Аграрний тиждень. Україна
» » » Переваги органічного виробництва …
» » » Переваги органічного виробництва …

    Переваги органічного виробництва …


    Можна чимало говорити про переваги органічного виробництва у порівнянні з традиційним. Та краще виділити основні переваги для споживача і навколишнього природного середовища. Тож спробуємо розібратись…

     

    Кращий смак

    Багато хто купує органічну їжу тому, що вважає: вона краща на смак, ніж неорганічна. Адже органічні фрукти й овочі зазвичай ростуть повільніше й містять менше води, що може сприяти повнішому відчутному смаку. Більшість опитаних стверджують: якість і смак їжі важливіші за низькі ціни.

    Це – здорова їжа

    У середньому органічна їжа містить більше вітаміну С і таких необхідних мінералів як кальцій, магній, залізо й хром, а також антиоксидантів, що протидіють захворюванню на рак. Органічне молоко, звичайно, багатше жирними кислотами омега-3, омега-6, вітаміном Е, вітаміном А (бета-каротином) і деякими іншими антиоксидантами, ніж неорганічне.

    Відсутність шкідливих добавок

    У наші дні, щоб зрозуміти деякі етикетки на харчових продуктах, потрібно мати щонайменше вчений ступінь з хімії. Встановлено, що деякі номери Е та інші добавки шкодять здоров'ю. Хочете їх уникнути? За органічними нормами вони заборонені.

    Уникаємо пестицидів

    Найкращий спосіб зменшити споживання потенційно шкідливих пестицидів – споживати органічно вирощену їжу, у виробництві якої використання хімії уникають. Аналізи показують, що в одному з кожних чотирьох продуктів харчування, які ви купуєте, є залишки пестицидів. 150 із широко застосовуваних пестицидів можуть спричиняти рак. Деякі з них з організму не виводяться.

    Без генетичної модифікації

    Генетично модифіковані (ГМ) культури та інгредієнти за органічними нормами заборонені. Понад мільйон тонн ГМ культур імпортується в різні країни як корм для неорганічної худоби, що дає багато, якщо не більшість, неорганічної свинини, бекону, молочного сиру й інших молочних продуктів, що продаються у наших супермаркетах.

    Основні країни-виробники ГМ культур – США, Канада й Аргентина. Якщо ГМ пилок випустити в навколишнє середовище, то у випадку виникнення проблем зібрати його вже ніяк не можна. Не можна й запобігти забрудненню ним інших культур.

    Органічні продукти і органічне землеробство забороняють вирощування ГМ культур й використання ГМ продуктів, у т.ч. в якості корму для худоби.

    Не використовуються антибіотики

    Антибіотичні добавки, що регулярно вносяться в корм тварин для прискорення їхнього росту, пов'язані зі стійкістю людських бактерій до таких самих або споріднених антибіотиків. Стандарти органічного виробництва забороняють регулярне використання антибіотиків.

    Краще для живої природи й навколишнього середовища

    Загалом органічне сільське господарство краще для живої природи, бо спричиняє менше забруднення від аерозолів, створює менше двоокису вуглецю – основного газу, що викликає глобальне потепління, – й утворює менше небезпечних відходів.

    Високі стандарти – в результаті преміум-продукт

    Органічні продукти надходять з перевірених джерел. Усі органічні ферми, переробні підприємства й продовольчі компанії інспектуються мінімум раз на рік. Стандарти на органічне продовольство закладені в європейському законодавстві.

    Органічне сільське господарство підтримує більше живої природи на сільськогосподарських землях, аніж неорганічне. Наприклад, британський уряд заявив, що воно краще для живої природи, бо менше її забруднює через аерозолі, двоокис вуглецю та небезпечні відходи.

    Шлях природи

    Споживання їжі, вирощеної без непотрібних хімікатів, корисно й для вас, і для села.

    Органічні фермери працюють із природою. Дерева, огорожі, широкі необроблені краї полів важливі для органічних ферм. Вони є середовищами перебування природної фауни (жуки, павуки й птахи, що знищують шкідників).

    Кількість птахів, що живуть на сільгоспземлях, після впровадження пестицидів у агровиробництво скоротилася на 95%. Органічне сільське господарство – реальна альтернатива, і купівля органічного продовольства підтримує життя в сільській місцевості.

    Зміна клімату й сільське господарство

    Зрозуміло, багатьох хвилює глобальне потепління. І ми могли б припинити користуватися аерозолями й почати ходити пішки до місцевого магазину. А що ж із харчами, які ми їмо? Чи збільшує їжа, що лежить у нашій тарілці, кількість парникових газів у повітрі?

    Так! Адже сільське господарство – головне джерело викидів таких газів, як двоокис вуглецю, закис азоту й метан, які спричиняють глобальне потепління. Проте, в цьому дуже велику роль грає тип сільського господарства, і органічне виробництво дає реальну вигоду в скороченні викидів. За даними одного з останніх досліджень, проведеного британським урядом, органічні ферми споживають на 50% менше енергії, ніж неорганічні, для виробництва однакової кількості продовольства. А менша кількість енергії – це менша кількість парникових газів.

    Ґрунт

    У ґрунті накопичується вуглець. Чим більше в ґрунті вуглецю, тим менше в атмосфері двоокису вуглецю, який сприяє глобальному потеплінню. Погане землевпорядження призводить до викиду двоокису вуглецю в атмосферу з ґрунту. Органічні фермери вносять у ґрунт органічні речовини. Це збільшує вміст вуглецю в ґрунті й скорочує викиди двоокису вуглецю.

    На органічних фермах...

    - на 44% більше птахів на полях;

    - більш ніж у 5 разів більше дикоростучих рослин.

    В органічному сільському господарстві заборонені штучні добрива, які забруднюють наші води. Органічні фермери удобрюють свої поля, змінюючи культури, використовуючи компостований гній і саджаючи рослини, які природно живлять ґрунт азотом.


    Катерина МАЛЬКОВА








    Схожі новини
  • Нині в Україні майже 200 виробників органіки
  • Органіка в законі
  • Мінеральні добрива чи органіка? Ось в чому питання...
  • Тетяна Димань: «Попит на органічні продукти перевищує пропозицію»
  • Органічне виробництво в Україні: чи є успіхи?

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Переваги органічного виробництва …


Можна чимало говорити про переваги органічного виробництва у порівнянні з традиційним. Та краще виділити основні переваги для споживача і навколишнього природного середовища. Тож спробуємо розібратись…

 

Кращий смак

Багато хто купує органічну їжу тому, що вважає: вона краща на смак, ніж неорганічна. Адже органічні фрукти й овочі зазвичай ростуть повільніше й містять менше води, що може сприяти повнішому відчутному смаку. Більшість опитаних стверджують: якість і смак їжі важливіші за низькі ціни.

Це – здорова їжа

У середньому органічна їжа містить більше вітаміну С і таких необхідних мінералів як кальцій, магній, залізо й хром, а також антиоксидантів, що протидіють захворюванню на рак. Органічне молоко, звичайно, багатше жирними кислотами омега-3, омега-6, вітаміном Е, вітаміном А (бета-каротином) і деякими іншими антиоксидантами, ніж неорганічне.

Відсутність шкідливих добавок

У наші дні, щоб зрозуміти деякі етикетки на харчових продуктах, потрібно мати щонайменше вчений ступінь з хімії. Встановлено, що деякі номери Е та інші добавки шкодять здоров'ю. Хочете їх уникнути? За органічними нормами вони заборонені.

Уникаємо пестицидів

Найкращий спосіб зменшити споживання потенційно шкідливих пестицидів – споживати органічно вирощену їжу, у виробництві якої використання хімії уникають. Аналізи показують, що в одному з кожних чотирьох продуктів харчування, які ви купуєте, є залишки пестицидів. 150 із широко застосовуваних пестицидів можуть спричиняти рак. Деякі з них з організму не виводяться.

Без генетичної модифікації

Генетично модифіковані (ГМ) культури та інгредієнти за органічними нормами заборонені. Понад мільйон тонн ГМ культур імпортується в різні країни як корм для неорганічної худоби, що дає багато, якщо не більшість, неорганічної свинини, бекону, молочного сиру й інших молочних продуктів, що продаються у наших супермаркетах.

Основні країни-виробники ГМ культур – США, Канада й Аргентина. Якщо ГМ пилок випустити в навколишнє середовище, то у випадку виникнення проблем зібрати його вже ніяк не можна. Не можна й запобігти забрудненню ним інших культур.

Органічні продукти і органічне землеробство забороняють вирощування ГМ культур й використання ГМ продуктів, у т.ч. в якості корму для худоби.

Не використовуються антибіотики

Антибіотичні добавки, що регулярно вносяться в корм тварин для прискорення їхнього росту, пов'язані зі стійкістю людських бактерій до таких самих або споріднених антибіотиків. Стандарти органічного виробництва забороняють регулярне використання антибіотиків.

Краще для живої природи й навколишнього середовища

Загалом органічне сільське господарство краще для живої природи, бо спричиняє менше забруднення від аерозолів, створює менше двоокису вуглецю – основного газу, що викликає глобальне потепління, – й утворює менше небезпечних відходів.

Високі стандарти – в результаті преміум-продукт

Органічні продукти надходять з перевірених джерел. Усі органічні ферми, переробні підприємства й продовольчі компанії інспектуються мінімум раз на рік. Стандарти на органічне продовольство закладені в європейському законодавстві.

Органічне сільське господарство підтримує більше живої природи на сільськогосподарських землях, аніж неорганічне. Наприклад, британський уряд заявив, що воно краще для живої природи, бо менше її забруднює через аерозолі, двоокис вуглецю та небезпечні відходи.

Шлях природи

Споживання їжі, вирощеної без непотрібних хімікатів, корисно й для вас, і для села.

Органічні фермери працюють із природою. Дерева, огорожі, широкі необроблені краї полів важливі для органічних ферм. Вони є середовищами перебування природної фауни (жуки, павуки й птахи, що знищують шкідників).

Кількість птахів, що живуть на сільгоспземлях, після впровадження пестицидів у агровиробництво скоротилася на 95%. Органічне сільське господарство – реальна альтернатива, і купівля органічного продовольства підтримує життя в сільській місцевості.

Зміна клімату й сільське господарство

Зрозуміло, багатьох хвилює глобальне потепління. І ми могли б припинити користуватися аерозолями й почати ходити пішки до місцевого магазину. А що ж із харчами, які ми їмо? Чи збільшує їжа, що лежить у нашій тарілці, кількість парникових газів у повітрі?

Так! Адже сільське господарство – головне джерело викидів таких газів, як двоокис вуглецю, закис азоту й метан, які спричиняють глобальне потепління. Проте, в цьому дуже велику роль грає тип сільського господарства, і органічне виробництво дає реальну вигоду в скороченні викидів. За даними одного з останніх досліджень, проведеного британським урядом, органічні ферми споживають на 50% менше енергії, ніж неорганічні, для виробництва однакової кількості продовольства. А менша кількість енергії – це менша кількість парникових газів.

Ґрунт

У ґрунті накопичується вуглець. Чим більше в ґрунті вуглецю, тим менше в атмосфері двоокису вуглецю, який сприяє глобальному потеплінню. Погане землевпорядження призводить до викиду двоокису вуглецю в атмосферу з ґрунту. Органічні фермери вносять у ґрунт органічні речовини. Це збільшує вміст вуглецю в ґрунті й скорочує викиди двоокису вуглецю.

На органічних фермах...

- на 44% більше птахів на полях;

- більш ніж у 5 разів більше дикоростучих рослин.

В органічному сільському господарстві заборонені штучні добрива, які забруднюють наші води. Органічні фермери удобрюють свої поля, змінюючи культури, використовуючи компостований гній і саджаючи рослини, які природно живлять ґрунт азотом.


Катерина МАЛЬКОВА








Схожі новини
  • Нині в Україні майже 200 виробників органіки
  • Органіка в законі
  • Мінеральні добрива чи органіка? Ось в чому питання...
  • Тетяна Димань: «Попит на органічні продукти перевищує пропозицію»
  • Органічне виробництво в Україні: чи є успіхи?

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.