Аграрний тиждень. Україна
» » Прискорюємо розвиток промислового свинарства
» » Прискорюємо розвиток промислового свинарства

    Прискорюємо розвиток промислового свинарства


    Стан розвитку промислового свинарства залежить від кормової бази, енергетичного і фінансового забезпечення. Тож варто детальніше зупинитися на взаємозв'язку промислового свинарства і комбікормової промисловості.

     

    alt    Ці галузі започатковані в Україні понад 40 років і розвивалися паралельно. До 1990 року державні, міжгосподарські і господарські комбікормові підприємства і цехи щорічно виготовляли близько 20 млн. т комбікормів для різних видів тварин і птиці. Відпускні ціни на комбікорми для свиней були значно нижчі, ніж на зерно, бо до рецептів входило від 10 до 40% пшеничних висівок, ціна яких була у 10 разів нижчою, ніж на пшеницю. За такою методикою формувалися ціни на білкові компоненти -шроти, макуху, м'ясокісткове борошно.

        Завдяки ціновій збалансованості і паритетності цін між зерном і комбікормами виробники свинини були зацікавлені використовувати в годівлі свиней не зерно в подрібненому вигляді, а комбікорми. Правда, були непоодинокі випадки, коли до складу комбікормів не входили окремі вітаміни і мікроелементи. Наприклад, селену зовсім не було в преміксах. Не зважаючи на недоліки, комбікормова промисловість працювала. І разом з нею паралельно розвивались промислове свинарство й м'ясопереробна промисловість.

        Так було до реформування аграрного сектора економіки, яке проводилося стихійно, без урахування особливостей галузей і призвело до тривалої кризи. Вона зруйнувала всі ці згадувані галузі.

        Зараз же в Україні створились сприятливі економічні умови для їх відновлення. Багато вже зроблено у відродженні промислового свинарства. Адже свою діяльність господарства корпорації „Тваринпром" спрямовують на збільшення чисельності поголів'я свиней і обсягів виробництва свинини. В свою чергу це послаблює кризовий стан виробників зерна, комбікормових і м'ясопереробних підприємствах. Збільшення обсягів виробництва м'ясної сировини позитивно позначається на балансі споживання м'яса, покращанні аграрного ринку, наповненні бюджетів усіх рівнів. Так, у складі корпорації „Тваринпром" уже функціонує 54 свинокомплекси різної потужності (на них утримується 618 тис. свиней). Комплекси, щоправда, потребують реконструкції: на 18 об'єктах вона вже завершена, на решті - проводиться пооб'єктно.

        Торік на свинокомплексах корпорації вироблено 81 тис. тонн свинини. У поточному році планується отримати 90 тис. тонн. Від роботи комплексів залежить загальний стан галузі свинарства, а у забезпеченні м'ясокомбінатів сировиною їх роль є провідною.

    alt    В ряді областей частка підприємств корпорації у загальних обсягах усіх сільгосппідприємств по чисельності поголів'я складає 30-35%, а в реалізації свиней на забій - 40-60%. Наприклад, в Івано-Франківській області одне підприємство корпорації має 47% свиней і виробляє 47% свинини, в Запорізькій - 6 підприємств по чисельності свиней займають 51%, виробництву свинини - 60%, у Харківській області 3 підприємства мають 39% свиней і виробили торік 25% свинини від загальних обсягів усіх сільгосппідприємств. Після завершення реконструкції свинокомплексу агрокомбінату „Слобожанський" цей показник зросте до 45%.

        За рахунок виробництва свинини наповнюється бюджет країни. Від 1 тонни вирощених, забитих і перероблених свиней тільки у вигляді різних відрахувань до бюджету надходить понад 4 тисячі гривень. Якщо половину цих коштів у вигляді дотацій повернути виробникам, то галузь розвиватиметься більш високими темпами, будуть робочі місця, наповнюватиметься бюджет держави, міцною буде продовольча безпека країни, запрацює комбікормова промисловість, з вітчизняної сировини якіснішу продукцію виготовлятимуть м'ясокомбінати.

        За підсумками роботи за І квартал 2009 року 54 господарства „Тваринпрому" у реалізації свиней на забій займають 32% від загальних обсягів усіх сільгосппідприємств, які є в Україні.

        На 1 квітня в господарствах корпорації утримувалося 618 тисяч свиней, що на 73 тисячі, або на 13% більше, ніж на цю дату в минулому році. За три місяці вирощено свинини 22 тис. тонн і реалізовано на забій 19 тис. тонн кондиційних свиней, що більше проти попереднього року відповідно на 15 і 4%. Від приплоду одержано 275 тис. поросят, що більше на 37 тис. (15%). Середньодобові прирости свиней на вирощуванні й відгодівлі підвищилися проти минулого року на 64 грами і склали 482 грами.

        Продуктивність свиней ніби уже і висока, та вона нас не задовольняє. Зараз є умови для одержання середньодобових приростів свиней в межах 500-600 грамів. Це цілком реально. Кожне третє господарство „Тваринпрому" вже отримує їх. Але щоб краще справлятися з цим завданням, потрібно відродити комбікормову індустрію. Та поки що на державному рівні ця проблема не розглядається.

    alt    Не будемо переконувати спеціалістів про переваги комбікормів перед зерновими кормосумішами. Вони про це добре знають. Проте, як не прикро, але у нас ще є керівники підприємств, які цьому питанню не приділяють належної уваги. За час реформування підприємств вони переконалися, що вигідніше згодувати власне зерно у вигляді кормосумішей, ніж купувати низькоякісні комбікорми у комерційних структур за високими цінами. В нинішніх умовах, коли встановлено паритет цін між свининою і кормами, таке трактування вважається помилковим.

        Щоб визначити ступінь переваг комбікормів перед кормосумішами в годівлі свиней, ми провели спеціальний аналіз статистичної звітності по використанню кормів за 2008 рік. Господарства корпорації „Тваринпром" розділили на 2 групи за принципом годівлі свиней. До першої групи увійшло 37 підприємств, де в годівлі тварин переважали комбікорми. До другої віднесено інші 10 підприємств, у яких в раціоні свиней комбікормів не було зовсім.

        У результаті встановлено: в господарствах першої групи на центнер продукції вирощування свиней витрачено торік по 3,8 центнерів кормових одиниць і одержано середньодобовий приріст свиней на вирощуванні та відгодівлі 499 грамів.

        На підприємствах другої групи витрачено по 6,6 центнера кормових одиниць, або на 2,8 ц більше порівняно з першою. Середньодобовий приріст свиней склав 377 грамів, або на 122 грами менше, ніж в першій групі підприємств.

        Якби всі господарства України повністю перейшли на годівлю свиней повноцінними комбікормами, то в цілому на вироблених торік 301 тис. тонн свинини можна було б зекономити 840 тис. тонн зерна, або додатково виробити ще 220 тис. тонн свинини.

        Наведений приклад переконує: чим швидше свинарство буде переведено на годівлю свиней комбікормами, тим скоріше насититься ринок м'ясом, ефективнішим буде ведення галузі. Для цього потрібно розробити Українську програму розвитку комбікормової промисловості на період до 2020 року, де регламентувати роботу комбікормових підприємств у напрямі формування сприйнятливих оптово-відпускних цін на комбікорми залежно від якості при мінімальному рівні рентабельності. Передбачити здешевлення незернових компонентів (висівка, макуха, шрот, м'ясокісткове борошно) за рахунок формування цін на основну продукцію при переробці зерна та насіння олійних культур.

    alt    Вітчизняна комбікормова промисловість повинна працювати на українській сировині, включаючи і премікси. Між виробниками комбікормів, свинокомплексами і м'ясокомбінатами повинні бути встановлені інтегровані довгострокові взаємовідносини на договірній основі.

        Ми маємо досвід такої інтеграції. В Запорізькій області ТОВ „Агропромислова компанія" інтегрувалося з Мелітопольським м'ясокомбінатом. Завдяки цьому споруджено комбікормовий завод з цехом виготовлення преміксів. З кожним роком господарство нарощує чисельність поголів'я свиней і обсяги виробництва свинини, підвищує продуктивність тварин. Зараз тут утримується понад 80 тис. свиней і торік вироблено 12,2 тис. тонн свинини.

        В Донецькій області ЗАТ „Базмутський аграрний союз" - високоінтегроване підприємство. На 1 квітня поточного року тут утримувалося 69 тис. голів свиней. Торік в господарстві вироблено 8,7 тис. тонн свинини. При середньодобових приростах 532 грами на перехідну голову вирощено по 178 кг свинини. На свинокомплексі в годівлі тварин успішно застосовується комп'ютеризація. За допомогою спеціальної комп'ютерної програми оптимізовано всі рецепти комбікормів. Завдяки цьому з року в рік знижуються витрати кормів і торік конверсія корму становила 4,1.

       В Івано-Франківській області ТОВ „Росан-Агро" є лідером із виробництва свинини. Тут поголів'я свиней доведено до 20,2 тисяч. Торік вироблено 3,0 тис. тонн свинини. Середньодобовий приріст свиней на вирощуванні і відгодівлі становив 552 грами і на перехідну голову свиней вироблено по 188 кг свинини.

    alt    На жаль, нинішні комбікорми ще не забезпечують максимально високої продуктивності нових генотипів свиней через неповну збалансованість амінокислотами, вітамінами і мікроелементами.

        До складу нових рецептів комбікормів обов'язково повинні входити екструдовані зернові компоненти, соєвий і соняшниковий шроти, дріжджі кормові, м'ясокісткове борошно, сухе обезжирене молоко, меляса і премікси з повним набором вітамінів, мікроелементів, речовин, що підвищують смакові якості.

        Нові рецепти комбікормів повинні гарантувати зниження витрат кормів на центнер продукції вирощування свиней до 3,5 ц кормових одиниць. В ТОВ „Фрідом-Фарм Бекон" Херсонської області, наприклад, у минулому році завдяки збалансованості комбікормів на 1 ц продукції вирощування свинини витрачено 3,9 ц кормових одиниць, в ТОВ СПЗ „Золотоніський" на Черкащині - 3,6 ц кормових одиниць.

        Значного зниження витрат кормів можна досягти завдяки згодовуванню продуктів переробки сої. В 14 господарствах корпорації вирощується ця культура. В 2008 році найбільший урожай одержано в ТОВ „Старт" Хмельницької області - 20,8 ц/гектар. Виробнича собівартість 1 тонни соєвого зерна склала 644,5 гривні. Половина підприємств значну частину зерна сої продають на переробку місцевим олійним комбінатам. Але є розроблений спосіб переробки її в умовах господарства. На спеціальному обладнанні німецького й голландського виробництва виготовляється повножировий соєвий концентрат за технологією волого-термічної обробки під тиском. Такий продукт містить у своєму складі 33-36% сирого протеїну та до 17% жиру. Він успішно використовується в годівлі свиней.

        В поточному році Інститутом кормів УААН розроблено, а Міністерством аграрної політики схвалено рекомендації щодо використання бобів сої в годівлі свиней. Мета видання цих рекомендацій - організація переробки сої в умовах господарства. Рекомендації вручено керівникам господарств під час річних підсумкових зборів корпорації „Тваринпром".

       Вважаю, що практичне застосування згаданих рекомендацій забезпечить підвищення продуктивності тварин і збільшення обсягів виробництва свинини в повній потребі внутрішнього ринку країни.

     

                                                                                      Сергій ГНАТЮК,

                                                                                      генеральний директор

                                                                                      Української корпорації «Тваринпром»

     

     





    Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Прискорюємо розвиток промислового свинарства


Стан розвитку промислового свинарства залежить від кормової бази, енергетичного і фінансового забезпечення. Тож варто детальніше зупинитися на взаємозв'язку промислового свинарства і комбікормової промисловості.

 

alt    Ці галузі започатковані в Україні понад 40 років і розвивалися паралельно. До 1990 року державні, міжгосподарські і господарські комбікормові підприємства і цехи щорічно виготовляли близько 20 млн. т комбікормів для різних видів тварин і птиці. Відпускні ціни на комбікорми для свиней були значно нижчі, ніж на зерно, бо до рецептів входило від 10 до 40% пшеничних висівок, ціна яких була у 10 разів нижчою, ніж на пшеницю. За такою методикою формувалися ціни на білкові компоненти -шроти, макуху, м'ясокісткове борошно.

    Завдяки ціновій збалансованості і паритетності цін між зерном і комбікормами виробники свинини були зацікавлені використовувати в годівлі свиней не зерно в подрібненому вигляді, а комбікорми. Правда, були непоодинокі випадки, коли до складу комбікормів не входили окремі вітаміни і мікроелементи. Наприклад, селену зовсім не було в преміксах. Не зважаючи на недоліки, комбікормова промисловість працювала. І разом з нею паралельно розвивались промислове свинарство й м'ясопереробна промисловість.

    Так було до реформування аграрного сектора економіки, яке проводилося стихійно, без урахування особливостей галузей і призвело до тривалої кризи. Вона зруйнувала всі ці згадувані галузі.

    Зараз же в Україні створились сприятливі економічні умови для їх відновлення. Багато вже зроблено у відродженні промислового свинарства. Адже свою діяльність господарства корпорації „Тваринпром" спрямовують на збільшення чисельності поголів'я свиней і обсягів виробництва свинини. В свою чергу це послаблює кризовий стан виробників зерна, комбікормових і м'ясопереробних підприємствах. Збільшення обсягів виробництва м'ясної сировини позитивно позначається на балансі споживання м'яса, покращанні аграрного ринку, наповненні бюджетів усіх рівнів. Так, у складі корпорації „Тваринпром" уже функціонує 54 свинокомплекси різної потужності (на них утримується 618 тис. свиней). Комплекси, щоправда, потребують реконструкції: на 18 об'єктах вона вже завершена, на решті - проводиться пооб'єктно.

    Торік на свинокомплексах корпорації вироблено 81 тис. тонн свинини. У поточному році планується отримати 90 тис. тонн. Від роботи комплексів залежить загальний стан галузі свинарства, а у забезпеченні м'ясокомбінатів сировиною їх роль є провідною.

alt    В ряді областей частка підприємств корпорації у загальних обсягах усіх сільгосппідприємств по чисельності поголів'я складає 30-35%, а в реалізації свиней на забій - 40-60%. Наприклад, в Івано-Франківській області одне підприємство корпорації має 47% свиней і виробляє 47% свинини, в Запорізькій - 6 підприємств по чисельності свиней займають 51%, виробництву свинини - 60%, у Харківській області 3 підприємства мають 39% свиней і виробили торік 25% свинини від загальних обсягів усіх сільгосппідприємств. Після завершення реконструкції свинокомплексу агрокомбінату „Слобожанський" цей показник зросте до 45%.

    За рахунок виробництва свинини наповнюється бюджет країни. Від 1 тонни вирощених, забитих і перероблених свиней тільки у вигляді різних відрахувань до бюджету надходить понад 4 тисячі гривень. Якщо половину цих коштів у вигляді дотацій повернути виробникам, то галузь розвиватиметься більш високими темпами, будуть робочі місця, наповнюватиметься бюджет держави, міцною буде продовольча безпека країни, запрацює комбікормова промисловість, з вітчизняної сировини якіснішу продукцію виготовлятимуть м'ясокомбінати.

    За підсумками роботи за І квартал 2009 року 54 господарства „Тваринпрому" у реалізації свиней на забій займають 32% від загальних обсягів усіх сільгосппідприємств, які є в Україні.

    На 1 квітня в господарствах корпорації утримувалося 618 тисяч свиней, що на 73 тисячі, або на 13% більше, ніж на цю дату в минулому році. За три місяці вирощено свинини 22 тис. тонн і реалізовано на забій 19 тис. тонн кондиційних свиней, що більше проти попереднього року відповідно на 15 і 4%. Від приплоду одержано 275 тис. поросят, що більше на 37 тис. (15%). Середньодобові прирости свиней на вирощуванні й відгодівлі підвищилися проти минулого року на 64 грами і склали 482 грами.

    Продуктивність свиней ніби уже і висока, та вона нас не задовольняє. Зараз є умови для одержання середньодобових приростів свиней в межах 500-600 грамів. Це цілком реально. Кожне третє господарство „Тваринпрому" вже отримує їх. Але щоб краще справлятися з цим завданням, потрібно відродити комбікормову індустрію. Та поки що на державному рівні ця проблема не розглядається.

alt    Не будемо переконувати спеціалістів про переваги комбікормів перед зерновими кормосумішами. Вони про це добре знають. Проте, як не прикро, але у нас ще є керівники підприємств, які цьому питанню не приділяють належної уваги. За час реформування підприємств вони переконалися, що вигідніше згодувати власне зерно у вигляді кормосумішей, ніж купувати низькоякісні комбікорми у комерційних структур за високими цінами. В нинішніх умовах, коли встановлено паритет цін між свининою і кормами, таке трактування вважається помилковим.

    Щоб визначити ступінь переваг комбікормів перед кормосумішами в годівлі свиней, ми провели спеціальний аналіз статистичної звітності по використанню кормів за 2008 рік. Господарства корпорації „Тваринпром" розділили на 2 групи за принципом годівлі свиней. До першої групи увійшло 37 підприємств, де в годівлі тварин переважали комбікорми. До другої віднесено інші 10 підприємств, у яких в раціоні свиней комбікормів не було зовсім.

    У результаті встановлено: в господарствах першої групи на центнер продукції вирощування свиней витрачено торік по 3,8 центнерів кормових одиниць і одержано середньодобовий приріст свиней на вирощуванні та відгодівлі 499 грамів.

    На підприємствах другої групи витрачено по 6,6 центнера кормових одиниць, або на 2,8 ц більше порівняно з першою. Середньодобовий приріст свиней склав 377 грамів, або на 122 грами менше, ніж в першій групі підприємств.

    Якби всі господарства України повністю перейшли на годівлю свиней повноцінними комбікормами, то в цілому на вироблених торік 301 тис. тонн свинини можна було б зекономити 840 тис. тонн зерна, або додатково виробити ще 220 тис. тонн свинини.

    Наведений приклад переконує: чим швидше свинарство буде переведено на годівлю свиней комбікормами, тим скоріше насититься ринок м'ясом, ефективнішим буде ведення галузі. Для цього потрібно розробити Українську програму розвитку комбікормової промисловості на період до 2020 року, де регламентувати роботу комбікормових підприємств у напрямі формування сприйнятливих оптово-відпускних цін на комбікорми залежно від якості при мінімальному рівні рентабельності. Передбачити здешевлення незернових компонентів (висівка, макуха, шрот, м'ясокісткове борошно) за рахунок формування цін на основну продукцію при переробці зерна та насіння олійних культур.

alt    Вітчизняна комбікормова промисловість повинна працювати на українській сировині, включаючи і премікси. Між виробниками комбікормів, свинокомплексами і м'ясокомбінатами повинні бути встановлені інтегровані довгострокові взаємовідносини на договірній основі.

    Ми маємо досвід такої інтеграції. В Запорізькій області ТОВ „Агропромислова компанія" інтегрувалося з Мелітопольським м'ясокомбінатом. Завдяки цьому споруджено комбікормовий завод з цехом виготовлення преміксів. З кожним роком господарство нарощує чисельність поголів'я свиней і обсяги виробництва свинини, підвищує продуктивність тварин. Зараз тут утримується понад 80 тис. свиней і торік вироблено 12,2 тис. тонн свинини.

    В Донецькій області ЗАТ „Базмутський аграрний союз" - високоінтегроване підприємство. На 1 квітня поточного року тут утримувалося 69 тис. голів свиней. Торік в господарстві вироблено 8,7 тис. тонн свинини. При середньодобових приростах 532 грами на перехідну голову вирощено по 178 кг свинини. На свинокомплексі в годівлі тварин успішно застосовується комп'ютеризація. За допомогою спеціальної комп'ютерної програми оптимізовано всі рецепти комбікормів. Завдяки цьому з року в рік знижуються витрати кормів і торік конверсія корму становила 4,1.

   В Івано-Франківській області ТОВ „Росан-Агро" є лідером із виробництва свинини. Тут поголів'я свиней доведено до 20,2 тисяч. Торік вироблено 3,0 тис. тонн свинини. Середньодобовий приріст свиней на вирощуванні і відгодівлі становив 552 грами і на перехідну голову свиней вироблено по 188 кг свинини.

alt    На жаль, нинішні комбікорми ще не забезпечують максимально високої продуктивності нових генотипів свиней через неповну збалансованість амінокислотами, вітамінами і мікроелементами.

    До складу нових рецептів комбікормів обов'язково повинні входити екструдовані зернові компоненти, соєвий і соняшниковий шроти, дріжджі кормові, м'ясокісткове борошно, сухе обезжирене молоко, меляса і премікси з повним набором вітамінів, мікроелементів, речовин, що підвищують смакові якості.

    Нові рецепти комбікормів повинні гарантувати зниження витрат кормів на центнер продукції вирощування свиней до 3,5 ц кормових одиниць. В ТОВ „Фрідом-Фарм Бекон" Херсонської області, наприклад, у минулому році завдяки збалансованості комбікормів на 1 ц продукції вирощування свинини витрачено 3,9 ц кормових одиниць, в ТОВ СПЗ „Золотоніський" на Черкащині - 3,6 ц кормових одиниць.

    Значного зниження витрат кормів можна досягти завдяки згодовуванню продуктів переробки сої. В 14 господарствах корпорації вирощується ця культура. В 2008 році найбільший урожай одержано в ТОВ „Старт" Хмельницької області - 20,8 ц/гектар. Виробнича собівартість 1 тонни соєвого зерна склала 644,5 гривні. Половина підприємств значну частину зерна сої продають на переробку місцевим олійним комбінатам. Але є розроблений спосіб переробки її в умовах господарства. На спеціальному обладнанні німецького й голландського виробництва виготовляється повножировий соєвий концентрат за технологією волого-термічної обробки під тиском. Такий продукт містить у своєму складі 33-36% сирого протеїну та до 17% жиру. Він успішно використовується в годівлі свиней.

    В поточному році Інститутом кормів УААН розроблено, а Міністерством аграрної політики схвалено рекомендації щодо використання бобів сої в годівлі свиней. Мета видання цих рекомендацій - організація переробки сої в умовах господарства. Рекомендації вручено керівникам господарств під час річних підсумкових зборів корпорації „Тваринпром".

   Вважаю, що практичне застосування згаданих рекомендацій забезпечить підвищення продуктивності тварин і збільшення обсягів виробництва свинини в повній потребі внутрішнього ринку країни.

 

                                                                                  Сергій ГНАТЮК,

                                                                                  генеральний директор

                                                                                  Української корпорації «Тваринпром»

 

 





Схожі новини
  • №7-8(261)
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • №38 (250)
  • Молока стало меньше

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.