Аграрний тиждень. Україна
» » Досвід з поля
» » Досвід з поля

    Досвід з поля


    Дні поля, що їх організовує компанія «АМАКО», вже стали доброю традицією. Адже проводяться кілька разів на рік. І не в одному й тому ж окремо взятому елітному господарстві, а по всій Україні, на базі сільгосппідприємств різних форм власності, що працюють в різних природних умовах.

    Цього разу понад півтисячі учасників, серед яких і члени керівництва Мінагрополітики та головних управлінь агропромислового розвитку облдержадміністрацій, і провідні науковці, і представники підприємств – виробників техніки для села, і керівники сільськогосподарських підприємств, і агробізнесмени з’їхалися на« День поля-2008» до міста Гнівань, що на Вінниччині, на лани ТОВ «Агро-Еталон». Темою заходу стали технології вирощування зернових, ріпаку та кукурудзи для Центральної та Південно-Західної України.

        Пленарну частину «Дня поля-2008» відкрив Сергій Мельник, заступник міністра аграрної політики України. Він поінформував присутніх про перебіг цьогорічних жнив. За його словами, після успішного завершення збирання ранніх зернових, щойно розпочалися жнива кукурудзи. І перші урожайні показники культури радують, вони на 4 ц/га вищі, ніж за аналогічний період минулого року. Заступник міністра підкреслив: «Якщо в господарствах дотримуватимуться сучасних технологій і піклуватимуться про родючість ґрунтів і підвищення продуктивності полголів’я, у найближчі роки матимемо змогу досягти середньої урожайності зернових – 50 ц/га, середньорічних надоїв молока – 5000 кг від корови. Та без належної уваги до селекційної справи це нереально».

    Василь Черній, заступник голови Вінницької облдержадміністрації, щиро подякував компанії «АМАКО» та особисто її директору Віталію Скоцику за організацію чудового почину, що сприяє відродженню і піднесенню аграрного сектора України. Цим почином і є регулярне проведення «Днів поля», які сприяють обміну досвідом між господарствами у запровадженні новітніх технологій, що надають змогу вести господарювання на землі ефективно, досягаючи небачених досі успіхів.

    А директор Департаменту інженерно-технічного забезпечення Мінагрополітики Микола Даценко підкреслив: «Сьогодні для запровадження сучасних технологій потрібен трактор потужністю від 250 кінських сил, широкозахватні сівалки. Назріло також внесення змін до законодавства, щоб стимулювати виготовлення вітчизняної техніки, адже альтернативи розвитку власного виробництва техніки для села немає».    

    Агробізнес замість стереотипного господарювання на землі

       Про досвід компанії «АМАКО» у впровадженні сучасних технічних засобів та технологій в сільському господарстві України детально розповів генеральний директор компанії «АМАКО», доктор економічних наук Віталій Скоцик. І розпочав Віталій Євстафійович з повчального екскурсу в недалеке минуле, коли в Україні агробізнес робив свої перші несміливі кроки.

    «Коли в середині 90-х наша компанія розгортала свою діяльність, - мовив генеральний директор «АМАКО»,-  керівники сільгосппідприємств дивилися на техніку, що ми пропонуємо, як на дивину. Вони ще не усвідомлювали її ролі в сучасному ефективному господарстві. Спрацьовували старі стереотипи, бажання зекономити на придбанні прогресивних технічних засобів: мовляв, і наявні комбайни, трактори, сівалки ще можна підлатати… Минав час. Зростали втрати врожаю й витрати на паливо-мастильні засоби. Зростала енергоємність і собівартість продукції. Стало невигідно вирощувати навіть найзатребуваніші культури. Мудрі господарі замислилися, взялися все підраховувати, співставляти, аналізувати ситуацію на ринку і шукати свій шлях становлення на ньому. Вони зрозуміли, що доведеться проявляти ініціативу, а не чекати команди згори. З появою перших бізнес-планів в аграрному секторі та їх запровадженням, стара адміністративно-бюрократична система сільського господарювання почала поступатися агробізнесу».

     

    Компанія з технологічною філософією

    Розповів Віталій Євстафійович і про свої сьогоднішні спостереження та висновки щодо «еволюції свідомості» українських аграріїв:  «Сьогодні ситуація змінилася. І ставлення до нової техніки та технологій також. Сучасні господарі вже не шукають, що подешевше. Їх цікавлять тонкощі та економічні показники нових технологій, якість, потужність, продуктивність техніки. Вони небайдужі й до якості сервісного обслуговування. Філософія нашої компанії полягає не в тому, щоб запропонувати певний трактор, сівалку, чи насіння, чи засоби захисту, а в тому, щоб допомогти запровадити в господарстві нові технології, що осягають повний цикл. І все більше й більше ми впроваджуємо такі технології в багатьох регіонах України. Результати? От про результати й можна наочно пересвідчитися під час проведення «Днів поля».

      Сам задум таких заходів передбачає не екскурс в якесь далеке фантастичне майбутнє, не демонстрацію якоїсь показухи «для галочки». Все, що ви бачите, зокрема, сьогодні у ВАТ «Агро-Еталон», є реальністю. І ми працюємо для того, щоб така реальність і стала нормою сьогодення кожного сільського господарства України» .

     

    11 тисяч оаз із «АМАКО»

    Не обминув Віталій Євстафійович й індивідуального підходу, що практикує «АМАКО» у співпраці з господарствами:

    « Щороку ми проводимо 4-5 «Днів поля». На базі різних господарств, у різних регіонах України. Але не сповідуємо якоїсь однієї певної технології. Земля, як і людський організм, потребує індивідуального підходу. Сьогодні ми обслуговуємо 11 тисяч господарств різних форм власності і різних розмірів. Наразі, зважаючи на складну ситуацію зі зберіганням зерна, ми запускаємо 17 проектів зерносховищ та зерносушильних комплексів. Але не насінництвом єдиним. У нас є що запропонувати і в тваринництві, зокрема, комплекси для ефективного утримування молочної череди, відгодовування великої рогатої худоби та свиней. Словом, ми раді допомогти всім, хто дійсно бажає досягти реального успіху, реальних прибутків в аграрному секторі.

     

    Досвід, що в полі

    Після пленарної частини наради день продовжили на полях ТОВ «Агро-Еталон», що в Тиврівському районі на Вінниччині. Тут ознайомилися з ресурсозберігаючими технологіями по вирощуванню пшениці, ріпаку, кукурудзи. Ось що розповідає про історію становлення підприємства та накопичений досвід Гачай Шафієв, генеральний директор ВАТ «Агро-Еталон»: «Наше господарство організоване два роки тому. Сьогодні ми орендуємо довкола трьох населених пунктів майже 4200 га. І працює у нас понад 450 місцевих жителів, які ще вчора бідкалися у пошуках роботи. Хочете вірте, хочете – ні, та до організації нашого агропідприємства на цих полях добре родилося хіба що буряну та чагарнику. Нам дуже допомогла компанія «АМАКО» подолати занепад і налагодити ефективне виробництво сільгосппродукції. Ми придбали в «АМАКО» понад 20 одиниць сучасної високоякісної техніки. Про високу якість я не задля гарного слова сказав. Зокрема, уявіть собі сівалку, завдяки якій для засіву 1 га вистачає 3 кг насіння. А скільки пального ми зекономили, використовуючи трактори, що придбали в «АМАКО»! І ніякого головного болю із обслуговуванням! Ми в перший же рік зібрали рясний урожай. Навіть старожили здивувалися, що земля, на якій вони пропрацювали весь вік, може бути такою родючою. Нині ми займаємося рослинництвом, свинарством, вівчарством, рибництвом, бджільництвом. Посадили 300 га саду. Налагодили зрошення. Плануємо взятися за вирощування та утримання ВРХ. І вдячні за це «АМАКО».      

    Григорій ВОЛИНЕЦЬ, керівник фермерського господарства «Фавор ВГВ»:

    Завдяки компанії АМАКО ми маємо по 2 трактори і комбайни «Джон Дір», є сівалка нульового циклу, інше обладнання, цебто тепер маємо змогу забезпечити повний цикл вирощування агрокультур за новітніми технологіями. Нещодавно придбали в «АМАКО» американську сушарку й дуже задоволені, адже дотоді мусили платити за послуги елеватора більше, ніж коштує сама сушарка. Техніка від «АМАКО» проста, надійна в експлуатації, а витрати на неї абсолютно виправдовують себе».

                                                                           

    Василь Шаленко





    Схожі новини
  • КОМПАНІЯ «АМАКО» ВПЕВНЕНО РУХАЄТЬСЯ ВПЕРЕД
  • Шляхи успышного господарювання
  • Віталій Скоцик: «Прибутки в агробізнесі можуть бути більшими, ніж на ринку нерухомості»
  • Формула успіху й надії
  • Технічне переозброєння - питання пріоритетне

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Досвід з поля


Дні поля, що їх організовує компанія «АМАКО», вже стали доброю традицією. Адже проводяться кілька разів на рік. І не в одному й тому ж окремо взятому елітному господарстві, а по всій Україні, на базі сільгосппідприємств різних форм власності, що працюють в різних природних умовах.

Цього разу понад півтисячі учасників, серед яких і члени керівництва Мінагрополітики та головних управлінь агропромислового розвитку облдержадміністрацій, і провідні науковці, і представники підприємств – виробників техніки для села, і керівники сільськогосподарських підприємств, і агробізнесмени з’їхалися на« День поля-2008» до міста Гнівань, що на Вінниччині, на лани ТОВ «Агро-Еталон». Темою заходу стали технології вирощування зернових, ріпаку та кукурудзи для Центральної та Південно-Західної України.

    Пленарну частину «Дня поля-2008» відкрив Сергій Мельник, заступник міністра аграрної політики України. Він поінформував присутніх про перебіг цьогорічних жнив. За його словами, після успішного завершення збирання ранніх зернових, щойно розпочалися жнива кукурудзи. І перші урожайні показники культури радують, вони на 4 ц/га вищі, ніж за аналогічний період минулого року. Заступник міністра підкреслив: «Якщо в господарствах дотримуватимуться сучасних технологій і піклуватимуться про родючість ґрунтів і підвищення продуктивності полголів’я, у найближчі роки матимемо змогу досягти середньої урожайності зернових – 50 ц/га, середньорічних надоїв молока – 5000 кг від корови. Та без належної уваги до селекційної справи це нереально».

Василь Черній, заступник голови Вінницької облдержадміністрації, щиро подякував компанії «АМАКО» та особисто її директору Віталію Скоцику за організацію чудового почину, що сприяє відродженню і піднесенню аграрного сектора України. Цим почином і є регулярне проведення «Днів поля», які сприяють обміну досвідом між господарствами у запровадженні новітніх технологій, що надають змогу вести господарювання на землі ефективно, досягаючи небачених досі успіхів.

А директор Департаменту інженерно-технічного забезпечення Мінагрополітики Микола Даценко підкреслив: «Сьогодні для запровадження сучасних технологій потрібен трактор потужністю від 250 кінських сил, широкозахватні сівалки. Назріло також внесення змін до законодавства, щоб стимулювати виготовлення вітчизняної техніки, адже альтернативи розвитку власного виробництва техніки для села немає».    

Агробізнес замість стереотипного господарювання на землі

   Про досвід компанії «АМАКО» у впровадженні сучасних технічних засобів та технологій в сільському господарстві України детально розповів генеральний директор компанії «АМАКО», доктор економічних наук Віталій Скоцик. І розпочав Віталій Євстафійович з повчального екскурсу в недалеке минуле, коли в Україні агробізнес робив свої перші несміливі кроки.

«Коли в середині 90-х наша компанія розгортала свою діяльність, - мовив генеральний директор «АМАКО»,-  керівники сільгосппідприємств дивилися на техніку, що ми пропонуємо, як на дивину. Вони ще не усвідомлювали її ролі в сучасному ефективному господарстві. Спрацьовували старі стереотипи, бажання зекономити на придбанні прогресивних технічних засобів: мовляв, і наявні комбайни, трактори, сівалки ще можна підлатати… Минав час. Зростали втрати врожаю й витрати на паливо-мастильні засоби. Зростала енергоємність і собівартість продукції. Стало невигідно вирощувати навіть найзатребуваніші культури. Мудрі господарі замислилися, взялися все підраховувати, співставляти, аналізувати ситуацію на ринку і шукати свій шлях становлення на ньому. Вони зрозуміли, що доведеться проявляти ініціативу, а не чекати команди згори. З появою перших бізнес-планів в аграрному секторі та їх запровадженням, стара адміністративно-бюрократична система сільського господарювання почала поступатися агробізнесу».

 

Компанія з технологічною філософією

Розповів Віталій Євстафійович і про свої сьогоднішні спостереження та висновки щодо «еволюції свідомості» українських аграріїв:  «Сьогодні ситуація змінилася. І ставлення до нової техніки та технологій також. Сучасні господарі вже не шукають, що подешевше. Їх цікавлять тонкощі та економічні показники нових технологій, якість, потужність, продуктивність техніки. Вони небайдужі й до якості сервісного обслуговування. Філософія нашої компанії полягає не в тому, щоб запропонувати певний трактор, сівалку, чи насіння, чи засоби захисту, а в тому, щоб допомогти запровадити в господарстві нові технології, що осягають повний цикл. І все більше й більше ми впроваджуємо такі технології в багатьох регіонах України. Результати? От про результати й можна наочно пересвідчитися під час проведення «Днів поля».

  Сам задум таких заходів передбачає не екскурс в якесь далеке фантастичне майбутнє, не демонстрацію якоїсь показухи «для галочки». Все, що ви бачите, зокрема, сьогодні у ВАТ «Агро-Еталон», є реальністю. І ми працюємо для того, щоб така реальність і стала нормою сьогодення кожного сільського господарства України» .

 

11 тисяч оаз із «АМАКО»

Не обминув Віталій Євстафійович й індивідуального підходу, що практикує «АМАКО» у співпраці з господарствами:

« Щороку ми проводимо 4-5 «Днів поля». На базі різних господарств, у різних регіонах України. Але не сповідуємо якоїсь однієї певної технології. Земля, як і людський організм, потребує індивідуального підходу. Сьогодні ми обслуговуємо 11 тисяч господарств різних форм власності і різних розмірів. Наразі, зважаючи на складну ситуацію зі зберіганням зерна, ми запускаємо 17 проектів зерносховищ та зерносушильних комплексів. Але не насінництвом єдиним. У нас є що запропонувати і в тваринництві, зокрема, комплекси для ефективного утримування молочної череди, відгодовування великої рогатої худоби та свиней. Словом, ми раді допомогти всім, хто дійсно бажає досягти реального успіху, реальних прибутків в аграрному секторі.

 

Досвід, що в полі

Після пленарної частини наради день продовжили на полях ТОВ «Агро-Еталон», що в Тиврівському районі на Вінниччині. Тут ознайомилися з ресурсозберігаючими технологіями по вирощуванню пшениці, ріпаку, кукурудзи. Ось що розповідає про історію становлення підприємства та накопичений досвід Гачай Шафієв, генеральний директор ВАТ «Агро-Еталон»: «Наше господарство організоване два роки тому. Сьогодні ми орендуємо довкола трьох населених пунктів майже 4200 га. І працює у нас понад 450 місцевих жителів, які ще вчора бідкалися у пошуках роботи. Хочете вірте, хочете – ні, та до організації нашого агропідприємства на цих полях добре родилося хіба що буряну та чагарнику. Нам дуже допомогла компанія «АМАКО» подолати занепад і налагодити ефективне виробництво сільгосппродукції. Ми придбали в «АМАКО» понад 20 одиниць сучасної високоякісної техніки. Про високу якість я не задля гарного слова сказав. Зокрема, уявіть собі сівалку, завдяки якій для засіву 1 га вистачає 3 кг насіння. А скільки пального ми зекономили, використовуючи трактори, що придбали в «АМАКО»! І ніякого головного болю із обслуговуванням! Ми в перший же рік зібрали рясний урожай. Навіть старожили здивувалися, що земля, на якій вони пропрацювали весь вік, може бути такою родючою. Нині ми займаємося рослинництвом, свинарством, вівчарством, рибництвом, бджільництвом. Посадили 300 га саду. Налагодили зрошення. Плануємо взятися за вирощування та утримання ВРХ. І вдячні за це «АМАКО».      

Григорій ВОЛИНЕЦЬ, керівник фермерського господарства «Фавор ВГВ»:

Завдяки компанії АМАКО ми маємо по 2 трактори і комбайни «Джон Дір», є сівалка нульового циклу, інше обладнання, цебто тепер маємо змогу забезпечити повний цикл вирощування агрокультур за новітніми технологіями. Нещодавно придбали в «АМАКО» американську сушарку й дуже задоволені, адже дотоді мусили платити за послуги елеватора більше, ніж коштує сама сушарка. Техніка від «АМАКО» проста, надійна в експлуатації, а витрати на неї абсолютно виправдовують себе».

                                                                       

Василь Шаленко





Схожі новини
  • КОМПАНІЯ «АМАКО» ВПЕВНЕНО РУХАЄТЬСЯ ВПЕРЕД
  • Шляхи успышного господарювання
  • Віталій Скоцик: «Прибутки в агробізнесі можуть бути більшими, ніж на ринку нерухомості»
  • Формула успіху й надії
  • Технічне переозброєння - питання пріоритетне

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.