ЄС передав регіональним ветеринарним лабораторіям сучасне обладнання на суму 2 млн. євро для контролю безпечності продуктів харчування тваринного походження.
Днями у Львові місцеві ветеринари отримали сучасне обладнання для визначення залишків ветеринарних препаратів у продуктах харчування. Щасливцями стали Львівська регіональна державна лабораторія ветеринарної медицини та Державний науково-дослідний контрольний інститут ветеринарних препаратів і кормових добавок. Церемонія вручення відбулася за участі Посла ЄС пана Жозе Мануеля Пінту Тейшейра.
Відтепер завдяки подарованому обладнанню вітчизняна продукція відповідатиме європейським і міжнародним вимогам з визначення залишків ветеринарних препаратів у продуктах тваринного походження. Реалізація проекту стала можливою завдяки фінансовій підтримці Європейського Союзу у рамках компоненту «Безпечність продуктів харчування» проекту «Виконання Україною зобов’язань щодо членства в СОТ та Європейської політики добросусідства в аграрному секторі (секторальний підхід)».
На урочистій події передання обладнання у Львові також були присутні заступник міністра аграрної політики України Євген Лавров, заступник голови Державного комітету ветмедицини Юрій Садварі, керівник проекту Богдан Дроздовський, провідний експерт проекту з питань безпечності харчових продуктів Ентоні Віл, представники фірм-постачальників обладнання (НВП «Медторг» та ЗАТ «Макрохім») та інші фахівці.
Лабораторне обладнання та спеціально оснащені автомобілі для транспортування зразків загальною вартістю 2 млн.
євро вже отримали чотири регіональні лабораторії та два інститути у п’яти містах - Києві, Полтаві, Черкасах, Дніпропетровську та Львові. Крім того, представники компаній-постачальників обладнання навчають персонал лабораторій використовувати це обладнання. У межах Twinning проекту «Надання допомоги українській ветеринарній службі з метою покращення правових та технічних аспектів системи контролю за безпекою харчових продуктів», який реалізовується за підтримки ЄС, буде проведено поглиблене навчання персоналу в Україні та Данії.
Варто нагадати про проект «Виконання Україною зобов’язань щодо членства в СОТ та реалізації Європейської політики добросусідства в аграрному секторі». Він розрахований на 38 місяців і охоплює кілька пілотних областей. Так, окремі компоненти програми реалізовуються у АР Крим, Черкаській, Одеській, Херсонській, Львівській, Полтавській та Дніпропетровській областях. Проект на 100% профінансований Європейським Союзом. Його загальна вартість складає 4,7 млн. євро.
Мета проекту - сприяти більш тісній співпраці між Україною та ЄС, гармонізації українських стандартів з вимогами СОТ, зокрема, в аграрному секторі завдяки застосуванню секторального підходу.
Проект складається з чотирьох компонентів, які передбачають покращення у галузі безпеки продуктів харчування, розвиток ринкової інфраструктури та сільської місцевості, а також зміцнення потенціалу Мінагрополітики України в управлінні та координуванні секторальним підходом.
Щодо компоненту «Безпечність харчових продуктів», то він впроваджується у рамках проекту ЄС «Виконання Україною зобов’язань щодо членства в СОТ та реалізації Європейської політики добросусідства в сільському секторі». В межах компоненту експерти працюють над вдосконаленням української системи безпечності харчових продуктів, приведенням українського харчового законодавства у відповідність до міжнародних та європейських вимог.