Аграрний тиждень. Україна
» » » ЯК ВИБРАТИ ТА ВИРОСТИТИ ПОРОСЯ
» » » ЯК ВИБРАТИ ТА ВИРОСТИТИ ПОРОСЯ

    ЯК ВИБРАТИ ТА ВИРОСТИТИ ПОРОСЯ


    Вибираючи тварину, не купуйте її на базарі, а краще зверніться до профільного племінного господарства. Свинок для відтворення необхідно відбирати від високопродуктивних батьків і вирощувати на рівні 450-550 г середньодобового приросту з активним моціоном. Спаровувати у 9-10-місячному віці за живої маси не менше 125 кг.

    Щоб зберегти якомога більше приплоду, необхідно пам'ятати: через високий (до 82%) вміст води в організмі новонароджених поросят, майже повну відсутність волосяного покриву і підшкірного жиру, температура тіла у них швидко знижується. Організм тварин при цьому переохолоджується, що спричиняє захворювання і, часом, загибель. Найбільш сприятлива температура повітря в зоні розміщення новонароджених – 28-320С з наступним зниженням її до двохмісячного віку в межах 20-22 градусів. Такі умови можна створити локальним підігрівом приплоду сучасними засобами або використанням солом'яної підстилки. Слід враховувати, що поросята протягом 16-19 годин на добу відпочивають, лежачи на підлозі. Тому дуже важливо підлогу і підстилку в станках утримувати сухими й теплими, не допускати протягів.
    Кожне порося народжується з мінімальним запасом поживних речовин в організмі, яких вистачає лише на те, щоб дістатися до соска матері. У новонароджених не функціонує механізм активного імунітету. Захисна функція плазми крові в них у цей період забезпечується головним чином за рахунок гамаглобулінів, що потрапляють до організму з першими порціями молозива свиноматки. Встановлено також, що кількість їх у молозиві щогодини різко скорочується і вже за 5-6 годин наближається до нульового показника. Тому дуже важливо забезпечити максимальне споживання поросятами молозива уже в перші 1,5-2,5 години після народження.
    У перші дні життя потреба поросят у питній воді й поживних речовинах майже повністю задовольняється за рахунок материнського молока. Однак навіть у високомолочних свиноматок його не завжди вистачає для нормального розвитку всього приплоду.
    У зв'язку з високою жирністю молока, поросята на 4-5 добу відчувають велику спрагу, яку починають втамовувати шляхом обсмоктування мокрої підстилки та споживання сечі й калу, що призводить до шлунково-кишкових розладів, а також значного їх відходу. Щоб цього не допустити, необхідно на 3-5 день після народження забезпечити поросят чистою водою кімнатної температури.
    Починаючи з 5-7 денного віку, поросятам можна давати свіжі відвійки, добова доза яких на кінець першої декади становить 50-70 г, а наприкінці місяця – 300 г на добу. Це молоко краще згодовувати у вигляді кисляку.
    Поросят якомога раніше необхідно привчати до споживання різних кормів: це сприятиме їхньому інтенсивному росту та розвитку. Для цього з 4-5 денного віку поросятам у відгодівельному відділенні станка під лампою розсипається на чисту підлогу (або в неглибоку годівницю) спеціальний гранульований комбікорм, а за його відсутності – підсмажене зерно ячменю, пшениці або гороху. Починаючи з третьої декади після опоросу, лактаційна крива свиноматок, як правило, починає знижуватися. Тому на цей час поросята вже мають бути підготовленими до самостійного поїдання кормів. Підгодовувати поросят краще сухими кормами, однак у разі їхньої сумнівної якості – запарювати.
    Щоб поросята добре росли і до двохмісячного віку важили 18-20 кг, треба кожному згодовувати 15-17 кг суміші концентратів (сухі комбікорми, які менше псуються, можна засипати в годівницю відразу на декілька днів), 20-25 л відвійок і 5-6 кг соковитих та зелених кормів. За наявності повноцінних стартерних комбікормів, на одне порося до 60-денного віку їх необхідно 20 кг, а від двох до чотирьох місяців – 70-80 кг.
    Відгодівлю поросят зазвичай розпочинають після досягнення 25-30 кг живої маси. При цьому концкорми в структурі раціону повинні складати не менше 85%. Затрати концкормів слід доводити до 4,5-6 корм. од. на 1 кг приросту. Цього можна добитися, якщо тваринам на відгодівлі давати щодня 2,5-2,8 корм. од. із вмістом 110-115 г перетравленого протеїну на кормову одиницю. Як відомо, продуктивність свиней приблизно на 20-25% залежить від породи тварин, на 10-15 % – від умов утримання та на 60-70% і більше – від наявності кормів, їх підготовки і технології згодовування.
    Ефективна робота галузі передбачає щорічну заготівлю в середньому на свиноматку, з одержаним і відгодованим від неї приплодом до середньої живої маси 100 кг, не менше 11 т зернофуражу, в т. ч. 3 т ячменю, 3 т пшениці, 3 т кукурудзи та 2 т гороху, сої чи іншого зерна. Згодовувати концентровані корми потрібно у вигляді комбікормів – це аксіома. Адже згодовування комбікормів, порівняно зі звичайною дертю, якоїсь однієї культури на 10-15% ефективніше.
    Дуже важливо при цьому звертати увагу на розмір помелу зерна. Відомо, що ціле зерно перетравлюється в організмі свині на 67%, у вигляді грубої дерті – на 79%, середньої – на 82%, дрібної – на 84%. Рекомендується помел зерна з розміром частинок 0,9-1,2 мм.
    Слід пам'ятати, що свині краще засвоюють густі розсипчасті мішанки вологістю 60-70%. Що ж до режиму годівлі, то підсосних свиноматок і відлучених поросят краще годувати тричі на добу. Для інших груп свиней триразова годівля бажана в тому разі, коли в раціонах велика питома вага об'ємних кормів. У всіх випадках частіша, порівняно з дворазовою, годівля майже не дає переваги. Вода для тварин повинна бути доступною цілодобово.
    Як свідчить практика, значний відхід і недоодержання свинарської продукції часто спостерігається через різні інфекції та незаразні захворювання. Реально підтримувати поголів'я свиней у здоровому стані можна завдяки своєчасному проведенню профілактичних ветеринарно-санітарних обробок та організації літньо-табірного утримання. Зелений корм, сонце, повітря, мікроелементи із землі – ці природні фактори сприяють відтворенню, вирощуванню та відгодівлі здорового поголів'я свиней.
    Серед неспеціалістів побутує думка, що свиня – примітивний організм, який працює без збоїв і в будь-яких умовах. Насправді ж це – складний біологічний об'єкт. А ефективне свинарство потребує не лише бажання, а й відповідних знань. Науковці Інституту свинарства УААН завжди нададуть професійні консультації щодо розведення та придбання різних порід свиней, яких утримують і розводять в Україні.

    Поради від академіка Валентина Павловича Рибалка
    записав Олександр ДАНИЛЕЦЬ, м. Полтава





    Схожі новини
  • Ціле зерно в годівлі птиці – це раціонально
  • Особливості годівлі і утримання корів-первісток
  • Сучасна стратегія вирощування молочних тварин
  • Інтенсивні технології у свинарстві
  • Високоефективне виробництво свинини із застосуванням сучасних селекційних досягнень та інтенсивних технологій

  • Комментарі


    wink

    Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

ЯК ВИБРАТИ ТА ВИРОСТИТИ ПОРОСЯ


Вибираючи тварину, не купуйте її на базарі, а краще зверніться до профільного племінного господарства. Свинок для відтворення необхідно відбирати від високопродуктивних батьків і вирощувати на рівні 450-550 г середньодобового приросту з активним моціоном. Спаровувати у 9-10-місячному віці за живої маси не менше 125 кг.

Щоб зберегти якомога більше приплоду, необхідно пам'ятати: через високий (до 82%) вміст води в організмі новонароджених поросят, майже повну відсутність волосяного покриву і підшкірного жиру, температура тіла у них швидко знижується. Організм тварин при цьому переохолоджується, що спричиняє захворювання і, часом, загибель. Найбільш сприятлива температура повітря в зоні розміщення новонароджених – 28-320С з наступним зниженням її до двохмісячного віку в межах 20-22 градусів. Такі умови можна створити локальним підігрівом приплоду сучасними засобами або використанням солом'яної підстилки. Слід враховувати, що поросята протягом 16-19 годин на добу відпочивають, лежачи на підлозі. Тому дуже важливо підлогу і підстилку в станках утримувати сухими й теплими, не допускати протягів.
Кожне порося народжується з мінімальним запасом поживних речовин в організмі, яких вистачає лише на те, щоб дістатися до соска матері. У новонароджених не функціонує механізм активного імунітету. Захисна функція плазми крові в них у цей період забезпечується головним чином за рахунок гамаглобулінів, що потрапляють до організму з першими порціями молозива свиноматки. Встановлено також, що кількість їх у молозиві щогодини різко скорочується і вже за 5-6 годин наближається до нульового показника. Тому дуже важливо забезпечити максимальне споживання поросятами молозива уже в перші 1,5-2,5 години після народження.
У перші дні життя потреба поросят у питній воді й поживних речовинах майже повністю задовольняється за рахунок материнського молока. Однак навіть у високомолочних свиноматок його не завжди вистачає для нормального розвитку всього приплоду.
У зв'язку з високою жирністю молока, поросята на 4-5 добу відчувають велику спрагу, яку починають втамовувати шляхом обсмоктування мокрої підстилки та споживання сечі й калу, що призводить до шлунково-кишкових розладів, а також значного їх відходу. Щоб цього не допустити, необхідно на 3-5 день після народження забезпечити поросят чистою водою кімнатної температури.
Починаючи з 5-7 денного віку, поросятам можна давати свіжі відвійки, добова доза яких на кінець першої декади становить 50-70 г, а наприкінці місяця – 300 г на добу. Це молоко краще згодовувати у вигляді кисляку.
Поросят якомога раніше необхідно привчати до споживання різних кормів: це сприятиме їхньому інтенсивному росту та розвитку. Для цього з 4-5 денного віку поросятам у відгодівельному відділенні станка під лампою розсипається на чисту підлогу (або в неглибоку годівницю) спеціальний гранульований комбікорм, а за його відсутності – підсмажене зерно ячменю, пшениці або гороху. Починаючи з третьої декади після опоросу, лактаційна крива свиноматок, як правило, починає знижуватися. Тому на цей час поросята вже мають бути підготовленими до самостійного поїдання кормів. Підгодовувати поросят краще сухими кормами, однак у разі їхньої сумнівної якості – запарювати.
Щоб поросята добре росли і до двохмісячного віку важили 18-20 кг, треба кожному згодовувати 15-17 кг суміші концентратів (сухі комбікорми, які менше псуються, можна засипати в годівницю відразу на декілька днів), 20-25 л відвійок і 5-6 кг соковитих та зелених кормів. За наявності повноцінних стартерних комбікормів, на одне порося до 60-денного віку їх необхідно 20 кг, а від двох до чотирьох місяців – 70-80 кг.
Відгодівлю поросят зазвичай розпочинають після досягнення 25-30 кг живої маси. При цьому концкорми в структурі раціону повинні складати не менше 85%. Затрати концкормів слід доводити до 4,5-6 корм. од. на 1 кг приросту. Цього можна добитися, якщо тваринам на відгодівлі давати щодня 2,5-2,8 корм. од. із вмістом 110-115 г перетравленого протеїну на кормову одиницю. Як відомо, продуктивність свиней приблизно на 20-25% залежить від породи тварин, на 10-15 % – від умов утримання та на 60-70% і більше – від наявності кормів, їх підготовки і технології згодовування.
Ефективна робота галузі передбачає щорічну заготівлю в середньому на свиноматку, з одержаним і відгодованим від неї приплодом до середньої живої маси 100 кг, не менше 11 т зернофуражу, в т. ч. 3 т ячменю, 3 т пшениці, 3 т кукурудзи та 2 т гороху, сої чи іншого зерна. Згодовувати концентровані корми потрібно у вигляді комбікормів – це аксіома. Адже згодовування комбікормів, порівняно зі звичайною дертю, якоїсь однієї культури на 10-15% ефективніше.
Дуже важливо при цьому звертати увагу на розмір помелу зерна. Відомо, що ціле зерно перетравлюється в організмі свині на 67%, у вигляді грубої дерті – на 79%, середньої – на 82%, дрібної – на 84%. Рекомендується помел зерна з розміром частинок 0,9-1,2 мм.
Слід пам'ятати, що свині краще засвоюють густі розсипчасті мішанки вологістю 60-70%. Що ж до режиму годівлі, то підсосних свиноматок і відлучених поросят краще годувати тричі на добу. Для інших груп свиней триразова годівля бажана в тому разі, коли в раціонах велика питома вага об'ємних кормів. У всіх випадках частіша, порівняно з дворазовою, годівля майже не дає переваги. Вода для тварин повинна бути доступною цілодобово.
Як свідчить практика, значний відхід і недоодержання свинарської продукції часто спостерігається через різні інфекції та незаразні захворювання. Реально підтримувати поголів'я свиней у здоровому стані можна завдяки своєчасному проведенню профілактичних ветеринарно-санітарних обробок та організації літньо-табірного утримання. Зелений корм, сонце, повітря, мікроелементи із землі – ці природні фактори сприяють відтворенню, вирощуванню та відгодівлі здорового поголів'я свиней.
Серед неспеціалістів побутує думка, що свиня – примітивний організм, який працює без збоїв і в будь-яких умовах. Насправді ж це – складний біологічний об'єкт. А ефективне свинарство потребує не лише бажання, а й відповідних знань. Науковці Інституту свинарства УААН завжди нададуть професійні консультації щодо розведення та придбання різних порід свиней, яких утримують і розводять в Україні.

Поради від академіка Валентина Павловича Рибалка
записав Олександр ДАНИЛЕЦЬ, м. Полтава





Схожі новини
  • Ціле зерно в годівлі птиці – це раціонально
  • Особливості годівлі і утримання корів-первісток
  • Сучасна стратегія вирощування молочних тварин
  • Інтенсивні технології у свинарстві
  • Високоефективне виробництво свинини із застосуванням сучасних селекційних досягнень та інтенсивних технологій

  • Комментарі


    wink

    Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.