Усім відомо, що за нормами споживання
молока та молочних продуктів ми далеко позаду інших європейських країн.
Чому ж
вітчизняна молочна промисловість не задовольняє потреб внутрішнього ринку, та
якими є перспективи її розвитку – коментує голова правління Національної асоціації
молочників України «Укрмолпром» Василь Бондаренко.
- Василю Марковичу, прокоментуйте, будь ласка, якою на сьогодні є ситуація в молочному скотарстві?
- Відомо, що на 1 квітня 2008 року в порівнянні з початком року загальна кількість корів зменшилося на 49,1 тис. голів (-1,6%) і налічує 3,09 млн. голів.
На жаль, поголів’я корів по всіх
категоріях господарств за три місяці 2008 року у порівнянні з відповідним
періодом минулого року зменшилось на 7,3%. Зокрема, по агропідприємствах – на
11,8%, по господарствах населення – на 6,3%. Це при тому, що в сільгосппідприємствах
утримується 22% від загального молочного стада (678 тис. голів), а в господарствах
населення – 88% або 2,4 млн. корів.
- Як вплинула тенденція до зменшення поголів’я корів на виробництво молока і молочної продукції?
- За даними статистики, торік виробництво молока в цілому склало 12,3 млн. т, тобто обсяги знизилися проти рівня 2006 року на 1 млн. т або на 7,8%. Зокрема, у сільгосппідприємствах вироблено 2,2 млн. т (менше на 11,2% проти 2006 р.), у господарствах населення удої склали 10,1 млн. т і зменшились на 7 відсотків.
На 1 квітна 2008 року всіма категоріями господарств вироблено 2074,5 тис. тонн молока, тобто обсяги зменшилися проти відповідного періоду минулого року на 59,8 тис. т або на 2,8 відсотки.
- І яким є середній надій на одну корову?
- Торік надій на 1 корову в цілому склав 3,9 тис. т молока на рік, зокрема в агропідприємствах – 3,2 тис. т, у господарствах населення – 4,1 тис. тонн. У квітні 2008 року середній надій молока від 1 корови склав 728 кг, що на 7,4% більше, ніж у січні 2007 року.
- Чи достатніми були обсяги закупівлі молока?
- В минулому році підприємства молочної промисловості закупили 6 млн. т молока, що на 422 тис. т або на 7,5% більше проти 2006 року. І ріст відбувся за рахунок організації закупівлі молока у населення. Закуплено, зокрема, в агропідприємствах – 1,7 млн. т молока (менше проти 2006 р. на 8,7%), у господарствах населення – 3,8 млн. тонн (більше на 13,4%).
А от через посередницькі структури закуплено 0,5 млн. т молока, і цей сегмент збільшився на 32,8% у порівнянні з 2006 роком. Отже, посередники реалізують на переробні підприємства 8,4% молока від загальних обсягів його продажу.
- А якими є закупівельні ціни і дотації на молоко?
- Давайте міркувати разом. Торік середня закупівельна ціна з дотацією за молоко склала 1493,1 грн./т й в цілому зросла на 60% до рівня 2006 року. Зокрема, у сільгосппідприємствах це 1727,9 грн./т (ріст складає 51,8%), у господарствах населення – 1370,1 грн./т (ріст – 69%), у посередницьких структурах – 1652,1 грн./тонну (на 55,5% у порівнянні з 2006 роком).
Сільгосптоваровиробникам за продане ними для промислової переробки молоко виплачено дотацій на суму 1,6 млрд. грн., або 294,2 грн. за 1 тонну молока. У цілому розмір дотації склав 24,5% до закупівельної ціни молока.
Отже, на 1 тонну проданого молока виплачено агропідприємствам 329,6 грн., що складає 23,6% до закупівельної ціни молока, господарствам населення – 274,5 грн. або 25,1% до закупівельної ціни молока. Це середні показники по Україні. Протягом 2007 року мінімальна ціна на молоко коливалась по окремих регіонах від 920 грн./т у літній період до 2900 грн./т в осінньо-зимовий період.
Для порівняння можна навести приклад розміру закупівельних цін на молоко у сусідній Польщі, що є членом СОТ та ЄС.
<!-- [if !supportMisalignedColumns] --> <!-- [endif] -->
|
Польща |
Україна, max. ціна*) |
|
По місяцях |
Євроцентів за кілограм |
||
Січень |
26,99 |
25,33 |
|
Лютий |
27,22 |
25,33 |
|
Березень |
27,56 |
25,33 |
|
Квітень |
27,73 |
23,6 |
|
Травень |
27,60 |
22,0 |
|
Червень |
27,85 |
22,0 |
|
Липень |
28,55 |
22,0 |
|
Серпень |
29,67 |
22,0 |
|
Вересень |
32,11 |
22,80 |
|
Жовтень |
34,11 |
28,53 |
|
Листопад |
36,35 |
30,48 |
|
Грудень |
37,13 |
30,48 |
|
Середня за 2007 рік |
29,99 |
23,03 |
|
Середня за 2006 рік |
26,01 |
15,17 |
|
2007 р. до 2006 р. в % |
115,3 |
151,8 |
|
*) за моніторингом оперативних цін Мінагрополітики та органів статистики України.
Довідково:
Найвищі закупівельні ціни за 1 тонну молока на даний час становлять: в Люксембурзі – 46,2 євро, Греції – 45,8, Голландії – 44,9, Сирії – 43,3, Фінляндії – 43, Бельгії – 42,7, Німеччині – 41, Даніі – 40,3, Ірландії – 40,2, Швеції – 39,6, Італії – 37,4 євро. В цілому по Євросоюзу – 38, в Польщі – 35,7 євро. Польща займає 18 місце в ЄС по закупівельних цінах.
- А що можна сказати про виробництво молочних продуктів?
- Варто відмітити, що торік збільшилося виробництво молока обробленого, сирів жирних і спредів, сухих молочних продуктів, молочних консервів, хоча й зменшилося виробництво масла вершкового, сирів плавлених. Темпи росту обсягів виробництва продукції у порівняльних цінах за 2007 рік до відповідного періоду 2006-го становлять 111,3%. У минулому році молочної продукції реалізовано на 15 млрд. гривень.
Виходячи з наявності сировинних ресурсів і попиту внутрішнього й зовнішнього ринків, виробництво молочної продукції в 2007 році склало (тис. тонн):
|
|
|
|
2007р. |
2006р. |
% |
|
Молоко оброблене рідке |
852,4 |
798,9 |
106,7 |
Масло вершкове, всього |
99,7 |
102,3 |
97,5 |
Спреди |
93,2 |
80,7 |
115,5 |
Сири жирні |
244,0 |
215,7 |
113,1 |
В т.ч. сир сичужний |
195,8 |
166,2 |
117,8 |
плавлений |
48,2 |
49,5 |
97,3 |
Молоко і вершки сухі жирні та знежирені |
124,7 |
105,8 |
117,9 |
Консерви молочні |
112,6 |
96,7 |
116,5 |
Якщо порівняти виробництво молочної продукції з 1990 роком, то сирів жирних тоді було вироблено 183,8 тис. т, у 2007 році – 244 тис. тонн, тобто збільшено у 1,3 рази. Виробництво масла вершкового: у 1990 р. вироблено 444,1 тис. т, у 2007 р. – 192,9 тис. т (зокрема спредів – 93,2 тис. т) або зменшено у 2,3 рази. Виробництво продукції з незбираного молока: у 1990 р. – 6,4 млн. т, у 2007 р. виробництво зменшилися у 5 разів. Виробництво сухих молочних продуктів становило у 1990 р. 233,2 тис. т, у 2007 р. – 124,7 тис. т або зменшилося у 1,9 разів.
- Яким, на Вашу думку, буде внутрішній споживчий попит на молочну продукцію у 2008 році?
- Через низьку купівельну спроможність населення країни, очікується зниження рівня споживання молочної продукції, що складатиме 218 кг на 1 особу при фізіологічній нормі споживання 380 кг молочної продукції у перерахунку на молоко на 1 особу. Середньорічне споживання молочної продукції на душу населення України прогнозовано: масла, з урахуванням спредів, – 3,58 кг, зокрема масла вершкового – 1,9 кг (для порівняння: у Німеччині – 6,4 кг, Франції – 7,7 кг, Швеції – 5,3 кг, Новій Зеландії – 6,3 кг на 1 людину в рік). Сирів жирних передбачено споживання 3,72 кг при тому, що цей показник в європейських країнах значно вищий (Німеччина – 22, Греція 28,9, Франція – 24,5, Швейцарія – 22,2 кг на 1 людину в рік).
- А чи можна збільшити випуск молочної продукції і що перешкоджає цьому?
- Без сумніву, можливості збільшення випуску продукції з урахуванням норм споживання – великі. Та на даний час вони стримуються низькою купівельною спроможністю населення. Саме через це реалізація продукції знизилася на 30-40%.
Але, насамперед, перешкодою для збільшення обсягів виробництва є висока собівартість молока й молочної продукції. Собівартість готової продукції зростає ще й за рахунок витрат посередницьких структур при закупівлі сировини, реалізації продукції, а це додатково по 15-20% вартості на етапах закупки сировини та транспортуванні й реалізації продукції.
Адже мало кого цікавить, скільки коштуватиме для споживача молочна продукція, яку виро***ють у Києві, а реалізують у Криму, або, скажімо, виготовляють у Львові, а продають в Одесі.
Розмовляла Оксана ШАПОВАЛ