В першому півріччі 2013 року м’ясопереробними підприємствами було виготовлено 4,95 тис. т замороженої свинини, що на 26,5% менше минулорічних обсягів. Дана кількість м’яса складає лише 1,2% від загального виробництва свинини в усіх категоріях господарств. Про це повідомили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).
Промислове виробництво замороженої свинини в червні цього року склало 854 т, а в червні 2012 року дані обсяги були на рівні 1124 т. У 2012 році виробництво замороженої свинини становило 7 тис. т, що на 14% менше обсягів попереднього року. В 2011 році дане виробництво продемонструвало зростання, що було обумовлене значним підвищенням експорту. В той час річне виробництво замороженої свинини склало 8,1 тис. і на 12% перевищило обсяги попереднього року.
Водночас виробництво парної та охолодженої свинини за шість місяців цього року становило 95 тис. т, що на 4% більше минулорічного показника.
«Спад виробництва замороженого м’яса свинини в цьому році пояснюється значним скороченням його експорту та запасів свинини на складах, адже заморожене м'ясо в більшості випадків призначене або для продажу на зовнішніх ринках, або для формування запасів. Зараз ринок свинини є доволі насиченим, і вітчизняні виробники орієнтовані переважно на внутрішній ринок. Таким чином, м’ясокомбінати тепер мають змогу без проблем отримати потрібну кількість свинини в досить короткий термін і не мають потреби формувати значні запаси», - зазначила експерт аграрних ринків УКАБ Аліна Жарко.