Аграрний тиждень. Україна
» » » Перевищує пропозицію
» » » Перевищує пропозицію

    Перевищує пропозицію


    alt     Тривалий час розробки фахівців Інституту сільськогосподарської мікробіології НААН України не знаходили широкого застосування. Але все тече, все змінюється. Зниження родючості ґрунтів, їх забруднення хімічними речовинами, висока собівартість вирощеного, зміна кліматичних умов змушує аграріїв все частіше звертатися до науковців, і ті з готовністю йдуть назустріч.

         Нещодавно інститут відвідали члени Міжнародного Трейд-клубу. Представники п'ятнадцяти країн з цікавістю оглянули лабораторії, зазирнули в електронні мікроскопи, ознайомилися з напрямками діяльності наукової установи. Іноземним дипломатам приємно було почути про співпрацю чернігівських вчених з Шаньдунською академією сільськогосподарських наук, де вже створена спільна українсько-китайська лабораторія. Це співробітництво розвивається і має довгострокові перспективи, переконаний директор інституту, доктор с/г наук, професор Віталій Волкогон. Адже впровадження інновацій чернігівських мікробіологів - це шлях до високоефективного агровиробництва, в якому зацікавлене все прогресивне людство.

     

    Мікроби захищають, підживлюють, лікують

         В останні десятиліття ґрунтова мікробіологія зробила величезний ривок у своєму розвитку. Одним із її найважливіших відкриттів став висновок, що altсільгоспкультури не можуть забезпечувати високі врожаї без корисних мікроорганізмів, необхідних для засвоювання ними поживних речовин. Натомість зараз, внаслідок інтенсивної хімізації землеробства, склад цих мікроорганізмів зазнав таких змін, які не дозволяють їм виконувати свої споконвічні функції. Розв'язати цю проблему й допомагають розроблені в Чернігові мікробні препарати. Окремі з них є оригінальними і не мають аналогів у світі. Для об'єктивної оцінки своїх розробок чернігівські вчені передають їх в інші інститути, де колеги підтверджують досягнутий результат.

         Виробники, які хоча би раз скористалися препаратами чернігівських спеціалістів, уже від них не відмовляються - надто очевидним є ефект. Так, скажімо, несподіваний для себе результат отримало СТОВ "Дружба-Нова", що обробляє землі на Чернігівщині. Підприємство свого часу придбало в мікробіологів препарат для підживлення гороху. Коли ж пізніше на тому полі виростили пшеницю, рівень білка і клейковини в зерні дозволив віднести його до І класу і здати за найвищою ціною. Тепер, каже Віталій Волкогон, фахівці "Дружба-Нова" постійно консультуються з ученими і вирощують пшеницю з урожайністю до 84 ц/га.

         Завдяки використанню мікробних препаратів господарства, які плідно співпрацюють з інститутом, навіть у посушливе цьогорічне літо одержали по 20-30 ц/га сої та 27 ц/га соняшнику. В їх числі - ТОВ "Агро-Альфа" і ФГ "Шляхове" з Полтавської області, ФГ "Валентина" з Кіровоградщини та інші. Понад 20 тис. порцій мікробних препаратів застосувала у своєму виробництві асоціація "Укрсоя", яка вже добре знає ціну їхнім властивостям.

         Ґрунтова мікробіологія в чернігівському інституті - один із основних і найкраще розвинених напрямків роботи. Її рівень, результати і обсяги їх впровадження засвідчують безперечне лідерство інституту в країні, і цю планку, як відмітив керівник установи, чернігівські фахівці тримають міцно.

         Другим напрямком є робота над захистом рослин від хвороб і шкідливих комах. Тут аграріям у пригоді стануть препарати "Хетомік" та "Бацилотуринг". Перший надійно захищає від кореневої гнилі, другий - від личинок колорадського жука. Повсюдне застосування останнього, переконані вчені, здатне розв'язати болючу в Україні проблему колорадів, не зашкодивши ні людям, ні довкіллю.

         Вірусологію рослин досліджує в інституті потужна група спеціалістів. Вони займаються розробкою методів діагностики та лікування картоплі від вірусних захворювань. За словами В. Волкогона, це надзвичайно важлива робота, результати якої нині, на жаль, ще недостатньо затребувані суспільством.

         Окремі підрозділи інституту займаються мікробіологією тварин і створенням пробіотичних препаратів, покликаних оздоровлювати altхудобу через споживання кормів. У цих напрямках мікробіологи теж мають певні успіхи, якими пишаються цілком заслужено.

     

    Мікробні препарати і здоров'я нації

         Виробники, які усвідомлюють, що без науки в сучасному землеробстві не обійтися, стають постійними клієнтами інституту. З року в рік їх кількість збільшується, про що свідчить стрімке зростання обсягу реалізації мікробної продукції землеробського призначення. Якщо в 2002 році інститут виготовив замовникам препаратів на 13 тис. гектарних порцій, то в 2010-му - вже на 117 тисяч. У грошовому вираженні впровадження мікробних препаратів за останні два роки зросло утричі і досягло 3 млн. гривень. І це незважаючи на заповнення вітчизняного ринку імпортними аналогами. На них, як виявилось, знавці справи не надто "западають". Бо знають: мікробні препарати дуже чутливі до ґрунтово-кліматичних умов, а тому надають перевагу своїм, адаптованим і випробуваним в країні.

         Чим же так приваблюють аграріїв скромні на вигляд упаковки з мікробними сумішами чернігівського виробництва? Перш за все, економічним ефектом від їх використання. Заплативши усього 30 грн. за одну гектарну порцію, виробники економлять 50% недешевих сьогодні міндобрив і мають вищі врожаї. Ще однією перевагою мікробних препаратів є їх екологічна і тому не менш важлива функція. Адже внесення природних мікроорганізмів у ґрунт сприяє відновленню гумусу, а отже, родючості землі. Це дає науковцям підстави стверджувати, що від впровадження мікробних препаратів значною мірою залежить здоров'я нації, і що саме за ними - майбутнє агровиробництва.

         Свої препарати інститут мікробіології виробляє на лабораторних потужностях. Цього року їх не вистачило для виконання аж 30% отриманих замовлень. Це означає, що в Україні настав час для народження нової промислової галузі. З огляду на altпотребу чернігівські науковці розробили бізнес-план організації виробництва мікробних препаратів і сподіваються знайти інвестора. Вони готові надати йому приміщення і забезпечити всебічний науковий супровід. Загальний обсяг виробництва на розрахункових потужностях може бути доведений до 1 млн. гектарних порцій.

         "Враховуючи, що в нашій країні 25 млн. га орної землі, потенціал тут - величезний, - зазначає Віталій Волкогон. - А ще ж нашими розробками цікавляться колеги з Росії, Білорусі, Німеччини та Китаю".

         В наступному році Інститут сільськогосподарської мікробіології відзначатиме 50-річний ювілей. Хоча фактично він його вже досяг: відділ Українського НДІ землеробства, який започаткував мікробіологічні дослідження в галузі і згодом переріс у інститут, був створений в 1960 році. Нині в установі працює три відділи, у складі яких 7 лабораторій. Серед співробітників - 5 докторів і 30 кандидатів наук. В інституті є власна аспірантура, де навчається 15 молодих дослідників. Разом зі своїми наставниками вони твердо вірять: результати їхньої копіткої праці невдовзі будуть широко затребувані і гідно поціновані суспільством.

     

    Наталія ПОТАПЧУК

     

    На фото

    Члени Трейд-клубу зазирають в електронний мікроскоп

    Директор інституту с/г мікробіології Віталій Волкогон

    В лабораторіях інституту 





    Схожі новини
  • Мікробні препарати для сільськогосподарських культур
  • №42 (254)
  • Про VIII наукову конференцію молодих вчених «Мікробіологія в сучасному сільськогосподарському виробництві»
  • Міндобрива – не всьому голова
  • Бактеризувати й протруювати можна одночасно

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Перевищує пропозицію


alt     Тривалий час розробки фахівців Інституту сільськогосподарської мікробіології НААН України не знаходили широкого застосування. Але все тече, все змінюється. Зниження родючості ґрунтів, їх забруднення хімічними речовинами, висока собівартість вирощеного, зміна кліматичних умов змушує аграріїв все частіше звертатися до науковців, і ті з готовністю йдуть назустріч.

     Нещодавно інститут відвідали члени Міжнародного Трейд-клубу. Представники п'ятнадцяти країн з цікавістю оглянули лабораторії, зазирнули в електронні мікроскопи, ознайомилися з напрямками діяльності наукової установи. Іноземним дипломатам приємно було почути про співпрацю чернігівських вчених з Шаньдунською академією сільськогосподарських наук, де вже створена спільна українсько-китайська лабораторія. Це співробітництво розвивається і має довгострокові перспективи, переконаний директор інституту, доктор с/г наук, професор Віталій Волкогон. Адже впровадження інновацій чернігівських мікробіологів - це шлях до високоефективного агровиробництва, в якому зацікавлене все прогресивне людство.

 

Мікроби захищають, підживлюють, лікують

     В останні десятиліття ґрунтова мікробіологія зробила величезний ривок у своєму розвитку. Одним із її найважливіших відкриттів став висновок, що altсільгоспкультури не можуть забезпечувати високі врожаї без корисних мікроорганізмів, необхідних для засвоювання ними поживних речовин. Натомість зараз, внаслідок інтенсивної хімізації землеробства, склад цих мікроорганізмів зазнав таких змін, які не дозволяють їм виконувати свої споконвічні функції. Розв'язати цю проблему й допомагають розроблені в Чернігові мікробні препарати. Окремі з них є оригінальними і не мають аналогів у світі. Для об'єктивної оцінки своїх розробок чернігівські вчені передають їх в інші інститути, де колеги підтверджують досягнутий результат.

     Виробники, які хоча би раз скористалися препаратами чернігівських спеціалістів, уже від них не відмовляються - надто очевидним є ефект. Так, скажімо, несподіваний для себе результат отримало СТОВ "Дружба-Нова", що обробляє землі на Чернігівщині. Підприємство свого часу придбало в мікробіологів препарат для підживлення гороху. Коли ж пізніше на тому полі виростили пшеницю, рівень білка і клейковини в зерні дозволив віднести його до І класу і здати за найвищою ціною. Тепер, каже Віталій Волкогон, фахівці "Дружба-Нова" постійно консультуються з ученими і вирощують пшеницю з урожайністю до 84 ц/га.

     Завдяки використанню мікробних препаратів господарства, які плідно співпрацюють з інститутом, навіть у посушливе цьогорічне літо одержали по 20-30 ц/га сої та 27 ц/га соняшнику. В їх числі - ТОВ "Агро-Альфа" і ФГ "Шляхове" з Полтавської області, ФГ "Валентина" з Кіровоградщини та інші. Понад 20 тис. порцій мікробних препаратів застосувала у своєму виробництві асоціація "Укрсоя", яка вже добре знає ціну їхнім властивостям.

     Ґрунтова мікробіологія в чернігівському інституті - один із основних і найкраще розвинених напрямків роботи. Її рівень, результати і обсяги їх впровадження засвідчують безперечне лідерство інституту в країні, і цю планку, як відмітив керівник установи, чернігівські фахівці тримають міцно.

     Другим напрямком є робота над захистом рослин від хвороб і шкідливих комах. Тут аграріям у пригоді стануть препарати "Хетомік" та "Бацилотуринг". Перший надійно захищає від кореневої гнилі, другий - від личинок колорадського жука. Повсюдне застосування останнього, переконані вчені, здатне розв'язати болючу в Україні проблему колорадів, не зашкодивши ні людям, ні довкіллю.

     Вірусологію рослин досліджує в інституті потужна група спеціалістів. Вони займаються розробкою методів діагностики та лікування картоплі від вірусних захворювань. За словами В. Волкогона, це надзвичайно важлива робота, результати якої нині, на жаль, ще недостатньо затребувані суспільством.

     Окремі підрозділи інституту займаються мікробіологією тварин і створенням пробіотичних препаратів, покликаних оздоровлювати altхудобу через споживання кормів. У цих напрямках мікробіологи теж мають певні успіхи, якими пишаються цілком заслужено.

 

Мікробні препарати і здоров'я нації

     Виробники, які усвідомлюють, що без науки в сучасному землеробстві не обійтися, стають постійними клієнтами інституту. З року в рік їх кількість збільшується, про що свідчить стрімке зростання обсягу реалізації мікробної продукції землеробського призначення. Якщо в 2002 році інститут виготовив замовникам препаратів на 13 тис. гектарних порцій, то в 2010-му - вже на 117 тисяч. У грошовому вираженні впровадження мікробних препаратів за останні два роки зросло утричі і досягло 3 млн. гривень. І це незважаючи на заповнення вітчизняного ринку імпортними аналогами. На них, як виявилось, знавці справи не надто "западають". Бо знають: мікробні препарати дуже чутливі до ґрунтово-кліматичних умов, а тому надають перевагу своїм, адаптованим і випробуваним в країні.

     Чим же так приваблюють аграріїв скромні на вигляд упаковки з мікробними сумішами чернігівського виробництва? Перш за все, економічним ефектом від їх використання. Заплативши усього 30 грн. за одну гектарну порцію, виробники економлять 50% недешевих сьогодні міндобрив і мають вищі врожаї. Ще однією перевагою мікробних препаратів є їх екологічна і тому не менш важлива функція. Адже внесення природних мікроорганізмів у ґрунт сприяє відновленню гумусу, а отже, родючості землі. Це дає науковцям підстави стверджувати, що від впровадження мікробних препаратів значною мірою залежить здоров'я нації, і що саме за ними - майбутнє агровиробництва.

     Свої препарати інститут мікробіології виробляє на лабораторних потужностях. Цього року їх не вистачило для виконання аж 30% отриманих замовлень. Це означає, що в Україні настав час для народження нової промислової галузі. З огляду на altпотребу чернігівські науковці розробили бізнес-план організації виробництва мікробних препаратів і сподіваються знайти інвестора. Вони готові надати йому приміщення і забезпечити всебічний науковий супровід. Загальний обсяг виробництва на розрахункових потужностях може бути доведений до 1 млн. гектарних порцій.

     "Враховуючи, що в нашій країні 25 млн. га орної землі, потенціал тут - величезний, - зазначає Віталій Волкогон. - А ще ж нашими розробками цікавляться колеги з Росії, Білорусі, Німеччини та Китаю".

     В наступному році Інститут сільськогосподарської мікробіології відзначатиме 50-річний ювілей. Хоча фактично він його вже досяг: відділ Українського НДІ землеробства, який започаткував мікробіологічні дослідження в галузі і згодом переріс у інститут, був створений в 1960 році. Нині в установі працює три відділи, у складі яких 7 лабораторій. Серед співробітників - 5 докторів і 30 кандидатів наук. В інституті є власна аспірантура, де навчається 15 молодих дослідників. Разом зі своїми наставниками вони твердо вірять: результати їхньої копіткої праці невдовзі будуть широко затребувані і гідно поціновані суспільством.

 

Наталія ПОТАПЧУК

 

На фото

Члени Трейд-клубу зазирають в електронний мікроскоп

Директор інституту с/г мікробіології Віталій Волкогон

В лабораторіях інституту 





Схожі новини
  • Мікробні препарати для сільськогосподарських культур
  • №42 (254)
  • Про VIII наукову конференцію молодих вчених «Мікробіологія в сучасному сільськогосподарському виробництві»
  • Міндобрива – не всьому голова
  • Бактеризувати й протруювати можна одночасно

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.