Аграрний тиждень. Україна
» » » На початку підйому
» » » На початку підйому

    На початку підйому


    Цьогоріч ситуація в молочній галузі зрушила з мертвої точки, і нарешті спостерігаються позитивні результати як у нарощуванні поголів’я ВРХ, так і у виробництві молока та молочної продукції. Водночас проблем ще вистачає.

     

    Приміром, селянам закупівельники за молоко платять низьку ціну, а торговельні мережі на 3-4 місяці затримують виплату за сировину. Такі нюанси гальмують розвиток молочної галузі. Про сьогодення і майбутнє української «молочки» ми розпитали голову Ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадима Чагаровського.

     

    - Вадиме Петровичу, напевне, перед тим, як говорити про Україну, потрібно зрозуміти, які тенденції панують у світі та яка частка української молочної галузі в міжнародному масштабі?

    - Торік у світі було вироблено 714 млн. тонн молока. В країнах ЄС нині надоюють 148 млн. його тонн. В Україні ж, за даними Державної служби статистики, торік виробили 11,2 млн. тонн молока. Незважаючи на кризу, яка триває вже чотири роки, у світі зростає попит на молочну продукцію. Ця тенденція незабаром перейде і в Україну.

    - Яких змін на світовому ринку молока і молочної продукції варто чекати найближчим часом?

    - В країнах ЄС варто очікувати на зростаючу динаміку виробництва молока. Тут валовий надій зростає з 2006 року і очікуємо, що це триватиме до 2015 року. Хочу відмітити, що водночас зафіксовано зменшення поголів’я корів і більше молока виробляється за рахунок збільшення їхньої продуктивності. Це загальносвітова тенденція і Україна не виняток, адже три останні роки в нас ця тенденція теж яскраво виражена.

    Окреме явище, яке відбувається в Європі, – зростання товарності молока. Приміром, в 2007-му вона складала 90%, а в 2015 році прогнозуємо 91%.

    - Які реалії та тенденції демонструє молочна галузь України?

    - У 1990 році, який був найбільш успішним для українських молочників, виробництво молока складало 24 млн. тонн, при цьому на переробку надійшло 18 мільйонів. Торік отримано 11,2 млн. тонн і на переробку надійшло 4,5 мільйонів. Отже, маємо суттєве зниження виробництва молока, товарності й надходження його на переробку. Але завважте, ці цифри наводить Держкомстат. Я оперував би зовсім іншими. Адже в 1990-му лише 1% від загальної кількості молока надійшов на переробку від населення, а в 2011-му цей показник становив 55% від загальної кількості. Тому нині ми маємо маніпуляції цифрами за рахунок господарств населення. Реальна кількість виробленого молока в 2011 році, за моїми підрахунками, становить 8 млн. тонн.

    - Чи достатньо цієї кількості для України?

    - Щоб складати правильний баланс молока, варто знати його загальну структуру в Україні. На підприємствах торік продано 4,6 млн. тонн, із них - 1,8 мільйонів – молоко, яке використовувалося на експортну продукцію. Реально це молоко на внутрішньому ринку не працювало. Тому загальний фон споживання разом із надходженнями від населення всього складатиме 6,75 млн. тонн. Якщо цю кількість розрахувати на населення України, то загальне споживання складатиме всього 147 кг на одну особу в рік. При цьому науково обґрунтована фізіологічна норма споживання для людини - 380 кг молока на рік. Тож, як бачимо, молочна галузь має великі перспективи, щоб забезпечити українців фізіологічно обґрунтованою кількістю молока для споживання. І це лише потреби внутрішнього ринку.

    - Чи маємо в цьому році якісь відчутні зміни в галузі?

    - Якщо проаналізувати ринок виробництва молока за перше півріччя, то можна сказати, що відбувся перелом і нарешті стагнація призупинилась. Маємо стабілізацію й поступове збільшення виробництва молочної сировини. Якщо говорити про надходження сировини на переробку, то статистичні дані свідчать: в 2012-му - вперше за останній 21 рік - відбулося збільшення надходження молока від сільгосппідприємств, якість сировини значно вища. Тож можемо сподіватися, що якість готової продукції теж буде вищою.

    Призупинення падіння поголів’я ВРХ теж вперше за останній 21 рік. Відбулася стабілізація цін на молочну сировину на рівні 2011 року. Я вважаю, що це теж позитивне явище, бо останні два роки було необґрунтоване підвищення цін на молочну сировину, починаючи з кінця літа і в осінньо-зимовий період.

    Отже, ми знаходимося, на мій погляд, на початку підйому молочної галузі.

    - Яка ситуація на ринку виробництва?

    - За перше півріччя ринок зріс на 3% порівняно з аналогічним періодом 2011 року. Це дуже суттєве явище. Незважаючи на ембарго експорту в Росію, в Україні збільшилось виробництво молочних продуктів. І якщо порівнювати по окремим категоріям, то ми можемо говорити, що на ринку продукції з незбираного молока зростання відбулося на 1%, на ринку масла – на 19%, спредів – на 7%. Єдина позиція, за якою зменшилось виробництво, - це сир.

    Сьогодні в Україні є 20 найбільших виробників молочної продукції, більшість яких – вітчизняні (іноземних - лише чотири). На жаль, лідируючі позиції займає іноземна компанія. Цьогоріч дві компанії мають динамічні показники – «Люстдорф» та «Білоцерківський молочний комбінат».

    Відбулося скорочення кількості підприємств, що виробляють молочну продукцію. Так, у 2007-му їх нараховувалося 360, а у 2011-му – 260. Конкуренція в галузі посилюється, бо внутрішній ринок вузький, а експортні можливості обмежені.

    - В Кабміні висловили пропозицію перейменувати Закон «Про молоко і молочні продукти» на Закон «Про молоко і молоковмісні продукти». Ваше ставлення до подібного рішення?

    - Позиція Спілки молочних підприємств України в цьому питанні категорична. Цього робити не можна, бо не можна порівнювати різні продукти, необхідно робити технічні регламенти. Адже це інші технології, інші показники і тому не можна порівнювати ці два поняття.

    - Дуже часто переробники молочної продукції нарікають на несвоєчасне повернення коштів торговельними мережами. Як врегулювати це питання?

    - Зростання обсягів продажів молочної продукції через торговельні мережі - тенденція останніх років. Сьогодні там реалізується 58% молочної продукції. Але маємо проблему у взаємовідносинах між переробниками і торгівлею. На жаль, останніми роками в перемовини ніколи не вступають представники торгівлі. Вже час зустрічатись із представниками торговельних мереж і відпрацювати правила гри, щоб усім було зрозуміло, хто скільки заробляє. Бо найважче у цій ланці переробнику: він завжди між товаровиробником і торгівлею. Цей ланцюг потрібно переглянути і вирішити питання.

    - Якими Ви бачите можливості молочної галузі?

    - На мій погляд, в Україні дуже мало уваги приділяється темі споживання молока. Впевнений, якби був зроблений правильний баланс споживання, то можна було зробити правильні висновки і кроки для розвитку галузі. Взагалі ж я вірю у великі перспективи українського молочного ринку. В нас є можливості збільшити виробництво втричі. І це тільки для споживання на внутрішньому ринку.   

     

    Людмила ЛЕБІДЬ





    Схожі новини
  • Справа молочна
  • Україна в 2012 році може збільшити виробництво молока майже на 2%
  • В Україні зафіксовано рекордні обсяги надходження молока на переробку від сільськогосподарських підприємств
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Молочна галузь: реалії сьогодення

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

На початку підйому


Цьогоріч ситуація в молочній галузі зрушила з мертвої точки, і нарешті спостерігаються позитивні результати як у нарощуванні поголів’я ВРХ, так і у виробництві молока та молочної продукції. Водночас проблем ще вистачає.

 

Приміром, селянам закупівельники за молоко платять низьку ціну, а торговельні мережі на 3-4 місяці затримують виплату за сировину. Такі нюанси гальмують розвиток молочної галузі. Про сьогодення і майбутнє української «молочки» ми розпитали голову Ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадима Чагаровського.

 

- Вадиме Петровичу, напевне, перед тим, як говорити про Україну, потрібно зрозуміти, які тенденції панують у світі та яка частка української молочної галузі в міжнародному масштабі?

- Торік у світі було вироблено 714 млн. тонн молока. В країнах ЄС нині надоюють 148 млн. його тонн. В Україні ж, за даними Державної служби статистики, торік виробили 11,2 млн. тонн молока. Незважаючи на кризу, яка триває вже чотири роки, у світі зростає попит на молочну продукцію. Ця тенденція незабаром перейде і в Україну.

- Яких змін на світовому ринку молока і молочної продукції варто чекати найближчим часом?

- В країнах ЄС варто очікувати на зростаючу динаміку виробництва молока. Тут валовий надій зростає з 2006 року і очікуємо, що це триватиме до 2015 року. Хочу відмітити, що водночас зафіксовано зменшення поголів’я корів і більше молока виробляється за рахунок збільшення їхньої продуктивності. Це загальносвітова тенденція і Україна не виняток, адже три останні роки в нас ця тенденція теж яскраво виражена.

Окреме явище, яке відбувається в Європі, – зростання товарності молока. Приміром, в 2007-му вона складала 90%, а в 2015 році прогнозуємо 91%.

- Які реалії та тенденції демонструє молочна галузь України?

- У 1990 році, який був найбільш успішним для українських молочників, виробництво молока складало 24 млн. тонн, при цьому на переробку надійшло 18 мільйонів. Торік отримано 11,2 млн. тонн і на переробку надійшло 4,5 мільйонів. Отже, маємо суттєве зниження виробництва молока, товарності й надходження його на переробку. Але завважте, ці цифри наводить Держкомстат. Я оперував би зовсім іншими. Адже в 1990-му лише 1% від загальної кількості молока надійшов на переробку від населення, а в 2011-му цей показник становив 55% від загальної кількості. Тому нині ми маємо маніпуляції цифрами за рахунок господарств населення. Реальна кількість виробленого молока в 2011 році, за моїми підрахунками, становить 8 млн. тонн.

- Чи достатньо цієї кількості для України?

- Щоб складати правильний баланс молока, варто знати його загальну структуру в Україні. На підприємствах торік продано 4,6 млн. тонн, із них - 1,8 мільйонів – молоко, яке використовувалося на експортну продукцію. Реально це молоко на внутрішньому ринку не працювало. Тому загальний фон споживання разом із надходженнями від населення всього складатиме 6,75 млн. тонн. Якщо цю кількість розрахувати на населення України, то загальне споживання складатиме всього 147 кг на одну особу в рік. При цьому науково обґрунтована фізіологічна норма споживання для людини - 380 кг молока на рік. Тож, як бачимо, молочна галузь має великі перспективи, щоб забезпечити українців фізіологічно обґрунтованою кількістю молока для споживання. І це лише потреби внутрішнього ринку.

- Чи маємо в цьому році якісь відчутні зміни в галузі?

- Якщо проаналізувати ринок виробництва молока за перше півріччя, то можна сказати, що відбувся перелом і нарешті стагнація призупинилась. Маємо стабілізацію й поступове збільшення виробництва молочної сировини. Якщо говорити про надходження сировини на переробку, то статистичні дані свідчать: в 2012-му - вперше за останній 21 рік - відбулося збільшення надходження молока від сільгосппідприємств, якість сировини значно вища. Тож можемо сподіватися, що якість готової продукції теж буде вищою.

Призупинення падіння поголів’я ВРХ теж вперше за останній 21 рік. Відбулася стабілізація цін на молочну сировину на рівні 2011 року. Я вважаю, що це теж позитивне явище, бо останні два роки було необґрунтоване підвищення цін на молочну сировину, починаючи з кінця літа і в осінньо-зимовий період.

Отже, ми знаходимося, на мій погляд, на початку підйому молочної галузі.

- Яка ситуація на ринку виробництва?

- За перше півріччя ринок зріс на 3% порівняно з аналогічним періодом 2011 року. Це дуже суттєве явище. Незважаючи на ембарго експорту в Росію, в Україні збільшилось виробництво молочних продуктів. І якщо порівнювати по окремим категоріям, то ми можемо говорити, що на ринку продукції з незбираного молока зростання відбулося на 1%, на ринку масла – на 19%, спредів – на 7%. Єдина позиція, за якою зменшилось виробництво, - це сир.

Сьогодні в Україні є 20 найбільших виробників молочної продукції, більшість яких – вітчизняні (іноземних - лише чотири). На жаль, лідируючі позиції займає іноземна компанія. Цьогоріч дві компанії мають динамічні показники – «Люстдорф» та «Білоцерківський молочний комбінат».

Відбулося скорочення кількості підприємств, що виробляють молочну продукцію. Так, у 2007-му їх нараховувалося 360, а у 2011-му – 260. Конкуренція в галузі посилюється, бо внутрішній ринок вузький, а експортні можливості обмежені.

- В Кабміні висловили пропозицію перейменувати Закон «Про молоко і молочні продукти» на Закон «Про молоко і молоковмісні продукти». Ваше ставлення до подібного рішення?

- Позиція Спілки молочних підприємств України в цьому питанні категорична. Цього робити не можна, бо не можна порівнювати різні продукти, необхідно робити технічні регламенти. Адже це інші технології, інші показники і тому не можна порівнювати ці два поняття.

- Дуже часто переробники молочної продукції нарікають на несвоєчасне повернення коштів торговельними мережами. Як врегулювати це питання?

- Зростання обсягів продажів молочної продукції через торговельні мережі - тенденція останніх років. Сьогодні там реалізується 58% молочної продукції. Але маємо проблему у взаємовідносинах між переробниками і торгівлею. На жаль, останніми роками в перемовини ніколи не вступають представники торгівлі. Вже час зустрічатись із представниками торговельних мереж і відпрацювати правила гри, щоб усім було зрозуміло, хто скільки заробляє. Бо найважче у цій ланці переробнику: він завжди між товаровиробником і торгівлею. Цей ланцюг потрібно переглянути і вирішити питання.

- Якими Ви бачите можливості молочної галузі?

- На мій погляд, в Україні дуже мало уваги приділяється темі споживання молока. Впевнений, якби був зроблений правильний баланс споживання, то можна було зробити правильні висновки і кроки для розвитку галузі. Взагалі ж я вірю у великі перспективи українського молочного ринку. В нас є можливості збільшити виробництво втричі. І це тільки для споживання на внутрішньому ринку.   

 

Людмила ЛЕБІДЬ





Схожі новини
  • Справа молочна
  • Україна в 2012 році може збільшити виробництво молока майже на 2%
  • В Україні зафіксовано рекордні обсяги надходження молока на переробку від сільськогосподарських підприємств
  • Микола Присяжнюк: «Загальне надходження молока на переробні підприємства зросло на 10%
  • Молочна галузь: реалії сьогодення

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.