович розповів про ситуацію на цукробурякових полях України, відзначивши, що значне збільшення виробництва вітчизняного цукру минулого року, високі перехідні залишки продукту, а відтак зниження відпускних цін спричинило деяке зменшення посівних площ цього року. За прогнозами, якими поділився фахівець, у поточному сезоні очікується виробити приблизно 1,8 млн. т солодкого продукту, і цієї кількості цілком достатньо для гарантування продовольчої безпеки. Борисюк, зокрема, навів досвід сусідніх країн, які забезпечують всі внутрішні потреби в цукрі (аналогічні до показників України), вирощуючи сировину на значно менших площах. Головне, на думку доповідача, щоби кожен гектар бурякового лану давав максимальну віддачу.

    Людмила Литвиновська, завідувач технологічним відділом ТОВ «І.С.К. Інжиніринг», розповідаючи про технологічні особливості сировини цьогорічного урожаю й способи підвищення ефективності виробництва, особливу увагу приділила раціональному використанню мінеральних добрив, засобів захисту та своєчасності проведення відповідних агротехнічних заходів. Скажімо, запізнившись на тиждень із внесенням азотних добрив, ви можете погіршити якість солодких коренів й зменшити їх цукристість. Натомість достатня кількість калію в ґрунті позитивно впливає на результати жнив як в якісних, так і в кількісних характеристиках. Не останнє значення для кінцевих результатів має й правильний вибір насіння.

    Завідувач відділом захисту рослин НААН, 

      професор Василь Саблук не підтримав захоплення багатьох аматорів вітчизняного цукрового буряківництва посівним матеріалом іноземної селекції, що сягає 80% у загальному обсязі насіння. Василь Трохимович на конкретних розрахунках показав, що закордонний розрекламований матеріал не має такої стійкості до хвороб, якою наділене насіння вітчизняної селекції. 

    Отже той, хто занадто довіряє яскравій рекламі, може вдвічі-втричі переплатити на засобах захисту рослин, якщо вони ще зможуть допомогти хоч якось врятувати врожай. Василь Саблук, передусім, порадив уважніше ставитися до винаходів вітчизняних селекціонерів, які пропонують високоякісне насіння сортів і гібридів цукрового буряку, що найкраще адаптоване саме до особливостей умов України з її помірним континентальним кліматом. До перевірених практикою порад ефективного вирощування здорових і високоякісних солодких коренів, що має вітчизняна наука насінництва, ми повертатимемося в наступних номерах.         

                                                                                                          Володимир ВІЛЬОВИЧ





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Який буряк – такий і цукор


Раніше ми засівали цукровим буряком у чотири рази більші площі, натомість збирали з гектара вдвічі менше. Тоді така диспропорція не обтяжувала, бо й паливо, й людські ресурси були більш доступні. Сьогодні ситуація докорінно змінилася.

Бензин із соляркою подорожчали на порядки. Полоти вручну буряки нікого не заманиш. Але завдяки новим технологіям завзяті й обізнані господарі навчилися понад 500 ц/га цукрового кореня вирощувати. І без фізичної праці перемагають бур’яни. Хоча сьогодні цього замало, щоби витрати на виробництво цукру виправдовували себе. Адже не від кількості, а від технологічної якості солодких коренів залежить рівень витрат на виробництво цукру. Не краще позначається на собівартості кінцевого продукту й велика енергоємність процесу цукроваріння… Проблеми сьогодення й перспективи розвитку цукробурякової галузі обговорювалися на актуальному семінарі, організованому ІСК GROUP. У заході взяли участь представники провідних підприємств і наукових установ бурякоцукрової сфери як України, так і зарубіжжя.  «Нещодавно нашою компанією розроблено концепцію енергетично незалежного цукрового виробництва, - привернув увагу вже першими словами голова Ради директорів ІСК GROUР Юрій ЗАЄЦЬ. - Наша програма передбачає отримання теплової та електричної енергії для цукрових заводів виключно на основі переробки відходів сільськогосподарської діяльності цукрових компаній. Сьогодні енергетична концепція ІСК GROUР успішно випробовується на практиці. До речі, вперше її ми презентували в Москві, на запрошення Міжнародної організації цукру з Лондона. Трохи пізніше ідею переходу цукрозаводів на власні енергоносії продемонстрували в одному з провідних університетів Києва. На теорії  не зупиняємося. Сьогодні готуємо техніко-економічні пропозиції для практичної реалізації проекту на ряді цукрових підприємств України. Передбачається за найсучаснішими технологіями на обладнанні ІСК GROUP виготовляти як біогаз із жому, так і тверде гранульоване біопаливо з відходів сільськогосподарського виробництва, які сьогодні практично не використовуються. Йдеться про переробку на паливні гранули (пелети) різноманітних рослинних решток, соломи, кукурудзиння, лузги соняшнику тощо. Таким чином можна буде ефективно використовувати енергетичну біомасу та обходитися без дорогих імпортних вуглеводнів, ціна на які є захмарною».

Перший заступник голови правління Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор» Петро Борисюк повів мову про сьогоднішній стан та прогнози поточного сезону цукроваріння, насамперед зазначивши: «Вже майже десятиріччя, як укорінилася добра традиція проводити на базі ІСК GROUP зустрічі цукровиків не лише України, а й Росії, Білорусі, інших країн, які виявляють бажання на початку сезону цукроваріння обмінятися досвідом вирощування якісних цукрових коренів та підвищити ефективність їх переробки». Петро Григорович розповів про ситуацію на цукробурякових полях України, відзначивши, що значне збільшення виробництва вітчизняного цукру минулого року, високі перехідні залишки продукту, а відтак зниження відпускних цін спричинило деяке зменшення посівних площ цього року. За прогнозами, якими поділився фахівець, у поточному сезоні очікується виробити приблизно 1,8 млн. т солодкого продукту, і цієї кількості цілком достатньо для гарантування продовольчої безпеки. Борисюк, зокрема, навів досвід сусідніх країн, які забезпечують всі внутрішні потреби в цукрі (аналогічні до показників України), вирощуючи сировину на значно менших площах. Головне, на думку доповідача, щоби кожен гектар бурякового лану давав максимальну віддачу.

Людмила Литвиновська, завідувач технологічним відділом ТОВ «І.С.К. Інжиніринг», розповідаючи про технологічні особливості сировини цьогорічного урожаю й способи підвищення ефективності виробництва, особливу увагу приділила раціональному використанню мінеральних добрив, засобів захисту та своєчасності проведення відповідних агротехнічних заходів. Скажімо, запізнившись на тиждень із внесенням азотних добрив, ви можете погіршити якість солодких коренів й зменшити їх цукристість. Натомість достатня кількість калію в ґрунті позитивно впливає на результати жнив як в якісних, так і в кількісних характеристиках. Не останнє значення для кінцевих результатів має й правильний вибір насіння.

Завідувач відділом захисту рослин НААН, 

  професор Василь Саблук не підтримав захоплення багатьох аматорів вітчизняного цукрового буряківництва посівним матеріалом іноземної селекції, що сягає 80% у загальному обсязі насіння. Василь Трохимович на конкретних розрахунках показав, що закордонний розрекламований матеріал не має такої стійкості до хвороб, якою наділене насіння вітчизняної селекції. 

Отже той, хто занадто довіряє яскравій рекламі, може вдвічі-втричі переплатити на засобах захисту рослин, якщо вони ще зможуть допомогти хоч якось врятувати врожай. Василь Саблук, передусім, порадив уважніше ставитися до винаходів вітчизняних селекціонерів, які пропонують високоякісне насіння сортів і гібридів цукрового буряку, що найкраще адаптоване саме до особливостей умов України з її помірним континентальним кліматом. До перевірених практикою порад ефективного вирощування здорових і високоякісних солодких коренів, що має вітчизняна наука насінництва, ми повертатимемося в наступних номерах.         

                                                                                                      Володимир ВІЛЬОВИЧ





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №2 (257)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.