Аграрний тиждень. Україна
» » » Продукти з іншою долею
» » » Продукти з іншою долею

    Продукти з іншою долею


    Все частіше стали зявлятися магазини чи відділи у великих супермаркетах, де продаються органічні продукти харчування. Експерти зазначають, що кількість виробників чистої від хімії та ГМО продукції в Україні зростає, але при цьому через високу ціну вона доступна далеко не кожному українцю. Тому й експортується левова її частка за кордон.

     

    Насправді продукти, що вирощуються без використання пестицидів, генно-модифікованих організмів, мінеральних добрив та синтетичних прискорювачів росту рослин не займають великої ніші в жодній країні світу. Невеличкий за обсягом ринок «органіки» співіснує паралельно ринку звичайних продуктів. Приміром, лідером у споживанні органічної продукції є Німеччина, яка має 26% цієї продукції від загальної кількості продуктів харчування. А от середньостатистичний рівень споживання таких продуктів у європейських країнах складає не більше 10-11%. Україна ж, порівняно навіть із цими показниками, є просто початківцем.

    Покращити ситуацію у нас вирішили завдяки запровадженню нового швейцарсько-українського проекту «Розвиток органічного ринку в Україні», який розрахований на 2012-2016 роки. За цей час Швейцарське бюро співробітництва в Україні та найбільша в світі дослідна інституція у галузі органічного сільського господарства FIBL спробують зробити, аби українці споживали хоча б 10% органічної продукції від загалу. З іншого боку, мета проекту – сприяти інтеграції малих і середніх підприємств України у міжнародну торгівлю через сертифіковану органічну продукцію.  

    За словами директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Гуідо Бельтрані, сьогодні в світі в органічному русі задіяно 37 млн. учасників, а обсяг органічної продукції в грошовому еквіваленті становить $55 мільйонів. На його думку, Україна має великий потенціал і повинна долучитися до органічного руху.

    Та насамперед проект спрямований на сільськогосподарські орні культури для міжнародного ринку. Очікується, що значно зросте якість та товарообіг вибраних сертифікованих органічних сільгоспкультур від малих і середніх підприємств для експорту. Інший напрям – збільшення виробництва органічної молочної продукції для внутрішнього ринку. А ще планується розвиток торгової марки для регіональних харчових продуктів з Карпат. Крім того, проект передбачає підвищення рівня комерційних послуг в органічному секторі та розвиток сприятливого середовища для існування органічного руху.

    За словами Гуідо Бельтрані, Швейцарія надаватиме технічну допомогу не лише у виробництві органічної продукції, а й у розвитку інших напрямів сільського господарства України.  

    «Сьогодні все більше міжнародних трейдерів, які шукають органічну продукцію, звертають увагу на Україну, - зазначає керівник проекту «Розвиток органічного ринку в Україні» Тобіас Айзенрінг. – Тому насамперед проект спрямований на підтримку і розвиток органічного виробництва в середніх і невеличких підприємствах. А також має посилити конкурентоспроможність України на ринку органічної продукції».

    За словами представника парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександра Старинця, законопроект «Про органічне виробництво» має давню історію. «Наразі у Верховній Раді буде п’ята спроба прийняти законопроект, - зазначив він. – Документ під номером №9707, який визначатиме правові засади органічного виробництва в Україні, зареєстровано 21 червня. Сподіваюся, що цього разу його приймуть».

    На думку начальника відділу загального землеробства Мінагрополітики Анатолія Рудюка, важливо остаточно сформувати правову базу для органічного виробництва. «Нині Україна з усіх пострадянських країн, як ніколи, найбільше готова долучитися до розвитку органічного виробництва», - наголосив посадовець.

    Втім, за відсутності чіткого законодавства, органічний ринок в Україні існує, розвивається і навіть видозмінюється. За спостереженнями координатора напрямку сільськогосподарських орних культур даного проекту Олексія Качковського, останніми роками змінився експорт органічної продукції. «Якщо ще кілька років тому з України вивозили органічний фураж, то нині ситуація змінилася. Українські виробники почали дотримуватися міжнародних вимог і тепер експортується якісне зерно», - зазначив пан Олексій.

    Загалом же за даними Федерації органічного руху, понад 60% виробленої в Україні органічної продукції реалізується за межами нашої країни. Звісно, найбільше користується попитом сировина, бо заощадливі європейці вже знають, як її переробити. А ще часто за кордон вивозять джеми, концентрати соків та крупи. І все органічне, вирощене без використання пестицидів та інших синтетичних й модифікованих складових. Наші аграрії, говорячи про перспективи органічного руху в країні, сумніваються, що внутрішній ринок зможе спожити все вироблене, а щодо світових масштабів, то зазначають, що з органічною продукцією навіть легше, ніж з традиційною, потрапити і зайняти свою нішу на міжнародних ринках.

    Радує, що органічні господарства уже існують по всій Україні – подекуди вже солідні, а частіше – невеличкі. Всі вони сертифіковані, тобто виробництво, яке ведуть, схвалено міжнародними акредитованими компаніями. Здебільшого вирощують зернові та олійні культури, бобові, овочі, фрукти та ягоди. Шкода лишень, що достатки наших співгромадян не дозволяють самим споживати чисті й корисні продукти.

    Людмила ЛЕБІДЬ





    Схожі новини
  • 07 вересня 2013 р. у центрі Києва - на Контрактовій площі, в рамках Органічного тижня в Україні, відбудеться Всеукраїнський ярмарок органічних продукт
  • Держава економічно стимулюватиме виробництво органічної продукції
  • Узаконені правила для органіки
  • Ярмарок органічних продуктів
  • Органічне виробництво в Україні: чи є успіхи?

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Продукти з іншою долею


Все частіше стали зявлятися магазини чи відділи у великих супермаркетах, де продаються органічні продукти харчування. Експерти зазначають, що кількість виробників чистої від хімії та ГМО продукції в Україні зростає, але при цьому через високу ціну вона доступна далеко не кожному українцю. Тому й експортується левова її частка за кордон.

 

Насправді продукти, що вирощуються без використання пестицидів, генно-модифікованих організмів, мінеральних добрив та синтетичних прискорювачів росту рослин не займають великої ніші в жодній країні світу. Невеличкий за обсягом ринок «органіки» співіснує паралельно ринку звичайних продуктів. Приміром, лідером у споживанні органічної продукції є Німеччина, яка має 26% цієї продукції від загальної кількості продуктів харчування. А от середньостатистичний рівень споживання таких продуктів у європейських країнах складає не більше 10-11%. Україна ж, порівняно навіть із цими показниками, є просто початківцем.

Покращити ситуацію у нас вирішили завдяки запровадженню нового швейцарсько-українського проекту «Розвиток органічного ринку в Україні», який розрахований на 2012-2016 роки. За цей час Швейцарське бюро співробітництва в Україні та найбільша в світі дослідна інституція у галузі органічного сільського господарства FIBL спробують зробити, аби українці споживали хоча б 10% органічної продукції від загалу. З іншого боку, мета проекту – сприяти інтеграції малих і середніх підприємств України у міжнародну торгівлю через сертифіковану органічну продукцію.  

За словами директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Гуідо Бельтрані, сьогодні в світі в органічному русі задіяно 37 млн. учасників, а обсяг органічної продукції в грошовому еквіваленті становить $55 мільйонів. На його думку, Україна має великий потенціал і повинна долучитися до органічного руху.

Та насамперед проект спрямований на сільськогосподарські орні культури для міжнародного ринку. Очікується, що значно зросте якість та товарообіг вибраних сертифікованих органічних сільгоспкультур від малих і середніх підприємств для експорту. Інший напрям – збільшення виробництва органічної молочної продукції для внутрішнього ринку. А ще планується розвиток торгової марки для регіональних харчових продуктів з Карпат. Крім того, проект передбачає підвищення рівня комерційних послуг в органічному секторі та розвиток сприятливого середовища для існування органічного руху.

За словами Гуідо Бельтрані, Швейцарія надаватиме технічну допомогу не лише у виробництві органічної продукції, а й у розвитку інших напрямів сільського господарства України.  

«Сьогодні все більше міжнародних трейдерів, які шукають органічну продукцію, звертають увагу на Україну, - зазначає керівник проекту «Розвиток органічного ринку в Україні» Тобіас Айзенрінг. – Тому насамперед проект спрямований на підтримку і розвиток органічного виробництва в середніх і невеличких підприємствах. А також має посилити конкурентоспроможність України на ринку органічної продукції».

За словами представника парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександра Старинця, законопроект «Про органічне виробництво» має давню історію. «Наразі у Верховній Раді буде п’ята спроба прийняти законопроект, - зазначив він. – Документ під номером №9707, який визначатиме правові засади органічного виробництва в Україні, зареєстровано 21 червня. Сподіваюся, що цього разу його приймуть».

На думку начальника відділу загального землеробства Мінагрополітики Анатолія Рудюка, важливо остаточно сформувати правову базу для органічного виробництва. «Нині Україна з усіх пострадянських країн, як ніколи, найбільше готова долучитися до розвитку органічного виробництва», - наголосив посадовець.

Втім, за відсутності чіткого законодавства, органічний ринок в Україні існує, розвивається і навіть видозмінюється. За спостереженнями координатора напрямку сільськогосподарських орних культур даного проекту Олексія Качковського, останніми роками змінився експорт органічної продукції. «Якщо ще кілька років тому з України вивозили органічний фураж, то нині ситуація змінилася. Українські виробники почали дотримуватися міжнародних вимог і тепер експортується якісне зерно», - зазначив пан Олексій.

Загалом же за даними Федерації органічного руху, понад 60% виробленої в Україні органічної продукції реалізується за межами нашої країни. Звісно, найбільше користується попитом сировина, бо заощадливі європейці вже знають, як її переробити. А ще часто за кордон вивозять джеми, концентрати соків та крупи. І все органічне, вирощене без використання пестицидів та інших синтетичних й модифікованих складових. Наші аграрії, говорячи про перспективи органічного руху в країні, сумніваються, що внутрішній ринок зможе спожити все вироблене, а щодо світових масштабів, то зазначають, що з органічною продукцією навіть легше, ніж з традиційною, потрапити і зайняти свою нішу на міжнародних ринках.

Радує, що органічні господарства уже існують по всій Україні – подекуди вже солідні, а частіше – невеличкі. Всі вони сертифіковані, тобто виробництво, яке ведуть, схвалено міжнародними акредитованими компаніями. Здебільшого вирощують зернові та олійні культури, бобові, овочі, фрукти та ягоди. Шкода лишень, що достатки наших співгромадян не дозволяють самим споживати чисті й корисні продукти.

Людмила ЛЕБІДЬ





Схожі новини
  • 07 вересня 2013 р. у центрі Києва - на Контрактовій площі, в рамках Органічного тижня в Україні, відбудеться Всеукраїнський ярмарок органічних продукт
  • Держава економічно стимулюватиме виробництво органічної продукції
  • Узаконені правила для органіки
  • Ярмарок органічних продуктів
  • Органічне виробництво в Україні: чи є успіхи?

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.