Аграрний тиждень. Україна
» » Молочні ріки та економічні береги
» » Молочні ріки та економічні береги

    Молочні ріки та економічні береги


    Усім відомо, що за нормами споживання молока та молочних продуктів ми далеко позаду інших європейських країн.

    Чому ж вітчизняна молочна промисловість не задовольняє потреб внутрішнього ринку, та якими є перспективи її розвитку – коментує голова правління Національної асоціації молочників України «Укрмолпром» Василь Бондаренко.

    - Василю Марковичу, прокоментуйте, будь ласка, якою на сьогодні є ситуація в молочному скотарстві?

    - Відомо, що на 1 квітня 2008 року в порівнянні з початком року загальна кількість корів зменшилося на 49,1 тис. голів (-1,6%) і налічує 3,09 млн. голів.

    На жаль, поголівя корів по всіх категоріях господарств за три місяці 2008 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшилось на 7,3%. Зокрема, по агропідприємствах – на 11,8%, по господарствах населення – на 6,3%. Це при тому, що в сільгосппідприємствах утримується 22% від загального молочного стада (678 тис. голів), а в господарствах населення – 88% або 2,4 млн. корів.

    - Як вплинула тенденція до зменшення поголівя корів на виробництво молока і молочної продукції?

    - За даними статистики, торік виробництво молока в цілому склало 12,3 млн. т, тобто обсяги знизилися проти рівня 2006 року на 1 млн. т або на 7,8%. Зокрема, у сільгосппідприємствах вироблено 2,2 млн. т (менше на 11,2% проти 2006 р.), у господарствах населення удої склали 10,1 млн. т і зменшились на 7 відсотків.

    На 1 квітна 2008 року всіма категоріями господарств вироблено 2074,5 тис. тонн молока, тобто обсяги зменшилися проти відповідного періоду минулого року на 59,8 тис. т або на 2,8 відсотки.

     

    - І яким є середній надій на одну корову?

    - Торік надій на 1 корову в цілому склав 3,9 тис. т молока на рік, зокрема в агропідприємствах – 3,2 тис. т, у господарствах населення – 4,1 тис. тонн. У квітні 2008 року середній надій молока від 1 корови склав 728 кг, що на 7,4% більше, ніж у січні 2007 року.

    - Чи достатніми були обсяги закупівлі молока?

    - В минулому році підприємства молочної промисловості закупили 6 млн. т молока, що на 422 тис. т або на 7,5% більше проти 2006 року. І ріст відбувся за рахунок організації закупівлі молока у населення. Закуплено, зокрема, в агропідприємствах – 1,7 млн. т молока (менше проти 2006 р. на 8,7%), у господарствах населення – 3,8 млн. тонн (більше на 13,4%).

    А от через посередницькі структури закуплено 0,5 млн. т молока, і цей сегмент збільшився на 32,8% у порівнянні з 2006 роком. Отже, посередники реалізують на переробні підприємства 8,4% молока від загальних обсягів його продажу.

     

    - А якими є закупівельні ціни і дотації на молоко?

    - Давайте міркувати разом. Торік середня закупівельна ціна з дотацією за молоко склала 1493,1 грн./т й в цілому зросла на 60% до рівня 2006 року. Зокрема, у сільгосппідприємствах це 1727,9 грн./т (ріст складає 51,8%), у господарствах населення – 1370,1 грн./т (ріст – 69%), у посередницьких структурах – 1652,1 грн./тонну (на 55,5% у порівнянні з 2006 роком).

    Сільгосптоваровиробникам за продане ними для промислової переробки молоко виплачено дотацій на суму 1,6 млрд. грн., або 294,2 грн. за 1 тонну молока. У цілому розмір дотації склав 24,5% до закупівельної ціни молока.

    Отже, на 1 тонну проданого молока виплачено агропідприємствам 329,6 грн., що складає 23,6% до закупівельної ціни молока, господарствам населення – 274,5 грн. або 25,1% до закупівельної ціни молока. Це середні показники по Україні. Протягом 2007 року мінімальна ціна на молоко коливалась по окремих регіонах від 920 грн./т у літній період до 2900 грн./т в осінньо-зимовий період.

    Для порівняння можна навести приклад розміру закупівельних цін на молоко у сусідній Польщі, що є членом СОТ та ЄС.

    <!-- [if !supportMisalignedColumns] --> <!-- [endif] -->

     

    Польща

    Україна, max. ціна*)

    По місяцях

    Євроцентів за кілограм

    Січень

    26,99

    25,33

    Лютий

    27,22

    25,33

    Березень

    27,56

    25,33

    Квітень

    27,73

    23,6

    Травень

    27,60

    22,0

    Червень

    27,85

    22,0

    Липень

    28,55

    22,0

    Серпень

    29,67

    22,0

    Вересень

    32,11

    22,80

    Жовтень

    34,11

    28,53

    Листопад

    36,35

    30,48

    Грудень

    37,13

    30,48

    Середня за 2007 рік

    29,99

    23,03

    Середня за 2006 рік

    26,01

    15,17

    2007 р. до 2006 р. в %

    115,3

    151,8





    *) за моніторингом оперативних цін Мінагрополітики та органів статистики України.

     

    Довідково:

    Найвищі закупівельні ціни за 1 тонну молока на даний час становлять: в Люксембурзі – 46,2 євро, Греції – 45,8, Голландії – 44,9, Сирії – 43,3, Фінляндії – 43, Бельгії – 42,7, Німеччині – 41, Даніі – 40,3, Ірландії – 40,2, Швеції – 39,6, Італії – 37,4 євро. В цілому по Євросоюзу – 38, в Польщі – 35,7 євро. Польща займає 18 місце в ЄС по закупівельних цінах.

     

    - А що можна сказати про виробництво молочних продуктів?

    - Варто відмітити, що торік збільшилося виробництво молока обробленого, сирів жирних і спредів, сухих молочних продуктів, молочних консервів, хоча й зменшилося виробництво масла вершкового, сирів плавлених. Темпи росту обсягів виробництва продукції у порівняльних цінах за 2007 рік до відповідного періоду 2006-го становлять 111,3%. У минулому році молочної продукції реалізовано на 15 млрд. гривень.

    Виходячи з наявності сировинних ресурсів і попиту внутрішнього й зовнішнього ринків, виробництво молочної продукції в 2007 році склало (тис. тонн):

                                                                                                                                              

     

     

     

     

     

    2007р.

     

    2006р.

    %

    Молоко оброблене рідке

    852,4

    798,9

    106,7

    Масло вершкове, всього

    99,7

    102,3

    97,5

    Спреди

    93,2

    80,7

    115,5

    Сири жирні

    244,0

    215,7

    113,1

    В т.ч. сир сичужний

    195,8

    166,2

    117,8

                     плавлений

    48,2

    49,5

    97,3

    Молоко і вершки сухі жирні та знежирені

    124,7

    105,8

    117,9

    Консерви молочні

    112,6

    96,7

    116,5

     

    Якщо порівняти виробництво молочної продукції з 1990 роком, то сирів жирних тоді було вироблено 183,8 тис. т, у 2007 році – 244 тис. тонн, тобто збільшено у 1,3 рази. Виробництво масла вершкового: у 1990 р. вироблено 444,1 тис. т, у 2007 р. – 192,9 тис. т (зокрема спредів – 93,2 тис. т) або зменшено у 2,3 рази. Виробництво продукції з незбираного молока: у 1990 р. – 6,4 млн. т, у 2007 р. виробництво зменшилися у 5 разів. Виробництво сухих молочних продуктів становило у 1990 р. 233,2 тис. т, у 2007 р. – 124,7 тис. т або зменшилося у 1,9 разів.

    - Яким, на Вашу думку, буде внутрішній споживчий попит на молочну продукцію у 2008 році?

    - Через низьку купівельну спроможність населення країни, очікується зниження рівня споживання молочної продукції, що складатиме 218 кг на 1 особу при фізіологічній нормі споживання 380 кг молочної продукції у перерахунку на молоко на 1 особу. Середньорічне споживання молочної продукції на душу населення України прогнозовано: масла, з урахуванням спредів, – 3,58 кг, зокрема масла вершкового – 1,9 кг (для порівняння: у Німеччині – 6,4 кг, Франції – 7,7 кг, Швеції – 5,3 кг, Новій Зеландії – 6,3 кг на 1 людину в рік). Сирів жирних передбачено споживання 3,72 кг при тому, що цей показник в європейських країнах значно вищий (Німеччина – 22, Греція 28,9, Франція – 24,5, Швейцарія – 22,2 кг на 1 людину в рік).

     

    - А чи можна збільшити випуск молочної продукції і що перешкоджає цьому?

    - Без сумніву, можливості збільшення випуску продукції з урахуванням норм споживання – великі. Та на даний час вони стримуються низькою купівельною спроможністю населення. Саме через це реалізація продукції знизилася на 30-40%.

    Але, насамперед, перешкодою для збільшення обсягів виробництва є висока собівартість молока й молочної продукції. Собівартість готової продукції зростає ще й за рахунок витрат посередницьких структур при закупівлі сировини, реалізації продукції, а це додатково по 15-20% вартості на етапах закупки сировини та транспортуванні й реалізації продукції.

    Адже мало кого цікавить, скільки коштуватиме для споживача молочна продукція, яку виро***ють у Києві, а реалізують у Криму, або, скажімо, виготовляють у Львові, а продають в Одесі.

                                                            Розмовляла Оксана ШАПОВАЛ





    Схожі новини
  • У II кварталі 2013 року можливе зниження цін на молочну продукцію
  • Укрмолпром: взимку оптова ціна на молоко збільшиться на 5%
  • Цього року українці споживають майже на 16% більше молока, ніж торік – Укрмолпром
  • Україна в 2012 році може збільшити виробництво молока майже на 2%
  • Споживання молокопродуктів зменшилося до 204,9 кг на душу населення в 2011

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Молочні ріки та економічні береги


Усім відомо, що за нормами споживання молока та молочних продуктів ми далеко позаду інших європейських країн.

Чому ж вітчизняна молочна промисловість не задовольняє потреб внутрішнього ринку, та якими є перспективи її розвитку – коментує голова правління Національної асоціації молочників України «Укрмолпром» Василь Бондаренко.

- Василю Марковичу, прокоментуйте, будь ласка, якою на сьогодні є ситуація в молочному скотарстві?

- Відомо, що на 1 квітня 2008 року в порівнянні з початком року загальна кількість корів зменшилося на 49,1 тис. голів (-1,6%) і налічує 3,09 млн. голів.

На жаль, поголівя корів по всіх категоріях господарств за три місяці 2008 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року зменшилось на 7,3%. Зокрема, по агропідприємствах – на 11,8%, по господарствах населення – на 6,3%. Це при тому, що в сільгосппідприємствах утримується 22% від загального молочного стада (678 тис. голів), а в господарствах населення – 88% або 2,4 млн. корів.

- Як вплинула тенденція до зменшення поголівя корів на виробництво молока і молочної продукції?

- За даними статистики, торік виробництво молока в цілому склало 12,3 млн. т, тобто обсяги знизилися проти рівня 2006 року на 1 млн. т або на 7,8%. Зокрема, у сільгосппідприємствах вироблено 2,2 млн. т (менше на 11,2% проти 2006 р.), у господарствах населення удої склали 10,1 млн. т і зменшились на 7 відсотків.

На 1 квітна 2008 року всіма категоріями господарств вироблено 2074,5 тис. тонн молока, тобто обсяги зменшилися проти відповідного періоду минулого року на 59,8 тис. т або на 2,8 відсотки.

 

- І яким є середній надій на одну корову?

- Торік надій на 1 корову в цілому склав 3,9 тис. т молока на рік, зокрема в агропідприємствах – 3,2 тис. т, у господарствах населення – 4,1 тис. тонн. У квітні 2008 року середній надій молока від 1 корови склав 728 кг, що на 7,4% більше, ніж у січні 2007 року.

- Чи достатніми були обсяги закупівлі молока?

- В минулому році підприємства молочної промисловості закупили 6 млн. т молока, що на 422 тис. т або на 7,5% більше проти 2006 року. І ріст відбувся за рахунок організації закупівлі молока у населення. Закуплено, зокрема, в агропідприємствах – 1,7 млн. т молока (менше проти 2006 р. на 8,7%), у господарствах населення – 3,8 млн. тонн (більше на 13,4%).

А от через посередницькі структури закуплено 0,5 млн. т молока, і цей сегмент збільшився на 32,8% у порівнянні з 2006 роком. Отже, посередники реалізують на переробні підприємства 8,4% молока від загальних обсягів його продажу.

 

- А якими є закупівельні ціни і дотації на молоко?

- Давайте міркувати разом. Торік середня закупівельна ціна з дотацією за молоко склала 1493,1 грн./т й в цілому зросла на 60% до рівня 2006 року. Зокрема, у сільгосппідприємствах це 1727,9 грн./т (ріст складає 51,8%), у господарствах населення – 1370,1 грн./т (ріст – 69%), у посередницьких структурах – 1652,1 грн./тонну (на 55,5% у порівнянні з 2006 роком).

Сільгосптоваровиробникам за продане ними для промислової переробки молоко виплачено дотацій на суму 1,6 млрд. грн., або 294,2 грн. за 1 тонну молока. У цілому розмір дотації склав 24,5% до закупівельної ціни молока.

Отже, на 1 тонну проданого молока виплачено агропідприємствам 329,6 грн., що складає 23,6% до закупівельної ціни молока, господарствам населення – 274,5 грн. або 25,1% до закупівельної ціни молока. Це середні показники по Україні. Протягом 2007 року мінімальна ціна на молоко коливалась по окремих регіонах від 920 грн./т у літній період до 2900 грн./т в осінньо-зимовий період.

Для порівняння можна навести приклад розміру закупівельних цін на молоко у сусідній Польщі, що є членом СОТ та ЄС.

<!-- [if !supportMisalignedColumns] --> <!-- [endif] -->

 

Польща

Україна, max. ціна*)

По місяцях

Євроцентів за кілограм

Січень

26,99

25,33

Лютий

27,22

25,33

Березень

27,56

25,33

Квітень

27,73

23,6

Травень

27,60

22,0

Червень

27,85

22,0

Липень

28,55

22,0

Серпень

29,67

22,0

Вересень

32,11

22,80

Жовтень

34,11

28,53

Листопад

36,35

30,48

Грудень

37,13

30,48

Середня за 2007 рік

29,99

23,03

Середня за 2006 рік

26,01

15,17

2007 р. до 2006 р. в %

115,3

151,8





*) за моніторингом оперативних цін Мінагрополітики та органів статистики України.

 

Довідково:

Найвищі закупівельні ціни за 1 тонну молока на даний час становлять: в Люксембурзі – 46,2 євро, Греції – 45,8, Голландії – 44,9, Сирії – 43,3, Фінляндії – 43, Бельгії – 42,7, Німеччині – 41, Даніі – 40,3, Ірландії – 40,2, Швеції – 39,6, Італії – 37,4 євро. В цілому по Євросоюзу – 38, в Польщі – 35,7 євро. Польща займає 18 місце в ЄС по закупівельних цінах.

 

- А що можна сказати про виробництво молочних продуктів?

- Варто відмітити, що торік збільшилося виробництво молока обробленого, сирів жирних і спредів, сухих молочних продуктів, молочних консервів, хоча й зменшилося виробництво масла вершкового, сирів плавлених. Темпи росту обсягів виробництва продукції у порівняльних цінах за 2007 рік до відповідного періоду 2006-го становлять 111,3%. У минулому році молочної продукції реалізовано на 15 млрд. гривень.

Виходячи з наявності сировинних ресурсів і попиту внутрішнього й зовнішнього ринків, виробництво молочної продукції в 2007 році склало (тис. тонн):

                                                                                                                                          

 

 

 

 

 

2007р.

 

2006р.

%

Молоко оброблене рідке

852,4

798,9

106,7

Масло вершкове, всього

99,7

102,3

97,5

Спреди

93,2

80,7

115,5

Сири жирні

244,0

215,7

113,1

В т.ч. сир сичужний

195,8

166,2

117,8

                 плавлений

48,2

49,5

97,3

Молоко і вершки сухі жирні та знежирені

124,7

105,8

117,9

Консерви молочні

112,6

96,7

116,5

 

Якщо порівняти виробництво молочної продукції з 1990 роком, то сирів жирних тоді було вироблено 183,8 тис. т, у 2007 році – 244 тис. тонн, тобто збільшено у 1,3 рази. Виробництво масла вершкового: у 1990 р. вироблено 444,1 тис. т, у 2007 р. – 192,9 тис. т (зокрема спредів – 93,2 тис. т) або зменшено у 2,3 рази. Виробництво продукції з незбираного молока: у 1990 р. – 6,4 млн. т, у 2007 р. виробництво зменшилися у 5 разів. Виробництво сухих молочних продуктів становило у 1990 р. 233,2 тис. т, у 2007 р. – 124,7 тис. т або зменшилося у 1,9 разів.

- Яким, на Вашу думку, буде внутрішній споживчий попит на молочну продукцію у 2008 році?

- Через низьку купівельну спроможність населення країни, очікується зниження рівня споживання молочної продукції, що складатиме 218 кг на 1 особу при фізіологічній нормі споживання 380 кг молочної продукції у перерахунку на молоко на 1 особу. Середньорічне споживання молочної продукції на душу населення України прогнозовано: масла, з урахуванням спредів, – 3,58 кг, зокрема масла вершкового – 1,9 кг (для порівняння: у Німеччині – 6,4 кг, Франції – 7,7 кг, Швеції – 5,3 кг, Новій Зеландії – 6,3 кг на 1 людину в рік). Сирів жирних передбачено споживання 3,72 кг при тому, що цей показник в європейських країнах значно вищий (Німеччина – 22, Греція 28,9, Франція – 24,5, Швейцарія – 22,2 кг на 1 людину в рік).

 

- А чи можна збільшити випуск молочної продукції і що перешкоджає цьому?

- Без сумніву, можливості збільшення випуску продукції з урахуванням норм споживання – великі. Та на даний час вони стримуються низькою купівельною спроможністю населення. Саме через це реалізація продукції знизилася на 30-40%.

Але, насамперед, перешкодою для збільшення обсягів виробництва є висока собівартість молока й молочної продукції. Собівартість готової продукції зростає ще й за рахунок витрат посередницьких структур при закупівлі сировини, реалізації продукції, а це додатково по 15-20% вартості на етапах закупки сировини та транспортуванні й реалізації продукції.

Адже мало кого цікавить, скільки коштуватиме для споживача молочна продукція, яку виро***ють у Києві, а реалізують у Криму, або, скажімо, виготовляють у Львові, а продають в Одесі.

                                                        Розмовляла Оксана ШАПОВАЛ





Схожі новини
  • У II кварталі 2013 року можливе зниження цін на молочну продукцію
  • Укрмолпром: взимку оптова ціна на молоко збільшиться на 5%
  • Цього року українці споживають майже на 16% більше молока, ніж торік – Укрмолпром
  • Україна в 2012 році може збільшити виробництво молока майже на 2%
  • Споживання молокопродуктів зменшилося до 204,9 кг на душу населення в 2011

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.