Аграрний тиждень. Україна
» » » Автопробіг Перемоги, Пам’яті, Єднання…
» » » Автопробіг Перемоги, Пам’яті, Єднання…

    Автопробіг Перемоги, Пам’яті, Єднання…


    alt     Це була незвичайна акція, що свідчила про єднання поколінь заради збереження людських цінностей, заради продовження традицій нашої пам’яті, заради гідного вшанування героїв.

        Київ і Севастополь, Керч і Одеса, Чернігів і Переяслав-Хмельницький напередодні 65-го Дня Перемоги радо вітали 5 травня відомих працівників засобів масової комунікації, які влаштували одноденний Всеукраїнський журналістський автопробіг «Пам’ять батьківського подвигу – в серцях наших».

        Під піднесену музику Національного Президентського оркестру та пісні на слова Анатолія Толстоухова екіпажі стартували зі столичної Площі Конституції. У вітальному листі Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, який було озвучено перед тим, йшлося, зокрема, про те, що добрій традиції, ініціаторами якої стали Всеукраїнський автомобільний клуб журналістів (ВАКЖ) разом із Всеукраїнським благодійним фондом «Журналістська ініціатива», вже понад 10 років. Були там і такі слова: «Ваше прагнення до консолідації громадських організацій і колективів засобів масової інформації не лише нашої країни, а й сусідніх держав є вагомим внеском у зміцнення миру і дружби між народами, у пропаганду самобутніх національних традицій та багатої історичної та культурної спадщини України». До речі, передувала події прес-конференція. На ній представники оргкомітету автопробігу Людмила Мех (президент ВАКЖу та ВБФ «Журналістська ініціатива») і Павло Фурсевич (координатор ВАКЖу), а також активісти журналістських організацій Віктор Шпак, Максим Нефьодов, Сергій Шевченко розповіли про цьогорічні доброчинні акції майстрів пера й мікрофона.

     

    alt   А вже на урочистому мітингу 5 травня, який оригінально й з творчою іскоркою вела авторка сценарію заходу, заслужена журналістка України Наталія Черешинська разом із віце-президентом Всеукраїнського автомобільного клубу журналістів (ВАКЖ) тележурналістом програми «Автоконтинент» (ТРК «Ера») Максимом Нефьодовим, учасників автопробігу привітали заступник міністра Кабінету Міністрів України Юрій Авксентьєв, голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк, заступник начальника Департаменту ДАІ МВС України Володимир Рєзніков і співголова оргкомітету автопробігу Павло Фурсевич.

        Особливо запам’яталося інтерв’ю, що його експромтом зімпровізувала Наталія Черешинська, з фронтовиком Степаном Дудіним. Рядовим пройшов він усю війну, був кулеметником, снайпером, артилеристом, брав участь у визволенні від нацистів Польщі, штурмував Кенігсберг. За мужність, проявлену в боях з гітлеровцями, Степан Данилович нагороджений орденом Слави – відзнакою, яку отримували виключно рядові війни…

        Нинішній одноденний автопробіг пройшов за підтримки Уряду України. Активну участь в акції взяв і автоекіпаж «Аграрного тижня. Україна».

        Рівно о 12 годині дня у обеліска Невідомому солдатові, біля Вічного вогню в парку Слави, журналісти поклали корзини квітів. Це було зворушливо - бачити разом літніх людей з орденами, які кували перемогу, й їхніх правнуків, які завмирали в скорботі біля плит з іменами загиблих. Кажуть чоловікам не личить пускати сльози. Та коли підходиш до могил

     

     

    altфронтовиків наших і дивишся на вік, в якому вони розлучалися з життям, серце завмирає. Боже ж ти мій, їм було лише 17, 18, 19, 20… Мені сьогодні - 45. То вони - діти, мільйони з яких так і не стали батьками!..

       Лягли квіти від учасників автопробігу й до обеліска на площі Перемоги, а також до пам’ятника, відомого, мабуть, усім повоєнним поколінням майстрів пера: танк-визволитель Т-34 на постаменті біля комбінату «Преса України».

        Від столиці колона всеукраїнського автопробігу рушила до Переяслава-Хмельницького, де її хлібом-сіллю зустріли міський голова Іван Якименко, голова районної державної адміністрації Олександр Коваленко. Автомобільні екіпажі зупинилися на центральній площі старовинного міста, поклали квіти до меморіалу Героїв Радянського Союзу, які загинули при визволенні Переяслава. Ми ще повернемося до цього давнього історичного міста. Зараз же разом з вами згадаємо регіони, в яких паралельно відбувалася журналістська акція.

        Місто-герой Севастополь. Тут журналістів дружньо вітали школярі, які відпочивають у Міжнародному дитячому центрі «Артек». Чотирма автобусами переможці творчих конкурсів, лідери загонів та юні репортери завітали до міста-героя на відому всьому світові Сапун-гору, де провели урочисту лінійку, зустрінувшись з Героями Радянського Союзу. Гірлянди квітів поклали юні та ветеранські руки на меморіальній алеї міст-героїв і до Вічного вогню. А з Графської пристані в море упливли вінки пам’яті... Поїздка до Севостополя стала заохоченням для дітей-артеківців, які виявили свої таланти і творчі здібності під час відпочинку в міжнародному центрі.

     

     

      

    alt Місто-герой Одеса. В місті Утьосова 5 травня урочистості відбулися біля пам’ятника Невідомому матросу (Алеї Слави в парку ім. Т. Г. Шевченка) та біля стели «Крила Перемоги» (площа Десятого квітня). А 9 Травня одеські представники Всеукраїнського автомобільного клубу журналістів разом із іншими автомобільними клубами міста-героя спільною колоною з 65 автомобілів побували біля 11 меморіалів на «кільці Слави», відвідали село Маринівці (батьківщина багатьох знаних героїв) і заклали сад із 65 дерев.

        Місто-герой Керч. Тут колона автопробігу вшанувала квітами обеліск Слави на горі Мітрідат. Відбувся урочистий мітинг за участю ветеранів, дітей і молоді, депутатів міськради, співробітників історико-культурного заповідника та шкільних музеїв бойової слави.

        Варто згадати добрим словом ініціаторів та організаторів, завдяки яким акція набула великого масштабу в містах України. Серед них – активісти Фонду і ВАКЖу: тележурналісти Світлана Євтушевська (Севастополь), Ігор Сєдой (Одеса), в АР Крим – віце-президент ВБФ «Журналістська ініціатива», керівник інформаційної служби Міжнародного дитячого центру «Артек» Олена Мех і заслужений журналіст України Людмила Хорошилова. А також Едуард Бобровицький (Запоріжжя), Ольга Волошина (Дніпропетровськ), Тетяна Смолдирєва (Чернівці), Марина Тепленко і Сергій Рибаченко (Вінниця), Микола Ратушний (Черкащина), Валентина Саєнко (Кіровоградщина), Олег і Кирило Животовські (м. Кременчук, Полтавська обл.).

     

     

     

    alt Та повернімося до Переяслава-Хмельницького. Тут в колоні журналістського автопробігу «Пам’ять батьківського подвигу – в серцях наших» був і екіпаж «Аграрного тижня. Україна» (пілот – Валентин Черешинський). Після покладання квітів до меморіалу Героїв Радянського Союзу й вітання школярів, голова райдержадміністрації Олександр Коваленко та міський голова Іван Якименко спільно з генеральним директором Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Віктором Ткаченком зімпровізували прес-конференцію, на якій детальніше розповіли про славну історію Переяславщини. Про незабутню екскурсію до Музею-діорами «Битва за Дніпро в районі Переяслава і створення Букринського плацдарму восени 1943 року» варто розповісти окремо. Зараз скажу лише, що ця спроба «невзяття» Києва коштувала за найскромнішими мірками приблизно 250 тисяч життів. Це великій біль і трагедія нашого народу...

        Відвідали учасники автопробігу й Український державний медико-соціальний центр ветеранів війни, що в с. Циблі Переяслав-Хмельницького району. І вперше в історії цього закладу (його багато років очолює заслужений лікар України Юрій Гріненко) відбулася розширена прес-конференція за участю 450 ветеранів. До речі, кожному з них журналісти вручили гвоздики і георгіївські стрічки (символ особливої відзнаки солдата). На унікальній прес-конференції, яка тривала більш як півтори години, були і запитання журналістів та ветеранів, і обґрунтовані відповіді директора центру, і слова вдячності за врятоване лікарями життя, і вірші-спогади про війну та Велику Перемогу. А вщент заповнена зала не раз вибухала оплесками...

        Після святкового концерту гості спільно з керівництвом медико-соціального центру (у заходах брав активну участь і заступник директора з медичних питань Андрій Пилипенко) висадили біля Будинку культури центру кущі різнокольорових

     

    altтроянд - подарунок «Аграрного тижня. Україна».

        З Переяcлава-Хмельницького ми поверталися з почуттям виконаного обов’язку і задоволення від справи, в якій взяли активну участь, і яка вдалася масштабною, захоплюючою. Наше видання не залишається байдужим до справи пам’яті й вдячності героям, що зберегли нам життя, не пошкодувавши свого. Це не разова й не марна робота. Ця акція триватиме з року в рік. І буде ще грандіознішою. Якщо ідею підтримають багато тих ЗМІ, які цьогоріч не звернули уваги на подію, запропоновану колегами.

        Щороку 9 Травня ми низько вклонятимемося ветеранам Великої Перемоги. А нині повинні зробити все, щоб життя тих, хто вистояв у буремні воєнні роки, було благополучним, комфорним. До цього нас закликав Президент України Віктор Янукович, оголосивши 2010-й роком ветеранів. Не забуваймо про це.

                                                                            Володимир ШАПОВАЛОВ 





    Схожі новини
  • Що зупинить сільське господарство
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше
  • Батьківський подвиг – у серцях наших

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Автопробіг Перемоги, Пам’яті, Єднання…


alt     Це була незвичайна акція, що свідчила про єднання поколінь заради збереження людських цінностей, заради продовження традицій нашої пам’яті, заради гідного вшанування героїв.

    Київ і Севастополь, Керч і Одеса, Чернігів і Переяслав-Хмельницький напередодні 65-го Дня Перемоги радо вітали 5 травня відомих працівників засобів масової комунікації, які влаштували одноденний Всеукраїнський журналістський автопробіг «Пам’ять батьківського подвигу – в серцях наших».

    Під піднесену музику Національного Президентського оркестру та пісні на слова Анатолія Толстоухова екіпажі стартували зі столичної Площі Конституції. У вітальному листі Прем’єр-міністра України Миколи Азарова, який було озвучено перед тим, йшлося, зокрема, про те, що добрій традиції, ініціаторами якої стали Всеукраїнський автомобільний клуб журналістів (ВАКЖ) разом із Всеукраїнським благодійним фондом «Журналістська ініціатива», вже понад 10 років. Були там і такі слова: «Ваше прагнення до консолідації громадських організацій і колективів засобів масової інформації не лише нашої країни, а й сусідніх держав є вагомим внеском у зміцнення миру і дружби між народами, у пропаганду самобутніх національних традицій та багатої історичної та культурної спадщини України». До речі, передувала події прес-конференція. На ній представники оргкомітету автопробігу Людмила Мех (президент ВАКЖу та ВБФ «Журналістська ініціатива») і Павло Фурсевич (координатор ВАКЖу), а також активісти журналістських організацій Віктор Шпак, Максим Нефьодов, Сергій Шевченко розповіли про цьогорічні доброчинні акції майстрів пера й мікрофона.

 

alt   А вже на урочистому мітингу 5 травня, який оригінально й з творчою іскоркою вела авторка сценарію заходу, заслужена журналістка України Наталія Черешинська разом із віце-президентом Всеукраїнського автомобільного клубу журналістів (ВАКЖ) тележурналістом програми «Автоконтинент» (ТРК «Ера») Максимом Нефьодовим, учасників автопробігу привітали заступник міністра Кабінету Міністрів України Юрій Авксентьєв, голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк, заступник начальника Департаменту ДАІ МВС України Володимир Рєзніков і співголова оргкомітету автопробігу Павло Фурсевич.

    Особливо запам’яталося інтерв’ю, що його експромтом зімпровізувала Наталія Черешинська, з фронтовиком Степаном Дудіним. Рядовим пройшов він усю війну, був кулеметником, снайпером, артилеристом, брав участь у визволенні від нацистів Польщі, штурмував Кенігсберг. За мужність, проявлену в боях з гітлеровцями, Степан Данилович нагороджений орденом Слави – відзнакою, яку отримували виключно рядові війни…

    Нинішній одноденний автопробіг пройшов за підтримки Уряду України. Активну участь в акції взяв і автоекіпаж «Аграрного тижня. Україна».

    Рівно о 12 годині дня у обеліска Невідомому солдатові, біля Вічного вогню в парку Слави, журналісти поклали корзини квітів. Це було зворушливо - бачити разом літніх людей з орденами, які кували перемогу, й їхніх правнуків, які завмирали в скорботі біля плит з іменами загиблих. Кажуть чоловікам не личить пускати сльози. Та коли підходиш до могил

 

 

altфронтовиків наших і дивишся на вік, в якому вони розлучалися з життям, серце завмирає. Боже ж ти мій, їм було лише 17, 18, 19, 20… Мені сьогодні - 45. То вони - діти, мільйони з яких так і не стали батьками!..

   Лягли квіти від учасників автопробігу й до обеліска на площі Перемоги, а також до пам’ятника, відомого, мабуть, усім повоєнним поколінням майстрів пера: танк-визволитель Т-34 на постаменті біля комбінату «Преса України».

    Від столиці колона всеукраїнського автопробігу рушила до Переяслава-Хмельницького, де її хлібом-сіллю зустріли міський голова Іван Якименко, голова районної державної адміністрації Олександр Коваленко. Автомобільні екіпажі зупинилися на центральній площі старовинного міста, поклали квіти до меморіалу Героїв Радянського Союзу, які загинули при визволенні Переяслава. Ми ще повернемося до цього давнього історичного міста. Зараз же разом з вами згадаємо регіони, в яких паралельно відбувалася журналістська акція.

    Місто-герой Севастополь. Тут журналістів дружньо вітали школярі, які відпочивають у Міжнародному дитячому центрі «Артек». Чотирма автобусами переможці творчих конкурсів, лідери загонів та юні репортери завітали до міста-героя на відому всьому світові Сапун-гору, де провели урочисту лінійку, зустрінувшись з Героями Радянського Союзу. Гірлянди квітів поклали юні та ветеранські руки на меморіальній алеї міст-героїв і до Вічного вогню. А з Графської пристані в море упливли вінки пам’яті... Поїздка до Севостополя стала заохоченням для дітей-артеківців, які виявили свої таланти і творчі здібності під час відпочинку в міжнародному центрі.

 

 

  

alt Місто-герой Одеса. В місті Утьосова 5 травня урочистості відбулися біля пам’ятника Невідомому матросу (Алеї Слави в парку ім. Т. Г. Шевченка) та біля стели «Крила Перемоги» (площа Десятого квітня). А 9 Травня одеські представники Всеукраїнського автомобільного клубу журналістів разом із іншими автомобільними клубами міста-героя спільною колоною з 65 автомобілів побували біля 11 меморіалів на «кільці Слави», відвідали село Маринівці (батьківщина багатьох знаних героїв) і заклали сад із 65 дерев.

    Місто-герой Керч. Тут колона автопробігу вшанувала квітами обеліск Слави на горі Мітрідат. Відбувся урочистий мітинг за участю ветеранів, дітей і молоді, депутатів міськради, співробітників історико-культурного заповідника та шкільних музеїв бойової слави.

    Варто згадати добрим словом ініціаторів та організаторів, завдяки яким акція набула великого масштабу в містах України. Серед них – активісти Фонду і ВАКЖу: тележурналісти Світлана Євтушевська (Севастополь), Ігор Сєдой (Одеса), в АР Крим – віце-президент ВБФ «Журналістська ініціатива», керівник інформаційної служби Міжнародного дитячого центру «Артек» Олена Мех і заслужений журналіст України Людмила Хорошилова. А також Едуард Бобровицький (Запоріжжя), Ольга Волошина (Дніпропетровськ), Тетяна Смолдирєва (Чернівці), Марина Тепленко і Сергій Рибаченко (Вінниця), Микола Ратушний (Черкащина), Валентина Саєнко (Кіровоградщина), Олег і Кирило Животовські (м. Кременчук, Полтавська обл.).

 

 

 

alt Та повернімося до Переяслава-Хмельницького. Тут в колоні журналістського автопробігу «Пам’ять батьківського подвигу – в серцях наших» був і екіпаж «Аграрного тижня. Україна» (пілот – Валентин Черешинський). Після покладання квітів до меморіалу Героїв Радянського Союзу й вітання школярів, голова райдержадміністрації Олександр Коваленко та міський голова Іван Якименко спільно з генеральним директором Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» Віктором Ткаченком зімпровізували прес-конференцію, на якій детальніше розповіли про славну історію Переяславщини. Про незабутню екскурсію до Музею-діорами «Битва за Дніпро в районі Переяслава і створення Букринського плацдарму восени 1943 року» варто розповісти окремо. Зараз скажу лише, що ця спроба «невзяття» Києва коштувала за найскромнішими мірками приблизно 250 тисяч життів. Це великій біль і трагедія нашого народу...

    Відвідали учасники автопробігу й Український державний медико-соціальний центр ветеранів війни, що в с. Циблі Переяслав-Хмельницького району. І вперше в історії цього закладу (його багато років очолює заслужений лікар України Юрій Гріненко) відбулася розширена прес-конференція за участю 450 ветеранів. До речі, кожному з них журналісти вручили гвоздики і георгіївські стрічки (символ особливої відзнаки солдата). На унікальній прес-конференції, яка тривала більш як півтори години, були і запитання журналістів та ветеранів, і обґрунтовані відповіді директора центру, і слова вдячності за врятоване лікарями життя, і вірші-спогади про війну та Велику Перемогу. А вщент заповнена зала не раз вибухала оплесками...

    Після святкового концерту гості спільно з керівництвом медико-соціального центру (у заходах брав активну участь і заступник директора з медичних питань Андрій Пилипенко) висадили біля Будинку культури центру кущі різнокольорових

 

altтроянд - подарунок «Аграрного тижня. Україна».

    З Переяcлава-Хмельницького ми поверталися з почуттям виконаного обов’язку і задоволення від справи, в якій взяли активну участь, і яка вдалася масштабною, захоплюючою. Наше видання не залишається байдужим до справи пам’яті й вдячності героям, що зберегли нам життя, не пошкодувавши свого. Це не разова й не марна робота. Ця акція триватиме з року в рік. І буде ще грандіознішою. Якщо ідею підтримають багато тих ЗМІ, які цьогоріч не звернули уваги на подію, запропоновану колегами.

    Щороку 9 Травня ми низько вклонятимемося ветеранам Великої Перемоги. А нині повинні зробити все, щоб життя тих, хто вистояв у буремні воєнні роки, було благополучним, комфорним. До цього нас закликав Президент України Віктор Янукович, оголосивши 2010-й роком ветеранів. Не забуваймо про це.

                                                                        Володимир ШАПОВАЛОВ 





Схожі новини
  • Що зупинить сільське господарство
  • №4 (259)
  • №42 (254)
  • Молока стало меньше
  • Батьківський подвиг – у серцях наших

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.