Аграрний тиждень. Україна
» » Свинарство на шляху відродження
» » Свинарство на шляху відродження

    Свинарство на шляху відродження


    Чи не правда, ми з ностальгією згадуємо ті часи, коли на кожного в Україні щороку припадало понад 70 кг мса й м'ясопродуктів?

     

    Ще б пак, адже середньої зарплати вистачало, щоб таку кількість м'яса і м'ясопродуктів купувати навіть щомісяця. А яка ж ковбаса тоді смачна була, хоч і глузували ми над нею - мовляв, вогка, з папером, з крохмалем! Знали б ми, скількома «інгредієнтами» замінятимуть м'ясо в ковбасі сьогодні. Знали б, які обрізки замість м'яса будемо завозити з-за кордону, щоби забезпечити «сировиною» деякі м'ясокомбінати...

    altТа далеко не всі переробні підприємства купують м'ясо сумнівного походження. Споживачі стали прискіпливішими. Вони обирають продукт того виробника, якому можна довіряти. І попри все, Україна повертає собі світову славу країни найсмачнішого сала й ковбаси. Зокрема і про це йшлося на звітно-виборних зборах Української корпорації з виробництва м'яса на промисловій основі «Тваринпром».

    По завершенні зборів ми зустрілися з генеральним директором цього об'єднання Сергієм Гнатюком і попросили розповісти про сьогодення та перспективи розвитку галузі.

     

    - Сергію Андрійовичу, скільки сьогодні підприємств об'єднує корпорація «Тваринпром»?

    - Наша корпорація налічує 66 суб'єктів. Зокрема, торік розведенням свиней у нас займалося 50 господарств, в яких утримується 574,2 тис. голів свиней. Крім господарств, асоційованими членами є 5 фірм, які поставляють кормові добавки, премікси і технологічне устаткування для свинарства.

     

    - Вдалося торік зробити те, що планували?

    - Торік, як ви знаєте, на державному рівні були прийняті заходи щодо збільшення державної фінансової підтримки, продовжено термін дії пільгових режимів оподаткування, поліпшено інвестування галузі. Завдяки цьому вдалося вийти на рівень виробництва продукції в обсягах, що гарантують продовольчу безпеку держави. Намітилася позитивна тенденція в тваринництві, підвищилася продуктивність худоби. Середньодобові прирости ваги свиней зросли на 18%, вихід приплоду поросят зріс на 23%.

            Втім, минулий рік для багатьох підприємств корпорації в питаннях економіки можна назвати строкатим. Так, у першій його половині були низькі ціни на свиней і високі - на корми. Тільки у другій половині року досягнуто паритет між цінами і створилися сприятливі умови для нормального розвитку галузі. За таких умов свинина зі збиткової стала прибутковою. Підприємства отримали змогу нарощувати чисельність поголів'я, збільшити парування свиноматок, відновити ремонт і реконструкцію ферм.

    alt        Щодо чисельності свиней, господарства розподілилися так: більше 20 тис. голів - 9, від 10 до 20 тисяч - 5, від 5 до 10 тисяч - 12, від 2 до 5 тисяч - 15, менше 2 тисяч - 9. Питома вага підприємств «Тваринпрому» у загальних обсягах усіх сільгосппідприємств України за чисельністю поголів'я складає 21%, вирощування - 27%, реалізації свиней в живій масі - 26. За минулий рік від приплоду одержано 994 тис. поросят. Зростання у порівнянні з попереднім роком досягли 25 господарств. Зокрема, в ТОВ «Агропромислова компанія» - 125,6 тис. голів або на 23,9 тисяч більше, ніж позаторік.

          На підприємствах корпорації вирощено 81,1 тис. тонн свинини. Найбільше свинини вироблено в ТОВ «Агропромислова компанія» - 12,2 тис. т., агрокомбінат «Калита» - 11,2 тис. т., ЗАТ «Бахмутський аграрний союз» - 8,7 тис. тонн.

            Реалізовано свиней на забій 73,4 тис. т (більше попереднього року на 828 тонн). Найбільших темпів зростання реалізації свинини досягли: СВАТ «Агрокомбінат «Калита» - 1,8 тис. т, ТОВ СПЗ «Золотоніський» - на 1,7 тис. тонн.

     

    - А якими є світові тенденції розвитку свинарства?

    - Світове виробництво свинини в 2007 році сягло 103,6 млн. тонн і питома вага її у структурі м'яса становила 37,2%. На душу населення припадало 17,3 кілограмів. На Україні ці показники склали відповідно 860,0 тис. тонн, 31% і 18,6 кілограмів. Як бачите, в нас нібито не гірше, ніж у світі, та є одна дуже суттєва відмінність. За останні 18 років світове виробництво свинини зросло у 1,6 рази, а в Україні знизилося у 4 рази. Якщо в 1990 році частка України в світі по чисельності свиней становила 2,3%, то зараз, на жаль, лише 0,8%.

     

    - В корпорації багато говорять про небезпеку навали імпортного м'яса. Боїтеся конкуренції?

    - Як би ж то була дійсно чесна, прозора, справедлива конкуренція. Контрабандне та давальницьке ввезення м'яса підриває економіку галузі свинарства. Вже в поточному році (на 20 лютого) завезено по імпорту свинини 22,8 тис. т, тоді як торік за 2 місяці її надійшло лише 3,2 тис. т або в 7 разів менше. Із завезеної свинини у поточному році м'яса в тушах було 42%, а решта 58% - шкурки, субпродукти і м'ясні обрізки, одержані при зачистці туш. Зважаючи на цю ситуацію, корпорація докладала всі можливі зусилля, щоби захистити інтереси вітчизняних підприємств. Підготовлено, підписано і подано на розгляд до державних установ низку документів стосовно ситуації, що склалася на ринку м'яса. Ми спрямовували звернення до Президента України, Верховної Ради, Прем'єр-міністра і Секретаря РНБО з проханням вжити невідкладних заходів задля припинення контрабанди м'ясних продуктів, імпорту малопридатної м'ясної сировини, що витісняє вітчизняних виробників із внутрішнього ринку м'яса. Проблема неодноразово висвітлювалася у центральній пресі, телепередачах за „круглим столом". У заходах з інформування активну участь брали керівники наших підприємств. Ця тема розглядалася в аграрних комітетах Кабінету Міністрів і Верховної Ради України. Сподіваюся, що нас почули і якнайшвидше проблему буде врегульовано.

     

    alt- Сергію Андрійовичу, а що має бути найважливішим для керівника тваринницького комплексу сьогодні?

    - У роботі лідера підприємства, що працює в галузі тваринництва, виникає чимало проблемних питань, але найважливішим є раціональне використання кормів. Адже в структурі собівартості свинини вони сягають 70 відсотків. Від того, скільки кормів ми маємо, якої вони якості, яка ступінь досконалості технологій приготування їх і спосіб згодовування - залежить кількість витрат кормових одиниць на центнер виробленої свинини.

            Постійно покращувати показник витрат кормів - це наш святий обов'язок. Мені приємно сьогодні повідомити, що протягом останніх 3-х років робота з підвищення ефективності використання кормів в більшості підприємств проводилась результативно. Торік в цілому по корпорації на 1 центнер вирощеної свинини витрачено по 4,4 ц кормових одиниць, що на 0,6 ц або 12% менше, ніж у 2007 році. Річна економія кормів склала 38 тис. тонн. При ціні 1 тонни кормів у 1000 гривень сума від їх економії перевищить 38 млн. гривень.

        ...До речі, витрати кормів залежать від багатьох факторів, таких як повноцінність і поживність, структура і фізіологічний стан поголів'я, умови утримання тварин тощо. Але якщо витрати перевищують 6 ц кормових одиниць - це можна назвати безгосподарністю. Судіть самі, наскільки це важливо. Сьогодні в Україні, наприклад, найбільшим виробником свинини є ТОВ «Агропромислова компанія». Торік тут вирощено 12,2 тис. т свинини. Задля цього кормів витрачено на 27% менше, а свинини вирощено на 23% більше. Таких прикладів багато. Не слід забувати, що Україна має величезний потенціал для кормової бази. І якщо використовувати корми ефективно, то й українська свинина буде конкурентоспроможною на світових ринках.

            Але про резерви і перспективи розвитку свинарства в нашій державі, думаю, варто розповісти в наступних номерах «Аграрного тижня. Україна».

                                                                        

    Спілкувався Юрій МАЛАЙ





    Схожі новини
  • Переформатування галузі свинарства
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зр ...
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.