В усіх видів харчових підробок найбільш поширеними на Херсонщині залишаються фальсифіковані молочні, рибні та м'ясні продукти.
За результатами їх перевірок експерти державного підприємства «Херсонстандартметрологія» виявили аж 16 видів спреду (суміші молочних жирів та пальмових чи кокосових олій) різних виробників, що продавалися під виглядом дорожчого коров'ячого масла. До того ж навіть у спредах молочних жирів було на чверть менше, ніж потрібно для таких продуктів!
Для варених та напівкопчених ковбас, які надходили до роздрібної торговельної мережі під популярними назвами Лікарська та Баварська характерним недоліком була надто завищена кількість вологи, для сиру — той-таки «всюдисущий» рослинний жир. А от з-поміж рибних консервів за кількістю підробок незаперечними лідерами є кільки чорноморські та балтійські в томатному соусі. Загалом вони цілком їстівні і їхня дегустація лікарнею не завершиться. Але надто «економні» виробники під час виготовлення кільки сповідують дуже вигідний для них принцип: «більше соусу — менше риби». Отож перед купівлею краще потрусіть баночку: якщо вона надто сильно булькає — за апетитними шматочками риби в ній доведеться «ганятися» довгенько.
Водночас у ДП «Херсонстандартметрологія» зазначають, що харчових фальсифікатів на ринку регіону таки поменшало. Якщо в 2012 році із 2596 протестованих зразків загалом забракували три відсотки, то в 2013-му — майже вдвічі менше. І споживачів це не може не тішити.