Аграрний тиждень. Україна
» » » Менше імпортуємо – більше виробляємо
» » » Менше імпортуємо – більше виробляємо

    Менше імпортуємо – більше виробляємо


    Останнім часом спостерігається тенденція зацікавленості українських та зарубіжних компаній такою галуззю як свинарство. Експерти зазначають, що найближчим часом на цей ринок вийде чимало агрокомпаній, бо є потенціал збільшення ринку, особливо після недавнього закриття його для одного з основних конкурентів - Бразилії, а також завдяки зростаючому попиту на свинину в країнах Південно-Східної Азії та Китаю.

    В Мінагрополітики прогнозують, що в 2013-му Україна може збільшити виробництво м'яса на 3-4% (у порівнянні з 2012 р.). За словами директора Департаменту тваринництва відомства Андрія Геті, цьогоріч Україна може виробити 400 тис. т яловичини (у 2012 р. - 398 тис. т), 750 тис. т свинини (736 тис. т), 1,2 млн. т м'яса птиці (1,06 млн. т). Згідно із прогнозом МінАП, імпорт м'яса в Україну цього року скоротиться до 250-270 тис. т (торік - 430 тис. т).

    Позитивні тенденції

    Експерти теж прогнозують цьогорічне скорочення імпорту свинини на 50% , що дозволить збільшити поголів'я свиней на 11% - до 8,35 тис. голів, і дасть можливість українським тваринникам вийти на рівень мінімальної рентабельності. Про це кажуть в УКАБ. За даними асоціації, в березні 2013 р. Україна імпортувала 9294 т свинини, що на 30% менше, ніж у лютому. Цей показник також менший за імпорт березня 2012 р. (був на рівні 11 833 т). Але за І квартал 2013 р. імпорт свинини на 27,7% перевищує минулорічні показники, хоча нинішній рік уже демонструє чітку тенденцію до скорочення імпорту даного виду м’яса. Цьому посприяло, в першу чергу, підвищення контролю якості імпортованого м’яса, а також тимчасова заборона з 20 березня 2013 р. ввезення на територію України свинини з Бразилії.

    Експорт свинини у березні склав 255 т, що значно більше мізерних експортних обсягів лютого (були на рівні 57 т). Проте березневий експорт значно поступається минулорічному показникові, що був у 8 разів вищим і склав 2 149 тонн. Це означає, що наразі вітчизняні виробники свинини орієнтуються, в першу чергу, на задоволення потреб внутрішнього ринку. «Зараз в Україні спостерігається збільшення виробництва курятини та свинини, що призводить до підвищення частки вітчизняного м’яса на ринку та нарощування обсягів експорту. Аналіз ситуації показує, що вітчизняні виробники здатні самі повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку в основних видах м’яса», - коментує експерт аграрних ринків Аліна Жарко.

    Також експерт зазначила, що в галузі свинарства спостерігається позитивна тенденція, що приваблює нових інвесторів. За підрахунками УКАБ, на великих свинокомплексах рентабельність виробництва свинини нині становить близько 10%. А торік середня вона становила 2,3%, у 2011-му свинарство взагалі було збитковим (-3,7%).

    Нові гравці на ринку

    Сьогодні зацікавленість в інвестуванні у свинарство проявляють провідні аграрні холдинги, які спеціалізуються на рослинництві, наприклад, великі виробники рослинної олії «Кернел» і «Креатив». Зокрема, «Кернел» до кінця 2014 р. має намір побудувати комплекс із виробництва свинини на 127 тис. тонн. У Харківській області буде зведений один із найбільших свинокомплексів України вартістю 700 млн. доларів. Цей проект стане четвертим великим комплексом, що будується на території Харківщини. Згідно з повідомленням Департаменту агропромислового розвитку Харківської ОДА, свинокомплекси із замкнутим циклом виробництва з відгодівлі 24 тис. свиней на рік нині будуються у Куп’янському, Нововодолазькому та Дворічанському районах.

    Продовжує нарощувати обсяги і найбільший вітчизняний виробник охолодженої свинини «АПК-Інвест». У січні - березні компанія збільшила поголів’я свиней на 36% (на 58,4 тис. голів) до 220,8 тис. порівняно з 1 кварталом 2012 року. Ринок свинини має високий потенціал для зростання, переконаний генеральний директор компанії Роман Распопов. «Ринок охолодженої свинини ненасичений. Потенційно він може зрости щонайменше на 50-70% протягом найближчих десяти років», - вважає він.

    Загалом у компаніях, які вивчають ринок свинини, стверджують: в Україні зростатиме споживання свинини. Ця тенденція є помітною останні кілька років. Отже, свинарство стає одним із найбільш привабливих напрямків вітчизняного тваринництва.

    Маряна ДОБРОБОГ

     





    Схожі новини
  • Популярність зумовлена прибутковістю
  • Виробництво замороженої свинини в Україні скоротилось на 26,5%
  • Україна зменшила імпорт свинини на 5,5%
  • Реалізація свиней на забій у сільгосппідприємствах зросла на 18,3%
  • Скорочення імпорту свинини на 50% дозволить збільшити поголів’я свиней на 11% до 8,350 тис. голів

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Менше імпортуємо – більше виробляємо


Останнім часом спостерігається тенденція зацікавленості українських та зарубіжних компаній такою галуззю як свинарство. Експерти зазначають, що найближчим часом на цей ринок вийде чимало агрокомпаній, бо є потенціал збільшення ринку, особливо після недавнього закриття його для одного з основних конкурентів - Бразилії, а також завдяки зростаючому попиту на свинину в країнах Південно-Східної Азії та Китаю.

В Мінагрополітики прогнозують, що в 2013-му Україна може збільшити виробництво м'яса на 3-4% (у порівнянні з 2012 р.). За словами директора Департаменту тваринництва відомства Андрія Геті, цьогоріч Україна може виробити 400 тис. т яловичини (у 2012 р. - 398 тис. т), 750 тис. т свинини (736 тис. т), 1,2 млн. т м'яса птиці (1,06 млн. т). Згідно із прогнозом МінАП, імпорт м'яса в Україну цього року скоротиться до 250-270 тис. т (торік - 430 тис. т).

Позитивні тенденції

Експерти теж прогнозують цьогорічне скорочення імпорту свинини на 50% , що дозволить збільшити поголів'я свиней на 11% - до 8,35 тис. голів, і дасть можливість українським тваринникам вийти на рівень мінімальної рентабельності. Про це кажуть в УКАБ. За даними асоціації, в березні 2013 р. Україна імпортувала 9294 т свинини, що на 30% менше, ніж у лютому. Цей показник також менший за імпорт березня 2012 р. (був на рівні 11 833 т). Але за І квартал 2013 р. імпорт свинини на 27,7% перевищує минулорічні показники, хоча нинішній рік уже демонструє чітку тенденцію до скорочення імпорту даного виду м’яса. Цьому посприяло, в першу чергу, підвищення контролю якості імпортованого м’яса, а також тимчасова заборона з 20 березня 2013 р. ввезення на територію України свинини з Бразилії.

Експорт свинини у березні склав 255 т, що значно більше мізерних експортних обсягів лютого (були на рівні 57 т). Проте березневий експорт значно поступається минулорічному показникові, що був у 8 разів вищим і склав 2 149 тонн. Це означає, що наразі вітчизняні виробники свинини орієнтуються, в першу чергу, на задоволення потреб внутрішнього ринку. «Зараз в Україні спостерігається збільшення виробництва курятини та свинини, що призводить до підвищення частки вітчизняного м’яса на ринку та нарощування обсягів експорту. Аналіз ситуації показує, що вітчизняні виробники здатні самі повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку в основних видах м’яса», - коментує експерт аграрних ринків Аліна Жарко.

Також експерт зазначила, що в галузі свинарства спостерігається позитивна тенденція, що приваблює нових інвесторів. За підрахунками УКАБ, на великих свинокомплексах рентабельність виробництва свинини нині становить близько 10%. А торік середня вона становила 2,3%, у 2011-му свинарство взагалі було збитковим (-3,7%).

Нові гравці на ринку

Сьогодні зацікавленість в інвестуванні у свинарство проявляють провідні аграрні холдинги, які спеціалізуються на рослинництві, наприклад, великі виробники рослинної олії «Кернел» і «Креатив». Зокрема, «Кернел» до кінця 2014 р. має намір побудувати комплекс із виробництва свинини на 127 тис. тонн. У Харківській області буде зведений один із найбільших свинокомплексів України вартістю 700 млн. доларів. Цей проект стане четвертим великим комплексом, що будується на території Харківщини. Згідно з повідомленням Департаменту агропромислового розвитку Харківської ОДА, свинокомплекси із замкнутим циклом виробництва з відгодівлі 24 тис. свиней на рік нині будуються у Куп’янському, Нововодолазькому та Дворічанському районах.

Продовжує нарощувати обсяги і найбільший вітчизняний виробник охолодженої свинини «АПК-Інвест». У січні - березні компанія збільшила поголів’я свиней на 36% (на 58,4 тис. голів) до 220,8 тис. порівняно з 1 кварталом 2012 року. Ринок свинини має високий потенціал для зростання, переконаний генеральний директор компанії Роман Распопов. «Ринок охолодженої свинини ненасичений. Потенційно він може зрости щонайменше на 50-70% протягом найближчих десяти років», - вважає він.

Загалом у компаніях, які вивчають ринок свинини, стверджують: в Україні зростатиме споживання свинини. Ця тенденція є помітною останні кілька років. Отже, свинарство стає одним із найбільш привабливих напрямків вітчизняного тваринництва.

Маряна ДОБРОБОГ

 





Схожі новини
  • Популярність зумовлена прибутковістю
  • Виробництво замороженої свинини в Україні скоротилось на 26,5%
  • Україна зменшила імпорт свинини на 5,5%
  • Реалізація свиней на забій у сільгосппідприємствах зросла на 18,3%
  • Скорочення імпорту свинини на 50% дозволить збільшити поголів’я свиней на 11% до 8,350 тис. голів

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.